O faʻafitauli

Lauulu folau: fausaga ma galuega tauave

I le pito i lalo o le folikel e fai si tele lapoʻa faʻavae - le papilla lauulu, na fausia mai tele i luga o fesoʻotaʻiga ma se fesoʻotaʻiga o alatoto. O le papilla e pulea le tulaga ma le tuputupu aʻe o lauulu - afai e oti le papilla, e oti le lauulu, pe afai e iai le papilla, e tupu se fou i le sui o le oti oti. O sela o le lauulu papilla, iloa ai le aafiaga o le ivi morphogenetic protein 6 faʻailoaina e le aano "niche" o le folikel, maua le agavaʻa e faʻaosofia ai le fausia o se folikel fou, amataina le eseʻesega o sela epidermal.

Lauulu maso

O se maso e tuu i lalo le lauulu e faapipii i le folikel i lalo ifo o le sebaceous gland (musculus arrector pili), e aofia ai musele malie. I lalo o le faatosinaga o mea faapitoa o le mafaufau, pei o le ita po o faaosofia, faapea foi ma le malulu, lenei maso siitia i luga lauulu, o le mafuaaga lea na faaali mai ai le faaupuga "lauulu tu i luga".

Isi Faatulagaga Faʻasaʻo

O isi vaega o le fulufulu mata o le sebaceous (e masani lava 2-3) ma afu afu, lea e fausia ai se ata puipuia i luga o le paʻu.

E tolu laʻasaga o le atinaʻeina o le folika: anagen (vaitaimi tuputupu aʻe), catagen (faʻasolosolo mai le tasi tulaga i le isi) ma telogen (dormancy). Masalo, o le lauulu taamilosaga amata i catagen. Atrophy o le papilla amata i lenei tulaga, o le iʻuga, feololo vaevaega o le laulu pulu taofi ma latou keratinized. Catagen e sosoʻo ma le telogen vaega. Ole tele o lauulu leiloa o le telogen. O le telogen tulaga e pasi ile anagen, lea e vaevaeina ile 6 vaitaimi o le atinaʻe. Ina ua maeʻa le anagen, amata se taamilosaga fou lauulu.

Ole masani a, ile tagata soifua maloloina, 80-90% ole laulu e iai ile anagen stage, 10-15% ile telogen stage ma 1-2% ile catagen stage.

Lauulu fausaga

O ulu uma o le tino o le tino e lua ni vaega autu:

  • Lauulu fuata. O le vaega vaʻai lea e oso aʻe i luga ole paʻu.
  • Lauulu aa. Ole igoa lea ole vaega le vaaia o lauulu oloo nana i totonu ole paʻu faʻapitoa - o se mea ulu.

O le fulufulu mata lava ia, i le tuʻufaʻatasia ma le lata mai o fausaga, fausia le folini lauulu.

Tagata soifua lauulu soo. Vaega

Tagata Hair Follicle taamilosaga E masani le vaeluaina i vaega:
telogen - le vaega malolo o le lauulu: o le lauulu o loʻo taofia i le taga ona o fesoʻotaʻiga tele, ae o le gaioiga metabolic i totonu o le folikel e faʻaititia, o le folikel o le a pasia i le isi vaega (anagen) pe o le tupu ai le faʻaletonu pe o se faʻaiuga o le aveeseina o telogen lauulu mai ai,

anagen - vaega o le maualuga gaioiga metabolic, vaevaeina i proanagen ma methanagen:
a) Vaega ''proanagen»:
Vaega I - faʻamalosia o le RNA synthesis i papilla sela, le amataga o toagaaga siama vaevaega i le pito i lalo o le taga,
Vaega II - o le tuputupu aʻe o le lauulu soo i le loloto,
Vaega III - o le faʻavaeina o se cone o le aʻa pito i totonu o lona vaʻaiga o se mafuaʻaga o le faʻateleina o matrix sela (pe a oʻo atu le folikel i lona sili umi umi),
Vaega IV - o le lauulu o loʻo i ai pea i totonu o le aʻa vagina, o se keratogenic sone foliga i lalo o le gutu o le sebaceous gland, dendrites foliga mai i melanocytes - o se faʻailoga o le faʻateleina o le metabolism ma le amataga o le gaosiga o melanin,
Vaega V - o le pito i luga o lauulu e ui atu i le ogatotonu o le aano o totonu,

b) vaega ''metanagen": O le foliga mai o lauulu i luga o le paʻu,
pusi - faʻaititia ma faifai malie le faʻamutaina o le gaioiga mitiva o le matrix, resorption o melanocyte dendrites, o le vaega pito i luga o le lauulu ua leai ni pigment ma keratinized, faapuʻupuʻu, mafiafia ma mafanafana o le fusi fesoʻotaʻi fagu ma vitreous membrane ma le papilla lauulu agai i luga o le laualuga, o le vaevaeina o le afu aa totonu mai le kaputa ua totoe, o le pulou o loʻo i luga o le laupepa, o loʻo i luga o le laupepa, o loʻo i luga o le laupepa, o loʻo i ai le vavaeina o le vavae i totonu o le vavae i totonu o le laupepa, o loʻo i ai i luga o le fagu vaeluaina keratinized sela, ma o loo taofia ona o noataga o nei sela ma non-keratinized sela i le pito i lalo o le taga, dermally le papilla toso malosi agai i le epidermis, faʻaaliga o E- ma P-cadherins i le epithelial stria o le regressing folikel ua faaleleia.

