Mataupu

O siva sili

O le Iroquois o ni tagata e nonofo i le ogatotonu o le USA ma Canada. O lenei ituaiga faʻaaliga ua lauiloa e le gata ona o lona le masani ai ona foliga, ae ua faʻapitoa foʻi ile manaia o talaʻaga ma ana tu masani. O aso nei matou fautua atu ia te oe le faia o se malaga faʻafiafia i totonu o le loloto o le Great Lakes ma aʻoaʻo atili e faʻatatau i le ala le ola ai le tagata Amerika Iroquois.

O le a le Iroquois Liki?

Atonu i le 1570, na tulaʻi mai ai le Iroquois Union i lalo o le igoa o le Hodenosauni League. Muamua, o lenei faiga na aofia ai ituaiga e 5: Oneida, Mohawks, Kayuga, Onondaga ma Seneca. Mulimuli ane, i le 1770, na tuliʻesea ai le ituaiga o Tuskaror mai le itu i saute o le Iunaite Setete (lea ua i ai nei o East Carolina) e auai i le Hodenosauni League.

Ona o le vavalalata vavalalata ethnocultural ma fegalegaleaiga o nei vaega uma, foliga mai tagata Iroquois Initia. E le mafai ona tuʻufaʻatasia se faamatalaga o se atunuʻu e aunoa ma le faʻailoaina o ituaiga na avea ma vaega ole Liki o Hodenosauni. O le mea lea, matou te nonofo i ituaiga uma i faʻamatalaga auiliili.

Oneid ituaiga

O Oneida o se ituaiga mai le Iroquois League. I le amataga, sa nonofo ai lona tagatanuu i le pito i luga o Niu Ioka, ona nonofo ai lea i luga o le laueleele i matusasaʻe o Wisconsin (i le Green Bay eria). “O se tamaloa e le gaoia” - o le mea tonu lava lea na taʻua e le Iroquois Initia uma na o ese mai le ituaiga Oneida. O le talaʻaga o lenei igoa e fesoʻotaʻi ma aganuu i le lotoifale. E tusa ai ma tala faʻasolopito, i le ogatotonu o le nuʻu autu o Oneida e masani lava ona tele lapoa mumu. O lenei maʻa ua avea ma faʻailoga taua o le ituaiga.

Mohawk ituaiga

O Mohawks (poʻo Mohawks) o se ituaiga o Amerika i Matu o Initia o loʻo nonofo i sasae o Niu Ioka. I le Hodenosauni League, sa taʻua lenei vaega "leoleo o le faitotoʻa i sasaʻe." I aso nei, o Mohawks o le pito sili lea o ituaiga i le Iroquois union. O lenei ua latou nonofo i itumalo o Ontario ma Quebec (Kanata).

O uluaʻi fesoʻotaʻiga o le ituaiga o Mohawk ma tagata Europa na fai i le 1634, a o ulufale atu ai le Dutch i laufanua Amerika. O Mohawks na muamua atu nai lo isi Iroquois na amata fefaʻatauaʻi ma tagata Europa.

Mai le ituaiga o Mohawk na oʻo mai ai tagata taʻutaʻua pei Joseph Brant (o se taʻitaʻi i le British Army na iloga o ia lava i le US Revolutionary War), Kateri Teckwith (saint o le Roman Catholic Church) ma Pauline Johnson (lauiloa Kanata e fai ma tusitala).

Ituaiga Kayuug

Muamua lava, o le ituaiga Kayuga sa nonofo i le eria o le Lake Kayuga i le va o tagata o Seneca ma Onondaga. O aso nei, oa latou fanau e nonofo i Ontario (Kanata) ma i le taulaga o Perrisburg (Niu Ioka, ISA).

O le tamaʻitaʻi o le ituaiga Kayuga o Harry Farmer - o le Kanata taʻutaʻua, na avea ma taʻutaʻua faʻafetai i ata tifaga "Police Academy" ma "Dead Man".

Ituaiga Onondaga

O sui o le ituaiga o North American Onondaga latou te faaigoaina i latou lava "tagata o atumauga." I le amataga, sa nofoia e tagata teritori e tu i matu sisifo o Niu Ioka. Ae ina ua maeʻa le US War of Independence, na tuliʻesea le ituaiga mai nei laueleele ma nofoia nofoaga o Ontario (Kanata).

E tatau ona maitauina e faapea, i le Hodenosauni League, sa faatino ai e le ituaiga o Onondaga galuega a "uso matutua", o lona uiga e saʻo i le Fono a le Iuni.

