Pediculosis

Pediculosis i tamaiti - auala o siama, faʻailoga, auga, vailaʻau ma fofo tagata

O le upu "pediculosis" i vailaau faʻailoua faʻailoaina ai le nosological foliga, o lona uiga, siama o se tagata ma iniseti parasites - utu. Ui i lea, o se tasi lea o faʻafitauli masani i le lalolagi.

I le avea ai o se tulafono, o se faʻaopoopoina o le numera o tagata o loʻo afaina i le ulu e alu faʻatasi ma uma ituaiga o mala: taua, o faʻalenatura poʻo faʻatekinolosi faʻafitauli, sosaiete-faaupufai faʻafitauli, ma isi. O tagata faapena fausia foci o faʻamaʻi pipisi i latou lava, lea e oʻo atu ai i le afaina o faʻamaʻi pediculosis.

Ae paga lea, o lenei faʻafitauli e popole ai foʻi i aiga sologa lelei. Talu ai o lice na nofo i le lauulu o se tagata, tusa lava pe o le a lona tulaga i le sosaiete. Faapefea ona latou i ai iina?

O le tusitusiga o le a suʻesuʻeina auiliili pediculosis: mafuaʻaga, puipuiga, auala e faʻatatau ai ia i tagata matutua ma tamaiti.

Faʻaalia uiga o le ulu lice

O le utu e faapitoa patino namu, talu ai o lauulu o meaola eseese na ola na o se ituaiga ituaiga o utu. E le tuusaunoa le tagata. Naʻo le ulu o le ulu, le tino, ma le itumalolo o loʻo i ai.

Ina ia malamalama atili pe o le a pediculosis (o mafuaʻaga o lenei faʻafitauli), tatou o le a vaʻai totoʻa vaʻai uma mafuaʻaga mafuaʻaga o lenei faʻamaʻi.

Ulu o utu faʻamalieina ma tupu mai i luga o le ulu o le ulu, sili fiafia wiski, pale ma nape. O fuamoa e taʻua o lia e folo iina. O loʻo i ai i latou le lapoʻa e tusa ma le 0.8 mm ma, faatasi ai ma le fesoasoani a se faʻailoaina faʻailoaina e le fafine i le taimi o faʻataʻoto, e faapipii i lauulu.

Ole atinaʻeina ole tagata e 9 aso. O le fafine ola pe a ma le masina, ma tuʻuina mai pe tusa o le 140 fuamoa i lenei vaitaimi. E masani ona 'ai o ia, i le 12 taimi i le aso, ma faʻaaluina ai nai vaega laiti ole toto (tusa ma le 0.7 mg).

E matuaʻi atamamai le fafine i suiga o le vevela: afai e faʻaititia, e faʻasolo malie lava le atinaʻe o le iniseti. O lea, i le 20 ° C, le toe faʻaleaogaina tuu fuamoa, ma larva taofia lo latou atinae. Ae e manaia tele e le tuua ai e le ulu ni tagata gasegase.

O fea e ola ai lice

O mafuaʻaga o le faʻaalia mai o pediculosis o isi ituaiga o tino o utu. O i latou e toʻatele tagata o loʻo nonofo i le ie o ie ma moega o moega. Nits tausisi i vili o le ie. I le auala, o lenei ituaiga o mautu mafai ona tuua fuamoa i luga o le tino o le tagata: luga o le ulu malulu. Ae o le mea moni latou te o mai iina mo naʻo le fafagaina.

O le faʻatupuina o nei tamaʻitaʻi e sili atu lona taua - e oʻo atu ile 300 fuamoa. E taua tele le aofaʻi o le toto - e oʻo i le 2 mg ile taimi.

E le mafai e le kulimi o le tino ona talia le fiva ma tuua ai le mamai o le fomaʻi, e pasi atu i isi. Ui i lea, i le sailia o se mea fou, latou mafai ona tolotolo i le saoasaoa e oʻo i le 30 mm i le minute.

Fanua masi o utu

E le pei o lavalava, utu aisa e matua gaoioi ma e faʻaalu le taimi atoa e faʻatofu ai le palapala ile paʻu ole tino. Na latou taatitia fuamoa i luga o laulu e ola ai i le laupepa, faapea foi ma fulufulu mata ma laulu mata. I le olaga atoa, tasi pubic louse tuuina atu sili atu nai lo 50 fuamoa.

Maʻi i latou e masani ona tupu i taimi o feusuaʻiga, ae mafai foʻi pe a faʻaaogaina solo masani, solo taele ma ie moega.

O le a le utu e leaga mo tagata

Mafaufau i le pediculosis (mafuaʻaga, puipuiga, faʻafoeina o fua), e le mafai ona fesoasoani se tasi ae mafaufau i le mea tonu o nei parasites e lamatia mo tagata.

I le teritori o Lusia i le taimi nei e tolu ituaiga o faʻamaʻi na feaveaʻia e lice ua lauiloa (o loʻo tatou talanoa e uiga i le mageso ma le toe oso ai o le fiva, faʻapea foi ma le Volyn fever). Ma o le faʻataʻitaʻiga autu o nei faʻamaʻi, pei ona faʻamaonia, o le luse lea. A o le ulu tiga e mafai foi ona avea ma mafuaʻaga mataʻutia.

Mafuaaga o le pediculosis i tamaiti ma tagata matutua

E pei ona masalo ua e mateina, le mafuaʻaga autu mo faʻamaʻi pipisi o uta o lo latou faʻasalalau e ala i fesoʻotaʻiga tuʻusaʻo mai se tagata maʻi i se tagata soifua maloloina. E mafai ona avea ma mea faigaluega i totonu o aiga (selu, solo, ofu) poʻo le faʻafesoʻotaʻi (pe a tatou talanoa e uiga i utu aisa). E masani ona tupu faʻamaʻi pipisi i nofoaga faitele poʻo nofoaga o loʻo maitauina ai tagata.

Ma o le a faʻamatalaina mafuaʻaga o le pediculosis i tamaiti? Ui i lea, teine ​​e i ai le laulu uumi e tele lava ina aafia ona e faigofie atu ona pueina i luga o se iniseti i ia lauulu. E iloa e tagata uma e fiafia teineiti e fai le tasi le isi ma isi laulu. Ae i le taimi lava lea e tasi, latou te masani ai i pulumu masani o pulumu ma lauulu. I se faʻaopopoga, latou te naunau e taumafai i mea a latou uo, pasi atu ma pediculosis.

O le mea lea, kutu, e ese mai i le talitonuga faʻavae, aua le oso mai le tasi ulu i le isi. Na o latou faʻasolosolo lava, ma e latou te faia ma le poto. Ae maise i tolauapiga e latalata vavalalata tamaiti mo tamaiti. Ma i taimi o taʻaloga galue, e mafai ona paʻuʻu le utu mai le ulu o se tamaititi maloloina e aʻafia i le ulu.

Faailoga o siama faʻamaʻi

O le faamatalaina o le pediculosis (mafuaʻaga, puipuiga, auala e foia ai siama), o le mea moni, e le mafai e se tasi ona faʻaletonu le faʻailogaina o faʻailoga o maʻi suka i tagata.

Tasi o le tasi o faʻailoga muamua o le matuitui ituga (e mafua mai i le faʻailogaina saliva o le kisi), o le mafuaaga lea o faʻailoga o le maosiosia ma palapala totoʻa foliga mai i luga o le paʻu.

  • I se faʻaopopoga, o le tagata ua aʻafia e ono osooso ma e ono maua i ia i le insomnia.
  • Lice poo nits e tutusa ma le susu ile maua i lauulu. I le vaʻai totoʻa e vaʻavaʻaia, o loʻo manino mai ai, o meaʻai paʻepaʻe nei na faʻatumuina i vai suamalie, ma pulu i laulu.
  • I nofoaga o bites, ua aliali mai le mea ua taʻua o le papular urticaria (mageso i foliga o papules - laiti nodules i luga o le paʻu) e aliali mai.
  • Faatasi ai ma se umi faaumiumi o pediculosis, dermatitis, paʻu eczematization ma pustular pupuga (pyoderma) atiaʻe.
  • Ma faatasi ai ma le salalau o pyoderma, mafai foi ona maitauina se faʻaopoopoina o loimata.

Faʻaalia o le umi o le ulu, uarota ma utu aisa

Ma ulu faaumiumi lice i se tagata ua aafia, serous-purulent exudate faapipiina lauulu, lea, i le isi itu, mafua ai le fausiaina o se nusipepa ma se manogi le manaia. I se tagata maʻi, e tusa lava pe paʻu le paʻu o auricles, o nofoaga i tua o taliga ma le ua e afaina.

O le faʻaumiumi o le utu, o mafuaʻaga, auga ma togafitiga o loʻo tatou mafaufau ai foi i nei aso, e faʻaosofia ai le faʻaalia o le "paʻu o soʻo" i tagata ua aʻafia. O lenei faʻailoga e faʻaalia e le melasma (pouliuli lanu) ma le paʻu o le paʻu.

Faatasi ai ma le faʻalauiloa o foliga o le faʻamaʻi, o nofoaga o lo o folasia ai faʻailoga e "teuteuina" i ni uiga faʻapitoa ulaula.

Pediculosis: mafuaaga, togafitiga o le faamai

E taua tele le manatuaina o le pediculosis e le mafai ona pasi. E manaʻomia faʻamalosi togafitiga. Tusa lava poo le a le mafuaʻaga o lenei faamaʻi, o le taua e faasaga ia te ia e aofia ai le seti o faiga e fesoasoani e puipuia ai le tupu mai o le toe o le faamaʻi. O lona uiga, latou te faʻaaogaina ni vailaʻau masani (pediculocides) ma mea inisinia - aveese kutu ma larva ma se selu.

Chemicals (suauu, shampoos ma spray) aofia antiparasitic vaega. Latou ua faatonuina e faʻatatau i le ala ma le faʻatamala o le faʻamaʻi, o nisi taimi e manaʻomia le faia o togafitiga ile tele o vaega.

Pediculosis vailaau

O manaʻoga mo pediculocides e tutusa lava - o le talitonuina lea ma le saoasaoa o le togafitiga togafitiga, o le leai o manogi, itu afaina ma tulaga tau tamaoaiga mo le tagata faʻatau.

I le taua e faasaga i le ulu ma le alualu fale, Rusia-faia oloa e pei o Pediculen R Ultra ma Medilis-bio, faapea foi ma Paranit Lotion ma Paranit Spray (Aialani ma Peleseuma), Para Plus "(Farani) ma" Full Marx "(UK), faʻapea foi ma le tele o isi vailaʻau faaonapo nei.

I le gasologa o togafitiga, e taua le mulimuli i faʻatonuga mo le faʻaaogaina ae maise o le faʻalogo i le faʻatapulaʻaina o tausaga. I le tulaga o paʻu faʻamaʻi poʻo alergi, pe a le mafai ai le faʻaaogaina o vailaʻau, fautuaina fomai faʻateʻa faʻateʻa o iniseti ma nits e ala i le selu ma tipi puʻupuʻu.

Aua le faʻaaogaina le suauu, e fasi ai le utu, ae e mafua ai le faʻaleagaina tumau o lauulu! Aloese mai le faʻaaogaina o vailaʻau mo maʻila ogaoga ma pupuga i luga o le ulu, faapea foʻi aʻo maitaga ma faʻasusu.

Puipuia o le utu faʻamaʻi

Ole togafitia ole pediculosis e tatau ona tuʻufaʻatasia ma gaioiga e faʻafomaʻi i le aiga ma le vaega o le gasegase. Faʻamama pulou, lavalava, moega ma le potu atoa, e faʻamoemoe i le faʻamaʻi tulaga.

Ma mo le puipuia o le faʻamaʻi, o mea tau le tagata lava ia e taua tele: tausiga o lauulu, sui masani o moega ma ofuvae, faʻaaoga taʻitoʻatasi o lavalava, pulou ma selu. O suʻega masani e fesoasoani foi i le faʻaititia o le aʻafia o le maua o utu.

E pei ona e vaaia, pediculosis (mafuaʻaga, puipuiga, auala e faʻafefe ai) - o nei mea uma o se autu taua tele mo le faʻatumauina le soifua maloloina o se numera tele o tagata. O le mea lea, ia e faʻaeteete ia te oe lava ma lau fanau, aua neʻi e amanaʻia faʻailoga o foliga mai o utu, ave ni puipuiga ma o le a mafai ona e aloese mai i siama. Ia soifua maloloina!