Onā tino o le tagata e tusa o le 85-90% o lauulu o loʻo i le anagen phase, e tusa o le 1% - i le catagen phase, 9-14% - i le telogen phase. Umi o le taimi: anagen - mai le 2 i le 5 tausaga (lea e faigofie ona manatua e pei o le 1000 aso), catagen - 2-3 vaiaso (15-20 aso), telogen - 100 aso. O lea, o le fua faatatau o le anagen i telogen lauulu o le 9: 1. O lapisi o le tslogey folikel e 3-4 taimi laiti nai lo le anagen folikel.

I se taimi i le va o le iʻuga pusi ma le amataga o se fou anagen phase, le lauulu laʻau ua aveʻesea malosi mai le folikel, a maeʻa, ona faʻavasegaina lea o mea e faʻatosina ai le tuputupu aʻe o lauulu fou. O mea e fai mo lenei gaioiga e paʻu ai lauulu e leʻo iloa. O le upu "exogen" ua tuuina mai e faailoa mai ai le vaega lea o gaioiga malosi.

E faʻapefea ona tupu lauulu?

Lauulu - mea e maua mai i le epidermis, o le atigi fafo o le ua faia e keratin sisala, sosoo ufiufi tasi i le isi. O le vaʻai vaʻai o le lauulu e masani ona taʻua o le 'autu, ma o le mea i totonu, i lalo o le mafiafia o le paʻu, ua taʻua o le aʻa poʻo le matauila. O le aʻa o le lauulu e siomia e se ituaiga ato - o se foliga o le lauulu, i luga o le foliga o le lauulu ituaiga e faalagolago tuusaʻo: curly curls tupu mai i se fatu-foliga folikel, laititi curly (galugalu) mai oval, ma sasaʻo mai lapotopoto.

O lauulu uma e aofia ai vaega tolu e tolu. O le muamua (fafo), ua taʻua o le mata o le lauulu, faia se puipuiga puipuiga. O le lona lua (ogatotonu) o le cortex. E aofia ai elongated sela oti, tuuina atu i le lauulu elastik ma malosi. I se faʻaopopoga, o le pigmen (melanin) o loʻo faʻamauina i le cortex, lea e faʻamautu ai lanu masani o le lauulu. I le ogatotonu o le laulu o le faiai mea (medule), lea e aofia ai le tele o laina o keratin sela ma ea ea. E talitonuina e fafaga le cortex ma le cuticle e ala i lenei vaega - o lenei, o le mea moni, e mafai ona faʻamatala manino le suiga o le tulaga o le lauulu i faʻamaʻi e fesoʻotaʻi ma le le lava o taumafa i le tino. Tupu tuputupu ae mafua mai i le vaevaega o undifferentiated (matua) lauulu lauulu sela ma maualuga mitotic gaioiga. O lenei faiga e usitaʻia ai nisi tulafono faʻaleaganuʻu ma aofia ai tele vaega, lea o le a tatou iloiloina atili.

Anagen (tuputupu ae vaega)

Anagen o se vaitaimi o toaga lauulu tuputupu ae, tumau averesi o le 2 i le 6 tausaga. Faatasi ai ma le matua, o lenei vaega e matua puʻupuʻu (i tagata matutua, o se tulafono, e le sili atu nai lo 3 tausaga). Anagen e vaevaeina i ni laasaga:

  • O sela o le fulufulu lauulu amata ona tupu tele, o loʻo i ai se gaioiga galue o le ribonucleic acid (RNA).
  • E tui le pulu i totonu o le dermis, fausia se sooga sela - se lauulu. O le papilla e sosolo i lalo i le pito i lalo o le folikel, o se faʻavae e aofia ai tele o sooga fesoʻotaʻiga, laiti alatoto toto, ma faʻasologa o neura. Matauila sela, faʻatoʻateleina faʻateleina, avea ma vaega o lauulu ma mautinoa lona tuputupu aʻe.
  • E le gata i lea, o loʻo faʻagaioia pea le vaevaeina o sela eseʻesega, ma o le folikel i lenei taimi ua oʻo i le sili lona umi (o le 3 taimi lona umi i le malologa tulaga). O le papilla e atoatoa fausia. Epidermal melanocyte sela o loʻo i totonu o le folikel matrix sela latalata i le lauulu papilla foliga melanin granules (latou nafa ma le lanu o le lauulu). O le atigi i fafo o le folikel e fai i le foliga o se cone, sosolo mai luga. Mulimuli ane, sela epithelial, faia keratinization, o le a liliu i faiai ma cortical mea.
  • I lenei laasaga, melanocyte sela amata ona maua mai pigment, ma le lauulu, lea ua uma ona maeʻa fausia, e le oʻo i tua atu o tapulaʻa o le folikel, lea e faʻaauau pea ona faʻalauteleina.
  • O le fulufulu mata na tupu e tupu aʻe i le pito i luga o le epidermal, o le pulu (lauulu lauulu) faasolosolo mauaina, o lona uiga, o se tini na (ia mafai ona elliptical po simmmetrically lapotopoto).
  • I le taimi mulimuli o le anagen, o le lauulu laʻau ua amata ona oso i luga aʻe o le itu i luga o le paʻu, sosoo ai ma se suiga suiga. O le umi o le tulaga o toaga e tupu ai lauulu e ese mo tagata taʻitoʻatasi (e faʻamoemoeina i le tele o itu, e aofia ai kenera predisposition).