Mai le talaʻaga o le ituaiga

Talu mai le XI seneturi, ua nofoia e le Iroquois se teritori tele i le va o le St.Lawrence River ma Lake Ontario. Na umi se taimi o nonofo faʻatasi i latou e ni ituaiga e tautala i le Algonkin (Ojibwa, Otava, Algonkin) ma tau ai taua mo latou laueleele.

O le Iroquois League na tausia fesootaiga vavalalata ma Dutch. Ua faʻatau e le au faipisinisi i Europa le paʻu faʻaʻa mai le lotoifale o le lotoifale ma tuʻuina atu ia latou fana. Ina ua uma ona faʻaumatiaina uma lulu i le va o le Vaitafe o St.Lawrence ma Lake Ontario, na tuleia e le Dutch le Iroquois e puʻeina ni laueleele fou. Ole mafuaʻaga lea ole amataga o mea e taʻu ole Beaver Wars. I le 1660, na amata osofaʻia e le Iroquois Niu Farani. O le tina tina na lagolagoina ana kolone, o le faʻaiuga, na amata ona afaina mai ituaiga o Amerika i Matu. I le taimi nei, na puʻeina e fitafita Peretania le kolone a Dutch i Niu Sila, ma vavaeeseina ai le Iroquois mai a latou paaga masani.

I le 1688, na amata ai le taua mo le tofi Peretania i le va o Farani ma Peretania. I lenei feeseeseaiga, o Iroquois na au ma Peretania. E le gata i lea, o ituaiga o Amerika i Matu na lagolagoina i latou i le Franco-Indian war. O nei feeseeseaiga e lua, na suia atoa ai le paleni o le malosi i luga o le konetineta. Na faalagolago atoatoa le Iroquois i le sapalai o auupega mai Egelani.

Iroquois i le Taua o Tutoatasi

I le 1775, na amata ai le US War of Independence. I lenei feeseeseaiga, i le tasi itu, Peretania Tele ma tagata faamaoni (e pei o le faamaoni i le malo a Peretania) na auai, ma i le isi itu, 13 kolone Igilisi. Tele Initia i le taimi o le taua puipuia le le mautonu. O le Fono Tele a le Liki o Hodenosauni na muaʻi tutoʻatasi. Peitai, i le 1777, na aufaatasi le Iroquois ma Peretania. O le mafuaaga autu mo lenei sa faapea o Egelani o le aʻoaʻo sili lea o auupega mo ituaiga o Amerika i Matu. E le gata i lea, e le faʻatagaina e le pulega faʻakolone a latou tagatanuu ona nofoia teritori i sisifo o mauga Appalachian, ina ia alo ese ai mai feeseeseaiga ma Initia.

Ina ua maeʻa le taua, sa tuʻuina atu e Peretania Tele le laufanua o Iroquois i le US pulea. I lea vaitau, ua le toe iai le Liki a Hodenosauni. O se vaega o le Iroquois na solomuli i matu - i fanua na faʻatagaina e le pale Peretania mo le lagolago i le taua. O le isi afa o le Hodenosauni League ituaiga sa nonofo pea i Niu Ioka.

O le tamaoaiga ma le ola o le American Iroquois

Na faʻapefea la ona ola ma soifua le tagata Initia Iroquois faigofie? O foliga o le aganuu a Amerika i Matu o nonofo i le Great Lakes itulagi na faia i lalo o le faatosinaga o mea i fafo atu. O laueleele na aina e le Iroquois o loʻo taoto i atumauga o mauga. O nei fanua sa malupuipuia e vaomatua vaomatua ma siosiomia e vaitafe ma vaituloto. O tulaga faʻalenatura ma tau o loʻo faʻamauina ai uiga o le tamaoaiga o ituaiga o Amerika i Matu.

Sa nonofo le Iroquois i fale tetele tetele - ovachira. O fale faatafafa ma ato paʻepaʻe.

O le togalaʻau autu o ituaiga o ituaiga o sana. O saito e nofoia fanua tele (e oʻo ile 9 km i le faataamilosaga). E le gata i lea, o le Iroquois na totoina pi ma le maukeni.

Talu mai le 18 senituri, ua amata ai ona malosi le atinaʻe o fitafita ma fulu. Na mafua lea i le vavalalata fesoʻotaʻiga ma fefaʻatauaʻiga ma tagata kolone. O ituaiga o Amerika i Matu na tuʻuina mai tagata Europa i paʻu pulu, na faʻaaoga e fai ai pulou fulu. I le avea ai o se tulafono, faatoaga galuega faatino faapitoa e tamaitai.