O le a le pediculosis i tamaiti

Pediculosis o se faʻamaʻi pipisi e mafua mai vaega eseese o utu. Faʻalagolago i le pathogen ma le localization o le nofoaga o le namu, se ulu, matala, lalagaina foliga vaʻaia e iloga. Soo se ituaiga o faʻamaʻi lea e o mai ma le vevela i le paʻu, tiga matuitui ma le faʻatupuina o le tagi pe puʻupuʻu, pyoderma. O le auala autu o faʻamaʻi e ala i le faʻafesoʻotaʻi, pe a paʻi i ulu pe faʻaaoga mea masani, meataalo. O le togafitiga autu e faʻataʻitaʻia le togafitia o aʻafia i vailaʻau, iniseti i ofuvae ma ie moega.

Aisea e faʻaalia ai utu i luga o ulu o tamaiti

Ole le lava o tulafono ole soifua maloloina e oʻo atu ai i le atinaʻeina o lenei maʻi pipisi. O le tala o faʻatonuga o tagata mai aiga manuia o se fesoʻotaʻiga maualuga i le 'au. Mafuaaga o pediculosis i tamaiti:

  • Fesootai ma se tagata aafia. Lice tolotolo i luga o le ulu, lavalava, tino ma latalata vavalalata. Ole masani a lea ole maʻi pipisi ile fanau a fanau, aua e tele taimi e mafuta ai tamaiti.
  • Faʻaaogaina o mea ua afaina i iniseti. Parasites tumau i luga o se solo, ie moega, aluga, aluga, ofu, pulou, sikafu, selu, fulufulu lauulu ma isi mea na o se tagata ma pediculosis faaaoga. O meaʻai ola e tumau i luga o mea e mafai ona matutua i le taimi. Nofoaga sili ona fiafia i ai ise mo tamaʻi ma meataʻalo vaivai.
  • Nofoaga lautele. E mafai ona e mauaina se maʻi pipisi i soʻo se mea. E mafai ona avea ma vaitaʻele, taele taele, faʻataʻitaʻuluʻuluʻulu, potu faʻapitoa poʻo nofoaafi. I lenei auala, e seasea siama.
  • Vai, matafaga, oneone oneone. Lice na ola i totonu o le vai mo le 2 aso, o lea e mafai ai ona maua le namu i totonu o se vaituloto. I le oneone, o se iniseti ola e mafai ona faatali mo se 'au fou mo sina taimi.

Pediculosis i se tamaititi e faigofie tele ona iloa i le fale ma le faʻaeteete suʻega o le ulu. Ina ia faia lea mea, faʻaaoga se tamai selu, selu lou lauulu i luga o se paepae paʻu ole pepa poo le ie. E mafai ona e alu e ala i se maʻi faʻapitoa - dermatoscopy, lea o le a faʻamaonia pe teena ai le faʻailoga.Tele taimi mo le suʻega e te manaʻomia le vaʻai lelei, moli. Faailoga o pediculosis i tamaiti:

  • '' Iti o le muamua faʻailoga o se faʻamaʻi. Vaai totoʻa i le tamaititi, afai e masani ona vela lona ulu, e sili atu le iloiloina o ia. Paʻu paʻu i nofoaga o loʻo maua ai utu - o nei mea o wiski, o le pito i tua o le ulu ma tua o taliga. O nisi taimi e matua faʻaleaga e maosiosia ai e le tagata i le toto.
  • Lega i luga o le ulu. I le taimi o le uina, ua faʻamamaina e se faʻamaʻi se suavai na mafua ai le faʻatupuina o le maʻi ma le mataala. Faatasi ai ma le faʻaeteete suʻesuʻega i le nofoaga o 'sua, e mafai ona e mafaufauina le fulafula, mumu, papules.
  • Nits (lice fuamoa) luga o lauulu. O la latou lapoa e laʻititi lava e oʻo i le 1 mm, e pupuni, efuefu pe papaʻe. O fuamoa e pipii mau i le lauulu, o lea e faigata ona aveese. E ola pe leai ni mea. Ole ola e faʻaalu se uiga kiliki pe a olopalaina, ma o tagata gaogao e le kiliki ma taofimau ile lauulu mo se taimi umi lava pe a maeʻa togafitiga. Ole faʻatupuina ole pathology e maua mai ile laiga, aua e faigata ona vaʻai ile tagata matua. O fuamoa o le namu samasama mai le 4 i le 13 aso.
  • Ola matutua. E i ai se tino matua, paʻepaʻe pe samasama i le lanu, ono lanu enaena. E mauaʻi i siama ninii nai lo fuamoa na taatitia. Faatasi ai ma se matua le amanaia foliga, iniseti mafai ona vaaia i luga o le lauulu, lavalava ma le paʻu o foliga, ua.
  • Ole atuatuvale, lē lelei le moe, popole ole faaletonu. Ole tele o taimi e ala ai le paʻaga, e le mafai ai ona lava le moe a le tamaititi ona o lenei mea, o ia e le manulele, itaitagofie, vaivai.
  • Faafitauli mafaufau. Pediculosis i tagata o siomia ai mafua ai le le fiafia ma le ita, o le tamaititi o loʻo i lalo o le mafaufau faʻamalosi ona o lenei, e i ai ia te ia le le lelei lagona, le faʻanoanoa, se lagona o le maasiasi.

Eseese

Tolu ituaiga o namu mafua ai pediculosis. Taitasi e mafua ai lana lava ituaiga o faʻamaʻi:

  • Laveaʻi. Ose uta na ola, tupu mai luga o le ulu. O lenei faamaʻi e aʻafia ai tamaiti, o tagata taʻitaʻia se olaga masani.
  • Faanoa. O le paʻu o le scrotum poʻo le pubis ua afaina, ma le ogaoga faʻamaʻi, o namu e mafai ona ola i luga o laulu mata, laulu mata, vaega lima, fatafata i alii. Ole tele o taimi e faʻamamaʻia ai le faʻamaʻi, ae e mafai ona aʻafia faʻamaʻi pipisi: ie solo, moega, solo ma isi mea lava ole tumama.
  • Ofu. O namu niniʻi nei e nonofo i faʻailoga o ie ma ofu. Latou te fafagaina le toto o tagata mai vaega o le paʻu ma mea e faʻafesoʻotaʻi (ua, pito i lalo, ma isi).

I le lalolagi faaonapo nei, o le taatele na maua aʻi le ulu o le ulu, ma e tupu i tamaiti. Lenei la ua mafua mai i le mea moni o tagata o lenei vaitausaga e sili atu taimi i se vaega 'eseʻese ma latou te le mulimuli i tulafono manaʻomia o le soifua maloloina a le tagata lava ia. E tusa ai ma fuainumera, o le vaega sili ona aafia ai o tagatanuu o talavou o tausaga 15-25, ma a uma, o tamaiti ma talavou e oʻo i le 13-14 tausaga le matutua e masani ona afaina.

Manaia

O mea e palu o le utu e mafua ai le tele o le vevela, ma pe a suʻesuʻeina nei nofoaga i luga o le ulu, ma manuʻa e pei o ni papala, e mafai ona sosolo pe a faʻapipiʻi se maʻi faʻalua. Pediculosis e lavelavea e ala i le faʻamaʻi soʻonaua, pyoderma, ma faatasi ai ma sili ona ogaoga foliga, o le laulu e taamilo i tangles e manogi leaga. O utu e feaveaʻi faʻamaʻi pipisi i luga o latou tino, o le mea e sili ona lamatia o le typhus.

Faʻafefea ona iloa le utu i se tamaititi

Pediculosis i tamaiti ua iloa e matua, se fomaʻi o tamaiti poʻo se tausi ile nofoaga tausi fanau. E taua tele i le saʻo ma le taimi tonu e iloa ai le faʻamaʻi aua o faʻailoga e tutusa lava ma isi faʻamaʻi (mo se faʻataʻitaʻiga, scabies). O auala autu:

  • Mautinoa faʻamaʻi i lenei tulaga, mo le tutoʻatasi le iloa o le faʻamaʻi, e manaʻomia le suesueina o le itupa o le tino ma le okipital. Iloilo ma le totoʻa lau lauulu ma le paʻu mo le faigofie, vaevaeina i latou i ni vaega. Ulu ulu (tagata matua) ma le umi e oʻo atu i le 4 mm o se foliga faaumiumi o le enaena pe sinasina lanu.Ole faʻailoga autu i totonu ole tamaititi o le mauaina lea o nits ola poʻo ni tagata namu papalagi i luga o le ulu, ae e naʻo na mafai ona maua i se maʻi ogaoga. O iniseti fulufululele fuamoa e matua faigofie e iloa ai. E le tuʻu ese lemu mai le lauulu, ma afai e olopalaina, o le faʻalogo e lagona.
  • Togafitiga faʻafomaʻi, lea e faia e se fomaʻi o tamaiti. Mo lenei metotia, ua faʻaaogaina se Wood Lamp. A faʻaaoga i ai, ola nits susulu lanumoana. I le tulaga o le faʻamaʻi o le tamaititi, o loʻo faia se suesuega maeʻaeʻa o tagata uma na faʻafesoʻotaʻi atu ia te ia. Ma le faʻateleina o faʻamaʻi o le faʻamaʻi, ua taofia ai le faʻalapotopotoga o tamaiti. A suʻesuʻeina o lenei tulaga, e manaʻomia e le fomaʻi ona faia se suʻesuʻega eseʻese ma le dermatitis, urticaria, eczema poʻo le psoriasis.

Faʻafefea ona aveese '' utu

Togafitiga o pediatric pediculosis tupu i totonu o le fale. E tolu auala e aveese ai se faʻamaʻi. O se faʻamatalaga auiliili o taʻitasi:

  1. O le vailaau faʻavae e faʻavae i luga o le togafitia o le ulu o le pepe ma le aneti-pediculary kulimi, shampoos, aerosols, kulimi. E fautuaina oe ia faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi aʻo leʻi faia se vailaʻau. Afai na amata ona e feteʻenaʻi le pediculosis oe, filifili lelei se vailaʻau ma ia mautinoa e faitau faʻatonuga.
  2. O le masini auala e aofia ai le selu ese ma le aveʻesea o nits, tagata matutua iniseti. Ole faʻagasologa e sili ona lelei faia ile malamalama lelei. E tatau ona e selu lou lauulu i le selu mafiafia, ma ona faʻavasega lea o loka uma o lauulu, aveʻese mai tagata matutua o namu ma o latou fuamoa.
  3. O se tuʻufaʻatasia metotia e manatu e sili ona aoga. Muamua, togafitiga vailaʻau fomaʻi ua faia ma soʻo se fofo lelei mo pediculosis, ona faia ai lea o le selu ma le tusi lesona. Pediatricians fautuaina le faaaogaina o lenei auala e togafitia ai lenei siama pipisi.

O le pediculosis vailaau mo tamaiti o loʻo gaosia i ni ituaiga eseese o fua, e mafai ona i ai mo lauulu, suauʻu, emulsion, aerosol, kulimi, kulimi, pulu, fofo. O vailaau a tamaiti mo utu (insecticides) faʻasaʻolotoina i luga o le faavae o tolu gaosi mea:

  • Permethrin o se vailaʻau ma se neurotoxic aafiaga (immobilizes ola iniseti ma faʻamamaina nits). Talu ai nei, o vailaau faʻavae i luga o lenei vailaʻau e le aoga, ma a uma ona faʻaaogaina, e ola ai lice. O vailaʻau pito sili ona taatele: Nittifor, Nyx cream, Medifox, Knock.
  • Malathion - o lenei vailaʻau faʻamaʻi le faʻalolo ma le tui i le iniseti, oona mai le totonu. E faʻaalia ile malosi o vailaʻau iniseti ma ua faʻaaogaina mo se tulaga alualu i luma ole pediculosis, pe a fai e le aoga isi auala. Sauniuniga e faʻavae i lenei mea gaosi: Malathion, Pedilin, Novaktion.
  • Phenotrin o se tasi o sili le saogalemu tamaiti fofo, aua e itiiti ifo iona. E faʻamalolosi le iniseti matutua, ae le afaina ai nits, o le mea lea e le aoga. E sili atu le faʻaaoga i le amataga o faʻaaliga o le faʻamaʻi. O fualaau faapena e aofia ai: Parasidosis, Itax. Mo tamaiti i lalo ole 2.5 tausaga le matutua, naʻo le faʻaaogaina ole Phenotrin Lotion e faʻatagaina.