O le faʻataʻitaʻiga sili ona manino o le anagen phase o le ulu o se pepe faatoa fanau. I le taimi muamua e ufiufi i se pulu e foliga mai e le maitauina, ma i le mavae ai o sina taimi o le vailiʻau ma mulimuli ane (amata ma le maila) lauulu amata ona tuputupu aʻe i luga, lea ina ua mavae ni nai tausaga liliu atu i se lauulu atoa.

Catagen (vaega feololo)

I le maeʻa o le vaega o malosi galue, e amata ai ona malolo le lauulu, i le taimi na le toe tupu ai le laulu. Eseese gaioiga faʻasolosolo mafai ona tupu pea i totonu, ae e le o faʻatele lona uumi. Lenei e mafua mai i le mea moni o le tulaga lea o le sapalai o le folikel ma meaʻai ua faʻamutaina, ma le folikel amata amata ona faʻasolosolo malie malie, matua tele le faʻaititia i le tele. I le taimi lava e tasi, le melanin ua le toe tuʻufaʻatasia. Catagen ua manatu o le puʻupuʻu vaega, talu ai ona umi le silia ma le 2-3 vaiaso.

Telogen (malolo vaega)

O le feeseeseaiga vaega o lauulu tuputupu ae faʻamutaina ma se vaega o le malolo (malolo), lea na vaeluaina vaevaeina i le amataga ma le tuai telogen. E le talafeagai - ona o nisi tagata atamamai faʻamatalaina le muamua vaega o le moe i le tulaga muamua (ogatotonu), ma le telogen tuai ona tuʻua i se isi taamilosaga, taʻua o le exogen. Ae o le a tatou iloiloina le lautele taliaina vasega:

  • O le amataga telogen o se tulaga i le ola taamilosaga o se lauulu lea e le aoga lona pulu. I lenei vaitau, o le papalagi papalagi e alu i se tulaga o le malolo, ma o le meaʻai o le lauulu lau I lenei tulaga, o lauulu laʻau e mafai lava ona faʻapipiʻi i le pito i lalo o le folikel ma mauaina faʻailoga e ala i le alava i le intercellular mass. O le maitauina o le faʻaogaina o le lauulu i le telogen phase e aofia ai le oʻo mai i le amataga o le tulaga o malosi galue o se laulu fou. Aso uma, o le tagata e leiloa i le 100 telogen lauulu (i tagata e ova atu ma le 50 tausaga le matua, o le leiloa o le 150-200 lauulu e manatu o le masani). O le umi o lenei vaitaimi e i luga o le averesi 2-3 masina.
  • O le telogen telate o le vaega mulimuli lea na tupu ai le oti masani o le laulu ma lona paʻu. O le fulufulu lauulu o loʻo siʻomia le pulu ua malolo, ma le lauulu o loʻo taofia na o le paʻu, ina ia faigofie ona paʻu i lalo o le faʻailoa. I le masani ai, o lenei mea e tupu pe a o se laʻau fou, na o le amata ona laulu e amata afifi malosi le mea tuai. Ona toe sau foi le muamua laasaga o le lauulu o le ola taamilosaga - anagen. O le tulaga lamatia tele o le tuai ona o le moe i le mea moni o le taimi lea e mafai ona oti aa sela (mo mafuaʻaga eseese), ma folikel i lenei tulaga e mafai ona le maua ai le malosi e maua ai fou lauulu (o lea alopecia atiaʻe).

E tatau ona maitauina i tagata soifua maloloina, e masani lava o le 85-90% o lauulu uma i le vaega o malosi galue, 1-2% o loʻo i le vaega ogatotonu, ma 10-15% o loʻo malolo. E tusa ai ma suʻesuʻega i le vaega o trichology, matua tele paʻu leiloa (paʻupaʻua) talafeagai ma se suiga i le fua faatatau i luga. I se tulaga faigofie lava, lauulu e amata ona manifinifi malosi pe a pa'ū le pasene o lauulu i le vaega o anagen ma catagen, ma o le pasene o telogen lauulu, i se isi itu, alualu i luga. I lenei tulaga, e masani ona mafai ona matauina o augatupulaga fou o lauulu e eseese i uiga (mafiafia, lanu ma le umi uumi) mai le taimi muamua (ua avea ma manifinifi, vaivai ma mou atu).

Afai e leai se gaioiga e faia pe a faʻalavelavea le laʻasaga fulufulu, o lenei faʻafitauli e mafai ona avea ma pathological, ma o le folika lauulu o le a atrophy ma o le a le mafai ona fua mai fou laulu. Ma o lenei, i le isi itu, lamatia ai le foliga mai o bald patches, o le a faateleina i le tele i le taimi. Afai tatou te talanoa e uiga i le togafitiga o alopecia, o lona autu e taoto i le masani ai i le masani ai o le paleni i le va o vaega o le lauulu olaga taamilosaga ma aveese mea taua na mafua ai na ituaiga faʻaletonu. Ole togafitiga e tatau ona faia i lalo ole vaʻavaʻaiga o se fomaʻi faʻapitoa, ona naʻo ia e mafai ona faia se agavaʻa faʻaiʻuga ma filifili le togafiti togafitiga talafeagai.

