Togafitiga Dandruff

Faʻafefea ona fofoina seborrheic dermatitis i se tamaititi

Androgen-faalagolago sone - Nofoaga i luga o le paʻu ma se tele faʻaputuputu o lapisi sebaceous (ulu, auricles, mata: itulagi o mata o mata, piilima nasolabial, pito i luga lona tolu o le fatafata ma tua, tapuvae i totonu)

Keratolytic sui - o vailaʻau mai fafo nei e faʻaaoga e faamalulu ma teena ai le stratum corneum o le epidermis, lauulu, fao mo faʻamaʻi eseese o le paʻu.

Tupe Faʻapitoa - nei o vailaʻau afu ma mea teuteu teuteu e faʻalauteleina le masani ai o galuega a le sebaceous glands.

Nofoaʻiga gaioiga fesoasoani e faʻaititia transepidermal suauʻu leiloa ma ua atiaʻe ona o le faʻaaogaina o nisi ituaiga tupe mai fafo.

1.2 Etiology ma pathogenesis

Ole maualuga o aʻafiaga ile maʻi suka ile pepe fou, e mafua mai ile lapoʻa o lapisi ole sebaceous ma le maualuga ole maualuga ole sebum, faʻatusatusa ile tagata matua. O nei foliga e mafai ona faʻafesoʻotaʻi ma le maualuga o mea o loʻo faʻataʻamilomilo ai hormonal tina poʻo le faʻateleina o le gaosiga o le adrenocorticosteroids i le amataga o tamaiti, atoa ai ma se suiga o le olaola o le lipids σύνθεση o lipids luga o le mata o le paʻu. Ole numera o suesuega faaonapo nei e lei faamaonia le etiopathogenetic taua o le nofoia o Malassezia furfur i tamaiti seborrheic dermatitis [5,6,7,8].

Ole foliga mai ole maʻi suka ile tagata matua ma le matutua ona o le maualuga o gaioiga faʻaluaina ole kelenese sebaceous, eseʻese i le tuʻufaʻatasiga o lipids ma sili atu o kolose, triglycerides, ma isi, faapea foi ma le taua tele o le lipophilic fungus Malassezia [6,7].

O le talavou o ituaiga o seborrheic dermatitis e masani ona fesoʻotaʻi ma faʻafitauli o le mafaufau, faʻaopopo foi, o loo i ai le faanaunauga o le faʻateleina o le maʻi suka ina ua uma ona faʻaalia i faʻafitauli. Ole faʻasolosolo ole toe maua ole maʻi ile tagata matua e mafai ona avea ma paʻu o paʻu o tagata ua maua ile faʻaleleia ole tino.

O suiga o taimi i le vevela ma le susu e aʻafia ai le ala o le faʻamaʻi, ma i totonu o le malulu o le vaitau, e sili atu ona tupu faʻateleina o le maʻi suka.

1.3 Epidemiology

O le maʻi suka ma tamaiti e mafua mai ile maʻi suka e mafua mai ile tele o vaega o le etiopathogenetic.

I tamaiti, o le faʻamaʻi e tupu i masina muamua o le olaga, o le tele o taimi i le sefulu vaiaso muamua [5,6]. O le tulaga masani o seborrheic dermatitis i pepe fou o le muamua 3 masina. olaga e oʻo atu i le 70% [6,7].

O faʻamaʻi faʻapitoa o maʻi suka talavou tupu i tausaga o le matutua ma sili atu, sili atu ona tele i tane.

1.5 Faʻataʻitaʻiga o faʻaiuga

    • Seborrheic dermatitis o le uluulu.
    • Seborrheic dermatitis o foliga.
    • Seborrheic dermatitis o le uluulu ma foliga.
    • Seborrheic blepharitis.
    • Seborrheic dermatitis o foliga ma ogalaau.
    • Seborrheic dermatitis, tulaga lautele.

1.6 Faʻavasegaina

Faʻaavanoaina tamaiti mali suka ma talavou matutua o le maʻi suka.

Tamaiti maʻi suka:

  • Ole maʻi suka ole ulu ("pulou o tagata fou"),
  • Torso suka
  • Leiner-Mousse faamaʻi (desquamative erythroderma).

Talavou maʻi suka:

  • Maʻi suka o le ulu,
  • Mata SD
  • Torso suka
  • Faʻateleina foliga o le maʻi suka.

2.1 Faʻasea ma tala faʻafomaʻi

  • A aoina se anamnesis ma faʻasea ma masalomia o le maʻi suka tamaiti laiti, e fautuaina e te mafaufau lelei:
  • le taimi o le amataga o faʻailoga muamua o le faʻamaʻi,
  • le natura o le fafagaina (susu / faʻapipiʻi),
  • o le i ai o mea e paʻu i luga o le paʻu o le papala, o foliga, o tuʻuaiga
  • le i ai poo le leai o le vevela.
  • Afai e te masalosalo i le maʻisuka i talavou, e fautuaina e utagia le:
  • foliga mai o le mageso (prepubertal / puberty),
  • le iai o auga i luga o le paʻu mauoa i lapisi lapoʻa (uluulu, foliga, fatafata, pito i luga lona tolu o le tua, totonu o ogavae),
  • talaʻaga o aiga (o le iai o faʻailoga i luga i aiga vavalalata).

2.2. Suesuega tino

  • I le taimi o se suesuega faʻapitoa ma masalomia o le seborrheic dermatitis o le tamaititi, ua fautuaina e iloilo le sologa lelei o le atinaʻe faʻamalositino o le tamaititi, faʻapea foi ma le i ai o le faʻamaʻi taua faʻailoga o le maʻi suka tamaiti:
  • gaʻo samasama gaʻo (crusta lactea - susu susu) i luga o le ulu, aemaise i le pito i luma,
  • sili atu le toto, peʻa i tua o le laulu ma tua o auricles,
  • erythematous manuʻa, masoa i luga o le paʻu o le serviks, axillary, inguinal gaugau,
  • ituga (mai le agamalu e oʻo malosi), popole.

Faamatalaga:O le maʻi suka o tamaiti e tupu, i le tele lava o tulaga, i le afa muamua o le olaga ma e iloga i le sili atu o le vavae o le ulu ma faʻapipiʻi feololo.

I le maʻi suka o le ulu, o le faʻagasologa e tele lava ina aʻafia ai le pito i luma, o le laulu e le pa'ū, fula le taua, afaina e leai.

Ma le maʻisuka o le tino, paʻu paʻu o loʻo aafia i le faʻagasologa: serviks, axillary, inguinal, nofoaga popo ma ono afaina ai le paʻu o le tino. Ole foliga mai ole mageso e mafai ona fai ile mama, foliga tupe ma polycyclic. O le faʻatulagaina o elemene o loʻo salalau pe e te paoa i le natura [5,6,11].

  • Afai e te masalosalo erythroderma Leiner-Moussa, ua fautuaina e iloiloina le i ai o:
  • sub- pe atoa hyperemia o le paʻu,
  • solo
  • anemia
  • manava manava
  • fiva
  • mamafa leiloa
  • lymphadenopathy.

O le tuʻufaʻatasiga o nei faʻailoga e mafua ai se tulaga ogaoga lautele.

Faamatalaga:I mataupu e seasea tupu, ma le maʻi suka, na matauina faʻafuaseʻi le fesoʻotaʻiga ma le atinaʻeina o le sub- poʻo le aofaʻi o erythroderma Leiner-Mousse. O lenei tulaga faʻasolosolo e atiaʻe, o se tulafono, i le muamua 3 masina. ola ma e vaʻaia o se faʻapito o le seborrheic dermatitis. O le mafuaaga o le etiolog mafua ai le faʻamaʻi e le o iloa, ae o le faʻaitagofieina aafiaga o avanoa o faʻamaʻi ma metabolic faaletonu mafai ona fesoasoani i le atinaʻeina o le faʻamaʻi.

  • Afai e te masalosalo seborrheic dermatitis i talavou, ua fautuaina e iloilo le sebum tulaga o le paʻu o androgen-faalagolago sone, faapea foi ma le i ai o:
  • pe a faʻapapaʻi le paʻu ole paʻu ole paʻu ole ulu.
  • fusifusi erythematous foci, o vaega o gaʻo samasama samasama i vaega o le paʻu mauʻoa i sebaceous glands.

Faamatalaga:O le maʻi suka talavou e mafai ona tupu i tua mai o tausaga talavou, faapea foi i se matua. O loʻo faʻataʻitaʻia DM i se faʻasologa masani i taimi umi, o le siosiomaga o le faʻateleina. Faatasi ai ma lenei ituaiga o maʻi suka, o le faʻamaʻi o faʻamaʻi o loʻo faʻatulagaina i nofoaga o loʻo mauoa i vaega o le lapoʻa (fronto-parietal eria o le ulu, laulu mata, itulagi interbrow, nasolabial folds, fatafata, interscapular itulagi). Leiloa soo tuʻu o paʻu o le mata ma le ulu matauina.

  • Afai ua masalomia le maʻi suka, ua fautuaina e iloilo le i ai o lanu samasama-lanu piniki ma manino tapulaa ma fofoʻe luga o le paʻu o le tino, faaleagaina i piilima, sooga ma faʻapipiʻi o se faʻamaʻi pipisi, lea e fesoasoani i le faʻaopopoina o le vaega o le faaleagaina.

Faamatalaga:Faiga faʻapitoa o se faʻatapulaʻaina fesuiaʻiga o seborrheic dermatitis o lesi o le i fafo tali faʻalogo ma laumata mata.

Uma ituaiga o seborrheic dermatitis mafai ona o faatasi ma le vevela i le lautele mai le agamalu i le malosi.

Ole algorithm e suʻesuʻeina o le maʻisuka o loʻo faailoa atu i le Faaopoopoga G1.

2.5 eseesega auga

O faʻataʻitaʻiga ole maʻi suka ile fanau e faʻavae i luga o faʻamaumauga mai le fomaʻi masani. O loʻo faʻatinoina ma isi maʻi paʻu o le tausaga muamua o le olaga, lea e iloga i le i ai o erythematous foci ma peeling faʻailoga.

  1. Atopic dermatitis ei ai le mea na tupu mulimuli ane (8-12 vaiaso), i le tele o tulaga o loʻo i ai se aiga iloga talafaasolopito, mageso e sili atu taimi i luga o le paʻu o le mata, o le nofoaga o le popo e seasea lava, i tulaga uma itukasi o iai.
  2. Psoriasis i le tele o mataupu e le o uiga i lenei vaitau tausaga. O faʻamaʻi e ogaoga mea e sili ona afaina ai, faʻapitoa tuaoi, silvery peeling i luga. E ono aʻafia le vaega o le popo. Ole tele o mea na matauina faʻaalia ai se aiga aiga. Talafaʻasolopito suesue e manaʻomia i mataupu masalosalo.
  3. Dermatophytosis o fulufulu lamolemole o loʻo faʻailoaina e le i ai o manino erythematous lesi ma se faasee faasee. I le anamnesis, e iai faʻaaliga o fesoʻotaʻiga ma meaola. O le auiliiliga ole microsopic ma le KOH o le a faʻamautu ai le i ai o siama i siama.
  4. Histiocytosis mai Langerhans sela faʻatasi ai ma le i ai o le mageso i luga o le ulu, ogalaau, gaugau, lea e mafai ai ona faʻatusa elemene faʻapitoa e papala erythematous, papala laiti faʻataʻamilomilo ma peeling, ufiufi i samasama samasama. Afai e te masalomia se faʻamaʻi manaʻomia suesuega o talaaga.