Le olaga faaupufai o le Iroquois

I le olaga faapolokiki a ituaiga o Amerika i Matu, malo le nofoaiga sa nofoia e le Hodenosauni League. Na manaʻomia ona tausia e le ekalesia latou le filemu. Na taitaiina e le Liki le Fono a Taʻitaʻi, e aofia ai le 50 sachems. O ona sui na filifilia e tina o aiga. O faaiuga a le Fono sa talanoaina e ituʻaiga taʻitasi, ona faia lea o le autasi. E mafai e taʻitaʻi taʻitasi ona lafoaʻi se faaiuga. O faʻaiuga muamua a le Fono na talanoaina e le Mohawks, sosoo ai ma le Seneca ma Oneida, ma le isi na faia e le Kayuga ma Onondaga.

O tulafono ma aganuu a le Hodenosauni Liki ituaiga sa faʻamauina i le Tusi o le Sili Tulafono. E taua le maitauina o le US Constitution na faia i luga o le faʻataʻitaʻiga o lenei pepa.

O le fesoʻotaʻiga lautele o ituaiga o Amerika i Matu

O le vaega autu o le va fealoai o le Iroquois o se aiga e faʻauluulu ai e se fafine. O ona tagata sa i ai faʻatasi fanua ma mea tau faʻatoʻaga. E tofu lava le itu paʻu ma se igoa e aofia ai. I le avea ai o se tulafono, e fesoʻotaʻi ma le igoa o le manu. O tamaitai uma o le tāʻai na galulue malosi i le fono a matai. I ana fonotaga, na filifilia ai sachems - sui o le Fono a Taʻitaʻi -.

O le tuʻufaʻatasiga o ituaiga e mafai ona aofia mai le 10 i le 3 genera. O lea, i Seneca, Onondag ma Kayug, e tofu 8 ma le, ma Mohoka ma Oneida - 3 taʻitasi.

Foliga mai o le Iroquois

O se tagata Amerika masani Iroquois Initia, o lona ata o loʻo faʻaalia i lalo, e ese mai talitonuga lauiloa i aso nei, e leʻi ofuina se laei o le Iroquois. O alii ma taʻitaʻi o ituaiga, e pei o se tulafono, tipi atoa ese o latou lauulu. Na o sina tamai “loka ulu” na totoe.

Na faia e le Iroquois se taua e na o taua i le taimi o le taua o le militeri ma sili ona taua tapuaiga tausamiga. O laʻau lauulu, na o sina foliga tutusa ma le laʻei i aso nei, sa laeiina e le ituaiga o Onondaga. Na latou tafi esea uma o latou lauulu, ma tuu na o se tamai fasi i le ogatotonu o le ulu, lea na latou fili faʻamavae ai i se fili.

Talitonuga talitonuga

Muamua, o le faʻavae o le lotu Iroquois o totemism - faʻatuatua i le mana uiga ese o manu. Meaola avea o eponyms o le genus, faia galuega o le puipuiga i le taimi o taua, puipuia faʻatoʻaga faʻatoʻaga ma tulimanu. O lea, mo se faʻataʻitaʻiga, o Mohawks, o le taua, o loʻo latou aumaia se ofutele e faʻaalia ai le totema autu o le ituaiga.

O nei aganuu mulimuli ane mauaina taua taua. Na talitonu le au Iroquois e manaʻo le ituaiga e saili se manu e tasi a le totem. I lenei tulaga, o le urosa bear sa sili ona lauiloa i Matu Amerika Initia.

I se faʻaopopoga, i le olaga faʻalelotu o le Iroquois, mauaina faʻamanuiaga taua tele faʻatoaga. O ituaiga na latou faapaiaina ma tapuai i le laueleele, ma maua ai le malosi. O se mea sa sili ona lauiloa o le aganuu a “Three Sisters-Nurses” - o laʻau autu (saga saito, pi ma le maukeni).

E tatau ona maitauina o le Iroquois, ao le i iai isi ituaiga o Amerika i Matu, na fetaiaʻi ma aʻoaʻoga faaKerisiano. O le Lotu Europa i le aluga o taimi ua avea ma se vaega taua o o latou olaga. I le taimi nei, o loʻo taʻutino e le Iroquois le faaKerisiano.

Iroquois militeli faatufugaga

Ina ua maeʻa le faʻavaeina o le Liki a Hodenosauni, na matua faʻateleina le malosiʻaga faʻa militeri o ituaiga na muaʻi vaevaeina. Aʻo le i faʻafesoʻotaʻi ma tagata Europa, o auupega a Iroquois na aofia ai se aufana ma ufanafana, se tao ma se kalapu. Ma le isi, sa latou faʻaoga talita laupapa e puipuia ai le tino, ulu, ma vae o le fitafita. O le amataga o le ola fefaatauaiga ma Dutch na mafua ai suiga i vaega o le militeri o le ola o ituaiga o Amerika i Matu.