O a vaega e mafai ona aʻafia ai lauulu ulu?

E tele mea e mafai ona aʻafia ai lauulu ulu, ae maise i latou e aoga le faʻamaninoina o mea nei:

  • Taimi o le aso. Ua leva ona faamaonia mai o le umi o fulufulu laʻau i le taeao ma le aoauli e faʻateleina vave nai lo le afiafi ma le po. O lenei mo le mafuaʻaga sili teuteu taualumaga faʻamoemoe e faʻatelevaveina le tuputupu aʻe o curls ua fautuaina ao le i moe.
  • Vaitau. Ole auala ole tuputupu aʻe o lauulu e mafai ona faʻatusa ile ola ole laʻau e oʻo ile tausaga atoa. O Curls e olaola sili ona malosi i le tautotogo ma le taumafanafana, ae i vaitau malulu, o lo latou tuputupu ae le saoasaoa tele.
  • Lauulu ituaiga. E iloa na tupu vave lauulu vave nai lo galugalu lauulu (e ono mafua lea ona o le uiga ese o le fausaga o folikel ma le fausaga o lauulu lava latou).
  • Tupu. Ole mea taua lava e iai aafiaga tuʻusaʻo ile ola ole laulu. O tagata na amata ona maumau le laulu vave, e tele ina fetaiai ma le faafitauli lava lea e tasi.

I se faʻaopopoga, o faʻagaioiga o le tino mai o lauulu faʻatupulaia ma tuputupu aʻe, e mafuta vavalalata ma le tulaga lautele o le tino, o meaʻai ma le olaga masani, e oʻo lava i lona ituaiga. O le mea lea, i totonu o sui o le tui a Mongoloid, o le averesi o le umi o le laʻau ola sili atu le umi nai lo le va o Europa ma Asia, ae o le mea mulimuli e mafai ona "mitamita" maualuga maualuga tuputupu ae malosi ma malosi o curls.

Faʻafefea ona faʻavaveina lauulu tuputupu ae: lautele fautuaga

Ina ia faʻaopopoina le tuputupu aʻe o fua faatatau o curls ma faʻaleleia o latou tulaga lautele, e aoga le faʻalogo i le fesoasoani lea:

  • O tausiga saʻo e taua tele. E fautuaina e aveese pe sili atu ia faʻaititia le faʻaaogaina o masini vevela-maualuga ma vailaau mo le valiina ma curling lauulu.
  • Oe le tatau ona teu i mea teuteu mo curls, e sili le lelei faʻatau oloa sili ona lelei o loʻo i ai se itiiti ifo aofaʻi o vaega o vailaʻau.
  • Ina ia faʻatumauina moligao i se soifua maloloina, e tatau ona e faʻaaluina ia i latou le faʻatagaina lelei mai le totonu. O lenei mea e mafai ona faia i le aofia ai i lau meaʻai i aso uma se aofaʻiga o meaʻai mauʻoa i vitamini ma minerale, pe i le ave o vitamini complexes (vasega).
  • Ina ia faʻaleleia atili le tuputupu aʻe o lauulu, e aoga tele le faʻatinoina lelei o se ulu faʻapipiʻi. E fesoasoani e faʻaleleia le toto ma faʻavavevaveina le tafe o meaʻai ma le okesene i fatuga. E mafai ona fai faʻamalosi e faʻaaoga se pulumu faʻapitoa pe naʻo ou lima.
  • I le faaopoopo atu i le tausiga masani, ua fautuaina e faia e le aunoa ni matapulepule mai oloa faalenatura e mafai ona faʻavaveina lauulu tuputupu ae - suauu fualaau faisua, laupepa aveesea ma decoctions, vitamini.

I ai o se manatu i le faʻafefea ona tupu lauulu ma o le a le tulaga e ui i ai, mai lona amataga e oʻo i le taimi o le oti masani, e mafai ona tatou taumafai e le itiiti ifo vaega vaega lenei faiga. Ina ia faia lea mea, e tatau ona e tausisi i tulafono faigofie mo le tausiga o lauulu, ia maua i taimi uma le puipuia mai ituaiga uma o mea leaga, ma le taimi puipuia ma togafitia faʻamaʻi e fesoasoani i le faʻalavelaveina o le lauulu taamilosaga olaga.

Failautusi lauulu anatomy ma le gland taumafa

O lauulu uma e aofia ai ni vaega autu se lua: o se tino ma se aʻa.

O le fulufulu lauulu o se ituaiga o laititi-okeni. Ole olaga atoa ole laulu e faalagolago i ai. Ole tele ole folikel e ono eseese e fuafua ile laasaga ole tuputupu ae.

I le pito i lalo o le folikel o se tamai papilla. O lenei elemene e aofia ai le tele o fulufulu, limfe vaʻa ma sooga fesoʻotaʻiga. O le a maua ai le malosi o le folika ma le toto ma aoga vaega.

O fulufulu papila e siosiomia e se pulu i foliga o se pulou. O lenei elemene maua ai lauulu tuputupu ae. O le sebaceous ma le afu afu, faʻapea foi ma le musele o le musele e nafa ma le faʻasaʻo ma le faʻamalosia o le folikel, e latalata i le pulu.