O le eseesega faʻavasegaina o le maʻi suka e faʻavae i luga o le tulaga o le fula o paʻu paʻu:

  1. O le tiga o le papala ma auricles o loʻo faʻailoaina mai e sili atu le malosi o le hyperemia ma faʻapipiʻiina o elemene, faʻapipiʻiina o siama siliva, ma faʻailoga lelei o le psoriatic. Faʻaletonu i fao nini, o le iai o le mageso o isi nofoaga e mafai.
  2. Faatasi ai ma le atopic dermatitis, e mafai ona iloa se tala i le tala mai o le tino, o mageso i isi uiga o le tino ua fuafuaina, o loʻo i ai le sili atu le vevesi vevela.
  3. Fesootai dermatitis e faʻamatalaina e tuaoi manino o le foci, e fetaui lelei ma le vaega o faʻaalia i le faʻaosofia, le leai o se uiga faʻapipiʻi paʻu, fasi.
  4. I le i ai o mageso i luga o le paʻu o le tino, eseʻese faʻatalanoaga o loʻo faia ma le piniki lichen giber, lea e iloga i le faʻataʻitaʻia foliga mai o le mageso, o le i ai o le lemu peeling i le ogatotonu o le plaques.

Ile i ai o foci i totonu o le alavai suʻesuʻe, o le eseʻesega o faʻailoaina o faia ma paʻu paʻu o fungal etiology.

Ile tele o taimi, ole maʻi suka e foia na o ia ma e le manaʻomia le togafiti. O le filifiliga o togafitiga togafiti mo le maʻi suka e faʻalagolago i le tikeri ma le mamafa o faʻailoilo o togafitiga, le umi o le faʻamaʻi, ma togafitiga muamua.

3.1 Faʻasao togafitiga

O sini o togafitiga mo le lē maʻi suka:

  • faʻaleleia ma aveese flakes ma fasi,
  • faʻaitiitia o erythema
  • puleaina faʻamaʻi pipisi.
  • Ma i le maʻi suka o le ulu, ua fautuaina le tofi o keratolytic sui [1,5,7].

(Malosiaga o fautuaga - III, faʻatuatuaina o molimau - D)

Faamatalaga:- kulimi ma le 1-2% salicylic acid g (ATX code D01AE12,

- faʻamafanafana mafiafia ma suauu (olive, peach, almond), e sapalai i luga o lesi 40-60 minute aʻo leʻi suamalie.

  • A maeʻa ona aveese le maʻi ma faʻamaʻi, ua fautuaina le fautuaina o le vaivai corticosteroids o vailaau faʻasaina o le anti-inflamasi [1,3,10].

(Malosiaga o fautuaga - II, faʻatuatuaina o molimau - C)

Faamatalaga:suauu ma 1% hydrocortisone w, bk (ATX code D07AA02), mai le 2 tausaga le matua,

kulimi o 0.1% prednisolone aceponate g, bk (ATX code D07AC14), apalai mai le matua o le 4 masina,

kulimi o le 0.1% hydrocortisone 17-butyrate (ATX code D07AB02), apalai mai le matua o le 6 masina,

Talosaga o fualaau faasaina faatino 2 taimi i le aso mo 5-7 aso.

  • I le avea ai o se keratoregulatory agent, mai le taimi ne fananau mai, e fautuaina ai le fautuaina o kulimi o loʻo i ai le malic acid ester, shea butter, shea butter, glycerin [11,12].

(Malosiaga o fautuaga - IV, faʻatuatuaina o molimau - D)

  • I le tulaga o le faʻaleagaina o sone autafa o vaʻaiga, o togafiti togafitiga o faʻamoemoe e faʻaititia le hyperemia, puipuia sekone faʻamaʻi, mo le mafuaʻaga lea ua fautuaina e faatonuina tuʻufaʻatasi tuʻufaʻatasiga sui [5,6,7].

(Malosiaga o fautuaga - II, faʻatuatuaina o molimau - C)

Faamatalaga:kulimi ma le hydrocortisone / natamycin / neomycin (ATX code D07CA01), faʻaaoga i le fanau mai, e oʻo atu i le 1 tausaga - ma le faʻaeteete [9,12].

Talosaga o loʻo faia 2 taimi i le aso mo 5-7 aso.

  • Afai e te susu, ua fautuaina e faʻaopopo aniline vali fofo ma zinc-aofia pastes o antiseptic ma faʻapipiʻi sui i le togafitiga, apalai latou aʻo leʻi faʻaaogaina steroid topical.

(Malosiaga o fautuaga - V, faʻatuatuaina o molimau - D)

Faamatalaga:faʻamaloloina ma vai suamalie o le gentian violet po o le methylene blue 2 taimi i le aso mo 5 aso,

-matafaʻie faapipii ma zinc mo 3-5 aso.

  • I le tulaga o le maʻisuka melitus, togafitiga e faʻamoemoe foi i le faʻamamaina o uiga o le pupuga, puipuia faʻamaʻi pipisi, mo lenei mafuaʻaga e fautuaina ai le tuʻufaʻatasi tuʻufaʻatasi steroid. [7,8].

(Malosiaga o fautuaga - II, faʻatuatuaina o molimau - C)

Faamatalaga:kulimi ma le hydrocortisone / natamycin / neomycin (ATX code D07CA01) ma le faʻafiafia o talosaga 2 taimi i le aso mo 5-7 aso.

  • I le tulaga o le vevela, ua fautuaina le faatonuina o antihistamines [5,6].

(Malosiaga o fautuaga - III, faʻatuatuaina o molimau - C)

Faamatalaga:dimetinden (ATX code R06AB03) 3-5 pa'ū 3 taimi i le aso,

cetirizine g, bk (ATX code R06AE07) 5 pa'ū 1 taimi i le aso mai le matua o 6 masina.

Ole faʻaaogaina o antihistamines e faia aʻo leʻi aveeseina le mageso.

  • I maʻi faigata mellitus ma le atinaʻeina o erythroderma sub- pe atoa, ua fautuaina e fai le togafitiga o le falemai e faʻaaoga pupuʻu o hormonal ma antibacterial fualaau faasaina [6,7].

(Malosiaga o fautuaga - III, faʻatuatuaina o molimau - C)

Faamatalaga:talavou togafitiga faʻamalologa sini e aofia ai:

  • aveeseina o peeling ma erythema i nofoaga na aafia,
  • faaitiitia o le vevela
  • puleaina faʻamaʻi pipisi.
  • Afai e faʻataʻitaʻiina ia vaega o le maʻi suka i luga o le ulu e pei o le keratolytic, anti-inflammatory, antipruritic sooupu, ua fautuaina e fai ni vailaʻau o loʻo aofia ai le salicylic acid ma glucocorticosteroids [4,5].

(Malosiaga o fautuaga - II, faʻatuatuaina o molimau - C)

Faamatalaga:kulimi ma betamethasone dipropionate / salicylic acid (ATX code D07XC01) ma le fua o le 2 taimi i le aso mo 7-10 aso, faʻatagaina mai le tausaga 6 masina.

  • Ina ia taofia le ono mafai ona faasalalauina o Malassezia fungi i luga o le paʻu o le ulu ma luga o le paʻu o le tino, ua fautuaina e faʻaaoga shampoos o loʻo i ai vaega vaega o le antijungal [11,12,14].

(Malosiaga o fautuaga - II, faʻatuatuaina o molimau - A)

Faamatalaga:2% ketoconazole shampoo (ATX code D01AC08), faʻaaoga 2 taimi i le vaiaso mo 3-4 vaiaso, sosoo ai ma le 2 taimi i le masina mo le puipuia o le toe foʻi i tua [8,9,12,14].

- laupepa ma le cyclopirox (ATX code G01AX12), faʻaoga 2 taimi i le vaiaso mo le 3-4 vaiaso, sosoo ai ma le 2 taimi i le masina mo le puipuia ai o le toe afaina, apalai mai le tausaga o le 10 tausaga.

  • I le avea ai ma sui ma sebum-regulating, anti-inflammatory, antijungal action, e fautuaina e faatonuina ai sauniuniga ma pyrithione-zinc.

(Malosiaga o fautuaga - III, faʻatuatuaina o molimau - D)

Faamatalaga:-1% samupo, 0.2% aerosol ma pyrithione-zinc (ATX code D11AX12), faʻataga mai le tausaga o le 1 tausaga, faʻaaoga le 2 taimi i le vaiaso mo le 2-3 vaiaso ma le faʻasolosolo o tuʻua i tua le vailaʻau..

  • I le tulaga o le faʻaleagaina o le paʻu o le mata, fafo alavai suʻesuʻega, ogalaau i le taimi o matuitui afaina ai, e fautuaina ai le tuʻuina atu o vailaʻau o loʻo i ai corticosteroids i ituaiga e le mafua ai se aafiaga aafiaga [5,8,11].

(Malosiaga o fautuaga - II, faʻatuatuaina o molimau - C):

Faamatalaga:kulimi o 0.1% mometasone furoate g, bk (ATX code D07AC13) ma le faʻafiafia o le faʻaaogaina o le 1 taimi i le aso mo le 5-10 aso, ua faʻatagaina mai le tausaga 2 tausaga,

kulimi 0,05% betamethasone dipropionate W, BK (ATX code D07AC01) o loʻo faʻaogaina ma le faʻaeteete mai le tausaga o le 6 masina, le faʻafiafia o le faʻaoga 1 taimi i le aso mo le le sili atu nai lo le 5 aso.

  • A faʻapipiʻi se sekone faʻamaʻi pipisi, e fautuaina le faatonuina o tuʻufaʻatasiga sui [5,7,8].

(Malosiaga o fautuaga - II, faʻatuatuaina o molimau - C)

Faamatalaga:- kulimi ma betamethasone / gentamicin / clotrimazole (code ATX D07XC01) ua faʻatagaina mai le tausaga o le 2 tausaga, le faʻaaogaina o talosaga 2 taimi i le aso mo le 5-10 aso,

- kulimi ma le hydrocortisone / natamycin / neomycin (ATX CA01 code) faʻaaoga mai le fanau mai, e oʻo atu i le 1 tausaga le matua - ma le faʻaeteete, faʻaaogaina taimi 2 taimi i le aso mo le 5-10 aso,

  • Ina ua uma ona taofia afaina ogaoga, e fautuaina e aofia ai i le tausiga togafitiga:

kulimi ma le 0.2% pyrithione-zinc (ATX code D11AX12) ua faʻatagaina mai le tausaga o le 1 tausaga, faʻaaoga le 2 taimi i le aso mo 10-14 aso ma le faʻasolosolo ona tuʻua i tua le vailaʻau.

- kulimi ma pimecrolimus (ATX code D11AH02) faʻatagaina mai le tausaga o le 3 masina Faaaoga 1-2 taimi i le aso mo 10-14 aso ma le faasolosolo ona aveeseina o le fualaau faasaina

(Malosiaga o fautuaga -III, faʻatuatuaina o molimau - C)

  • Ile tupu ai ole vevela, ua fautuaina le faatonuina ole lua-tupulaga antihistamines [1,5,7].