Na tuʻuina atu ia i latou e Europa ni fana ma faʻatautau. Peitai, o nei mea fou e leʻi suia vave ai le masani ai auala o le puipuiga mo le Iroquois (aufana ma u fanafana). O le faʻalauiloaina o fana e aofia ai le lafoaia o laupapa laupapa. Talu mai le taimi lena, na amata ai foi ona faʻaaoga e le Iroquois se togafiti fou o taua - le auala o le faʻasalalauina i luga o le malae.

O le Iroquois na sili atu le alualu i luma i le faʻaaogaina o auupega fou nai lo isi ituaiga o Amerika i Matu. O lenei mea na faʻafaigofieina e vavalalata vavalalata fefaʻatauaʻiga ma Europa.

Siva faʻaaganuʻu siva a le Iroquois

I le aganuu a ituaiga Iroquois, lea e aofia ai le tele ituaiga ma atunuʻu eseʻese, e tele tu masani faʻaagafesootai siva. Mo le tele o seneturi, o ituaiga sa faʻatasia faʻatasi i nofoaga faʻapitoa e siva, pese ma fiafia le tasi i le isi ma faʻatasi. Tele siva faʻafiafia e faia i le taimi o le "Pese a le Lalolagi" e le Iroquois.

Pese o le Lalolagi

O siva lautele a le Iroquois o faʻasalalauga lautele, i le taimi o Initia e faia ai siva masani ma usuina pese e uiga i le Lalolagi. O pese e ono eseese, ae o siva uma e faʻatinoina agaʻi i se isi itu. Toetoe o siva uma faʻatasi ai ma le faʻafiafia a se talimalo e toe faamatala tala faʻasolopito i le gagana a le ituaiga.

O le Earth Song o loʻo faʻaaogaina mea faigaluega masani, pei o siva vai ma palu mai nifo. Peitaʻi, o le sao ma le sao o le musika, e faʻalagolago tele i le auala e tutu faʻatasi ai le au siva ma o latou vae i luga o le fola poʻo luga o le eleele. O lenei vae stamping mafai ona vaevaeina i tolu vaega:

Masani masani stomping - siva taumafai e tutu o latou vae ile taimi, amata mai ile vae taumatau. O le vae agavale e faʻapipiʻi i le taumatau i le gasologa o le gaioiga a le siva i luga o le tulaga.
Laʻasaga laʻasaga i soo se faʻasologa - o vae e toe faʻavasega i le itu i soʻo faasologa. O lenei sitepu e faia e tamaʻitaʻi.

O le iʻuga o se sitepu faapitoa e faʻatautaia lava i le siva aʻa. E aofia ai le tuiina ma vae taʻitasi faʻafuaseʻi ona ose laina.
O nei faʻagasologa e tolu o loʻo maua i totonu o le tele o Pese eseese e uiga i le Lalolagi, o le tele o na mea e maua nei.

Le lisi o faʻavae siva lautele o le Iroquois:
- Alligator Siva
- Cherokee siva
- Moa siva
- siva tausoga
- Delaware paʻu siva
- Siva a le Dacians
- Siva o fagota
- Siva o le faʻauo
- Garter Siva
- Siva moccasin
- Siva fafine fou o gaioiga
- Siva faʻale
- Siva tuai moccasin
- Siva lupe
- Siva lapoʻa
- Le siva faʻaaloalo
- Siva a Robin
- Lio siva
- Siva o le luluina vao
- Siva Laʻau Siva
- ulaula siva
- Siva o le Tu Tumau

O nei siva uma faʻamatala se tala e faʻatatau i le igoa o le siva. O le Iroquois e tele tala faʻatatau e fesoʻotaʻi ma le tele o pese e uiga i le Lalolagi.

Iroquois Talafaasolopito

O le lauulu na maua lona igoa e faamamaluina ai le North American Indian Indian ituaiga o nonofo i le itulagi o Oklahoma ma Ontario. O aso nei, o loʻo faʻamamafa i lagona filemu, peitaʻi o latou tuaʻa sa tau ma taua ma ituaiga o ituaiga. I le faʻaalia o lo latou malosi ma le matataʻu, na sisi uma ai e tagata Initia lo latou lauulu ma malupuipuia ma faʻapitoa i se mea taua, na latou faia mai le paʻu o laau. Ina ua maeʻa se faʻatuatuaina faʻamoemoeina, sa latou vali o latou laulu i foliga pupula, lea e masani lava ona fefefe fili. O lenei laulu 'ulu na talanoa e uiga i le ogaoga o le ituaiga ma le sauniuni e tau e oʻo lava i le iuga.