O le aʻafia o loʻo i ai foʻi sela faʻapitoa - melanocytes. Latou gaosia le pigmen melanin, lea e fausia ai le lanu o lauulu. Faatasi ai ma le matua, o le gaioiga o melanocytes e faʻagesegese, ma o le medullary o loʻo faʻatumuina i luga o le tele o le ea ea. E taitaia i lauulu sinasina.

O le vaega autu o se vaega o lauulu o loʻo i luga o le itu o le ulu. O le autu o loʻo aofia ai vaega 3:

  • O le vaega o le medullary o se faiʻai o le faiʻai ua tumu i atoms air.
  • O le vaega o cortical (poʻo le vailaʻau tele) o se mea mafiafia e aofia ai le tele o keratin fibre.
  • O le vaega pito i fafo (cuticle) o se atigi manifinifi e puipuia le lauulu mai le faʻaogaina ma vevela faʻaletonu.

Lauulu ma matauila Taamilosaga Taamilosaga

I lona atinaʻeina, o le solo folo e ala i 3 vaega autu:

  1. Anagen - le vaitaimi o le sili atu gaioiga o le folikel. I lenei laasaga, o loʻo i ai se vaʻaiga masani o sela ma le tupu vave o lauulu tuputupu ae. I se faʻaopopoga, i le taimi o le anagen, o le vave faʻavaeina o melanin e tupu. Ole vaega lea ole tuputupu aʻe e mafai ona tumau mai le 2 ile 5 tausaga, pe a maeʻa le laulu e alu i le isi vaega.
  2. Catagen o se vaega ogatotonu o tuputupu aʻe e mafai ona tumau i lalo ifo o le masina. I lenei vaitau, o le faʻagasologa o sela vaevaega lemu, ina ua maeʻa saeia ese le pulu mai le taga.
  3. Telogen o le vaega mulimuli i le ola taamilosaga o le lauulu. I lenei laasaga, o le faʻagasologa o le sela vaevaega ua faʻamutaina atoa, o le folikel ua oti ma paʻu i fafo ma le toʻotoʻo.

Faʻamaʻi o ituaiga uma o folikel i luga o le ulu: afaina ma le faʻaumatiaina

Follicle thinning o se faʻaletonu e fesoʻotaʻi ma le suia o le taga. Ile tele o taimi, ole faʻamalosiʻau e tupu i lalo ole malosi ole faʻafitauli. Ma le malosi o lagona le mautonu, le faʻamalosi musa le mafaufau ma faʻamama le pulu, lea e taitai atu ai i lona deformation ma faasolosolo oti. I se faʻaopopoga, faʻamalosi tino e mafai ona tupu i lalo o le aafiaga o nisi hormone. Faatasi ai ma le maualuga o mea o dihydrotestosterone i le tino, o le folikel konekarate ma faʻaalu malie.

O le faamaʻi e tatau ona togafitia ina ia aua neʻi leiloa uma lauulu

O pulumu toefuataiga ma isi vailaʻau o le a fesoasoani i le moe moe

Follicular atrophy o se faamaʻi e tupu aʻe i le talaʻaga o le matauila le amio lelei. Untimely togafitiga o manifinifi laulu ulu atu i le mea moni e faapea latou faasolosolo latou taofi tuputupu ae pe tupu manifinifi ma colorless. Togafitiga o le faamai e aofia ai se seti o taualumaga faamoemoeina i le faʻamalosia o aʻa o le lauulu ma faʻalesegese ai le gaioiga o latou oti. Faatasi ai ma le atrophy, o le trichologist faʻatonuina vailaʻau faʻamalosiʻau, toe faʻafouina maso ma ulu faʻafefeteina.

Moeina lauulu folika - o se maʻi e faʻamatalaina e uiga i le faʻamutaina o le taua gaioiga o le aa. O le moe moe, e pei o se tulafono, e le paʻu i fafo. E mafai ona faʻailoaina i le microscopic suʻega o le maʻi. Peitai, ole moe moe e le toe gaosia le laulu fou. O lona iʻuga, o tagata e faʻatupulaʻia o latou vae. O lenei faamaʻi e manaʻomia togafitiga umi ma mataituina e se trichologist.

Faamatalaga o le fausaga ma vaega o folika atinae

O le aʻoga o se lavelave o faʻataʻamilomilo-itutino e siomia le lauulu. O lona ata lautele vaeluaina oe vaʻai i le ata. O folikeli o loʻo i totonu o le dermal layer ma fafaga i vaʻai talafeagai laʻau toto.

O le faatulagaga o le lauulu foliki - ata o vaega

O le a le mea e aofia ai i le folo?

O le fausaga o lenei okeni e faigofie tele:

  • O le pulu laulu (papalagi papalagi) o se sooga fesoʻotaʻiga o loʻo i le pito i lalo o le folikel lea e aofia ai alatoto ma neura faʻaiʻuga lea e ulufale ai le okesene ma meaai. O loʻo latou tuʻuina mai pea vaeluaga o sela o le pulu, e nafa ma le tuputupu ae ma le tulaga o lauulu.

Mo se faasinomaga. Afai o le lauulu e toʻa i luga, ae o le papila papalagi e tumau i lona tulaga, ona tupu lea o lauulu fou.