Anti-pediculant fualaau mo tamaiti e mafai ona eseese ituaiga, lea e faia e faʻaaoga ai le tele o vaega o mea aoga. O nei vailaʻau e aofia ai:

  • Tuufaatasi vailaʻau o loʻo iai ni vailaʻau se lua pe sili atu foi. Latou galulue lelei tele, aʻo le faʻaumatia o siama ola ma nits. O le faʻavaeina o nei tupe: Permethrin, Butoxide, Piperonil, Pyrethrin. O mea taatele e aofia ai: RID, Para plus, Piperonyl butoxide.
  • Sauniuniga mai faʻatau fualaʻau 'aina poʻo gaosi. Le sili ona lauiloa oloa Paranit e faʻavae ile clearol ma leise. O nei mea e poloka le tafe o le ea i iniseti, pe a mavae ona latou oti. O minerale suauʻu e faʻamaloloina le selu o le paʻu ile ulu ma faʻamago, faʻaumatia le fuamoa o namu.
  • Ole vailaʻau o le benzyl benzoate, lea e faʻamatuʻuina i le ituaiga 10%, 20% o uu poʻo i le ituaiga o 10% emulsion. E faʻaoga le mea faigaluega mo tamaiti mai le 3 tausaga le matutua e pei ona faatonuina e le fomaʻi. O lenei mea malosi mafai ona faʻaputu i totonu o le namu ma faʻaleaga ai, ma e oʻo lava larva ma tele nits oti mai ai (o nisi e mafai ona ola). Benzyl benzoate o loʻo i ai se vaega o le antibacterial e taofia ai le toe gaosia o siama eseese ma le atinaʻeina o se siama lona lua.

Togafitiga ile fale

Pediculosis togafitiga i tamaiti i le fale e mafai ona faia i auala eseese. Le sili ona lauiloa o latou:

  • Oloa tau vailaʻau o loʻo iai suauu taua faʻanatura ma laupepa sapalai e pei o le anise, geranium, basil, rosemary. E i ai lo latou aafiaga iniseti. E le faʻamaonia le aʻafiaga o lea metotia ma o lea e le fautuaina ai e fomaʻi le faʻaaogaina.
  • O se eletise eletise e faʻaleagaina ai le utu ma se uila eletise. Ole faʻaaogaina o lenei masini e naʻo le malulu lauulu e mafai ona fai mo se saogalemu. E le mautinoa e lenei metotia le maualuga o le lelei.
  • Tusi faʻatamaʻiaina o utu ma lia. O iniseti ua olopalaina i le va o fao.. E le o maualuga le aoga o lenei metotia, aua e mafai ona toe tolotolo atu i ai ni namu i vaega ole suʻi, ma o le tagata e faia le suʻega e ono aʻafia i le faʻamaʻi o le pediculosis.
  • Sulu lou ulu ma le gulu. O lenei metotia metotia faʻaaogaina mo le toe faʻaleleia o foci i aiga le lelei.

Afaina o meaʻai

O le metotia o le selu o utu e anamua, ae e aoga pe a matauina ni tulafono. E taua le faʻaaogaina o lenei metotia faʻafa taimi i taimi masani mo lua vaiaso. Ole taualumaga e tatau ona faia pe a maeʻa ona fufuluina lelei le lauulu. Ona tatau lea ona faʻaaoga i se mafiafia mafolafola conditioner, selu ma se selu ma nifo e seasea lava.

Auala ma mafuaʻaga o le utu infest

Ina ia iloa tonu pe faʻapefea ona puipuia le lice mafai ona fesoasoani e faasaga i siama, e tatau ona muamua malamalama i mafuaʻaga ma auala o le lafoina o utu ulu, ma iloa foi pe o le a le fefe ma nits, lea e mafai ona fefefe latou.

O le faamaʻi e mafua mai i le toto-iniseti iniseti - lice e nate faʻalavelavea i le ulu ma isi vaega o le tino. O le masani taatele o ulu lice. O le faʻamaʻi pediculosis e mafai ona i auala nei:

  • i fesootaiga vavalalata ma tamaiti aʻafia i se 'au: i taimi o taʻaloga, fusuaga, suʻega,
  • e ala i mea sa faʻaaogaina e le tagata ua aʻafia: lauulu ma selu, pulou, faʻapea foʻi ma moega,
  • a o e asiasi i le vaitaʻele poʻo le faletaʻalo, aua e mafai ona ola parasites e oo lava i vai,
  • i le taumafanafana, i tolauapiga ma fale ie, e ono i ai tulaga le mama
  • masani ona avea le "malosi" i le atinaʻeina o le faʻamaʻi o le faʻaititia o le puipuia, faʻafitauli o tulaga, faʻafitauli i le olaga o se pepe poʻo se tamaititi aʻoga matua.

O tulaga sili ona lelei mo le faʻaalia o utu ulu e le mama, o loʻo i ai i nofoaga o le militeli, nofoaga o tagata malaga i taimi o faʻalavelave faʻalenatura, aua o tagata o loʻo nonofo ai iina e seasea suia o latou lavalava ma e le mafai ona fufulu ma mataʻituina le tagata lava ia le tumama.

Faailoga o Pediculosis

Ole tele o taimi, o faʻailoga manino o mea e maua ai le utu na maitauina naʻo le 2-3 vaiaso pe a maeʻa le faʻamaʻi, pe a mafai e le iniseti ona faʻateleina ma faʻapipiʻi fuamoa e tele.

O le faʻailoga autu o le ulu lice, o le maʻimau tele o le ulu e se tagata, pe a oʻo ni manuʻa ma maosiosia i luga o le paʻu na mafua mai i le papala lites ua loa ona vaaia i le taimi o vaʻaiga vaʻaia. I tafatafa o aʻa o le laulu, e mafai ona e vaʻaia ni papaseti fuamoa o tautau mai i luga o ia, e le luluina ma e le aveesea i tamatamaʻilima poʻo fao - o le eseʻesega lea i le va o nits ma le susu. I ni nai aso, o talavou nymph larva foliga mai mai lits nits.

Faatasi ai ma se maʻi ma le vave maua ai o siama pe a leai se togafitiga mo le utu, faigata e mafai: o le atinaʻeina o paʻu siama, dermatitis ma furunculosis, lymphadenitis, faʻatasi ai ma faʻamaʻi pipisi i le typhus poʻo le fiva.

Ole tulaga e ono aafia ai siama ile mea e ola ai, e oo lava ile tagata mama ole a, ona ose faalavelave faafuasei ma le gasegase, maua ni nai "toto mimiti" i luga o lona ulu. I se faʻaopopoga, latou te mananaʻo e faʻamautu ile lauulu mama, faʻaaogaina le toto e ala ile paʻu, e le mafiafia ma se vaega gaʻo poʻo palapala.

Puipuiga faiga

Faiga mo le puipuia o le pediculosis, lea e tatau ona faia e tagata uma, e vaevaeina i ni 2 ituaiga: pasifio ma malosi le puipuia (lapataiga). Ua mamanuina e puipuia ai le faʻamaʻi o tagata matutua ma tamaiti e auai i faʻalapotopotoga lautele:

  1. Puipuia le fesoʻotaʻiga ma faʻafesoʻotaʻiga tino ma i latou o loʻo nonofo i ni tulaga le mama: tagata leai ni fale, tagata fāi mai poʻo tagata sulufaʻi, pe a latou faʻailoga faʻailoga.
  2. Mo tagata matutua, fomaʻi fautuaina le aloese mai le tupu faafuasei tino ma feusuaiga, i le taimi lea e mafai ona avea oe ma aafia ai i utu mataga, e sili atu le manaia parasite.
  3. E faʻasaina ona faʻaaoga mea ma pulou a isi tagata, aitema o mea e faʻatau i le tino (solo, pulumu, pulou, lauulu, o loʻo, selu, ma isi mea).
  4. Ia masani ona faia se suiga ole moega ma ofuvae, e fautuaina ia fufuluina ile vai vevela pe faʻafefe.
  5. Vaitaimi i lea taimi le ulu i le fale ma tagata uma o le aiga mo namu. Foliga mai o utu ma nits i le lauulu, o se ata faʻaalia manino.
  6. Taulimaina lauulu e faʻaaogaina le lauulu mo le puipuia o le ulu ulu ma se faʻamamaina aafiaga. Mo le mea lea, o soʻo se auala e fuafua e tau ai kutu e talafeagai.

Puipuiga e taua tele pe a feagai ma tagata e ono aafia i utu: i nofoaga faapitoa o le taofia, nofoaga e sulufaʻi ai, i taimi o taua i totonu o latou auai. O i latou e asiasi pe nonofo i nofoaga faʻapena e tatau ona faia ni puipuiga faʻapitoa e puipuia ai mai faʻamaʻi pipisi.

Togafitiga auala o puipuiga

Togafitiga auala o puipuiga

I fale talavai i aso nei, e tele meafaigaluega faapitoa ma vailaʻau o loʻo avanoa e mafai ona faʻaogaina e puipuia lelei ai ma togafitia le pediculosis:

  • Nittifor - kulimi e faʻavae i luga o permethrin, faʻaaoga mo le togafitia ma le puipuia o utu,
  • Chigia - shampoo ma selu, o loʻo fai e faʻateʻa ai le utu, e fautuaina e faʻaaoga e tagata matutua ma tamaiti e silia ma le 2 tausaga le matutua.
  • Pedilin gel poʻo faʻamamaina - siama namu sui e aofia ai malathion,
  • Aerosol Para-plus - o loʻo faʻaaoga e faʻaleagaina ai le utu, faʻamama ai moega ma ofuvae: e taofia ai iniseti, ua lava lena e faia ai ni nai kiliki ma tui sina vaega itiiti o le mea i luga o le lauulu. E faapena foi le Nyuda spray.

Puipuiga mai lice ma nits mafai ona faʻatinoina uma e le fale talavai ma fofo fale. A filifilia se tasi o latou, e tatau ona manatua o le tele o loʻo aofia ai insecticides ma oona e le gata i iniseti: e mafai ona afaina ai i le soifua maloloina i le tulaga o se aʻafiaga teteʻe, ma isi. itiiti lava contraindications, faʻaeteetega e tatau ona faia i le matua ma le soifua maloloina o le tagata aʻafia.

Togafitiga i totonu o aiga mo le puipuia o lice

Togafitiga i totonu o aiga mo le puipuia o lice

Ina ia faʻaititia le lamatiaga o le ono maua i lalo o le ulu, e mafai ona e faia mea nei i le fale:

  1. Fufulu lau laulu i aso uma 7-10 aso i moli faʻapitoa na te teteʻeina namu: Nyx, Veda, Biosim, Paranit, Lavinal, Perm, ma isi.
  2. Le apalai i luga o le fulufulu lauulu suauʻu taua: lavender, lauti laumei, rosemary, anise, pepamiti, ma isi, le manogi lea e fefe ai lice. I luga o le lauulu, e mafai ona e sisina 2-3 mataua o se mea pe faʻamama ma i se vai vai ma le suauu. Ae le i faʻaaoga le fofo, e tatau ona lulu le fagu, aua ole mea e leʻo le suauʻu e feʻaveaʻi ile vai.
  3. O loʻo faʻaaoga foʻi ni fofo faʻamomoli mo le puipuia o le maʻi o le ulu: faʻapipiʻi manogi manogi, fufuluina i nisi taimi le laulu i le tar fasimoli, o loʻo i ai ni vailaʻau oʻona e fasi ai le utu.
  4. O fulufulu ua togafitia vai chemeric mo le mafuaʻaga tutusa, ae tatau ona faʻaogaina faʻaeteete ona o le ono afaina aluga o le paʻu, aemaise lava i pepe.
  5. Faʻatau se antiparasitic spray i totonu o le faleoloa mo le puipuia ai o utu, e faʻaaoga e gaosi ai mea. O vailaʻau faʻaalu pei LaisGard, RoshTov, ua faʻapitoa lava mo le puipuia, o loʻo i ai suauu taua ma fua o laʻau e puipuia mai faʻamaʻi i iniseti, ua faʻaaoga i le taeao ma galue mo le 24 itula.

Puipuiga o le Pediculosis mo Tamaiti

Puipuiga o le Pediculosis i tamaiti

E tusa ai ma fuainumera, e masani ona aafia tamaiti i utu mai le 4 i le 11 tausaga le matua, pe a asiasi i vaega eseese, e ala i mea a le tagata lava ia. I fanau, o le faʻamaʻi e faʻaalia o ia lava sili atu ma le manino ma manino: latou amata amata ona vevela gase, vave maua ni manua, pe a afaina ma papala ma faʻafitauli e mafai ona tupu i se siama lona lua.