I le aluga o taimi, na galo i le Iroquois, ae i le XX seneturi na ia mauaina ai ona tagata faamemelo i luma o le punks ma ua sauni. O mataupu le aloaia na aliaʻe ile 70 tausaga na faia ai lo latou faʻatusa mai i mea aoga ma malamalama, o faʻailoga o le fouvalega ma le faʻaleagaina o faʻavae masani o le sosaiete. Na faia uma lava lauulu i luga o le uumi ma pupuu laulu. Tusa lava foi, tele suiga fou o le Iroquois aliali mai, lea e le gata tama, ae o teine ​​foi, galue i luga o latou ulu. Faʻamau maualuga fagu i vai, pia poʻo isi faʻauiga auala.

E pei ona e iloa, o nei laupepa e masani ona toe foʻi mai i ana amataga pe faʻalupeina nisi auiliiliga ma faʻaalia tulaga fou i la latou faavae. E leai se tuusaunoaga o le Iroquois. Na suia ma faʻaopopo le lauulu faʻapolofesa i le laulu ina ia mafai ona avea ma vaega o aso uma a le ata, iloga i le sitaili ma le maualuga tofo. Tele Iroquois faʻataʻitaʻiga ua avea atili faʻatapulaʻaina ma faigofie i o latou foliga, ma o ni fesuiaiga ua faʻaleagaina le lautele o lauulu mo sui o le tulaga le masani ai.

Po o le a lava le ituaiga o Initia elemene na filifilia, o le Iroquois o le a mafaufauina pea o se faʻaaliga o tagata taʻitoʻatasi.

O ai le fulufulu

O le Iroquois, ua faʻaigoaina foʻi o le Mohawk, ua avea nei ma laʻei faʻaonapo nei ma aoga mo le tele o tamaloloa. O nisi filifiliga e foliga sauaina, ae e mafai foʻi ona faʻaaoga e tusia ai se ata i aso taʻitasi.

Ole lautele ole lauulu e fesuisuiai ile va ole 2-15 cm. O le filifiliga ole lapoʻa e faʻalagolago i mea e manaʻomia e le tagata o tausia. Whisky ua matua oti pe vavae vave i se taimi. E mafai ona matou fai atu o lenei lauulu lauulu e leai ni tapulaa.

O tagata Native American haircut e tatau ona filifilia ma mafaufauina le ituaiga o tagata:

  • E le fautuaina o ia e fai tagata e vaapiapi pe umi, lea o le a ia atili faʻamalosi.
  • E le gata i lea, o e e ona se auvae vaapiapi ma le paʻu o alafua e tatau ona teteʻe le lauulu. O le Iroquois naʻo le faʻamamafa mai ai le faʻaletonu o foliga o lenei pepa.
  • Tagata e ma foliga foliga oval e mafai ona saogalemu faia se laulu ulu.
  • E tatau i tagata mumusu ona filifili se lautele lautele, talu ai o le ala vaapiapi o le a foliga faʻalilolilo.

I le manifinifi ma le lauulu lauulu, mohawk atonu e le galue lelei.I lenei tulaga, e tatau ona e feutagai ma se fulufulu laʻau o le a fesoasoani e foia le mataupu ma se laʻei sili ona laʻei. Mo se foliga fealofani, o le toʻatele e tuputupu aʻe se 'ava, e sologa lelei ma le laei matagofie.

E tofu le tagata ma lona filifiliga fesuisuiai e faigofie ai mo ia. Mo aniani i aso uma, e talafeagai ai le pupuʻu Mohawk, ma e le manaʻomia le lavelave sitaili. Ma le saʻo ma maualuga-lelei faʻapipiʻi, le laulu o le a taofiofi ona foliga muamua seia oʻo i le iuga o le aso. Long Iroquois ua filifilia e tagata totoa ma atamamai oe naunau e faʻaalu se tele o le taimi i le faʻavaeina ma faʻamautuina o se maualuga maualuga. E masani lava ona tuʻufaʻatasia lenei sitaili ma ni fale na tipiina pe teuteuina lelei. O lenei filifiliga o se tali talafeagai mo le le aloaia.