  • O le folular funnel o se faʻanoanoaga i le epidermis lea e alu ai le lauulu i le pito i luga o le paʻu. O alavai o sebaceous glands e tatalaina i totonu.
  • O lapisi sebaceous ma le afu, o vaega ia o le folikel, e nafa mo le faʻamama ma le faʻamamaina o lauulu, faʻaavanoa ia faʻapalepale, faʻamalosiʻau ma susulu, faʻatupu se ata puipuia i luga o le paʻu.
  • O le faʻavae o le folo o le folo o le tolu vaega lea o le "ato" lea e fai ai le lauulu. O sela o lona totino i totonu o loʻo aʻafia i le fausiaina o lauulu.
  • O le maso lauulu, o lo oi lalo o le sebaceous glands, tulaʻi lauulu pe a maua i malulu pe popole o le fiafia.

Mo se faasinomaga. O le vavaeina o ogofie ia maso o loʻo mafua ai na lagona e uiga i latou na latou fai mai "ua amata ona gaoioi le lauulu i luga o le ulu."

Atinaʻe vaega

O folau o lauulu e ui atu pea i taimi masani o le malologa ma le tuputupu aʻe:

  • Anagen o se tuputupu ae tulaga, o le umi lea e masani lava fuafuaina ma tumau averesi o 2-4 tausaga. I lenei tulaga, o se tagata soifua maloloina e tusa ma le 85% o le lauulu.
  • Catagen, tumau 2-3 vaiaso ma afaina i le 1-2% o lauulu, o se suiga vaega lea na faʻaitiitia ai le fafagaina o sela, latou taofi le vaeluaina.
  • Telogen o se malolo malolo tulaga, umi e tusa o le tolu masina, i le taimi o le lauulu na taofia le tuputupu ae tupu. Ina ua maeʻa ona toe faʻatautaia lea o le taamilosaga muamua.

Vaega uma o atinae

O lona uiga, o le laulu e tumau i luga o le pulumu pe a selu ona fai o le a le mea na oʻo mai e paʻu'ū ma fai se avanoa mo mea fou. Ae o nisi taimi e faʻaletonu le telogen stage, e le fia manaʻo le moli e ala ma galue, e oʻo atu i le faʻamatamata o lauulu.

Faʻapefea ona ala i taʻavale moli

Tele o faafitauli o lauulu e fesoʻotaʻi ma le le paleni o meaai ma le le lelei o le aʻafia. Ma e masani ona latou faʻafoe e faʻafetaiaʻi o latou lava lima, ma faʻaaoga a latou auala faigofie e pei o le massage, fulufulu mata, ma isi.

Fautuaga. A o leʻi faia ni auala e puipuia ai lauulu, talanoa se trichologist.
O se tagata faʻapitoa o le a fuafua le mafuaʻaga o le faʻafitauli ma fautuaina le togafitiga. Atonu e te manaʻomia le sili atu togafitiga ogaoga.

A faʻapea e naʻo le faʻataʻoto mai se faʻalavelave e te manaʻomia pe e te manaʻomia le puipuiga, o nei fesoasoani e fesoasoani ia te oe e faʻatumauina le soifua maloloina o lauulu.

  • A maeʻa le kulimi, faʻataʻamilosaga i taimi uma ile agamalu solo.. O tamatamailima e tatau ona alu ese mai i malumalu i le occipital ma le ogatotonu o le ulu.

Lava le ulu fulufulu

  • Faia faʻamalosi pulupulu i taimi masani. O a latou mea taua autu o aniani, garlic ma aloe juice, mustard hair powder. I latou, pe a manaʻomia, e mafai ona e faʻaopopo le meli, fuamoa fuamoa, oatmeal, faʻapea foʻi ma isi suauʻu teuteu. A maeʻa ona fefiloi lelei, o le paluga ua palu i totonu o le ulu ma matua mo le 30-50 minute, a maeʻa ona fufulu ese ma le mafanafana vai.
  • Faʻaaoga le folikel hair growth activator, o se vaega o faʻapipiʻi faapitoa faʻapipiʻi, kulimi ma pasama.

Hair Growth Activator e sau i le tele o ituaiga

Mo se faasinomaga. O se gaioiga lelei tele o le burdock ma castor suauu. E faaaogaina na o latou pe o se vaega o fafie pulepule. O latou tau ile fale talavai e taugofie tele.

Foliga foloa:

Lauulu (dermal) papilla - o fesoʻotaʻiga i luga o le tino o loʻo i totonu o le pito i lalo o le folikel ma fesoʻotaʻi i le paʻu. O le papilla o loʻo i ai neura alava ma alatoto, e ala mai ai taumafa ma le okesene o loʻo sapalaiina i sela vaeluaina pea o le pulu. I foliga, foliga tutusa i le moligao. O lona galuega o le pulea lea o le tulaga ma le tuputupu aʻe o lauulu. Afai e oti le papilla, e oti le lauulu. Ae afai i le taimi o le oti o le lauulu (mo se faʻataʻitaʻiga, a fai e aʻe i lalo), ua puipuia le papilla, ona tupu lea o se laulu fou.

Lauulu (follicular) faʻasologa - o se faʻavaʻa-foliga faʻafuaseʻi i totonu o le epidermis o le paʻu i le nofoaga o loʻo uia ai le aʻa fulu i totonu o le paʻu. O le ulufafo e sau i fafo atu o le paʻu. Ole alavai o le tasi poʻo le tele o kelenous sebaceous e matala i totonu o le fulufulu laulu.