O le mea lea, o le puipuia o uta i tamaiti o auai i aʻoaʻoga eseese: aoga faʻataʻitaʻi, aʻoga, vaega taʻaloga, pe a fesoʻotaʻi vavalalata ma ni tagata mafai ona maua ni siama, e matua talafeagai lelei. Ina ia faʻaititia le lamatiaga o faʻamaʻi, e tatau i matua ona mulimuli i nei tulafono:

  1. O aso uma e sisina ma le faaeteete lauulu o tamaiti ma asiasia le i ai o iniseti ma o latou larva.
  2. O fulufulu umi ile teine ​​e sili ona nonoa ile fusi maualuga pe faʻapipiʻi i fusi.
  3. Fai masani 'oti ulu ma shampo.
  4. Sui taimi moega ma mea totino ile taimi.
  5. Ina ia mautinoa e masani lava ona suʻesuʻe tamaiti i le aʻoga e le fomaʻi mo le suʻeina o utu, ma afai e maua ni gasegase, tuʻu ese latou mai mea maloloina ma aloese mai le ono mafai ona faʻafesoʻotaʻi.
  6. Afai o loʻo maua i tagata matutua o le pediculosis i le vaega a tamaiti, ia iloilo lelei le ulu o le tamaititi: afai e maua le utu poʻo le nits, o lona uiga o togafitiga e le gata i le tagata aʻafia, ae o tagata uma o le aiga.

Mai lava i lona laititi, e tatau i matua ona faia faʻatalatalanoaga ma fanau e faʻamatala ma lapatai mai e uiga i le tulaga matautia o le pediculosis mo le soifua maloloina, e uiga i tulafono o le soifua maloloina o le tagata lava ia, le le taliaina o le ofuina o lavalava o se isi tagata ma aua le faʻaogaina o latou selu ma isi mea e fesoʻotaʻi ma lauulu.

E tusa ai ma tulafono faʻamama, mo le faʻamamaina o le puipuia i aoga faʻataʻitaʻi ma aʻoga, e tatau lava ona siaki e le fomaʻi ni utu mai tamaiti uma i se taimi masani. Afai e iloa le pediculosis, o le potu e faʻamamaina, ma tuʻuina se vaega poʻo se vasega mo 2 vaiaso, ina ua maeʻa faʻatagaina tamaiti e asiasi i lenei faʻalapotopotoga na o luga o le faʻalauiloaina o se tusi faʻamaonia mai le fomaʻi lata ane i le leai o utu.

Mātua o tamaiti maʻi, na o ia pe a uma ona talanoa i tamaiti, faʻaaoga vailaʻau mo utu, faʻaleaga latou ma sisina nits mai o latou laulu.

O puipuiga puipuia "mo taimi uma"

Ole auala sili ona faatuatuaina ma aoga ile puipuia o utu ma nits o le faʻaauau pea o le tausia o le soifua maloloina. E i ai foi tulafono i aso uma mo le puipuia mai se faʻamalosi toto:

  1. Faʻaaoga na o au mea ma pulou.
  2. Suia pea lavalava ma moega e masani ai.
  3. Ia masani ona taʻele tagata uma o le aiga, fufulu o latou lauulu ma tino.
  4. Mo e fiafia i tagata tafafao maimoa ma femalagaaiga: i le maeʻa o se malaga, asiasi i le faletalimalo, nofo i luga o se nofoaafi, vaalele poʻo isi feʻaveaʻiga, e manaʻomia le tuʻuina o mea ma atopau i totonu o karantina mo 2 vaiaso, o le taimi lea o namu uma o le a oti ona o le matelaina.
  5. Faʻaaoga mea puipuia ma le maʻa, lipotia ese iniseti, manogi e le gata i luga o le lauulu, ae faapea foi lavalava ma mea.
  6. E sili le auala e faʻafaigofie ai lou lauulu ma pupuʻu, ma ia pipiʻimau lou lauulu pe koleti i totonu o se bun.
  7. Vaitaimi i taimi uma meaʻai ie, kapeta ma se mea fulu uila, fufulu le foloa i totonu o le fale ma se laupepa susu ma ia mama le potu.

Ole tulafono autu e fesoʻotaʻi ma le pediculosis, faʻapea foʻi ma isi lava maʻi, o lona puipuia e faigofie tele nai lo le taimi ua togafitia.

Pediculosis i tamaiti

Pediculosis i tamaiti (lice) o se ectoparasitic siama e mafua mai i le toto-susu iniseti (lice) ola i luga o le tino o le tamaititi. E tolu ituaiga o utu e mataʻu mo tagata: Pediculus humanus capitis (head louse), Pediculus humanus corporis (body louse) ma Pediculus pubis (pubic louse). E tofu lava ituaiga ituaiga maitu, ma e i ai lava le nofoaga o le siama ma mafua ai faʻaaliga manino o le ulu lice. O utu ulu e masani ona maua i tamaiti, utu ua oso - tele lava i talavou, lavalava lice - o se tulafono, i tagata matutua ola i tulaga leaga soifua maloloina.

O le epidemiologic faasalalauina o pediculosis i tamaiti ma tagata matutua o se faʻafitauli taua tele, ma pediatrics, dermatology ma venereology o loʻo aʻafia i fomai itu. E tusa i faʻamaumauga aloaʻia, o le matutua tausaga sili ona aafia ai i le ulu o le talavou mai le 15 i le 24 tausaga (35%), sosoo ai ma tamaiti ma talavou i lalo o 14 tausaga (27%), ma mulimuli ane, tagata matutua tausaga 35 i le 50 tausaga (16%) ) I tamaiti maopoopo, o utu ulu e tele ina maua i tamaiti aʻoga o tamaiti, fale ulufale ma aʻoga.

Mafuaaga o le pediculosis i tamaiti

O le manatu e faʻapea o tamaiti e feoloolo lava o loʻo afaina tamaiti i ulu ulu e matua sese lava. I le taimi o tamaiti, o utu e maua i se tasi i le lima tamaiti, e tusa lava poʻo a latou mama ma o latou tulaga. Naʻo se tagata e mafai ona avea ma mea e maua mai ai, o le mea lea mo le faʻafitauli ua lava ma le fesoʻotaʻi ma se tamaititi ma le pediculosis i le aʻoga, aʻoga, tolauapiga poʻo le isi vaega o le fanau. E mafai ona tupu se utaʻu mai se tagata maʻi i se tamaititi soifua maloloina pe a faʻaaogaina mea masani o le soifua maloloina (solo, selu, pulou, pulou), i le taimi o taʻutaʻua o taʻaloga i fafo atu, ma isi. E masani lava ona tupu i le fanau ni faʻafitauli o le faʻapipiʻi o le pediculosis i fanau, o se mea sili ona tupu i le taumafanafana-pa'ū.

E mafai ona pisia tamaiti i ulu ulu e ala ile moega tagata matua pe faʻafesoʻotaʻi matua ma matua ma utu (pe a fafagaina, ofuina i luga o latou lima, etc.). Faʻamaʻi o tamaiti i pediculosis e mafai i le taimi o le oti i se fulufulu laʻau, pe a le mulimulitaʻia ai tulaga faʻamamaina, i le taele lautele, i feʻaveaʻiga, i le taimi o taele tele i faʻapipiʻi ma faatanoa. O talavou e mafai ona maua ia utu aofaʻi faʻatasi ai ma feusuaʻi faʻamaʻi (STIs: gonorrhea, syphilis, chlamydia, trichomoniasis, ureaplasmosis, etc.) e ala i fesootaiga feusuai.

O tuʻutuʻuga o mea mo le aʻafia o tamaiti i le pediculosis e faʻavaivaia ai le le puipuia, o asiasiga i vaega o tamaiti poʻo nofoaga faitele, tulaga le lelei ma le tumama, ma le vave tausaga mo le amataina o feusuaiga.

Ua tolotolo ifo i luga o lauulu poʻo lavalava o le tagata fou, leisa fafine fuamoa (nits), lea e faʻamau faʻamau i le lauulu laupepa ma se mea faʻapipiʻi. Ina ua mavae 6-8 aso, larva tulai mai i fuamoa, lea ina ua mavae nisi molts (ina ua mavae 10 aso) liliu atu i se feusuaʻi matutua louse e mafai ona fuamoa. O le ola taimi o ulu lice e tusa ma 38 aso, ofuina - 46 aso, lautele (plosch) - 17 aso.I lenei vaitaimi, ua mafai e tagata matutua ona tuʻu ile 350-400 fuamoa. Le sili ona lelei vevela mo le atinaʻeina o utu o 25-27 ° С.

Auga o pediculosis i tamaiti

Pediculosis i se tamaititi e mafai ona iloa e matua, tausi soifua poʻo le fomaʻi o tamaiti, suʻesuʻe faʻasolosolo tamaiti i se vaega maʻi poʻo se falemaʻi, o isi taimi e tagata fulufulu. O le pediculosis alualu e masani ona maua e se fomaʻi faʻapitoa dermatologist poʻo le paediatric gynecologist.

O se faʻailoga masani a le pediculosis i tamaiti o le vaʻaia vaʻaia i le lauulu o ni tagata namu papalagi poʻo nits ola. E le pei o le susu, nits e le 'ese mai le lauulu; latou maua se kiliki pe a olopalaina. Ina ia iloa le pediculosis i tamaiti, faʻaaoga se suʻega i lalo o le Wood lamp - ola nits faʻapipiʻi a fluorescent bluish glow. A faʻailoaina se tamaʻi maʻi, e faʻataʻitaʻi se suʻega mo utu o tagata uma faʻafesoʻotaʻi.

O le eseʻesega o faʻamaonia o le pediculosis i tamaiti o loʻo faia i le dermatitis seborrheic, urticaria, atopic dermatitis, strofulus (pediatric pruritus), trichomycosis, primer pyoderma, microbial eczema, impetigo, psoriasis debut.

Pediculosis togafitiga i tamaiti

Mo le togafitia o tulaga eseese o le pediculosis i tamaiti, sauniuniga faʻapitoa ma pediculicidal ma ovicidal gaioiga faʻavae i luga kalbofos, permethrin, sauniuniga tuʻufaʻatasia, ma isi o loʻo faʻaaoga.O nei vailaʻau o loʻo maua i le faʻatusa o shampoos, emulsions, lotions, aerosols ma e manaʻomia 1-2 taimi mo le maeʻa atoatoa tineia o namu, E mafai foi ona faʻaaoga mo le gaosia o ofuvae ma ie moega, faʻamaʻiina o nofoaga.

Ina ia mafai ona vavae ese nits, ua fautuaina e togafitia le lauulu i se vaivaiga vaifofo o le acetic acid liusuavai i le vai, ma a maeʻa le 10-15 minute selu ese nits i se selu masani pe aveese latou i le lima.

Ma le pyoderma, o le togafitia o le paʻu na aafia ai ma antimicrobial ointments o loʻo faia.

Valoaga ma puipuiga o le pediculosis i tamaiti

O le faʻasaʻo lelei o pediculosis i tamaiti ma le fesoasoani o vailaʻau faʻaonapo nei e oʻo atu ai i le vave ma atoatoa faʻaleagaina o utu. O le toe faʻaalia o le pediculosis i tamaiti e mafai pe a fai o le mafuaʻaga o le faʻamaʻi e leʻi iloga ma togafitia, ma faʻafesoʻotaʻi ma ia e leʻi taofia. Taimi faʻatonutonu togafitiga o le pediculosis i tamaiti o le ki lea i le puipuia o siama faʻamaʻi o le paʻu, sepsis, typhus, aemaise lava i tamaiti vaivai.

O le puipuia o le pediculosis i tamaiti e aofia ai le faʻaleleia o le soifua maloloina, tuʻuina i totonu o tamaiti tulafono o le soifua maloloina a le tagata lava ia, suia masani moega ma lavalava, fufuluina lavalava i luga o le vevela maualuga, fufulu masani le ulu ma le tino, ma aʻoga feusuaʻiga. E taua tele le iloiloina ma le totoʻa o tamaiti uma e auai i vasega amata ma aʻoga mo le pediculosis. O tamaiti maʻi e tatau ona vavaeʻese mai le au i le taimi o togafitiga mo le ulu. Tulaga mama e tatau ona faia ile fale ma le faʻalapotopotoga.

Metotia o pediculosis faasalalauina

E tele filifiliga mo le fesuiaʻi o le faamaʻi mai le tasi taʻitaʻi i le isi.