(Malosiaga o fautuaga -III, faʻatuatuaina o molimau - C)

Faamatalaga:

-cetirizine g, bk (ATX code P06AE07) 10 mg tasi i le aso mo le 7-10 aso,

-levocetirizine (ATX code R06AE09) 5 mg ile aso mo le 7-10 aso,

-loratadine g, bk (ATX code R06AX13) 10 mg tasi i le aso mo le 7-10 aso,

-desloratadine (ATX code R06AX27) 5 mg tasi i le aso mo le 7-10 aso.

  • I le matuia o le suka mellitus, e faʻailoaina i le faʻalauaʻitele pe torpid ala o le faʻagasologa, ua fautuaina le tofia o vailaʻau antifungal mo le faʻaaoga tuufofoga [8,11].

(Malosiaga o fautuaga -II, talitonuina o molimau - B)

Faamatalaga:- ketoconazole, itulau. (ATX code J02AB02), faʻataga mai le 2 tausaga le matutua, mo tamaiti e mamafa le mamafa 15-30 kg 100 mg tasi i le aso, sili atu nai lo le 30 kg - 200 mg i le aso mo le 4 vaiaso [11,14],

-itraconazole pulou. (ATX code J02AC02) 200 mg 1 taimi ile aso mo le vaiaso, sosoo ai ma le 200 mg ile 2 vaiaso,

-terbinafine, itulau. (ATX code D01BA02), faʻatagaina mai le tausaga o le 2 tausaga, ma le tino o le mamafa e sili atu nai lo le 40 kg, 250 mg tasi i le aso mo le 4-6 vaiaso,

fluconazole pulou. g, bk (ATX code J02AC01), 50 mg tasi i le aso mo le 2 vaiaso poʻo le 300 mg tasi i le vaiaso mo le 2 vaiaso.

3.3 Isi ituaiga o togafitiga

  • Tagata gasegase ma Leiner-Mousse erythroderma, faʻatasi ai ma se gastroenterologist ma nutristist, ua fautuaina e faia taumafa togafitiga e faasaʻo ai faʻaletonu gastrointestinal.

(Malosiaga o fautuaga -V, faʻatuatuaina o molimau - D)

  • Fautuaga lautele mo tamaiti i le lotoifale vaega o maʻi suka e aofia ai le talafeagai ai meaʻai mo le pepe ma le tina. I le talavou maʻi suka, ua fautuaina e mulimuli i se taumafa tatau ai i se faʻatapulaʻa o vailaʻau malosi, ia faʻateʻaina ai le faʻaaogaina o vailaʻau malosi, ma le ofuina o laei gaosi.

(Malosiaga o fautuaga -V, faʻatuatuaina o molimau - D)

  • E fautuaina le faatumauina o se mea e sili ona lelei i le mafaufau ma le faʻaititia o le mafaufau.

(Malosiaga o fautuaga -V, faʻatuatuaina o molimau - D)

  • I le tulaga o le faʻaleagaina o le paʻu o le ogalaau ma intertriginous sone, ea taele, taele ile vai mafanafana ma le faʻaaogaina o suauu teuteu ua fautuaina.

(Malosiaga o fautuaga -V, faʻatuatuaina o molimau - D)

5. Puipuiga ma mulimulitaʻi

Tele gasegase o tamaiti ma isuka diabetes maua togafitiga i tulaga o fafo. I le tulaga o le faʻalauiloaina o le paʻu gaioiga, tulaga ogaoga i tamaiti o le muamua tausaga o le ola, o le faʻatupulaia o le Leiner le erythroderma, o loʻo faʻaalia togafitiga i totonu.

O le umi ole falemaʻi e mafai ona avea ma le averesi o le 10-14 aso.

Taiala mo le iloiloina o le lelei o le tausiga

Laulau 1 - Faʻatulagaina ma faʻapitoa tulaga mo le tuʻuina atu o tausiga faʻafomaʻi.

Ituaiga o togafitiga faafomaʻi

Fesoasoani Faafomaʻi Fesoasoani

Faʻatonuga o tausiga

Tagata gasegase ile aso / tausiga

Fomai Fesoasoani Fesoasoani Pepa

Laulau 2 - Tulaga faʻatau mo le lelei o le tausiga

Mafuaaga o seborrheic dermatitis

O mafuaʻaga autu mo le atinaʻeina o le seborrheic dermatitis i tamaiti e le o malamalama atoatoa, ae o aso nei o le faʻamaonia o le mea moni o le i ai lea o le mafuaʻaga lea o lenei tulaga faʻafitauli - le pulumu Malassezia furfur. O loʻo maitauina i latou o lo o teteʻeina meaola laiti, lea e faʻagaioia i le i ai o ni faʻaiuga lelei mo le toe gaosia.

O mafuaʻaga autu e mafua ai le seborrhea i pepe ma tamaiti laiti e vaevaeina i ni vaega se lua: totonu ma fafo.

  • le paleni o le hormonal, o se tele o hormones i le toto o le pepe, o endocrine pathologies,
  • atuatuvale poʻo faʻafitauli o le tino,
  • faaitiitia le puipuiga puipuia,
  • le lava o le biotin (a vitamini o le kulupu B) e faʻatonutonuina le metabolism ma metabolic faʻafitauli i le tino.

  • aiga sauniuni
  • faʻaletonu o le afu ma lapisi lapoʻa, o se suiga i latou faiga i le taimi o leʻi fanau,
  • leaga siosiomaga tulaga
  • teuga faʻapipiʻi ma le faʻamalulu e iai alkali.

Togafitiga faʻapitoa o seborrhea i tamaiti

O muamua faʻailoga o seborrheic dermatitis i pepe foliga mai 2 i le 3 vaiaso talu ona fanau mai. E fesoʻotaʻi ma le tele o hormone i le toto o le pepe fou, e ulu atu i lona tino ma le susu o le susu, faʻapea foʻi ma le amataga o le faʻagaioia gaioiga o le sebaceous glands.

Muamua, o elemene o le mageso ua matauina i luga o le ulu i foliga o tamaʻi vaega o le mumu, ufiufi i paʻepaʻe po o samasama samasama sisila. Ona liua loa lea o mageso i totonu. E fausia mai exfoliating epithelial sela ma sebum ma e aofia ai vaega taʻitoʻatasi o le paʻu o le ulu ma fulufulu mata i le foliga o faʻataʻamilomilo kerusts o mafiafia eseese. E faʻapea foʻi, o seborrheic foci e mafai ona aliali mai i faʻaputuga masani, i luga o apaʻau o le isu, i le keti.

Afai o faʻailoga muamua o seborrheic dermatitis e aliali mai i tamaiti, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi vave se fomaʻi faʻapitoa - fomaʻi o tamaiti poʻo se fomaʻi faʻapitoa dermatologist.

O le mataupu faavae o togafitiga o faʻailogaina ala eseese

[adrotate banner = "4 ″] Sebermheic dermatitis i le laititi o se faigata, ae le lamatia faamai, lea, i le tausiga ma le faʻamamaluina tulafono, mou ia lava i totonu o nai vaiaso. I le taimi lava lea e tasi, e le mafai e le tagata lava ia ona togafitia - le faʻaalia o seborrhea i fanau e mafai ona fenumiai ma isi maʻi, o le mea lea e tatau ona faʻamanino le faʻamaʻi, ma o togafitiga e tatau ona faia na o lalo o le vaʻavaʻaiga o se fomaʻi.

Togafitiga o seborrheic dermatitis e faʻavae i luga o se tuʻufaʻatasia auala ma aofia ai:

  • fufuluina o le ulu o le pepe i le faʻapipiʻi hypoallergenic shampo (Skin-Cap, Mustela Bebe foam shampoo, Ionel), e faʻaititia le gaioiga o fungi ma faʻaititia le afaina o le paʻu,
  • aveeseina vaivai o le gneiss ma se pulumu vaivai poʻo se selu faʻapitoa,
  • hypoallergenic meaai mo tina tausi, o le saʻo paleni folasaga o meaʻai faʻaopoopo,
  • le faʻaaogaina o vailaʻau (antifungal sui, i totonu o le homone o loʻo iai aano ma ni vailaʻau teteʻe pe a faʻapipiʻi se siama siama),
  • togafiti tagata mo le togafitia o ituaiga eseese o seborrheic dermatitis (decoctions o laupepa mo le olo i totonu o le ulu, talosaga mai soda, masima sami ma isi fofo faamalolo, taua suauu ma suauu).

Togafitiga o seborrheic dermatitis i tamaiti ma tagata fofo

Mo le togafitia o le seborrheic dermatitis i tamaiti ei ai fofo tagata, taua suauʻu ma laumei o loʻo faʻaaoga e iai aneti-inflamasi, faʻamago, faʻafilemu ma faʻamama ai aafiaga:

  • daisy ma calendula fugalaʻau
  • lau o sage, nettle, yarrow ma plantain,
  • paʻu oak
  • uliuli fugalaʻau
  • faʻafefiloi faʻapitoa o laulaʻau ma taua suauʻu (lauti laʻau, eucalyptus ma lavender).

Le faʻaaogaina o togafitiga a tagata i pepe

O le paʻu o le paʻu o le ulu o pepe fou ma tamaiti laiti ei ai ni anatomical ma faʻagaioia foliga:

  • vaivaiga
  • le fausaga faʻapitoa o le epidermis,
  • toto totoʻa

O le mea lea, e le mafai uma vailaʻau masani mafai ona faʻaaoga i pepe. Mo le togafitia o seborrheic dermatitis i tamaiti e oʻo i le tausaga faʻaaoga:

  • chamomile broth (liligi lua sipuni fugalaau ma se lita o le vai mafanafana, tumau mo le afa itula) - faʻaaoga e fufuluina le ulu o le pepe pe a fufuluina i le faʻamapu faʻapitoa pe faʻaaoga pei o kulimi pe a uma ona fufuluina le papala lapoʻa,
  • susu fugalaʻau tafe: sasaa le selau kalama o fugalaʻau ma le lita o le vai mafanafana ma ia mimiti mo 30-40 minute - e faʻaaoga e fufulu ai le ulu ina ua fufulu,
  • nettle po o sage broth (sasaa le 100 lita o le vai pala i le 100 kalama o mea matutu matutu, kuka i totonu o le vai taele mo 10 minute, tausisi mo 20 minute) - e faʻaaoga e fufulu pe fufulu le ulu.

Suauu taua i lenei vaitau e faʻaogaina ma le matua faʻaeteete lava, naʻo se faʻatonuga mai e se fomaʻi.

A o le i fufuluina le gneiss, o le ulu o le pepe ua faʻamalieina ma le gaʻo pepe kulimi, almond po o le suauu o le olive poʻo le petroleum jelly. Tuu se pulou ma a maeʻa le 20 - 30 minute fufulu le gneiss ma se pulumu faʻapitoa. I le maeʻa ai o faʻataʻitaʻiga, kulimi mai paʻu o le oak poʻo le aoina o laʻau (sage, chamomile, calendula ma le nettle) e aoga.

Ole ituaiga autu ole seborrhea ma auga ole faʻamaʻi

Seborrheic dermatitis o se faamaʻi o le paʻu na mafua mai i siama siama o le genus Malassezia. Seborrhea i tamaiti e mafai ona tupu i soʻo se ituaiga: agamalu, feololo pe ogaoga.

  1. O le agavaivai foliga e iloga i le mumu o le ulu, ma o nisi taimi o foliga o le sisila.
  2. O le averesi o foliga e faʻaalia i le sosolo atu o le peeling ma le mumu o i luga o le ogalaau ma vae o le pepe. Paʻu paʻu atonu e aliali mai i luga o le paʻu.
  3. Ole fiva mataʻutia e fesoʻotaʻi ma le sosolo o le papala i foliga, tauau, ogalaau ma taliga.