O nisi fesuisuiai o le Iroquois mafai ona faateʻia ma faateia ai le au maimoa i se pupula ma faʻamaoni foliga, isi mafai ona avatua le ata lemu ma le alofa, ae o isi e mafai ona maofa i le aulelei ma le matagofie. Maua i lanu pupula, e ofo le mohawk i se foliga uigaese ma le le fefe. Mo se pati poʻo se faʻamanatuga meaʻai, soʻona faʻaalu haircuts ma le faʻaaogaina o valivali poʻo le faʻailoaina e talafeagai. O onapo nei faʻaleleia atili i lauulu puʻupuʻu o le a sili fofo lelei mo le fausiaina o le taumafanafana foliga.

Lauulu laulu

O le lauulu laʻititi o mohawk e tele fesuiaiga. E mafai ona eseese lanu ma foliga. O le faʻataʻitaʻiga e filifilia e fuafua lava ile manaʻomia o le ata.

  • Vailaau. Whisky e masani ona tafi atoa. O le tumutumu o ituaiga maualuga e alu atu i le ogatotonu o le ulu. O mea masani e faia i luga o le lurus po o le curly curls, ae i le tulaga lona lua, o le lauulu e tatau ona mafiafia, a leai, o le laulu e lalagaina ai le pulupulu ma seasea. Faatasi ai ma le lauulu lauulu laulu, e tatau ona tipi puʻupuʻu itu, ae le o le tipiina, ona o le a masani foliga vaaia o le a sologa lelei.
  • Lauga. O alii puupuu mohawk e matua lauiloa lava aso nei. O fulufulu mo le soifua maloloina e talafeagai mo aso uma, pisinisi ma afiafi fafo. O le Iti-Mohawk ei ai manino tapulaa: o le fasi pepa e faia o le 2 cm le mafiafia, ma le umi o nonoa e tuua i le 4 cm, o lea o lenei lauulu lauulu e masani lava ona pei o se potoi naifi. E pupuʻu lauulu lauulu pe 'aveʻesea uma mai itu. O le vaega occipital ua sala ese atoa. O le maualuga o le crest ua filifilia e mafaufau i le foliga o foliga ma le tino. E mafai ona faʻaʻumiʻumi le pito i le saʻo ina ia foliga faʻatele ai foliga.
  • Umi. O sea mohawk o le filifiliga lea a tagata saoloto ma lototetele. O se fasi fulufulu laei mai le muaulu i tua o le ulu, o wiski e matua oti ese. O le faʻataʻega mafolafola e faia e faʻaoga le varnish poʻo le mousse. O le fulufulu o le a foliga vaʻaia masani ma soʻo se lauulu ulu.
  • Gothic. Vaega faaletino ma vaega occipital ua leai atoa. O se fasi laulu e mafai ona faʻasaʻo pe faia i se selu. O manoa e mafai ona umi lona umi, ae masani lava ona latou uumi uumi ina ia o le mohawk o le a lototele e pei ona mafai. E lua subspesies o se faʻataʻitaʻiga - Amerika ma Siberia. Mo le American Iroquois, o le 4-tamatamailima-lautele fasi foliga, ma mo Siberia tasi, lua.
  • Tofia. Ole isi suiga tulaga ese, lea e tipi ai le pito i lalo ole sitepu pe a tuu ma vavae ese faʻaaogaina ole varnish. O le vaega o lo o luluina ai manoa o loʻo tipiina ma faʻailoga eseese poʻo ni mamanu.
  • Quiff. O lenei faʻataʻitaʻiga e aofia ai le tipiina o lauulu i le itu faʻaletonu. O manoa o le umi o loʻo i le pale o loʻo liua le laulu pupuʻu i le pito i tua. O se lauulu 'ulu e aunoa ma le faʻatulagaina laʻasaga e tutusa lelei ma le pupuʻu fatu pi. O le mohawk e faia i le foliga o se papaki, e pa'ū i luga o le muaulu.
  • Glam chic. O sea mohawk e le manaʻomia le tafiina o le itulagi i le taimi nei. O fulufulu uʻumi ua selu luga ma faʻapipiʻi ma se mea teuteu tino. O le laulu foliga foliga foliga foliga ma muamua, ma e faigofie lava le faia e tusa lava pe leai se lauulu.
  • Ma uamea mafiafia. O le vaeluaina o lauulu ulu e iloga i le uumi uumi i le vaega parietal ma le au. Faatasi ai ma le fesoasoani i sitaili, o lauulu e maua i foliga i selu poʻo tulimanu, pei o le faatagata o le saolotoga. O lenei faʻataʻitaʻiga e masani ona faʻaalu i le mataʻitusi maualuga poʻo le lanu manaia.
  • Fatufua. O Mohawk e faʻatinoina o se masani masani, ae faʻatasi ai ma faʻaopoopoga o fua i totonu o le malumalu. O lenei lauulu lauulu foliga foliga masani ma tulaga ese. O ata e mafai ona fai i foliga o se mea teuteu poʻo vae o meaola poʻo manulele, o latou tua e faia i le tulaga o se selu mai le lauulu autu. O lauiloa ituaiga o pili ma tarako, e masani ona vali i lanu meamata ma isi lanu pupula. O se lauulu lauulu o le sili ona manaia lea o le mohawk, ae faʻavavevave lauulu tuputupu ae o le a manaʻomia ona faʻafou soo.