Tapuni le fesoʻotaʻiga i taimi o taʻaloga i fafo atu poʻo le aʻoaʻoga. Faʻataʻitaʻiga, o tamaiti o loʻo nonofo i le laulau e tasi e mafai ona aʻafia i lenei maʻi.

E ala i mea a le tagata lava ia - masani lava faʻaalia i lenei tulaga e tupu mai i aufana, faʻafanau ma pulou, selu.

Asiasiga faifaipea i vaega - faletaʻalo, o le vaitaʻele aau ua faʻateleina ai le faʻateleina o le ono aʻafia o le pediculosis.

O tolauapiga a tamaiti ma isi faʻalapotopotoga e le lava le tulaga lelei e faʻamauina ai le siʻitia o le ono iai o se faʻamaʻi.

O le puipuia o le pediculosis ma le scabies i nofoaga faʻapena o se faʻatulafonoina e puipuia ai le foliga mai o nei siama.

Ituaiga o Human Lice

Laʻi siama (afaina ai le tino ma vaega okipital, e masani ona aliali mai i luga o le ulu atoa),

ofu o iniseti ola i ofu, i ana maʻa ma piilima, o nisi taimi e fealuaʻi i le tino e aumai meaai ma puʻe le ua afaina,

O umu o le aano e masani ona ola i totonu o le inguinal region, e le masani ai i isi vaega o le paʻu.

Ina ia iloa pe faʻapefea ona aua neʻi afaina i lenei faʻamaʻi, e manaʻomia le suʻesuʻeina o ona faʻailoga taua, ina ia vave ona iloa le siama ma le mea na mafua ai le faʻamaʻi ma faia ni puipuiga.

Faailoga o le faamaʻi i tamaiti

Mai le taimi o siama e alu i luga o le paʻu seia oo ina atoa le siama e mafai ona fai i ni vaiaso, peitaʻi, o le a le faigata ona iloa le faʻamaʻi.

O le malosi o le lagonaina o le vevela i nofoaga e faʻasua ai le utu,

o aʻoaʻoga i le paʻu o le mageso ma mumu - i luga o le ulu,

le tamaititi amata ona vela le nofoaga o siama namu, ma maosiosia aliali mai,

e mafai ona maua iʻa ile laulu, ma vaʻai i ai ma le le lavalava.

Afai e leʻi aoga e puipuia ai le faia o namu, o auala muamua e tatau ona fai, o le tuʻuʻesea mai i latou mai le tuʻufaʻatasi (taofi le lafoina i le aʻoga, aʻoga, vaega o taʻaloga ma isi nofoaga lautele). Togafitiga faiga ua faʻamalosia tuʻusaʻo i luga o le faʻavae o feutagaiga ma se fomaʻi faʻapitoa. Ae e tatau ona e iloa o loʻo i ai ni pediculosis puipuia tulaga e mafai ai ona e tutoʻatasi puipuia le tutupu mai o namu ile fale. Mafaufau i nofoaga autu.

Sapalai Oloa

Lenei ituaiga faʻatupe e lelei aua e faigofie ona faʻaaoga ma vave salalau atu i luga uma ole paʻu. I se faaopoopoga, latou te saogalemu i le tuufaatasiga ma faigofie i le faʻaaogaina.

O se pea paga faʻaopoopo ma anti-lice o loʻo faʻaaoga e faʻamama ai lavalava ma moega,

Paranit repellent - o le sauniuniga o loʻo aofia ai le anise suauʻu faʻavae i luga o lea, e fesoasoani e taofia faʻalavelave. Puipuiga ua saunia mo se aso, o le oloa e le oi ai toxins ma e 100% saogalemu e faʻaaoga. O le autu autu o le puipuia o pediculosis.

A-steam o se vailaʻau faʻamama fuafuaina mo le faʻagaioia o moega, ofu pepe, faapea foi ma isi mea totino. O se mea faigaluega meafaigaluega lice profilese e faʻaumatia lelei ni siama na aliali mai.

Rosh Tov - o le oloa e aofia ai taua suauʻu ma faʻaopoopoga o fofo togafitiga tagata - o laau ma se aafiaga antiseptic. E faʻataʻitaʻia le puipuia o le maʻi, ma afai e tatau ai, mo togafitiga.

LiceGuard - o lenei vailaʻau e matua puipuia lava, e iai le manogi e mafai ona soloia ai iniseti, ua faʻaaoga e gaosi ai lavalava.

A faʻaaogaina nei vailaʻau, o le ono afaina o siama utu ua faʻaititia e ova.

Fualaau mo puipuiga puipuia

Nittifof - o se kulimi aoga e faʻaaogaina mo le puipuia, togafiti ma toe faʻafouina gaioiga e fesoʻotaʻi ma le faʻamaʻi.

Nyx - o le oloa na faia i luga o le faavae o permethrin, mafai ona faʻaaogaina mo tamaiti ua aulia le ono masina. Tasi le faʻaaogaina o le tuʻuina atu e maua ai puipuiga puipuia e oʻo atu i le 6 vaiaso ma togafitiga maualuga-lelei.

Chigia - o le vailaʻau ei ai lona aafiaga iloga, ae le fautuaina mo le faʻaaogaina e oʻo atu i le lua tausaga.

Laupapa mo le faʻaalia o le ulu ulu

O le NOC o se kulimi aoga ma se kulimi tumau, ua faamaonia mo le faʻaaogaina e tamaiti i luga atu o le 2 tausaga le matutua.

Biosim - o le oloa na faia i luga o le faʻavae o le gaosi mea moni permethrin, o loʻo faʻaaoga malosi mo mea puipuia mo tamaiti mai le 5 tausaga.

Parasidosis mafai ona faʻaaogaina e faʻateʻia ai le utu ma puipuia mai i le tolu masina o le matua. Le faʻavae o le vailaʻau o cocamidopropyl ma popo suauʻu, ia o loʻo i ai uiga e faʻagaioia malosi parasites.

Pedilin o se tulaga maualalo mo tagata, ae o se vailaau e fasiotia. Afai e umi se taimi e fesoʻotaʻi ai le tino ma le paʻu, e ono tupu ai se aʻafiaga o le mata.

Gel ma emulsi

O le Veda o se aoga faʻapitoa e faʻaalu i luga o laulu malulu seʻi uma ona mate. Ona o le ono mafai o aʻafiaga o le afaina, faʻaeteete faʻaaogaina tatau ona mautinoa.

Pedilin - o loʻo maua i le ituaiga o se emulsion poʻo le gel, e lelei ona faʻaogaina ni utu ma nits.

Faʻaaoga nisi o mea o loʻo i luga mo le puipuia o le ulu, e tatau ona e selu ma le faaeteete le laulu o le pepe ma se selu seasea, ona faʻaaoga lea o se selu ma nifo masani. Afai e te fufuluina lou lauulu i le laulu faʻapipiʻi tasi i vaiaso taʻitasi, e mafai ona e tuʻuina mai ai meatotino puipuia mai malo e leʻi valaʻaulia, faʻapea foi ma le faʻaumatia o na namu ua uma ona aliali mai (pe a tupu lenei mea).

E taua le iloa!

Ole faʻaogaina ole selu e aoga tele mo le puipuia. E tatau ona faia le siosiomaga faʻapipiʻi o le iniseti namu.

Fuataga ma gaioiga o le puipuia mai fale

Afai e alu se tamaititi i nofoaga mo vaipanoa, e manaʻomia togafitiga ole fale e faaitiitia ai le ono aafia i se faʻamaʻi.

Aso uma, siaki le ulu mo nits,

teine ​​fili ma fusi mafiafia pe faia ni fusifusi,

selu lou laulu lelei i aso uma,

tipi lauulu i taimi masani,

masani i le tamaititi i tulafono o le soifua maloloina o lauulu,

mautinoa le taimi tatau e sui ai lavalava ma lavalava,

faʻaopopo isi puipuiga faʻamalolo i le solo.

Aveina ni puipuiga i le vasega amata

I LE DOW, o lice o se mea masani ona tupu, ma o mea uma e fesoʻotaʻi ma le le lava o matua iloa le puipuia o faʻafitauli. I le avea ai o se vaega o manaʻoga ma tulaga faʻapitoa, e tatau ona suʻesuʻe uma tamaiti ulufale mai i le vasega faʻataʻitaʻi, faʻapea foi ma asiasiga i vaiaso taʻitasi. A iai se faʻamaʻi, e tatau ona faia ni mea se tele.

e faʻatautaia se mea e tupu e pei o le puipuia o le typhus,

ia mautinoa e faaesea tagata ua aafia,

suesueina tamaiti uma sa feoai ma tagata feaveaʻi faʻamaʻi,

ave ni faʻamatalaga i le falemaʻi o loʻo tautua ai le tamaititi aʻafia,

faʻatinoina ni auvai mama ma faʻamama esega,

siaki mo le usitaia o nofoaga uma o le DOW.

O nei mea e puipuia mai ai aitu tetele, ma maua ai le lelei mo fanau.

Pediculosis siama auala

O foliga la o utu i tamaiti, aemaise i pepe, o se mea e masani ai. Faʻafesoʻotaʻi tamaiti, tuʻusaʻo. Fegalegaleaiga ma tupulaga e le mafuatiaina fesoʻotaʻi ma paʻi. Faʻafesoʻotaʻi e le faatuaoia: o tamaiti fesoʻotaʻi ma tagata uma, e tusa lava pe faʻaalia, tulaga tautupe, soifua maloloina tulaga.

Faʻafesoʻotaʻi Metotia Faʻasoasoaina

Auina atu o utu e ala i fesootaiga vavalalata o le auala taatele lea o faʻamaʻi pipisi i totonu o tagata matutua ma tamaiti. O ituaiga uma o taʻaloga e aofia ai le tagotago, fusi, mimiti. Faʻafetai i lenei, o namu e amata uila vave.

Lice, ona o le masani masani auala o le gaoioi (vave tolotolo i luga o le lauulu ma le fesoasoani a pulepule naunautai faaauupegaina), manuia le pipii i lavalava, lauulu o se tuaoi masani. Faatasi ai ma se faʻasologa lelei o tulaga, o ni nai sekone ua lava mo faʻamaʻi.

Ua faamaonia! Parasites e maua e le mafaufau manogi. O le manogi o sina gugu, vevela mai tamoe, tosina se iniseti. E iai mea manogi faʻaopoopo (mea manogi, teuga) e seasea maua. Lenei mea e atili faʻaosofia ai le tosina mai ole pepe mo le iniseti.

Manaia tulaga

E eseese foʻi mafuaaga e ala ai ona lamatia tamaiti. Faʻateleina faʻafesoʻotaʻiga ma vave le iloa e le naʻo i latou i le lisi. Isi mea taua e fesoasoani i siama siama o:

  • Fulufulu mafiafia lauulu - e faʻafaigofie le manuʻaga o le iniseti, o tulaga mo isi faʻamalositino gaioiga ua faʻaleleia.
  • Le amanaiaina a oe lava ia tumama: le fufuluina, lē faʻamalamalamaina o lauulu o se siosiomaga sili ona lelei mo utu.
  • Le lelei le siʻosiʻomaga mo tamaiti: tulaga o le siʻosiʻomaga - tulaga le lelei, nofo toʻatele, televave fesoʻotaʻiga ma tagata le masani - faʻaleleia atili le tulaga o le siama.
  • Matua leai le mataala: le lava le gauai lelei i amioga, faitioga a le fanau, le amanaiaina faafitauli - e aofia ai le vave iloaina o siama siama, faateleina o le tulaga, faigata o le togafitiga togafitiga.

O ia tuʻutuʻuga e faʻafaigofie vaʻai mata le faʻaaliga vaʻaia, mulimuli ane toe faʻamautu i totonu o le lauulu o le pepe. O loʻo totoe pea i le mafaufau poʻo fea le mea e oʻo mai ai le faʻafitauli o faʻamaʻi i totonu o utu.

I le tatou i luga o le 'upega tafaʻilagi o le a e maua foi le tali, pe o lice atonu e aliali mai i luga o le neura faʻavae.

Auala mataupu tufatufaina

O le faʻamaʻi pipisi e lelei tele i tamaiti. Tamaiti e masani ona fesuiai mea: meataalo, lavalava, mea teuteu. E tosina i latou i mea ese, e le masani ai ni mea ese. O mea e le masani ai e tupu ai le tele o le avanoa e maua ai ni utu.