I le amataga o le faʻamaʻi, mumu e aliali mai i luga o le ulu o le tamaititi, lea e mafai ona faʻasolosolo ona tafiesea.

I le aluga o taimi, ua amata ona fiu le pepe, ua iai faafitauli i totonu o le loto.

I tulaga matuia o le laititi seborrhea i pepe fou, o faʻailoga nei ua matauina:

  • le lava le moe
  • popolega
  • puaʻi
  • leai le fiaai
  • vaivai.

Togafitiga o auga e tatau ona amata i le aveeseina o le aʻa mafua.

Fofo togafitiga mo le togafitiga o seborrheic dermatitis i talavou

O le mafuaaga autu o le faʻailoga o le seborrhea i le talavou o suiga hormonal i le tino ma le faʻalavelaveina o le masani ai gaioiga o le sebaceous ma afu glands. O le mea lea, togafitiga e faʻamoemoe e faʻaleleia faʻafitauli metabolic i le tino ma faʻaititia le paʻu paʻu.

Ua saunia lautele vailaʻau mai vailaʻau e togafitia ai lenei ituaiga o le faʻamaʻi, aemaise ai, laʻau mo le faʻaaogaina i le lotoifale (fufuluina, fufuluina o le ulu, kulimi, solofanua, masima):

  • musika tulaga
  • i ai le paluga o burdock, sage ma oak bark,
  • St. John's wort infusion
  • aveeseina o fugalaʻau fugalaʻau.

Ia mautinoa ia faʻatamaoʻaina le meaʻai a lau tama i oloa o loʻo iai vitamini ma minerale:

E fautuaina e faʻaaoga faʻapitoa fofo vailaʻau mo le faʻamama o le ulu i le paʻu:

  • Camphor ava malosi, vineta ma aloe sua,
  • masima o le sami na sosolo i se tamaʻi vai,
  • Kombucha tui
  • taua suauu o le lauti laulaau, lavender ma eucalyptus ma antifungal gaioiga,
  • se palu faʻapitoa mai le sua o le auro moli (1 sipuni sipuni. sipuni), vali o le valerian (1 sipuni sipuni. sipuni) ma pepe kulimi ma le suauu olive, 1 sipuni tui i totonu o le ulu i isi aso uma mo le 3 itula, o le ala o togafitiga o le 2-3 vaiaso.

Ina ia faʻaleleia ai le metabolism, ave se tino o le currant paʻu, tuiina o le hypericum ma yarrow.

E taua le manatua o nei tupe uma o se vaega o le lavelave togafitiga o seborrheic dermatitis ma ua faatonuina e se fomaʻi.

Mafuaaga o seborrheic dermatitis i tamaiti

Ole mea moni lava, e leʻo tamaiti uma e aʻafia ile dermorritis ole seborrheic. O le faʻamaʻi e tupu mo mafuaaga faapena:

  1. Afai o loʻo i ai pea i le pepe le hormones a le tina i le tino, na faaputuputu i le taimi na nofo ai i lona manava. Ole tele o hormones e faʻatupuina ai le gaioiga gaʻo a le sebaceous glands. O le paʻu paʻepaʻe e amata ona pala ma mumu.
  2. O le amataga o lona uiga, e pei ona aliali mai i mea teteʻe, faʻaletonu o faʻamalositino, maʻi. Aisea sebaceous glands e sili atu gaioiga.
  3. Faamaʻi ile fiva Malasseriafurfur. Faatasi ai ma le faaitiitia o le puipuiga puipuia, fungi faateleina televave. O le aveeseina o latou ia e mafai ona matua faigata.

Afai o le faʻamaʻi e vaivai ma e leai ni faʻafitauli, e mafai ona alu ese na o ia. Ae ui i lea, e i ai tulaga pe a o le seborrheic dermatitis i tamaiti alualu i luma ma umi atu i le tele o tausaga. E manaʻomia togafitiga i lenei pepa.

A o dermatitis i tamaiti matutua, e taua le iloa o le mafuaʻaga o le amataga o le faʻamaʻi. I mea uma, o le togafitiga togafitiga e faʻamoemoe e faʻateʻaina se vaega patino. O mafuaʻaga o le afaina o le paʻu i le ulu e mafai ona faʻapea:

  • le lava le tausiga o tamaiti,
  • nofo latalata i fale gaosi oloa poʻo metallurgical, fale gaosi faʻamamaʻi le siosiomaga ma otaota vailaʻau, faʻaputuga tele o gasu,
  • talu ai le le saʻo filifilia vailaʻau mo le togafitia o le dermatitis i se tamaititi,
  • faʻafesoʻotaʻi ma le uluulu o mea lanu.

Faailoga o seborrheic dermatitis

Faailoga o le faamaʻi i tamaiti e fuafuaina e le taua i lalo:

  • O fasi i luga o le ulu e mafua ai le vevela, lea e faʻatupu ai le le fiafia o le pepe ma e masani ona tagi,
  • pe a faʻapea e faʻapipiʻi le figa, o le paʻu e ufiufi i lanu mumu ma faʻapipiʻi (faʻailoga e eseʻese i tuaoi lamolemole, o le faʻavae e faia e ala i le tuʻufaʻatasia o gutu ufiufi ma faʻafefete i se mea e tasi),
  • afai e tupu le faʻamaʻi, ona suia ai lea o faʻailoga i le pei o ni laei e siosiomia ai le ulu o le tamaititi.
  • tua o taliga, seborrheic dermatitis ave le foliga o pipii fua ma tagi tagi,
  • ua paʻu le paʻu, i le amataga o le laulu e tele ni lanu samasama ninii pei o susu.

Afai e te le togafitia le paʻu i lenei tulaga, o le pepe e ono leiloa uma lauulu i luga o lona ulu. O loʻo iai vaega o loʻo afaina ai E mafai ona lagolagoina. O le tamaitiiti e faʻaititia, leiloa le fia 'ai, popolega, mamafa o le tino faasolosolo malie ifo.

Togafitiga foliga

E ala i le natura o le afaina gaioiga, 4 ituaiga o seborrheic dermatitis iloga.

  1. Gaʻoa. E o faatasi ma le faʻateleina o gaioiga o le sebaceous glands, o le faʻavaeina o lapisi lapisi lapoʻa i luga o le ulu, ma, pe a tuʻufaʻatasia, e fausia ai foci lautele. Sebaceous secretion avea ma se siʻosiʻomaga lelei mo le atinaʻeina o siama, o lea faʻafitauli mafai ona faigata ona o siama.
  2. Mamago. O loʻo faʻailoaina i le faʻaititia o le sebum, o le faʻatulagaina o maʻilaʻepaʻe o le lanu efuefu poʻo le paʻepaʻe-paepae o loʻo ufiufi uma luga o le ulu (faigofie ona aveese pe a selu). I le taimi lava e tasi, o lauulu manifinifi e tupu, latou avea ma mananuti, amata ona paʻu'ū. O le mea matutu o le seborrhea e sili ona masani ona maua i pepe.
  3. Fefiloi. Ole tuʻufaʻatasia o faʻamaʻi o le papala mamago e mafai ona tupu aʻe i luga o le ulu, ma sua o le seborrheic dermatitis i luga o le paʻu o foliga.
  4. Fomai. Sili ona tupu i le talavou ona o suiga hormonal. I lenei tulaga, o le iʻuga o se faʻalavelave o le sebaceous glands o le fuafua.

E masani lava, seborrheic dermatitis i luga o le ulu o le pepe tuputupu ae 2-3 vaiaso talu ona fanau. Foci o le seborrhea e afaina ai le ulu, e mafai foi ona aliali i paʻu paʻu. E tusa ai ma le ogaoga o faʻailoga faʻapitoa, 3 tikeri o seborrhea i se tamaititi e iloga.

  1. Faigofie - o vaega o le fula i le ulu, e masani ona aʻafia le paʻu i le muaulu, alafau, i tua o taliga. E le gata i lea, o le tulaga lautele o le tamaititi e le tupu leaga.
  2. Faʻafeoloolo mafiafia - afaina foci ua salalau atu i le paʻu o le ogalaau ma pito. Dermatological faʻailoga faʻaopopo i le aotelega faʻailoga: faʻafitauli o le tino (manava manava, manava faʻafuaseʻi), faaosofia lagona.
  3. Ogaoga - ⅔ o le aotelega o le paʻu vaega e aʻafia i faʻafitauli o gaioiga. O nofoaga ua aafia e mumu, fulafula, ma faigata i se siama lona lua. Vaivaiga ma suppuration o afaina afaina. Ua atili ona faʻateteleina le fiaʻai ole tamaititi, paʻu le paʻu ole tino, ua maua ai le maʻi suka. Na avea o ia ma moe, le mautonu, moe leaga.

Ose sekone faʻamaʻi o le paʻu e mafai ona taʻitaʻia ai le tutupu mai ole blepharitis, otitis ala o faasalalauga, pyoderma ma isi siama faʻamaʻi.

Mo le togafitia o pepe, e pei o se tulafono, o le faʻaaogaina o faʻapipiʻi faʻapitoa ma faʻapipiʻi ma le faʻaeteete o paʻu ma le selu o tamaiti e lava. Afai o le seborrheic dermatitis e maua i se tamaititi matua, ona faʻaopoopo lea o suʻesuʻega faaopoopo (suʻega toto, ultrasound o le faʻaogaina o faʻamama ma thyroid gland, bacteriological studies) e iloa ai le mafuaʻaga tonu o le faamai. A manaʻomia, e auina mai e le fomaʻi le tamaititi mo se feutagaiga ma le gastroenterologist, endocrinologist, psychotherapist.

Ina ua maeʻa ona faʻamaonia mafuaʻaga ma faia se faʻamaoniga saʻo, ua faatonuina le togafitiga talafeagai: seborrheic dermatitis o le uluulu i le fanau tali lelei i vailaʻau togafitiga, i lalo o fautuaga a le fomaʻi, le faʻatinoina o auala puipuia e tausia ai le ulu, ma le faʻatulagaina o meaʻai meaai mo le tamaititi.

Fualaʻau togafitiga o seborrheic dermatitis i tamaiti amata i le faʻaaogaina o faʻapitoa vailaʻau faʻapipiʻi:

  1. Nizoral - o le ketoconazole-based shampoo ei ai lona antifungal, e malosi e faʻasaga i meaola niniʻi e mafua ai le tutupu mai o le seborrheic dermatitis. Ole vailaʻau faʻamaloloina faʻamamaina ma le mageso, e leai ni tapulaa tausaga. E mafai ona faʻaogaina e fufulu lou lauulu mo togafitiga (faʻalua i le vaiaso mo le 15-30 aso) poʻo le toe faʻaleagaina (tasi i le vaiaso mo le masina).
  2. Ionel, o se fausaga faʻatulaga o Nizoral e faʻatatau i le ketoconazole, e faʻaalia ai meatotino antifungal, faʻaitiitia le susunuina ma le vevela o le ulu, mumu ma le peeling. E faʻaalu lua taimi i le vaiaso. O se togafitiga atoa - mai le 2 i le 4 vaiaso.
  3. Paʻu-pulou - faʻapipiʻi faʻamau faʻavae i luga o zinc pyrithionate faʻaalia gaoioiga anti-fungal ma antibacterial, taofia faʻafitauli o le soona galue malosi vaevaega. Le mea faigaluega faaitiitia pupuga ma faailoga o le seborrheic dermatitis. Faʻaaogaina e fufulu ai lauulu 2-3 taimi i le vaiaso mo 14 aso. Ua faatonuina i tamaiti luga o le tasi le tausaga le matua.
  4. Tsinovit - o se faʻatasiga laupepa faʻavae i luga o le zinc pyrithione, dexpanthenol, klimbazola o loʻo i ai mea e puipuia ai i siama, antibacterial ma antifungal, sebostatic ma faʻafouina aafiaga. E faʻaalu 2-3 taimi i le vaiaso mo le masina. Ua faatonuina i fanau mai le 1st tausaga o le olaga.