Tamaitai mohawk e le ese mai aliʻi suiga. Pau lava le eseesega o le tele o teineiti e fiafia e fai se lauulu i luga o laulu laʻititi, lea e foliga sili atu le talafeagai ma le aotelega foliga. E le gata i lea, o le feusuaʻi o loʻo taumafai e filifili ni faʻataʻitaʻiga e mafai ai ona e faia ni sitaili eseese.

Fesuiaiga mo tama tama

Tamaiti laiti e popole foi i o latou foliga. O laei laʻititi faigofie e filifilia e tina mo i latou e mafai ona manaia. Baby mohawk mafai ona avea ma fofo lelei mo le pepe. O se laulu 'eleʻele o le a faʻatupuina ai lona lototele ma mautinoa.

E masani lava mo tama latou te filifilia se puʻupuʻu faʻataʻitaʻiga, e le manaʻomia le tausiga lavelave ma le teuteu umi. O lauulu i lenei tulaga e le oso i mata. I le taumafanafana ma lenei sitaili, e leʻo sili atu le ulu o le tamaititi. Iroquois mo se tamaititi e mafai ona faia tutoʻatasi, o se sili tele o se laulu.

O se mea e le masani ai a fugalaʻau e mafai ona fai ai le tamaʻi Initia laititi nai lo se tama masani. O fatufatuga e mafai ona faʻaopopoina i le ata ma se faʻatusa poʻo se teuga teuteuina i totonu o malumalu.

Le mea e fai ai ofu

O le sele saʻiliga o le ulu tipi o se aga masani, ae le o tagata uma e mafai ona filifili i ai. E tusa lava pe puʻupuʻu lana faʻataʻitaʻiga, o lona tagata e ona le tu e tu ai i fafo mai le motu o tagata. Ae e te lei filifili e tipi lou lauulu, e tatau ona mafaufau i mea nei.

I aso nei, e toʻatele e manatu o le Iroquois o laʻei o lauulu. O Mohawk e faigata ona filifili mo se fafine ata, o le mea lea teineiti e tatau ona mafaufau mamafa i se foliga fou. Tamaiti filifilia ni lauulu pupuu ma o le a latou le foliga sili atu.

Malamalama lelei sikulu fua e mafai ona faʻaaogaina e fausia ai se tagata masani foliga. Afai e leai se tulafono laei 'ofu i le galuega, e mafai e tagata faigaluega o le ofisa ona maua ai le laulu lava e tasi. O se Mohawk puʻupuʻu e mafai ona vaʻaia i luga o tagata tafafao, o fagatuaga, o atisi pese ma tagata fai mea. Ae o le malo ma le militeli o le a le faʻatagaina e savavali ma Iroquois.

O laʻau fulufulu lelei, faʻaopoopo i le faʻailoga ma le valiina, e masani ona faʻaogaina e tagata faigaluega masani. E taʻaʻalo lava pese musika ma le solo gothic poʻo ni tumutumu faʻapipiʻi i luga. O masani masani talavou ma tagata le fiafia e filifili filifiliga fouvale, vali i lanu pupula.

Faʻamatalaga faʻatino

Iroquois e le faigata tele le faʻatinoina pe a fai e faia i luga o le lauulu puʻupuʻu. I le maeʻa ai o nai toleniga, o se fulufulu i le fale o le a le faigata e tusa lava pe ogatotonu ma uumi uumi.

Mo galuega, o le ae manaʻomia lauulu tipi ma faasee seleulu, se masini faʻapipiʻi ma faʻatautau, se selu ma uli soo ma mea teuteu meafaigaluega. A o leʻi tipiina, le lauulu e tatau ona matua fufulu ma faʻamago.

Laasaga o le faʻatinoga o le mohawk:

  1. O lauulu e vaevaeina e ala sao vaevae.
  2. O le laulu e amata ai le laulu e tuʻu eseʻese mai isi vaega o le curls ma faʻamalosia i fusi faʻamau poʻo ni kilipa. O le lautele o le fasi pepa e filifilia taʻitoʻatasi.
  3. O manoa i luga o malumalu ma tua o le ulu ua tafi i se eletise eletise pe faapuʻulu ma seleulu.
  4. O pito o le fasi pepa e faʻataʻitaʻia i foliga o se tafatolu, semifusi pe faatafafa e faʻaaoga se typewriter. Sua foi 'eseʻese pe a uma le' ulu, e tatau ona tutusa.
  5. I le vaega mulimuli, o pito o le lauulu e vela.