Parasites mafai ona i ai i luga o laei, lauulu ulu, ofuvae ofuvae, pepe pepe o tagata ese. O le mea na tupu sa i ai ma le pepe mo ni nai minute o le a faʻatupuina le auala i tamai utu. Ose lamatiaga manino o loʻo taoto i mea teuteu, pulou, lavalava e fesoʻotaʻi ma lauulu.

O nisi taimi e le fuafuaina e tamaiti mea a isi tagata, e ave sese ia latou mea. O le pulou panama, o le peisipolo na pau i le taimi o le fusuaga, o le aufana paʻu ua faʻamataʻu ai. O le faʻaogaina o nei mea e aunoa ma le fufuluina muamua e tatau ona lafoai. Aemaise pe a mafai ona latou asia isi lauulu.

O nofoaga autu e faʻamaʻi ai siama

Tamaiti mafai ona aʻafia i utu i soʻo se mea. Tamaiti mai aiga eseese o loʻo omai i malae taʻalo i fafo. I le tepa muamua, e le mafai ona iloa pe ua i ai i se tamaititi se isi tagata. Sosoʻo ifo i lalo o le mauga faʻatasi, sapasapai i le lauulu, taʻaʻalo a le tasi i le taupega, taʻalo ma le oneone - o auala masani ia e faʻaalu ai le utu i lalo o tulaga masani.

O se faʻalapotopotoga au poʻo se aʻoga (kindergarten) e faʻateleina faʻamataʻu. I le aotelega o le fanau o tamaiti mai 'eseʻese aiga. Vavalalata vavalalata mafai ai se fesoʻotaʻiga, tele auala metotia o le lafoina o namu. E le mafai ona vave iloa le gasegase ma le utu. O faʻafiafiaga masani e atili faʻateleina ai le avanoa mo le sosolo o utu.

Vaʻaiga faʻapitoa e manaʻomia faalapotopotoga faʻapitoa-faʻapitoa: ulufale i aʻoga, uarota, tolauapiga tamaiti, ma fale fomai umi. O iina e maitauina ai tulaga lelei mo le sosolo atu o namu.

Le lava le faʻatonutonuina e matua, leai se taua o le matutua, le tatau ona manaʻomia ai le tumama - o nei mea uma e mafua ai faʻamaʻi pipisi ma le utu.

Puipuiga faiga

Soʻo se maʻi e faigofie ona puipuia nai lo le mulimuli ane togafitia. Pediculosis o se popolega foi. Soʻo se mea e masalomia ai, e tumu ai i siama ma le utu, e aʻafia ai auala puipuia. A faʻapea mai i fanau, o lenei ua matua faʻaluaina mea e manaʻomia.

Matou te fautua atu ia te oe e faitau: aisea le lamatia e leaga mo tagata.

Tausisia tulafono o amioga ma tumama

O le nofoaga autu i le puipuia o le pediculosis o le saʻo tonu lava i faʻavae o le saogalemu. E taua le aʻoaʻoina i le fanau o tulafono o amioga, faʻamamaina. Ole tausia ole mamao ma tagata i fafo ole a fesoasoani puipuia le utu mai faʻasalalau.

E tatau ona malamalama le tupulaga talavou i le mafuaaga e i ai se tulaga lamatia o le faʻaaogaina o mea a isi tagata. E sili le lafoai o se pulou manaia, pulou, ona feagai lea ma le togafitiga o le pediculosis.

O le feteʻenaʻi ma le namu e mautinoa e manatua. E ao ona faʻaali atu iniseti i le pepe, faʻamatala manino mai o ni iniseti na mafua ai ona tele lona afaina. E le tatau ona fefefe le fanau, taʻu faʻailoga, tala faʻamatala tala e uiga i utu.

E saʻo le malamalama i faʻamatalaga saʻo. Lapataiga o le a fesoasoani ia sili atu gauai atu i amioga, tumama. Ole a le manaʻo le pepe e faʻatagaina le tele o faʻamaʻi pipisi ma utu.

E manaʻomia le mataʻituina lelei o lauulu o tamaiti.E fautuaina mo tama le faia o pupuʻu pipiʻi. Teine - fufulu mālie o latou lauulu. Manaomia selu, tausia o mea mama tumama mea e fesoasoani e aʻoaʻo ai aʻoaʻoga faavae mama.

Latou te fufuluina masani a latou fanau, sui a latou ofuvae, moega. Tausi le fale ia mama. Aai faapitoa i totoga i kapeta, ie puipui, sofa, teuga malie.

Taua! Tamaiti manaʻomia e faʻamatalaina o le vaʻai lelei i faʻailoga eseese, o le siosiomaga e tatau. O le ulu e masani ona paʻi, o le paʻu, na oso mai ai le pula, o le tuaoi i luga o le kesi e faitio i ia faʻaaliga - ia mautinoa e tufa atu i tagata matutua. Sese faʻailo, mea moni lamatiaga: faʻatasi faʻatasi le faafitauli o le a maua ai se fofo vave.

Vaaia vaaia

O le auala sili ona puipuia e faasaga i utu o le masani vaaia vaʻaiga. Mo lenei mataupu laitiiti, latou nonofo i le malamalama lelei. Mo le sili faʻatonutonuina o le tulaga, e manaʻomia le tagata o loʻo asiasia e le gaoioi. O se manifinifi manifinifi o lauulu ua faia i le selu. Asiasi ma le faʻaeteete mo utu.

Le i ai o iniseti ma gaioiga i totonu o lauulu e tatau ona mataala. Lice e lanu faautauta. Tele taimi o iniseti faʻafefiloi ma lanu masani o lauulu. O le siama fou faʻamalosiʻau ua i ai le lanu enaena sili atu ona iloga. E faigofie atu ona puʻeina se tupe faʻapena.

E le tatau ona le amanaiaina nits iniseti. O nei lapotopoto, lanu paʻepaʻe foliga o le laititi, o loʻo i tafatafa o aʻa o le lauulu. O le tele o taimi o nits e taʻua o tatemili. E le pei o le mea mulimuli, o fuamoa fuamoa e faigata ona vavae ese mai le lauulu. A oomi i fao, e maua mai e le nit pa kiliki. Faʻafefea ona iloga nits mai le fefete, faitau i luga o la matou 'upega tafaʻilagi.

Vaʻaiga vaʻaia o fanau e tatau ona faia e le aunoa. O le taimi mauaina faʻafitauli e faigofie ona foia. Vaai totoʻa i le tamaititi mai le tautotogo i le tautoulu, pe a faʻateleina le sosolo o utu.

A uma ona e auai i mea faitele, taʻalo ma isi tamaiti, nofo i fale ie, tolauapiga, ma isi vaega, e tatau ona e faʻaopopoina le mataala. Ole siaki e faia e le gata ile toe foi ole tamaitiiti ile fale, ae mo le 1-2 vaiaso talu mai lena. O le taimi na tupu mai ai le faamaʻi e tele, o auga o pediculosis aliali pe a mavae sina taimi.

I le faʻaopopoga i le siakiina o utu ma nits, ua faʻapea foi ona iloiloina le tulaga paʻu. O le faʻafuaseʻi ona faʻaalia o le mumu, o vaega o le pupuga, pustules, o le maʻimauina e faʻaalia faʻailo ai le i ai o le pediculosis.

Afai e masalosalo ile taimi ole suʻega ole fale, e mafai ona e faamaonia ia masalosaloga ile ofisa fomaʻi. O le tagata faʻapitoa o le a faia se suʻesuʻe faʻapitoa o le tulaga. Asiasiga i se faʻapipiʻi, o laʻau a Wood o le a fesoasoani e faʻataʻitaʻi pe teteʻe ai masalosaloga.

Vailaʻau faʻapitoa

Suauu o lavender, lauti o le a avea o se sili puipuia puipuiga. Lice tali lelei i manogi. O na mea manogi e le lelei mo latou. O se mataua o le suauu o loʻo oloaia i le va o tamatamailima, faʻapipiʻi i le paʻu i tua atu o taliga, e ala i le lauulu i luga o le vaega o le ulu. O sea ituaiga o le a avea ma faʻaolataga mai le utu aʻo leʻi alu i faʻatasiga lautele.

Esters o rosemary, pepamiti, eucalyptus, tipolo e talafeagai foi. O le manogi manaia o le a avea foʻi ma puipuiga o le malulu.

Lapataiga! A faʻaaoga ni suauu taua e tatau ona faʻaeteete i latou fua. Ole tele o fualaau ile mafai ona oso ai le ita, mumu. Aemaise ile pepe vaivai a le paʻu.

O se lelei profylactic mo lice ua manatu o se faʻapaʻu ma iniseti. Ole sousou mea e i luga ole ulu e aoga aʻo leʻi alu i ni mea leaga. Ole faʻaogaina o vailaʻau mo utu e mafai ona faʻatinoina ma le masalomia ole iai o iniseti ile lauulu. O le mea taua o le filifilia o le mea faigaluega saʻo. Tele vailaʻau mo utu ua feteʻenaʻi i tamaiti. O le filifiliga saʻo o le a: Paranit, Avalanche, Neath Free.

Aua neʻi faʻaogaina ni soʻoga e puipuia ai faʻamaʻi pipisi ile isu.O vailaʻau e mafai ona afaina ai le soifua maloloina o se meaola maaleale.

Mo puipuiga, o loʻo faʻaoga mo le faʻamalama. E talia e faʻaopopo ni mataua paʻu ole talafeagai suauʻu taua ile faʻamamaina masani. E faigofie atu le faʻatauina o se vailaʻau faʻapitoa. Mo puipuiga, togafitiga o tamaiti filifilia: Pedilin, Medifoks, Knicks. O le pepa tatala e talafeagai e avea o se puipuiga. Ina ia puipuia siama i le utu, e tatau ona e fufuluina lau lauulu i le faʻamoe, pei ona masani ai. E fautuaina foi le faʻatinoina ole taimi e puipuia ai tagata uma.

O siama i siama e manatu o se mea leaga. O sea le malamalamaʻaga e mafai ona tupu i tagata uma. Aemaise a le mea a ave i fanau. E mafai ona e puipuia maʻia se fesoasoani ile togafitia lelei.

Vitio aoga

Pediculosis. Faʻafefea ona faʻateʻaina lice.

Lice ma scabies - Aʻoga a Dr. Komarovsky.

Faʻafefea ona faʻasalalau le pediculosis

Lice o ni tamaʻi iniseti susu e afaina i le lauulu o se tagata. Latou te faʻamalieina ma sina vaega itiiti ole toto ma o totoga o le paʻu. Latou te le ola umi, e le sili atu i le lua aso i le toesea o meaʻai, ae afai e pa'ū le vevela i le 10 ° C, o le louse fetuunai i tulaga ma mafai ona i ai e oʻo i le 10 aso. O iniseti latou te le maua le malosi e oso ai pe lelea, ae o le faʻafitauli e mafua mai ona latou fanau mai i le uila saoasaoa tele, ma e faigata tele ona maua i latou i fafo, ae maise pe a tele ni tagata o le aiga ua uma ona maua le pediculosis. O faʻamaʻi pipisi e ala i se fesoʻotaʻiga saʻo ma le ulu o se tagata ua maʻi, ma i isi tulaga e le masani ai, pe a faʻaaoga lona selu poʻo le ufiulu ole ulu. O le autu maualuga ile faʻasalalauina o le pediculosis e tupu i le tautotogo ma le taumafanafana.

Le aunoa asiasiga o le ulu ma le faʻatapulaʻaina o fesoʻotaʻiga ma ua aafia

E tusa ai ma tulafono, afai e aliaʻi lice i totonu o le faʻalapotopotoga, ia vave valaʻau le tautua mama-epidemiologis. Ole tulafono e manaʻomia ai le faatonu ole soo se tamaititi e teena se tamaititi e maua ile pediculosis. Faʻaauau suʻega o le ulu i le aʻoga ma tamaʻitaʻi aʻoga soifua maloloina o le a fesoasoani e vave iloa faʻafitauli ma amata amata ona foia. E faʻailoa e matua e uiga i le mauaina o utu i le tamaititi, o loʻo tuʻuina atu faʻatonuga i le natura o togafitiga ma lona taimi. Seʻi vagana le toe malosi atoatoa, o le tagata maʻi e tatau ona nofo i le fale. Toe foʻi i le aʻoga poʻo le aʻoga faʻatoa faatoa talia i luga o le tulaga o se tusi pasi mai le fomaʻi ma se faʻatagaga maʻi. O nei mea uma e faia e puipuia ai isi tamaiti ma taofia le salalau atu o le faʻamaʻi.