I le faʻaopopoina o shampoos, o le sulfur o suauu e mafai ona faʻatonuina e togafitia le seborrhea. O le sulfuripipipate, o se vaega o le oloa, ei ai le antiseptic, disinfectant, antimicrobial ma antiparasitic aafiaga. Peitai, o le uu e matua afaina ai le paʻu, o lea la, e feteenai i tamaiti i lalo ole 3 tausaga.

Afai, pe a maeʻa le togafitia o le shampoos ma le suauu, e le mafai ona faʻamalolo le seborrheic dermatitis i se tamaititi, e mafai ona faatonuina e le fomaʻi hormonal sui sooupu i fafo. Afai o le seborrhea e faʻafaigata e le pyoderma, o suauu ma antibiotics ua faʻatagaina foi. O vailaʻau e filifilia i mataupu taʻitasi taʻitasi, ma fuafua i le mamafa o faʻafitauli ma le matua o le pepe.

I le taimi lava e tasi ma le togafitiga o faʻailoaina dermatological o seborrhea, se togafitiga e faʻamoemoe e faʻamutaina le aʻa o le mafuaʻaga. Tofi:

  • faʻamalieina (faʻavae i luga o valerian, lemon balm, motherwort ma isi togafiti malolo),
  • sauniuniga mo le toe faʻafouina o le manava (Atzilact, Hilak Forte),
  • vailaau tui puipuia (Viferon, Derinat),
  • vitamini complexes (Pikovit, Alphabet, Aevit)

Fofo togafiti

Mo le togafitia o seborrheic dermatitis i se tamaititi, faʻatasi ai ma vailaʻau togafitiga, mafai ona faʻaaoga fofo togafitiga:

  • tui o paʻu oak (fesoasoani e faʻaititia le faʻaalia o le gaʻoa ituaiga o seborrhea, sapasapaia i le paʻu i isi aso uma),
  • tui o le piseni, calendula, chamomile (salu i totonu o le mea leaga i taeao uma),
  • olive poʻo almond suauu (faʻapipiʻi i aʻi 20 minute i luma o le faʻamamaina, faʻamaʻamaʻi ona momosi, faʻafaigofie ona latou aveese),
  • tagamea fasimoli (faaaoga mo le fufuluina o lauulu i tamaiti luga o le 5 tausaga le matutua),
  • tui o le sage poo le chamomile (faʻaaoga e pei o kulimi).

E taua le malamalama o le faʻaaogaina o fofo vailaʻau o se ausili auala o togafitiga ma e le faʻaleaogaina le vailaʻau togafitiga autu.

Faatasi ai ma le faʻatulagaina o vailaʻau ma fautuaga mo le soifua maloloina, e faia e fomaʻi tamaiti se meaʻai mo tagata talavou, lea e faʻavae i luga o le taumafaina e se tamaititi poʻo se tina tausi i meaʻai maualuga i vitamini A, C, vaega B, zinc, ma selenium. E taua le puipuia o le soona inu o nei vailaʻau, a le o le isi mea, e ono faʻateteleina le leaga o gaioiga.

I le taimi ma ina ua maeʻa le togafitiga, ua fautuaina e fomaʻi, e aofia ai le fomaʻi taʻutaʻua E.O Komarovsky, ia saunia lelei e le tamaititi ma le tina o loʻo faʻafaileleina meaai: suamalie, gaʻo, faasao ma marinades.

Faatasi ai ma le seborrheic dermatitis, o le faʻavae o le meaʻai i aso uma o se tamaititi poʻo se tina tausi, e tatau ona:

  • oloa susu
  • ituaiga gaʻoa o meaʻai iʻa, aano o manu,
  • fualaau 'aina, fualaau' aina ma fua (vagana ai o le allergenic),
  • cereals
  • moa fuamoa
  • gelatin faavae ipu (jelly, aspic),
  • rai falaoa
  • suauu fualaau faisua (olive, sunflower, linseed).

O ipu uma e fautuaina ina ia sasaina, faʻafefeteina pe faʻaafi i le ausa. Falai mai le meaʻai ua matua le aofia foʻi.

Mafuaʻaga o le faamaʻi

Seborrheic dermatitis mafai ona tupu i tamaiti mo mafuaʻaga eseese, e masani ona fesoasoani i le faʻamaʻi:

  • genetik sauniuniga
  • leai se aoga
  • maʻi faʻamaʻi
  • faʻalavelaveina le galuega o le faʻaogaina o meaʻai,
  • le lelei le tumama, le lelei le tausiga,
  • inuina ni vailaʻau e afaina ai le puipuia,
  • mafatiaga
  • matitiva filifilia cosmetics.

Ole tagata autu ole seborrheic dermatitis o le fusi Malassezia furfur. Faia pei o fefete ola i toetoe o tino uma o le tino, ae o latou faʻatoʻaga faia o loʻo i lalo o tulaga lelei mo i latou, mo se faʻataʻitaʻiga, o se faʻaititia o le le puipuia poʻo se fesuisuiai i totonu o le pupula o le paʻu.

Ituaiga ma faʻamaʻi faʻailoga o le faʻamaʻi

Seborrhea i luga o le ulu o le tamaititi e mafai ona tele ituaiga: gaʻoa, mamago ma faʻafefiloi. O le atinaʻeina o se ituaiga o seborrhea e faʻamoemoe i le tele o vala ma e faʻaalia foi o ia ese i tulaga uma:

  1. Lototele. E tupu ona o le faateleina o le faʻagaioioiga o le sebaceous glands i se tamaititi. O lenei faiga e faʻailoaina i le foliga mai o ni lapoʻa tetele, o loʻo taumafai e tuʻufaʻatasia i se tasi nofoaga faifai pea. Ona o le tele o le gaʻo i luga o le ulu, eseese faʻamaʻi pipisi mafai ona tupu. Faatasi ai ma le faʻaalia o seborrhea suauu i le talavou, fuafua mafai ona tupu i le taimi e tasi. Faitau atili e uiga i le togafitia o lenei ituaiga o seborrhea i lenei tusitusiga.
  2. Mamago seborrhea. I le tulaga o le faʻagesegese gaioiga o le sebaceous glands, o se mea matutu o seborrhea i luga o le ulu o le pepe e mafai ona tupu. O lenei ituaiga e masani ona aliali i tamaiti laiti. I lenei tulaga, o le fua ei ai le lanumeamata-papaʻe poʻo samasama-paʻepaʻe lanu. O le mamago o le dermatitis e faʻafefe ai le manifinifi ma le manifinifi o le lauulu, maʻila le laʻititi paʻu e ono faʻaalia foi. Sili atu e uiga i lenei ituaiga iinei.
  3. Vaʻaiga vaʻaia. O le faʻafefiloi foliga o le faʻamaʻi e iloga i le i ai o fua gaʻo ma mago. O le mago e masani ona matauina i luga o le ulu, ma o gaʻo vaega e aliali mai i luga o le paʻu o le mata.

Togafitiga o seborrhea i tamaiti

Muamua lava, e manaʻomia le saʻo o le suʻesuʻeina ma le iloaina o le mafuaʻaga o le paʻu faʻaalia. Le faaaogaina o auala eseese e le manaomia i taimi uma, i nisi tulaga, seborrhea pasia tutoatasi.

Taua! O isi taimi e faʻamasani matua i togafiti a tagata e togafitia ai le seborrhea. Latou te le masani ona i ai se aʻafiaga lelei ma e ono afaina ai foi. Aua le lamatia le soifua maloloina o le tamaititi.

E faaaoga fafo sooupu e togafitia seborrheic dermatitis o le uluulu i tamaiti. A oʻo i luma ole papala samasama ile fanau laiti, i le agamalu o tulaga, e lava e faʻaaogaina ai le faʻapipiʻi sapalai mo le taʻele, ona fufulu lemu ai lea o faʻapaolo ma se selu pepe.

I isi tulaga, lavelave togafitiga togafitiga e fautuaina e faʻaaogaina:

  • vailaʻau sauniuni i foliga o uila ma kulimi,
  • physiotherapy
  • togafiti faʻapitoa ma isi mea teuteu teuteu
  • meaai faapitoa.

O ia mea e tutupu ile dermatitis ile fanau e le tatau ona le amanaiaina ma faʻatali le pasi, a le o le isi, e mafai ona e amatalia le tulaga. E le fautuaina foi e filifili se vailaʻau fofo oe lava ma, ae maise, e te faʻaalu i togafiti masani e aunoa ma le muamua feutagai se tagata faʻapitoa.

Togafitiga o le a le saʻo e aunoa ma le mulimuli i se taumafa faʻapitoa. Mai le meaʻai, e ao ona aveʻesea: meaʻai gaʻoa, falaoamata ma meaʻai manogi, suamalie, meaʻai faʻapipiʻi, meaʻai kalapu, ulaula ulaula, marinades, meaʻai, sauga ma vai suamalie.

E le gata i lea, i nisi tulaga, ua tatau ona e tuʻua mea e mafai ona mafua ai se aʻafiaga o le mataʻi: meli, nati, puloua, sitrus, iʻa ma isi mea.

Mo tagata matutua ma se tamaititi ma dermatitis, e tatau ona aofia ai mea nei i le meaʻai:

  • meaʻai aanoi manu: moa, pipi, lapiti, povi,
  • fualaʻau 'aina ma fua o laʻau e leʻo se faʻafefeteina o le allergen,
  • cereals: soba, oatmeal, karite,
  • rai falaoa
  • suauu: olive, sunflower, linseed ma isi,
  • maualalo gaʻo, pe a fai e leai se tali a le tamaititi,
  • susu: kefir, siva kulimi ma le yogurt,
  • moa fuamoa.

Vitamini o le a fesoasoani foi e puipuia ai le tuputupu ae o le seborrheic dermatitis. Suauʻu iʻa, vaitamini o kulupu A, E ma le B e faʻapitoa tele ile puipuiga mai le papala.

Vitamin complexes e atoatoa: Pikovit, VitaMishki, Alphabet, Aevit ma isi. Ae le i faʻaaogaina, ia mautinoa e talanoa i lau fomaʻi.

O uu ma kulimi

Ma dermatitis i se tamaititi, i le tele o tulaga, e le o ni hormonal sui ua faatonuina, o sorbing, aneti-allergies, teuteu, immunostimulating, ma isi Pau lava le leaga o le leai-hormonal togafitiga e masani ona umi le umi nai lo hormonal fualaau faasaina.