Lauulu maso - O se maso e faʻapipiʻi i le faʻapipiʻi sina loloto nai lo le lapoʻa o fatu, e aofia ai musele lamolemole. O le maso e faʻalautele i se tumutumu agai i le itu o le lauulu. I lalo o ni tulaga faapitoa (mo se faʻataʻitaʻiga, i ni lagona faʻamalosi pe i le malulu), na te ligiina lona lauulu, o le mafuaʻaga lea na aliaʻe ai le faʻaaliga "lauulu i luga o le pito".

Root uaua - o se ato latalata i le aʻa o le lauulu. E aofia ai vaega tolu. Sela o le aʻa pito i totonu o loʻo aʻafia i le fausiaina ma le tuputupu aʻe o lauulu.

Sebaceous (masani le 2-3) ma afu glands o vaega foʻi ia o le folikelulu. Latou fausia se ata puipui i luga o le paʻu, ma o le mea lilo o le sebaceous glands e faʻafefeteina le lauulu, e maua ai ia eli, fetuutuunai ma susulu.

Foliga foloa

O fulufulu mata e taʻua foi i nisi taimi o le pulu. Aʻo le sese lea faʻamatalaga. O le folikel e faʻavae lava o le faʻavae faʻavae autu e nafa ma le gaosia o lauulu, pulea o lona tulaga ma le tuputupu aʻe. I totonu o le o le aniani - o le vaega lea maualalo faʻalauteleina o le aʻa o le lauulu.

O le folika o le laulu e laʻititi lava i le tele, ae faigata tele ile fausaga. O loʻo iai:

  • Lauulu papilla.
  • Lauulu funnel.
  • O le fafo o le measina.
  • Keratogenic sone.
  • O le loloto o totonu fagota.
  • Sebaceous ma afu afu.
  • O le maso nafa mo le siiina o lauulu.
  • Toto toto.
  • Ole numera o faʻaiuga.

O le solia atoa o le gaioiga o soʻo se tasi o ia fausaga e mafai ona avea ma lauulu e faʻaletonu pe faʻaleagaina ai lona tulaga lelei.

Aano uaua

O se maso e faʻapipiʻi i fulufulu mata taʻitasi (seʻi vagana ai le lauulu ulu). E faʻatinoina laititi sina maualalo nai lo le sebaceous gland. O se iunite faʻavae e aofia ai musele lamolemole, e nafa ma le faʻaosofia o le lauulu. Aemaise lava, i le teteʻe faʻapagota (mo se faʻataʻitaʻiga, i le taimi o le ita) poʻo le malulu, o lenei maso ua faʻatuina le lauulu, lea e mafai i nisi taimi ona vaʻaia e le lavalava mata. I se faʻaopopoga, o fegasoloaʻiga o maso ua faʻatupuina ai le faʻagaogaoina o le seaceous glands.

Mafuaaga o le pupuga

I le faʻaopopo i na mea ua maeʻa taʻua, folliculitisale uluulu e mafai ona tupu mo isi mafuaʻaga.

  • O le le paleni o meaai, e leaga ai vaega uma,
  • O faʻamaʻi matuia e pei o le anemia poʻo le maʻi suka,
  • Faʻafesoʻotaʻi ma siama pe a asiasi atu i taele, sauna, vaitaele, faʻaaogaina o mea a isi tagata a la taele,

Gauai atu. E maualuga tele le aʻafiaga o faʻamaʻi pe afai o iai ni manuʻa ma maosiosia i luga o le ulu.

  • Faaaogaina umi taimi o nisi hormonal fualaau faasaina, etc.

Ituaiga o le faʻamaʻi ma metotia o togafitiga

Folliculitis, faʻalagolago i le tikeri ma le loloto o le leaga, e vaeluaina faʻavae ile tolu ituaiga - agamalu, feololo ma ogaoga.

  • Osteofolliculitis o le maʻilaʻulu o le sili ona agamalu ma vaʻaia le faʻavae o le faʻamaʻi. O loʻo faʻailoaina mai i le foliga mai o se tamaititi, pin-lapisi abses, e le mafua ai le tiga po o isi lagona le lelei. A uma le 3-4 aso, e aunoa ma se faalavelaveina, e taʻe, ma liu paʻu, ma pa'ū, e leai se mea.
  • Folafoluaʻi a le faʻagasolosolo e umi le umi - 5-7 aso ma e iloga i le loloto o pupuga, o le fula e mafua ai le vevela ma le tiga, e iʻu lava ina tatala ma le tatalaina o le nuanua. Atonu e iai lava maʻila laiti i lona tulaga.
  • Faatasi ai ma se ogaoga ala o le faʻamaʻi, tui lava le namu i totonu, afaina ai le folikel, lea e tusa lava pe a uma ona tatalaina le tui ma le faʻavaeina o se maʻila ua le toe mafai ona fausia lauulu.

I le ata - ogaoga folliculitis o le uluulu

Togafitiga e faalagolago i le mafuaaga o le faamai. Staphylococcus ua faʻaleagaina e vailaau faʻafefe, siama pipisi - e antifungal vailaʻau. O meaʻai ma lauulu vitamini e faʻafetaui ai le le lava o taumafa, ma isi.