A maeʻa pipisi, ona ave lea e matua le tiute mo le togafitiga.

Muamua lava, o matua e tatau ona faia se talanoaga ma a latou fanau, faʻamatala e le mafai ona faʻasoaina mea a le tagata lava ia i se isi: pulou, sikafu ma isi meafaitino e teu, selu ma meataʻalo vaivai. E le gata i lea, e le mafai ona e faʻaaogaina mea a isi tagata.

I le faʻagasologa o le atinaʻe, o le faʻalavelave e alu i vaega o le fuamoa (nits) ma nymph, o le mea lea, pe a suʻea le ulu, e manaʻomia le taulaʻi e le gata i tagata matutua

Tino mama a le tagata lava ia ma le fufuluina i aso uma

Afai e tupu faʻafuaseʻi le maʻi i lou lauulu, ae leʻi maua se taimi e taʻoto ai fuamoa, o le mulumulu fufuluina o le ulu o le a fesoasoani e taofia le tutupu mai o le faʻamaʻi, lea e mafai ona fufuluina le namu ile vai. O le mea lea, aua le tuulafoaʻi tumama.

E tatau ona fufulu i aso uma, ona faʻapea lea o le a avea i lalo o le tulaga lamatia o maua maua utu

Ua tatau foʻi ona e aloese mai le laʻuina o mea sa masani ona ofuina, ma moe i luga o "ananafi" aluga, ieafu ma ie puipui. Lice vave salalau, ma mai i le taimi nei avanoa e aafia ai, moega, solo ma, ioe, ofu paʻu i totonu o le numera o "mea leaga" mea. O le mea lea, o le fufuluina mo sina taimi e tatau ona avea ma masani masani. O mea uma, ae maise pulou ma sikafu, faʻapea foʻi ma moega e tatau ona sui i aso uma, fufulu ile vai vevela ma auli pe a uma le faʻamago.

Puipuiga o aiga

I le fale, e tatau ona faia gaioiga nei:

  1. O aso uma e selu le lauulu o le tamaititi ma o ia lava e faʻaaoga se selu ile tele o nifo.
  2. Afai e i ai se faʻamaʻi i le aʻoga poʻo le vasega faʻataʻitaʻi, o lona uiga o le tamaititi e mafai ona teuteu lemu, ma o le teine ​​e tatau ona teu lona lauulu i se "fusi" ao le i alu i le faʻalapotopotoga. A faʻapea ua sopoia, ona faʻateleina ai lea o le afaina o siama, ma afai e aveʻese - e leai se mea e "maua ai" e le iniseti.
  3. Ia faʻamama faamamaina i aso uma, ma fufulu kapeti ma meafale e fai mea uma i le tolu aso.
  4. Ia masani ona vaʻaia ma fufulu mea totino ma pulou, faʻatasi ai ma moega, aluga ma taʻalo.

Ae paga lea, o le filifiliga a matua e tuua le la tama i le fale i le taimi o le pediculosis epidemi e le faasaoina ai i latou i taimi uma faʻamaʻi. I le taimi na tupu ai le faʻamaʻi i soʻo se aʻoga lautele, e mafai ona faʻateleina le tele o se maʻi, ma e fesiitai solo mai le tasi ulu i le isi. O le iʻuga, o nisi e malolo, ao isi e maʻi. Ma o le tamaitiiti, pe a uma le taimi galue i le fale, toe foi mai i lana vasega, o loʻo iai pea le avanoa o lice ma nits i lona ulu. Peitai, e le o maualuga e pei o le taimi o le tumutumu o le faʻamaʻi. Ole mea lea, o le faaʻeseʻeseina o se tamaititi maloloina mai tagata mamai o se puipuiga lelei. O le isi mea o le faʻamaʻi e mafai ona umi ma tuai, ma mo vaiaso po o masina e le mafai ona alu i le aʻoga. Ae ui i lea, vave pe mulimuli ane e tatau ona e alu i ai. O lea la, e tatau ona e faʻamalamalamaina i lau tama e le tatau ona e fesoʻotaʻi vavalalata ma tamaiti o lau vasega. O lesi e le lele i luga o le ea, ae afai e te punou i le laulu o isi tagata mo se taimi puʻupuʻu, o le tele o faʻamaʻi e avea ma tele.

A lelei le puipuia mo teine ​​o se fulufulu ulu. Talu ai o tamaiti e faʻaitiitia feaveaʻi ile aʻoga nai lo le aʻoga ma faaitiitia taimi i ai, e ese le saʻo o le le aveeseina i le aso aʻoga atoa. A faʻateʻa e teine ​​teine ​​le maʻilaʻu i lenei auala, ona faʻataunuʻu lea o le faʻamaʻi tele.

Ina ia taofia le sosolo atu o utu i le aʻoga, o le a fesoasoani foi i le faʻamamaina o vai i aso uma i totonu o potu aʻoga ma ala savali.

I le faʻataʻitaʻi

E faigofie tele i tamaiti aʻoga ona faʻamatala le mafuaʻaga e le tatau ai ona fesuiaʻi le selu male pulou ile tagata; o teine ​​aoga e faigata tele. Tamaiti i taimi uma e fesoʻotaʻi ai le tasi ma le isi, taʻalo, nofo i le oneone, ave mea a isi tagata ma foaʻi a latou mea.

A uma ona fufulu e tatau ona fai uʻamea mea i le ausa: o lenei mea o le a fasiotia ai lice ma nits maua sesega iina

I le avea ai o se puipuiga, ua fautuaina:

  1. Ia teu sau mea totino i totonu o se loka (ia tofu le tamaititi ma ana).
  2. Tuu ese taʻaloga i luga o le kapeta ma se faaputuga. E ono faʻaputuputu nits faʻafuaseʻi maua i totonu. Ole isi itu, e mafai ona e suia le kapeta i le lint-free pe ave esea mo le umi o le taimi fuafuaina o le maʻi. I le taimi o le pediculosis epidemic, pile pupuni e tatau ona fufulu, ma fola e fufulu i aso uma
  3. O taimi uma aʻo leʻi moe, tuʻuina se solo solo i luga o le aluga. Oe manaʻomia ona fufulu i aso taʻitasi. Tuu se solo solo i luga o le aluga i le vaega i aso uma.
  4. Matau tulafono o le soifua maloloina faʻatulagaina e le tulafono mo le aoga faʻataʻitaʻi (mama susu i aso uma, ma isi). E manaomia ona fufulu mama i le kulupu
  5. Uma aso, maimoa ma lulu le aluga. A i ai se ofu vaʻai, o le a lelei e faʻapaʻi ai latou uma mai itu e lua. Aluga e tatau ona togafitia i aso uma ma vevela vevela

E le mafai e matua ona pulea le mataituina o puipuiga i le aoga faʻataʻitaʻi, ae le i ai le latou vaega. Ole mea lea, e manaʻomia le aʻoaʻoina ole tama ile mataupu lenei e mataʻutia lava.

I le falemaʻi

I le faʻaopopoina o suavai mama i aso uma ma le faʻaopopoina o oloa faʻavae ole chlorine, e faia lava suiga masani i nofoaga faʻafomaʻi e puipuia ai le faʻasalalauina o le pediculosis. O le ua leva ona faʻaaogaina o loʻo faʻafefeteina ma tuʻi. Ile taimi muamua, na tuu i totonu o se potu faʻapitoa moʻi. O lenei masini ua fuafuaina e faʻaumatia ai siama, ma faʻatasi ai ma iniseti.O le tagamea na tuu i ai, e otometi togafitia i le vevela vevela. O lenei faʻatinoga e le gata i falemai a tamaiti, ae o le au matutua foʻi.

E mafai ona maua mai iunite faʻapena i nisi nofoaga e mafai ona maua, taʻele ma fale taʻele.

Foliga puipuia vailaau

O se togafitiga faʻapitoa e le fale talavai poʻo fofo vailaʻau o le a fesoasoani e faʻafefe ese le utu. E taua uma na itu e lua, ae e manaʻomia e iloa la latou mataupu o le gaioiga ma foliga o le faʻaaogaina o se vailaʻau faʻapitoa. Ma e tatau ona manatuaina, muamua, o le puipuia o le faʻamaʻi e tatau ona saogalemu, aemaise lava mo tamaiti.

A o le i faʻaaoga le fofo filifilia mo le puipuia o le ulu, e tatau ona e mautinoa e le faia se alergi i le tamaititi: faʻaaoga se mataua o le vailaʻau i totonu o le tulilima. A leai se tali e matauina i le ao, ona mafai lea ona faʻaaoga saogalemu le vailaʻau. E taua le mafaufau i le fua: e lelei mea uma i le faʻatonutonuina.

Helmeric ma lavender vai

Ole vai ole Hellebore e i ai se vailaʻau e pupuni ai, ae e mafai ona faʻaoga mo tagata matutua. I le tele o nofoaga, e susu le paʻu i luga o le ulu, ua ma le tua o taliga. E vave ona mitiia ma e iai uiga o manogi e le fiafia i ai namu. Faʻaoga le mea faigaluega aʻo leʻi alu atu i nofoaga tumutumu. O le lanu o le lavender o le ai ai se aafiaga tutusa. Lavender e saogalemu mo tamaiti, ae chemerichnaya vai ma aemaise tincture i hellebore e matua oona ma e mafai ona mafua ai ona oona oona, o le mea lea, mo tamaiti e le mafai ona faʻaoga e avea o se profilaks.

E le fautuaina le faʻaaogaina o vailaʻau oʻona o loʻo fuafuaina mo isi lava mafuaʻaga (penisini, suauu, dichlorvos, ma isi) mo mea e puipuia ai ma mo le togafitia o utu.

Tar fasimoli

O le faʻalauiloaina o le antiparasitic aʻafiaga o loʻo i ai le tar tar poʻo le faʻapipiʻi ma laʻau mai birch. O nei oloa e iai se manogi leaga e mafai ona fesoasoani e faʻaumatia ai siama. O le tar fasimoli e faʻateʻaina foi ia utufana ma namu. E mafai ona e fufuluina e le aunoa tusa ma tamaiti. Pau lava le faʻafitauli, o le faʻamamago o le laulu, o lea e tatau ona e faʻaaoga se pasama.

Ina ia puipuia pediculosis, fufulu ma mago mea e tatau ona uʻamea lelei ma le ausa.

Suauu taua

O nisi o suauʻu taua e malosi tele mea e maua mai le pauta: anise, cloves, lemon, eucalyptus, peppermint, ylang-ylang, rosemary. O nai mataua ua faʻaopopoina i le moli, conditioner poʻo le fufulu vai. E le afaina pe a le mou ese, ona o a latou manogi e taufaʻafefe - o iniseti na sopoia latou. Le tele o taimi, suauu lavender ma lauti suauʻu laau faaaoga. Ua faʻatagaina ona faʻaogaina esters ua faʻasaina e tusa ma faʻatonuga mo le puipuia mai le pediculosis i tamaiti. O le mea taua o le manogi e le tatau ona faʻapea.

O le manogi leaga o le fili autu lea o le utu, e pei o se puipuiga mo le pediculosis, ni nai mataua o le suauu taua, pei o le lavender, e mafai ona faʻaogaina i le uluulu.

E le fautuaina e puipuia aloese ma nits ma le vineta, ma sili atu i le aano. E mafai ona faʻatupu ai maʻi i le paʻu ma pulapula, e oʻo lava i tagata matutua.

Leva ma decoctions

E i ai isi fofo vailaʻau o le a fesoasoani e puipuia tamaiti ma tagata matutua mai pediculosis. Mo se faʻataʻitaʻiga, cranberry ma le sua o le kulimi. O laʻua uma e lua e mafai ona faʻaititia i le afa i le vai ma faʻaaoga e tusa ma le faʻavae tutusa e pei o le hellebore tincture: faʻapipiʻi i le ulu, ua ma tua o le taliga aʻo leʻi alu i fafo.

O mea lelei e fai e le aoga, o le John's wort. Ina ia sauniaina oe, e tatau ona ave le 2 sipuni laʻau tipi (e mafai ona faʻamago) i se ipu vai, faʻamama, ona aveese lea mai le vevela ma ia palu mo lua itula. Faapena tutusa i le cranberry ma le lemon juice.

O loʻo lisiina tupe e fetaui lelei mo tamaiti.

Vailaau sauniuniga mo le puipuia o le pediculosis

Mo le puipuia o le pediculosis, faleʻaiga ofoina tupe i ituaiga eseese o faʻasaʻoloto.