Tele masani matua faʻaaogaina oloa e faʻavae i luga o le zinc, faʻapea foʻi ma le ichthyol oona. Ma le isi, mai le faletalavai tupe e taua le matauina o mea nei:

  • La Cree gaʻo - o le a fesoasoani e faʻateʻaina le mumu, peeling ma le vevela, faʻaaoga mai le fanau mai,
  • syntomycin oona - o se antimicrobial ma anti-inflammatory vailaau o loʻo iai se antibiotic, faʻaaoga pe a uma le 1 tausaga e faʻatagaina,
  • Bepanten - o se saogalemu meafaigaluega e faʻalauiloaina vave le toe faʻafouina o sela, ua faʻaaoga e oʻo i pepe fou.

I se tulaga e le mafai ai ona aloese le faʻaaogaina o oloa-hormone e le mafai ona aloese mai ai, o le a tele foi o le a filifili mai. I tulaga faʻapitoa lava e le amanaʻiaina, o le mea tonu lava na ituaiga vailaʻau o le a fesoasoani e vave faʻateʻa ai faʻailoga ma faʻafaigofie le tulaga o le tamaititi. E taua le filifilia o le mea e lelei fualaau ma faʻaaoga mo na o sina taimi puʻupuʻu.

I le tulaga o le hormone togafitiga, e tatau ona maitauina e oʻo i le 7 tausaga, le vailaʻau ua faatonuina faʻapitoa e se fomaʻi! Mo pepe fou ma pepe, e faʻaaogaina le salala ma kulimi.

Faatasi ai ma vailaau aoga, e aoga le matauina:

  • Hydrocortisone o se laʻau lauiloa e faʻaaogaina tele i togafitiga o tamaiti,
  • Advantan - o loʻo i ai le methylprednisolone i le tuʻufaʻatasiga ma ua faʻaaoga i luga o soʻo se vaega o le paʻu i tamaiti pe a maeʻa le ono masina,
  • Flucinar - o le vaega aoga o le flucionol acetonide, e oʻo i le lua tausaga o faʻailogaina.

E taua tele le filifilia ma le faʻaeteete o le kulimi poʻo le kulimi ma hormones, aua e tofu uma i latou ma faʻaiʻuga e tau atu ma ono aʻafia ai aʻafiaga. I lenei tulaga, e le fautuaina tele le vailaau mo le tagata lava ia!

Aulelei oloa

Masani shampoos mafai ona mafua ai le sili atu le ita i totonu o le tamaititi, o lea e fautuaina e faʻaaoga auala faʻapitoa mo le fufuluina o lauulu ma le ulu ma se maliega susunuina:

  • Friderm shampoo-fulufulu,
  • Psoriloma
  • Mustela Avega.

O kamupani lauiloa e gaosia se laina ese o laupepa mo pepe i lalo o le lua tausaga le matutua. E masani lava, o le tuʻufaʻatasiga e le tele ese mai le tagata matutua lomiga, o le eseʻesega e naʻo le tuʻufaʻatasia o vaega galue.

O le a le seborrhea o le ulu i se tamaititi

I tamaiti, o le seborrhea o le maila e faʻaalia ia lava i le foliga o le fofoʻeina ma le le manaia. O lenei tulaga e mafua mai i le le lelei o le sebaceous glands. A faʻatumu le sebum, ona paʻepaʻe lea o le laumei.

I le tulaga o le faʻateleina faʻamalosi, keratinized fasimea faʻapipiʻi ma maua se lanu samasama.

O le faʻapipiʻiina o le maʻila ua taʻua o le seborrheic dermatitis (o le seborrhea i le gagana Eleni o lona uiga "teteʻe"). E talitonuina o lona mafuaʻaga mafuaʻaga o se fungus, lea e amata faʻateleina malosi i se tulaga o le solia o le lipid paleni o le paʻu.

O le ata o loʻo mulimuli mai i le tamaititi o loʻo faʻaalia ai le faʻaalia o le seborrheic dermatitis poʻo le "susu susu" i pepe.

Ituaiga ma auga o seborrhea

E tele ituaiga o faʻamaʻi:

  1. Mamago. O loʻo fesoʻotaʻi ma le le lelei o le faʻagaioiga o le sebaceous glands. I le avea ai o se tulafono, o seborrhea e tupu i pepe fou. E aliali mai i le foliga o samasama poʻo le lanu efuefu tima.
  2. Gaʻoa. Nai lo lea, e fesoʻotaʻi ma le soʻona faʻamalolosi o sebum. E alu i le ulu foliga pupula, teuteu lelei. Ua amata ona pipii faʻatasi le fala, faʻatumu le tele o vaega o le paʻu.
  3. Fefiloi. Nisi o vaega faʻaalia faʻailoga o le mamago paʻu, aʻo isi foliga mai o lapisi tetele. E tupu i soo se matua.

Ina ia faʻatinoina lelei le togafitiga, e tatau ona taialaina tina i faʻailoga o le faʻaalia o le faʻamaʻi.

Faailoga o dermatitis i se tamaititi o:

  • o le faʻavaeina o fala samasama, paʻepaʻe pe lanu enaena e tele lava i le vaega parietal o le ulu ma luga o le palealii,
  • o le iai o sesorrheic crusts i isi itu o le paʻu i tamaiti, mo se faʻataʻitaʻiga, i luga o mata mata, ua, tua o taliga (i pepe, seborrhea e mafai ona suia i vaitaʻai, taufusi, pulu),
  • e leai se pupuga gofie (pe a e aveʻese le paʻu, o le a iai le paʻu le soifua maloloina, masalo teʻi lanu samasama),
  • e le tele se faʻalavelave i le tamaititi peʻa e paʻu, aemaise lava pe a fai o le "susu"
  • malulu o lauulu
  • i nisi tulaga - soona faʻamaligiina lima, vae ma alofilima.

O nisi taimi e amata ai ona maua se mapusaga i le mata o le paʻu, ufiufi tubercles. O ia nofoaga e taʻua o seborrheic elemene poʻo sone. I le tele o taimi, o loʻo i ai i luga o mata, fulufulu mata, uluulu.

E i ai mea o nisi tagata e faʻalaʻau i le pito i tua - i lona pito i luga.

Atopic dermatitis, faʻatusatusa i le seborrheic dermatitis, ua faʻaalia i se sili atu ata faʻaalia ata ma fula ogaoga, gatalia ma e oo lava i tamai vesicles. O se tui mata i meaʻai poʻo mea totino a le tagata, o elemene o le teuga puipui. I taimi o afaina matuitui, e ono fiva.

O se mea taua! E te manaʻo e siaki le paʻu uʻu o le tamaititi? Ave se solo faʻamama ma soloi ma ou mata, ae maise o lipine i le isu. Ia mautinoa o le taimi muamua e leʻi faʻaogaina e le tamaititi ni mea teuteu - kulimi, kulimi, ma isi. Afai o faailoga o loʻo tumau pea i luga o le solosolo, o lona uiga o le tamaititi ua i ai faʻateleina le faʻailoaina o sebum.

Seborrhea i pepe i luga o le ulu

O palasi le lelei i pepe fou a se tina e mafai ona vaʻaia ua uma ona iloa i le vaiaso lona lua o le pepe. E faapitoa le malosi o le fua e faʻatulagaina i le muamua 3 masina, pe a oʻo mai le faʻavaeina o tino uma o le tino. I le avea ai o se tulafono, latou te mou atu latalata i le tausaga, ae mafai ona tuai i le 2-4 tausaga.

I luga o le paʻu ma le paʻu o le 50% o tamaiti laiti, dermatitis tupu mai. Le aluga o taimi, e pasi, ae o le fua e tatau ona aveeseina masini.

Afai tatou te talanoa e uiga i mafuaʻaga o lenei mea, latou te le o suesueina lelei. Fomai talitonu o seborrhea i pepe faatoa fananau mai foliga mai ona:

  • hormonal fetuunaiga (pei ona e iloa, ina ua fanau mai, o hormones na ia pikiina mai le tina i le taimi intrauterine atinae e tuu atu i pepe - latou lava tulaga hormonal faavae ua fausiaina, o loʻo iloga i le le lelei o le kelace sebaceous),
  • mea mai fafo (masani ona nofo i totonu o le pulou, taʻele ma solo, fafagaina o se tina tausi, faʻafefiloi mea fefiloi ma vave fafagaina)
  • fuga o le fulu Malassezia furfur, lea e nofo i luga o le ulu ma e tau atu i le fausiaina o le alu,
  • faʻamalosia le puipuia (muamua faʻamaʻi, paʻu maualalo, auga agaʻi mafai ona avea ma mafuaʻaga o le faʻamaʻi),
  • solia o thermoregulatory faiga, lea e masani mo tamaiti i luga i le tausaga (ona o le tele o taimi e faʻapipiʻi ai le pepe, ua le mafai ai le thermoregulation, e afaina ai le faʻagaioiga o le sebaceous glands.

Tamaiti dermatitis i talavou

Talavou o se itulau e le mafaagaloina ma faʻaalia i le olaga o tagata uma. O le taimi lea, o loʻo taumafai tamaiti e tu i fafo mai le motu o tagata, ona o loʻo tupu lava le faʻavae o a latou "I". Mo le taimi muamua latou alofa moni ma manaʻo e avea ma aulelei e mafai. Ae o iinei, ona o nisi tulaga faapitoa, mageso, peeling i luga o le paʻu ma le le fiafia o le susu ile faʻaleaga taua le ata.

Afai seborrheic dermatitis i lalo o le tausaga o le tasi tausaga afaina ai le lauulu, e tusa lava po o le a le itupa, ona i talavou, teineiti mafatia tele mai le faamai.

I le talavou, pei ona e iloa, o suiga o hormonal i le tino e tupu. O le mafuaaga lena i luga o le paʻu ua mafai ona e maitauina ni mama lanu (blackheads, comedones), peeling, ma le susu i luga o lauulu.

Isi mafuaaga o dermatitis:

  • gastrointestinal tract pathologies (dysbiosis e taitai atu ai i le metabolic disorder, lea, i le isi itu, aafia ai le faʻailoaina, tupu i tamaiti 5-12 tausaga le matutua, ma atonu i talavou ona o le le paleni o meaai),
  • masani faʻafitauli ("flimsy" psycho-emosi tulaga mafua ai faʻalavelave i le sebaceous glands, aua ua matauina o tamaiti i latou talavou taumafai e tu i fafo atu ia latou uo, ae e le o taimi uma manuia, pe o le mauaina o le alofa le faʻatuaʻia - ona o lenei, o faʻaletonu masani),
  • le gaioiga galue a Malassezia furfur fungi, lea, o se tulafono, atiaʻe i luga o le ulu, ma mafua ai le fefete (13-16 tausaga),
  • taumafa le paleni (pe a fai o suamalie ma falaoamata e masani ona talimalo i le meaai a le pepe, ona amata loa lea o le fungi i luga o le paʻu, fafaga e ia oloa, lagona tele, ma le leai o vitamini A ma E saofaga sao i le le lelei o le sebaceous glands),
  • masani ona faʻaaogaina vailaʻau o loʻo i ai le 'ava (pei ona e iloa, e faʻamamaina ma le malosi e talavou a latou paʻu ma kulimi, e aunoa ma le mafaufau i la latou fausaga),
  • le saʻo le filifilia o le laupepa (pe a fai e te le o amanaia i ai le ituaiga o le pulupulu, ona e mafai ai lea na o le faʻaletonu lona tulaga),
  • soʻona faʻaalia i le la pe o le hypothermia i le taumalulu e afaina ai le paʻu (teine ​​ma tama talavou e masani lava ona mumusu e fai ni pulou, ona mafatia ai lea i foliga le fiafia i luga o le paʻu).