I lenei tulaga, o togafitiga i fafo o nofoaga ua afaina i le aniline vali e tatau ona faia, ma, pe a tatau ai, tatalaina pustules ma le aveeseina o le nuanua ma togafitia le paʻu ma le ava vai fofo e puipuia ai le sosolo o faʻamaʻi.

Faaiuga

O le soifua maloloina o o tatou lauulu e faʻalagolago i le le lelei o le tausia lelei, ae faʻapea foi le vaʻai lelei tatou te vaʻaia lelei o tatou soifua maloloina

Lauulu folikel, o se ituaiga o laʻititi-fale mo le gaosia o lauulu, e manaʻomia foi le tausiga, meaʻai, tumama, ma isi. O le vitio i lenei tusitusiga o le a taʻu atu ia te oe pe faapefea ona taofia i latou mai le tuai ma taofi le galue muamua.

Sebaceous ma afu afu

O le sebaceous glands e nafa ma le gaosia o faʻalavelave e ulufale i le lauulu. O lenei mea e faʻamamaina ai le lauulu laʻau, ona o loʻo foliga uila ma susulu. I le galulue faʻatasi ma le afu afu, latou te ufiufi lelei paʻu i se ata puipuia e puipuia ai aafiaga leaga o soʻo faʻamaʻi pipisi. I se faʻaopopoga, o le mea lilo ua faʻailoaina mai ia glands ua maua ai le faʻatuatuaina o puipuiga curls mai soʻo se ituaiga osofaʻiga siosiomaga malosi.

Afai e galue tele le kelenous aila, o le lauulu e vave gaʻo ma lē faʻamalosia. Ma le le lava le faʻaaogaina, o laʻau fuluʻe ua mamago ma vave matutu.

Tupulaga tuputupu

I le averesi, e tusa ma le selau afe folikelia o iai i luga o le paʻu o le ulu o le tagata (atonu sili atu). E le gata i lea, mai taʻitasi e mafai ona tupu aʻe i le luasefulu i le tolusefulu lauulu. Lauulu tupu tupu e ala i le gaosia toe gaosia o sela o le lauulu pulu - o le matrix. O loʻo tu tonu i luga o le papilla, amata ona matua ma tufa atu. O nei faiga e tupu i totonu o le folikel, ae i le aluga o taimi, o sela e agai i luga, maaa (oʻo i le keratinization) ma fausia ai le laulu fuata.

O lauulu uma e ui atu i vaega eseese o gaioiga:

  • Anagen vaega. I le taimi lea, malosi ma faifai pea tupu o lauulu tupu tupu. O sela o le matrix amata amata ona vaeluaina; le papilla o fulufulu ma lauulu ato foliga foliga. O le mama e tuʻuina malosi i le toto. Ona o lenei, o le gaosiga o lauulu sela e matua vave, latou faasolosolo keratinized. Ole maualuga ma le faʻaauauina vaevaeina o loʻo agaʻi atu i le mea moni o le laulu e agai atu i luga o le paʻu, aʻo le tuputupu aʻe fua faatatau e mafai ona oʻo atu ile 0.3-0.4 mm ile aso. O le umi o anagen mafai ona amata mai le tolu i le ono tausaga ma e faʻamoemoeina i le uiga tagata o le tagata.
  • Catagen vaega. O lenei vaitaimi ua manatu transitions. I lenei taimi, o le sela vaevaega fua o le matrix ua faʻaitiitia faʻaitiitia, maanuminumi o le pulupulu lauulu ua matauina. I lenei tulaga, o le papilla lauulu e faasolosolo atrophies, o se taunuuga o le fafagaina gaioiga o le lauulu ua afaina, ma le pulu sela amata keratinize. O lenei vaitaimi e mafai ona alu pea le lua vaiaso.
  • Telogen vaega. O le vaitaimi lea e taʻua foi o le malologa. Feaveaʻi faʻafouina faagasologa, taofi faigofie le pulu mai le laulu papilla ma amata ona agai latalata i le paʻu. I lenei tulaga, o le laulu e mafai ona paʻu vave i le tali atu i sina faʻafitauli laiti (mo se faʻataʻitaʻiga, pe a fufulu pe selu). A taunuu mai le telogen phase i se faʻamutaina, o le fafagu mai o le lauulu papilla e amata, le folikel e faʻasolosolo ona toe faʻafesoʻotaʻi lona fesoʻotaʻiga. O faʻagaioiga o le fouina o lauulu tuputupu ae ua amataina, lea e mulimuli ane tuleia e ala i lona muamua (pe a le pa'ū na o ia lava). Le anagen vaitaimi toe amata.

Uma lauulu folau ola latou lava ola. E tusa ai, i taimi eseese i luga o le tino e i ai lauulu i vaega eseese o atinae. Ae, e taua le iloaina o le toʻatele o latou o loʻo tuputupu ae malosi - o loʻo i ai i le anagen phase.

A faʻapea e aʻafia ai fua i soʻoga o lauulu (paʻu maʻi), e ono faʻaletonu foʻi vaega o loʻo tutupu ai. O le iʻuga o le pulu - alopecia. O se fomaʻi ua maua le poto masani o le a fesoasoani e faʻailoa tonu lona mafuaʻaga ma faʻasaʻo le faʻafitauli.