Ina ia taofia pediculosis ma togafitiga o lona amataga tulaga, faʻapipiʻi faʻapitoa o le a fesoasoani. O latou mea lelei o le faigofie lea faʻaaogaina. E taua le faitau totoʻa o faʻatonuga mo le vailaʻau ma faʻaaogaina saʻo, aua o nisi oloa e aofia ai vailaʻau matautia. O lapisi antiparasitic sili ona lauiloa o:

  1. Avanoche O se pamu agamalu ma le puipuia, talafeagai mo le togafitia o le ulu vaivai o le pepe. O le tuufaatasiga o le vailaʻau o loʻo iai naʻo mea masani: suauʻu ylang-ylang, cloves, lavender, lemon. O se faʻapipiʻi uʻamea faʻapitoa ma se pulou e faʻapipiʻi i le mea faigaluega. O le soʻoga faʻapipiʻi i luga o le ulu mo le ulu e tatau ona teuina i lalo o le pulou mo le 30 minute. A maeʻa le taimi lea, e tatau ona fufuluina lelei le lauulu ma selu ma le selu e mautinoa ai e leai ni lice ma lia.
  2. LiceGuard o le sili ona saogalemu repellent spray e aoga mo aso uma. E leʻo iai ni mea leaga. E le tau fufulu le mea faigaluega, e galue ile 24 itula.

O loʻo i ai ni laupepa faʻapitoa mamanuina mo utu ma nits e talafeagai faʻatasi mo le fanau laiti ma e mafai ona faʻaaogaina e avea ma profilaks. E aofia ai:

O le faʻavae o le latou faʻaoga e tutusa lelei: latou te lalagaina le ulu, afifi i le polyethylene ma le solo, ona latou tatalia lea o le vaitaimi ua faʻatonu e le faʻatonuga (mai i le 20 minute i le 1 itula).

Mo le puipuia, ua lava le faʻaaogaina o vailaʻau ma shampoo e le sili atu ma le faʻalua i le masina.

Ole auala pito sili e aoga ma aoga e puipuia ai le ulu ile suʻiina ole ulu ile masani, e faʻaavanoa ai oe e amata togafitiga.

Toe taofia le puipuia

O isi taimi e foliga mai ia i tatou o le pediculosis ua uma ona faʻamalolo, ma tatou taofia le faʻaaogaina o le pediculicides. Ma ina ua mavae sina taimi, na toe aliali mai foi. O lona uiga o nits na tumau pea i luga o le lauulu, lea na, liua i tagata matutua, faaauau pea ona uluola. O le mea lea, tusa lava pe foliga mai o le faʻamaʻi o loʻo i tua, aua le faʻalavelavea togafitiga. Le itiiti ifo 1-2 masina e tatau ona puipuia: faʻaaoga fofo masani mo lice, mo se faʻataʻitaʻiga, na taʻua i luga: LiceGuard ma Lavinal.

Vitio: pe faʻapefea ona iloa lice ma puipuia le atinaʻeina o ulu ulu

Soʻo se mea e mafai ona tuʻufaʻatasia e aoga i le tuʻufaʻatasia, o mea ia e puipuia ai mai kutu e aofia ai le faʻaaogaina o vailaʻau a tagata, vailaʻau vailaʻau - shampoos ma sprays, faʻapea foi ma le puipuia ma le puipuia o faʻamaʻi, e aofia ai le faʻatapulaʻaina o le fesoʻotaʻiga ma tagata i le pediculosis. Ma, o le mea moni, pe a fai o soʻo se vailaʻau e faʻaaogaina, ia e tatau ona faitau le faʻatonuga muamua ae le faʻaaogaina.

Faʻafefea pedikulosis ona feaveaʻi (faʻafefea ona e maua lice)

Faamaʻi tagata ulu ma le tino latu e mafai ona tupu i fesoʻotaʻiga vavalalata ma se tagata ma le pediculosis - i feaveaʻiga felauaiga, i nofoaga tumutumu, i vai taele, faʻapea foi pe a faʻaaogaina mea masani - selu, pulou, lavalava, moega, ma isi. O utu ulu e sili atu ona taatele i le vaitau mafanafana, puʻeina - ile malulu.

Pediculosis o le ulu e sili atu ona taatele i tamaiti ma talavou e faigofie faafesootai le tasi ma le isi ma aoga, aoga faʻafiafia, ma o nisi taimi pediculosis tupu mai o se aʻoga totonu o le aʻoga. O utu ulu e masani ona maua i teine ​​ma fafine e uumi lauulu.

I le utu lautele utu o loʻo toso mai lea tagata i lea tagata ma fegalegaleaiga vavalalata, e masani ona sosolo atu seisi i luga o se tagata pe a fai lavalava o se isi tagata, asiasi atu i le taele lautele, faʻaaoga se solo a se isi tagata, i faletalimalo taugofie e ala i moega.

Ole mea sese tele, ole manatu lea, ole pediculosis e mafua mai ona o le le faamaoni. O suʻesuʻega na faia i tausaga ua tuanaʻi i Europa na faʻaalia ai e fiafia le lice i lauulu faʻalelei, pe a mama le paʻu i luga o le ulu, e sili atu ona faigofie i pupula ona faʻasusu le toto.O le tupe e le fefe i le vai, aau lelei, ma ola lelei mo 2 aso, ma tamoʻe vave (saoasaoa o le 20-30 cm i le minute), ae, o le mea e lelei ai, e le oso ma e le lele, a leai, o le curl o le a lautele.

Talu ai o le aano o le tino ma le fale e sili ona le masani ai nai lo ulu lice, i le lumanaʻi tatou talanoa e uiga i ai.

Ulu ulu ma lili ma o latou taimi ulufale

O le mafuaaga o le ulu lice o se ulu luse. O le ulu lugo ola ma multiplies i luga o le ulu, mafuli luga o malumalu, i tua o taliga, i tua o le ulu ma pale o le ulu, lea e maua ai fuamoa.

I le atiaʻeina, e maua e le vaega vaega tolu vaega: o le fuamoa (nits), o le larva (nymph) ma le matutua louse (imago).

Fiafia - O lenei fuamoa e samasama samasama i lona lanu, e i ai se foliga ova foliga e oʻo i le 1 mm le umi. E masani ona pipii nits i le tasi lauulu ona o le mea o loo i le fafine faʻalilolilo latalata i le uluulu lava. O lenei vailaʻau faʻapipiʻi faʻapipiʻi nits i le lauulu e oʻo lava ina ua uma le larva, o le atigi gaogao faaauau pea ona tumau i luga o le lauulu mo se taimi umi.

E fua lava le agavaʻa ole fuamoa ile vevela ole tino, e faapipii ile umu ile laulu e le sili atu ile 3-4 mm i luga ole paʻu. E le umi le tuputupu ae ole embryonic - e oʻo ile 9 aso. E le mafai e Nits ona atiaʻe ile vevela i lalo ole 22 C, ae o le siosiomaga i fafo atu i lavalava ma mea, o nits e tumau ona aoga mo le tausaga. A oʻo le larva ua paʻu mai le atigi nit, ua avea ma nymph.

Larva (nymph) ese mai tagata matutua utu i le tele, leai se itupa o fafo, vaega faʻapitoa, lanu. Nymphs, ona o le laititi gaioiga, toetoe lava le pasi mai le tasi tagata i le isi. O le taimi faʻatupulaia o nymphs o 11-13 aso, ina ua maeʻa le louse tutusa ma se tagata matua ma le tomai faʻamalieina aliali mai.

Matutua faʻatonuga (imago). Ina ua mavae 20-22 aso, a matala tupe maua mai le nits. Tamaitai taunuu i le tele o 4 mm, ma tane 2 mm. O se nofo toʻalua o le tane ma le fafine faʻatutu le folaina o fuamoa e le fafine mo 10-15 aso. Oviposition tupu i aso uma oʻo i le 4 nits. Oviposition ma faʻaopopo toe faifai pea i le olaga atoa ma taofi se aso ae leʻi maliu le fafine. Tamaitai faamoemoeina ola i le averesi 28-35 aso. E tasi le potoi tupe i lona olaga atoa e mafai ona oʻo i lalo 140 fuamoa. O lona uiga na o nai nits i luga o le lauulu o le a lava e fai ai se fou faitauga o utu i luga o le ulu pe a uma le 4-6 vaiaso.

O le taimi na tupu mai ile taimi ole faʻamaʻi ile amataga ole faʻailoga ole pediculosis e mafai ona oʻo ile 30 aso pe sili atu foi.

Pediculosis: togafitiga ile fale

Mo le togafitia o le pediculosis, e lua metotia faʻaogaina - inisinia ma vailaau. Auala masini ua fautuaina e faʻaoga ma sina aʻi o le pediculosis. O lenei auala o loʻo aofia i gaioiga nei: tipiina lauulu umi, selu ula ma nits faʻatasi ai ma le selu soʻo.

Ole masani ole selu ole laulu ile lauulu faʻapitoa o se mea lelei lea ile togafiti ole pediculosis e aunoa ma le faʻaogaina o vailaʻau ile fanau i lalo ole 2 tausaga le matutua, tina maitaga, faʻasusu, faʻapea foi ma tagata o loʻo maua i faʻamaʻi o le uluulu poʻo se maʻi i maʻi teteʻe.

Ole iʻuga e faʻamoemoe ile aveʻese atoa o nits ma lice. E tatau ona toe faia le selu le faiga mo le lua i le tolu vaiaso, o lona uiga, o le taimi lea e liua ai lia i totonu o utu.

Togafitiga o Pediculosis

Le auala autu e feagai ai ma utu tumau, pei o muamua, metotia vailaʻaufaʻavae i luga o le faʻaaogaina o ni auala faʻapitoa - pediculicides fuafuaina mo le faʻaumatiaina o utu.

Pediculicides (fofo mo utu) o lo o faʻaaogaina nei i Rusia. tuuina atu i foliga o kulimi, spray, emulsions, shampoos:

  • Pediculen Ultra (conditioner spray, kulimi, spray, lauulu),
  • Paranit, Paranit maaleale (kulimi, pulumu atoa ile selu, lauulu),
  • Medifox (5% togi, gel),
  • Lenei (fagu)
  • Parasidosis (lauulu)
  • Ulugalii faʻaopoopo (aerosol)
  • Nyx (1% kulimi ma se selu),
  • Higia (lauulu)
  • A-Par (aerosol)
  • Hellebore vai (fofo mo le faaaogaina i fafo),

A togafitia, e tatau ona matua utagia le faʻatulagaina o vailaʻau taʻitasi, o loʻo faamatala auiliili i faʻatonuga e faʻapipiʻi ai. Ole fua ole faʻaaogaina o vailaʻau e faʻalagolago ile mafiafia ma le umi ole lauulu, le tulaga ole faʻamaʻi.

Efuefu fasimoli mo utu

Dustova fasimoli o se insecticide, o lona uiga, o se vailaʻau mo le faatamaia o leaga iniseti, e aofia ai maitu. O le Dustova soap o se lauiloa lea o le fofo masani mo utu. Peitai, ona o le oona o le DDT i tagata, e le o fautuaina e faʻaaoga mo le togafitiga o le pediculosis. O nei aso, ua tele ai vailaʻau iniseti e iai le maualuga o lona aoga ma e itiiti ifo le oona i tagata.

E mafai ona ou alu i le aʻoga poʻo le aʻoga ma le pediculosis?

A faʻailoaina tamaiti ma le pediculosis, e lafoina mo toe faʻafouina ma le faʻamalolo mai le auai i aʻoga tulaga muamua aʻoga. Ulufale o tamaiti i aʻoga faataʻitaʻi aʻoga pe a uma ona toe faʻatagaina i luma o se fomaʻi tusi faʻamaonia i luga o le leai o le pediculosis.

Afai e iloa le pediculosis tamaiti aʻoga i le taimi o togafitiga ua faʻamalolo mai le asiasi atu i le faʻalapotopotoga. Latou faatoa mafai ona talia i aʻoaʻoga aʻoga na o le maeʻa o le lavelave o fomai ma puipuiga puipuiga ma se faʻamaoniga mai se fomaʻi.

Mo tagata e fesoʻotaʻi ma se maʻi ma le pediculosis, faʻataʻitaʻiina fomaʻi mo se vaitaimi o le 1 masina ma suʻega 1 taimi i le 10 aso.

(Faaiuga a le Ofisa Sili ole Sanitary Doctor o le Fusia a Rusia o 08.22.2014 N 50)