O se mea taua! O nisi taimi o teine ​​talavou faʻaaoga le concealer e nana ai le le manaia foliga o seborrhea. E matua faʻasaina ona fai lenei mea, aua ona o le tapunia o pori, na o le faʻafitauli e atili faʻaletonu.

Togafitiga foliga

Seborrheic dermatitis o le uluulu i se tamaititi e le maliu. Ae talu ai le tuʻufaʻatasiga o nisi tulaga, faʻafitauli o le maʻi e mafai, lea e faʻaalia ia lava i le faʻatusa:

  • matuitui o le vevela lea e faʻaosofia ai le manaʻo o le pepe e selu le paʻu i le toto,
  • o le faʻasalalauga o fua e sosolo atu i tua atu o le ulu,
  • ogaoga mumu o le dermis i le nofoaga o le tulaga o le peeling,
  • siama i le streptococci ma le staphylococci, o loʻo aliali mai ona o le sosolo atu o faʻafitauli.

O le mea lea, ina ia puipuia ai na faigata, e tatau ona amata le togafitiga saʻo i se taimi vave.

A o le i togafitia le seborrhea, o loʻo fautuaina e asiasi i se fomaʻi. O se fomaʻi ma vaapiapi vaega o le a faia se vaʻaiga vaʻaia o le faʻamaʻi, faʻapea foi ma le faatonuina o se paʻu suʻega mo le i ai o se fung ma se suʻega toto biokimia mo hormones. I taimi e seasea faia, faʻataʻamilomilo o le taula laʻau ma le manava o le manava e faia. Seʻi vagana ua maeʻa ona iloa lelei le faʻailoaina e mafai ona e vave ma faigofie aveeseina mai le dermatitis.

Leai se mea e tatau ai ona e faʻaaoga le fasimoli pepe i le seborrheic vaega, aua e faʻamama ai le paʻu. Mo pepe, e faʻasaina le faʻaaogaina o moli mo tagata matutua - naʻo le faʻapitoa pepe shampoo e talafeagai mo o latou paʻu.

Seborrheic dermatitis mafai ona fenumiai ma le atopic, psoriasis, eczema ma e oʻo lava rickets. O le mea lea, na o le pau le filifiliga saʻo o se malaga i se dermatologist.

Togafitiga togafitiga

Ole isi togafiti togafitiga ole alu ile fale talavai, lea e maua ai e le faletalavai oe le fofo mo le fofoaina ma togafitia dermatitis.

Faatasi ma fale talavai fualaau faaaoga:

  • faamamaina suauu o jojoba, olive, peach, almond, o le a faamaluluina le fua mo le faamoemoe o toe faaola masini,
  • creams, gels, foams, lotions ua fuafuaina foi e tau le faʻamutaina o fua ma faʻamama pori (o loʻo tuʻuina atu i le po, ma na ona fufuluina i le taeao, teuteu tau faasaga i seborrhea, le lotoifale faʻatonutonuina le faʻailoaina o sebaceous glands, o le sili ona aoga auala o le Farani ituaiga DS Uriage, Mustela Stelaker),
  • o kulimi e togafitia (faʻapipiʻi i le tele o aso i le aso ma e leʻo fufulu ese, e faʻataʻitaʻia le feteʻenaʻi o siama ma le faʻamautu o le kelaceous glands, o oloa sili ona lauiloa Bioderma Sensibio DS +, Saforel, e mafai foi ona faʻaaoga mo le paʻu o pepe),
  • antiseborrheic shampoos (o loʻo faʻamoemoe e faʻatauina le fungus ma toe faʻaleleia le paleni o le lipid, mo se faʻataʻitaʻiga, Friederm, Nizoral, Sebozol, Sulsen) ma tar sabun,
  • Zinc-based sauniuniga mo faʻaaogaina fafo o le a faʻamago ai le ulu, salicylic acid ma le sulfuric oona,
  • tupe mo le faʻaaogaina o loʻo i totonu (bifonazole, ketoconazole), o lona mauaina ua fautuaina pe a faʻapea e iloa se maʻi.

O nei vailaʻau uma e leai se afaina o le uila. E tatau ona faia 1-2 masina mo oe e matauina se alualu i luma.

Taua! Afai na maua e lau tama le atopic dermatitis, o pulu o antifungal faʻapitoa e le mafai ona lafoaʻi. I le avea ai o se tulafono, e aoga suauʻu, e aofia ai betamethasone, clobetasol ma hydrocortisone.

Togafitiga ma togafitiga tagata

Ile taua tele ile tau ole faʻamamaina ole a fesoasoani ile decoctions e faʻavae i luga ole vailaʻau vailaʻau.

A faʻasusu se pepe, ia mautinoa ia faʻaopopo le manoa uaea, musa musa, oak paʻu i le tapu taele.

Ina ia faʻateʻaina le susu, saunia se fala i le St. John's wort, burdock root ma le iva-force. Faafefiloi mea na pala i vaega tutusa ma kuka i luga o le afi mo 20 minute. A maeʻa ona tuiina, faamaʻi e ala i se faamama ma amata ona tui i totonu o le papala. Ufiufi lauulu i se palasitika pulou ma afifi i se terry solo.

Mo le tamaititi e silia i le 5 ona tausaga, e fautuaina le faʻasusuina o le suauʻu castor, suauʻu fou ole aloe ma le maki fuamoa i totonu o le ulu.

E mafai e tamaiti talavou ona faʻataʻitaʻia se mea e aoga tele i le taua o le teteʻe atu i paʻu: tuʻufaʻatasi i vaega tutusa i le sua suauʻu, vodka ma le suauʻu kastor. Faʻafefe le ulu ma le foliga ile itula ae leʻi faia le vai.

Afai e te manaʻo e faʻamomomoina maliega, E mafai ona e tapena se meaʻai faʻapitoa. OiMea e fai ai le kuka:

  • Tuu faatasi nutimomoia lau lau, hypericum fugalaau ma calendula,
  • faʻafefeteina i latou i luga o le afi e faʻaititia le paluga i le afa,
  • faʻaopopo sina tamaʻi pipi poʻo le pata e le faʻamalieina,
  • faʻaoso soʻo i le uluʻulu seia oʻo ina faʻaumatia atoatoa faʻailoga.

Mo le faʻaitiitia o faʻaaliga o seborrhea, faʻaaoga le pasili fou. Tipiina e uiga i 3 kulimi. l lanumeamata ma faʻatumu i se ipu vai tuna. Ia tuʻu mo le afa itula ma e mafai ona amata amata fufulu le papala. Le ala o togafitiga e le itiiti ifo i le masina.

Isi togafitiga

O le isi togafitiga o le aveeseina lea o meaʻai ua uma ona faʻasusu i suauʻu ina ia faʻamalulu ai.

Ina ia aveʻese le "susu susu" mai le pepe, mulimuli i fautuaga nei:

  1. Fufulu lelei ou lima aʻo leʻi faia le taualumaga.
  2. O le itula aʻo le i taʻele, faʻamama le suauu masani a le pepe i totonu o le ulu - e tatau ona mafanafana.
  3. Ia nonoa se pulou mafanafana ma oe mafai ona taʻalo ma le pepe.
  4. I le taimi lava e leʻi taʻele ai, o le pulou ua aveʻesea ma peeling ua toesea ma se palasitika selu ma tamaʻi manava. Taumafai e selu le fua ile selu, uu ile 30-40 tikeri.
  5. Ua amata nei ona e aau.
  6. A maeʻa le faʻasologa o le vai, toe tasi le mea i luga o le selu, aua o le ulu o mea e pipiʻo ua lelei.

Lapataiga! O le faʻatinoina o na gaioiga, e faʻatagaina ona aveese le paʻu ma ou fao pe faʻamama foi le susu ile paʻu ole paʻu, ona e ono afaina ai lou tino ile pepe ma mafua ai ile faʻamaʻi.

Ae paga lea, o le faʻateʻaina o masini mai iʻa e le taitai atu i taimi uma i le manaʻomia. Le itiiti ifo i le 2-3 taualumaga e tatau ona maeʻa ona aveʻese le flakes. Ma le isi mea, e masani lava ona toe oso mai se pala fou i luga o le ulu o lauulu, talu ai o le aa mafuaʻaga e leʻi faʻateʻa.

Faapea foi mafai ona taumafai le masima sami. Ia saunia se vaifofo mo le fufuluina o curls mai ai pe a maeʻa le fufuluina autu.

Nai lo le faʻamaluluina, e fautuaina e faʻaoga 2 taimi i le masina faʻamalosiina le sinapi o le efuefu (naʻo mo tamaiti mai le 13 tausaga le matutua).

Ina ia aveʻese mai le maʻi fulu e ola i luga o le ulu, fufulu ma masani vai ma le faʻaopoopoina o le vinisi poʻo le salicylic acid.

Afai e faʻaogaina se taulealea e fufulu lona lauulu i se fasimoli, e sili ai le suia i le tar agen fa.

Mo se lavea o le vevela, e mafai ona e faʻaaogaina sua suavai ua palu i le vai.

Puipuia mai faamai

I le avea ai o se tulafono, seborrheic dermatitis ma le alu atu o le matua e alu ese atu. Ae ina ia le toe aliali mai, e tatau ona e mulimuli atu i nei fautuaga.

  • mataitu le pulega o le aso (aofia ai le soona fai faamalosi tino, mataitu le umi o le moe po - le itiiti ifo 8 itula, ma mo tamaiti laiti, ma nai isi itula sili atu i le ao),
  • toe faʻafoi le meaʻai (suamalie ma pastries e tatau ona faʻatapulaʻaina, nai lo latou, ia ulufale i fualaʻau fou ma fualaʻau, ia mautinoa e faʻaaoga le 40 kalama o porotini (aano o manu po o le sisi, oe mafai pi) mo meaʻai taʻitasi),
  • ave multivitamin complexes o se tulafono (i le fale talavai o le ae maua ai le tele o vitamini mo tamaiti, ia mautinoa e aofia ai vitamini B, e faʻafaigofieina le sebaceous glands),
  • toe mafaufau i mea teuteu a le tamaititi (e le aofia ai le ava malosi e iai ni kulimi, filifili ni kulimi ma ni teuga e fuafua ile ituaiga o paʻu),
  • ia mautinoa e fofo uma faʻamaʻi lea e mafai ona taʻitaʻiina lipid le paleni o le paʻu,
  • i le tulaga o le loto popole faanoanoaga ma faaletonu, fai se avanoa ma se neurologist poʻo le fomai mafaufau,
  • faʻamalosia le tui puipuia (tatau le taumafa lelei, moe lelei, savali i le ea fou, feololo le gaioiga faʻamalositino, sunbathing),
  • tausia ma le paʻu lau mata (e fautuaina le filifili o mea teuteu pe a uma ona feutagai ma se fomaʻi).

Afai o le ae alu e faʻaumatia seborrheic dermatitis mo se taimi umi, e faʻasaina ona fufuluina pea lou lauulu - le itiiti ifo 1 taimi i le 3 aso.

Manatua i tina o pepe fou: Taofi le faʻapipiʻi o lau pepe pe a fai o le potu poʻo le auala e lava lona mafanafana. Taele e le aunoa lau pepe fou ma i le mafanafana vaitau savali i fafo tele taimi i le aso. E le tatau ona faʻagalo e tina fananau a latou meaʻai, ina ia leai se dermatitis, aveese meaʻai gaʻoa.