O lenei ua totoe e naʻo le tuʻuina atu o le faʻamoemoe o loʻo momoli. Ina ia fausia se selu e agai i luga, e te manaʻomia mousse poʻo le fulufulu. Ole malosi varnish fixation o le a fesoasoani e faʻatumauina le foliga ile umi mohawk mo se taimi umi. O se gel ma se susu susu e tatau ona faʻaaogaina e fausia ai nati.

O le Iroquois e leʻo se lauulu lauulu lautele, ae e toʻatele ua uma ona faʻataʻitaʻia ma o latou foliga faʻaogaina le faʻaaogaina o se anamua Native American element. Faigofie ma faigofie-i-sitaili faʻataʻitaʻiga ua maua le alofa o le tele o aliʻi, ma ua amata lava ona taumafai teineiti laei foliga matamuli ma foliga ese. I le aluga o taimi, o se vaʻaiga mataʻutia o le Mohawk o le a tosina ai e le gata ua faateʻia, ae faʻapea foi ma vaʻaiga mata.

Talafaasolopito o le foafoaga

E ese mai i talitonuga lauiloa o le Iroquois na faia e sui o le punk culture o Egelani, o lenei lauulu foliga na aliali mai i aso anamua i Initia ituaiga ma le igoa tutusa Iroquois. O le fanau nei o lenei ituaiga o nonofo i Amerika i setete o Oklahoma ma Ontario ma ola ai i se olaga filemu masani.

Ae o latou tuaa i se tasi taimi, aemaise lava, le au Cherokee Initia, o se tasi o sui iloga o le ituaiga, na taitaia le ola faamiliteli, ma le Iroquois o se ituaiga faailoga o le lototele, osofaʻiga, sauniuni e tau mo o latou teritori ma olaga o latou aiga. Sa faia e le Initia sili Iroquois susulu, teuteu i latou i lanu eseese, faʻaalia le malosi ma le le faʻamaoni. Ui i lea, se mea faapitoa, tutusa i le faifai pea ma viscosity i le resin, fesoasoani ia i latou e tuu le Iroquois.

O le toe faʻafouina o le Iroquois

O le 70's o le seneturi talu ai na faʻailogaina i le tulaʻi mai o isi aganuu eseese i Rusia ma fafo. Faatasi ai ma latou, o le punk aganuu na sili ona manino. Sa taʻua o paʻu na tumu i ofu lanu ma uʻumi o Iroquois sa vali i lanu uma o le nuanua. O lenei hairstyle ua avea ma sili ona taua ma faʻamaninoina faʻailoga o le punk culture. O le maitauina lava o auala mo le fausiaina o le Iroquois sa tautua vai e pei o le suka, fasimoli, ma i totonu o aso nei o le au talavou Rusia e i ai tala e faapea o le auala sili o le masani borsch.

I totonu o lauiloa lauiloa o lena taimi oe sili ona fiafia i le Iroquois i se laei foliga masani, e mafai e se tasi ona iloga le kulupu The Exploited, na fanau i Sikotilani. E oʻo mai i lenei aso, o le vaega Purgen sa avea ma tumau pea o se tasi o paʻu o le atunuʻu, ia o ana koneseti e mafai ai pea ona e vaʻai i le Iroquois i luga o ulu o le au fai pese ma latou tagata faʻalogologo.

Iroquois i aso nei

O aso nei, o i latou e manaʻo e ofuina se mohawk e le tau faʻaogaina ni mea "lamatia", pei o le tar poʻo le borsch, aua o loʻo tanumia fata fata i auala faʻapipiʻi eseese. O mea nei o varnishes, ma gel, ma hairous mousses. Ma le isi, o le Iroquois o se faʻailoga o le tetee ma tauiviga ua leva ona le toe aoga.

O nei aso, o se laulu lulu na o se faʻailoga o le taʻitoʻatasi ma se auala e faʻamamafaina ai le sitaili. Tagata lauiloa mai fafo, sui o taʻaloga ma faʻaali pisinisi mai lea taimi i lea taimi faʻaletonu le au faʻalogologo ma Iroquois o eseese uumi, maualuga ma lanu. Ma o lenei vaʻaia e vaʻaia e pei lava o se aga masani - leai se osofaʻiga poʻo le manaʻo mo le faʻatupu.