Manaia

E pei ona taʻua muamua, o le tele o ituaiga o seborrhea e agaʻi atu ai i le faʻateleina atu i isi nofoaga. Afai e te leʻi aumaia fesoasoani faʻafomaʻi i le taimi, e ono amata ona maua le pepe ile pepe ma se mala lautele - vaivai, faʻamoe po o le fananau, leiloa le fia 'ai ma e oʻo i le anemia.

Ma vaivai vaivai ma le le lava o le taimi e togafitia ai, siama e mafai ona faaopoopo i masani dermatitis. O lona i ai e manaʻomia togafitiga faʻafomaʻi (papa, tui).

O le mea lea, seborrhea i se tamaititi e mafai ona tupu ona o tulaga eseese. Afai o alala samasama e aliali mai i luga o le ulu o le pepe, ona tatau lea ona faʻateʻa faʻamalosi tino. Faatasi ai ma le fausiaina o le faʻaogaina o meaʻai ma hormonal talaaga, o le faʻamamaina o le a mou ese na o ia. I le tulaga pe a e masalosalo dermatitis i tamaiti matutua, saili le fesoasoani a se dermatologist o le a faatonuina ai le sao togafitiga, e faʻailoa ai le aʻa autu.

Mafuaaga o dermatitis i tamaiti

O mafuaʻaga autu o seborrhea i tamaiti o:

  1. O le faʻaputuputuina o tina i totonu o le tino o le tamaititi i le taimi o maitaga. Ona o lo latou i ai, o le sebaceous glands e faʻagaioi sili atu, lea e mafua ai le oʻo mai o faʻamaʻi ma manava.
  2. Vaʻaiga faʻapitoa.
  3. Ole pipisi ole fefete Malassezia furfur, na mafua mai ile tele o faaletonu ile tino ole tamaititi. Lenei e tau atu i ogaoga faʻaaliga o le faʻamaʻi ma faʻafaigata tele le togafitiga.
  4. Maʻi pipisi.
  5. Dysbacteriosis faʻa
  6. Faʻafitauli o le gastrointestinal tract.

Isi mafuaaga o le solia o itu nei:

  • faaletonu pepe tausiga,
  • umi le nofo i totonu o le sone o mea faʻamalosi ma vailaʻau, gasu kesi ma faʻapipiʻi o pisinisi falefaigaluega,
  • le lelei le filifilia o togafitiga,
  • afaina i lanu.

O nisi taimi o faʻafitauli o le faʻamaʻi e mafai ona avea ma ni itu taua ile tuufaatasiga. I lenei tulaga, o le togafitiga o le a faigata tele.

Faaiuga ma togafitiga o le faamaʻi

Tele o faamai e tutusa lelei i auga, tamaiti seborrhea e leai se tuusaunoaga. O le mea lea, e faʻamaonia tonu le suʻesuʻega o le uluaʻi suʻega o se tagata faʻapitoa e ono le lava lea. E manaʻomia le faia o ni auiliiliga:

  • mycological suʻega o le paʻu,
  • paʻu o vaega ole paʻu
  • microscopy o flakes,
  • fuafuaina o le hormonal talaaga.

O le a latou fesoasoani e faʻailoa le mafuaʻaga o le faʻaalia o le seborrhea i le tamaititi, ma faʻatulagaina togafitiga e tusa ma faʻailoga o le faʻamaʻi.

O auala o togafitiga e faʻalagolago i le tulaga o le pepe ma le mafuaʻaga o le faʻamaʻi.

Afai o le seborrhea i totonu o le tamaititi e aliali mai i le pepe ma e mafua mai i le toe faʻatulagaina o le hormonal background, o togafitiga atonu e le manaʻomia: latalata i le 6 masina o le a latou mou ese atu na o latou. Ae e tatau ona manatua i le mafaufau, afai o le dermatitis o loʻo i luga o le ulu, o le lapisi seborrheic i pepe e mafai faʻalavelave i faʻafitauli metabolic ma le masani tafe o okesene i totonu o le uluulu. Ina ia faaleleia le tulaga, e mafai ona faia ni faiga:

  1. Iloilo le meaʻai a le tina e teteʻe ai ma ono teteʻe atu ni siama.
  2. Mo le soifua maloloina o le tamaititi, e sili atu le filifili i le hypoallergenic palu.
  3. Mo le tausiga, e tatau ona e faʻaoga fomaʻi faʻapipiʻi ma kulimi e faʻatonutonu ai saline gaosi.
  4. A maeʻa ona faʻatinoina le faʻamamaina o togafiti, faʻamamago sooupu e tatau ona faʻaaogaina:
  • Bioderm
  • Friderm
  • Sulsena.

E mafai ona e faʻaogaina suauu fualaʻau. Mo le faia o lenei mea, o le itula aʻo leʻi fufuluina lau lauulu, suauʻu olive poʻo se suauʻu faʻapitoa pepe e faʻaaogaina ile paʻu ua aʻafia. O se pulupulu o ie vavae ua tuu i luga. A maeʻa ona fufuluina le lauulu, ona tatau lea ona selu le ulu ile selu ma nifo laiti. Ole faiga e tatau ona toe fai aʻo leʻi taʻele taʻele.

Afai o le figa na avea ma mafuaʻaga o le foliga mai o palasi, e mafai ona e faʻaoga faʻapitoa shampoos:

Afai o metotia uma togafitiga e le avatua le mea e manaʻomia ai, o suauu ma hormonal mea mafai ona faatonuina.

O siama pipisi e tatau ona togafitia ma antimicrobial sui ma vailaʻau e faʻamalosia ai le puipuia.

Mo le togafitiga o seborrhea i se tamaititi o le 5 tausaga ma sili atu, o le aoga o suauu e talafeagai:

Afai o le faʻagasologa ua salalau i pupuni o le paʻu, ua fautuaina le faʻaaogaina o le suavai Castellani

Le faʻaaogaina o togafitiga o tagata mo le togafitia o le dermatitis

Mo i latou e fefefe e togafitia le tamaititi i vailaʻau, e mafai ona e faʻaaogaina lava faʻamanatuga a tagata. Seborrheic dermatitis i se tamaititi e togafitia i decoctions ma infusions o vailaau vailaau:

  1. E fautuaina e soloi nofoaga na aʻafia i le fasi o le chamomile poo le sage.
  2. O se iʻuga lelei na tuʻuina atu e ala i le kulimi o le paʻu o le oak bark, na saunia i le fua faatatau: o le sipuni tele i le ipu vai.
  3. E mafai ona kuka le sage infusion, tuʻufaʻatasia ma le meli. E mafai ona suia ai le afaina o le suauu ma faʻamalolo sui.

O nei tupe faʻatamaia faʻamamago, faʻamama gutu ma faʻamago le paʻu.

Tausiga Tulafono

Mo le togafitia o seborrheic dermatitis i se tamaititi ia aoga, e taua:

  • fufulu e le aunoa le ulu o lau pepe
  • aua le faʻaogaina ni fasimoli, ni solo e faʻataʻitaʻi mo tagata matutua e fufulu ai,
  • aua le faʻaaogaina solo tagata o isi tagata,
  • aveese malie faʻalanoaga mai le paʻu, ae aua le selu le vaega ole pupuga (e mafai ona e aumaia se faʻamaʻi).
  • sui ie lalaga i vaiaso taʻitasi,
  • saunia auala masani i le ea fou ma se moe lelei,
  • aveese sili faateleina avega ma popolega.

Moli uli laupapa

O le taʻalo o le oak oak e fesoasoani e faʻaletonu lelei i le ulu.

Ina ia e faia e te manaʻomia ona ave se sipuni paʻu, sasaa vai faʻafefeteina luga. Ona taofi lea i totonu o le vevela poo olo i totonu o le vai taele. Ona faʻaopopo lea o se sipuni meli iinei. O le mea faigaluega e faʻaosoina i lona ulu. Ona fufulu lea ile vai mafanafana. E faia i le aso.

Faʻafefea ona togafitia seborrheic dermatitis i tamaiti

Afai e le o afaina le tamaititi mai i luga o le ulu, o le dermatitis e le tatau ona togafitia. E fautuaina matua ia latou matauina faavae o le tumama ma ua lava lea. Ae o nisi taimi o le ala o le faʻamaʻi e faigata. Ma ave se dermatologist faia mo togafitiga. O tulaga sili ona lelei ua faia mo pepe fou - o le pepe ua filifilia ofu na faia mai faanatura ie e le faʻaosofia ai le paʻu, e tatau ona e lafoaia pulou ma seʻeseʻe.

Anthelmintic togafitiga ma se antimycotic ala ua faatonuina e faʻaaogaina vailaʻau faʻamaonia. E fautuaina e sui i le antiallergic diet:

  • sukalati e le aofia mai le tamaititi 'ai,
  • le tumau taimi e fiu nati,
  • meli e mafai ona avea ma lamatiaga
  • o loʻo taua vailaʻau o loʻo maua i fuamoa ma fualaʻau, fualaʻau mumu.

A faʻapea ona faʻasusuina le pepe, ua fesuiaʻi le tina i meaʻai e tele i zinc, selenium, vitamini A, C, vaega B. O le tele o vailaʻau e le mafai ona faʻatagaina, a le o le isi mea, o le a faʻateleina le paʻu ole paʻu ole pepe.

Vailaau

O talavai ua faʻatonuina e le dermatologist ua mamanuina e fetuunai ai sebaceous glands o le pepe. Faʻafetai ia i latou, o pi ma fua o le a o ese atu faʻafuaseʻi mai le paʻu. A faʻapea ua faʻamaloloina le dermatitis ile maʻi agamalu, sapani, busa, gel e fesoasoani. Fomai faatonuina o Friderm, Saforel, Sensibio Bioderma, Mustela Bebe o vailaau aoga.

E le aoga le fasimoli pepe mo le vavaeina. E le gata i lea, e matua faʻamamulu le dermis. Pe a faʻamaʻamoa pauta, sa togafitia i latou i le suauu. Mo lenei faʻamoemoe, faʻaaogaina le suauʻu faʻasa le saogalemu mo tamaiti poʻo le uʻu faʻafefeteina ma le suʻesuʻeina ole suauu olive. Ina ua uma ona faʻamaʻai le ulu o le pepe, e pasi atu ma le faaeteete tina i luga o fasi ma le selu ma tamai ulu.

Faatasi ai ma le gaʻo o ituaiga o dermatitis, faʻaaoga vailaʻau ma zinc. Na latou faʻamamaina le paʻu, faʻamama le afu, fulafula. Afai o lenei togafitiga na avea foi e le aoga, taumafai se antifungal, faʻaaoga Miconazole, Nizoral. Lelei iloiloga ua aoina talosaga ma keratolytic oona. I ni tulaga ogaoga, ia alualu i luma togafitiga o hormone.

O le a le manatu o Komarovsky e uiga i seborrheic dermatitis, o le ae aʻoaʻo e ala i le matamata i le vitio:

Puipuia o Seborrheic Dermatitis i pepe

Puipuiga o se auala sili e aloese ai mai togafitiga umi. Ina ia faʻaititia le ono tutupu o siama, o mea nei e fautuaina ai:

  • I le taimi o maitaga, a manaomia se fafine mataitu ma le faaeteete meaai,
  • o se pepe fou e tatau ona iai ma tulafono uma,
  • A faʻailoa mai ni meaʻai faʻaopoopo, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi le fomaʻi o tamaiti ma mulimuli i ana fautuaga,
  • mo tausiga le pepe (aemaise lava e oo atu i le tausaga), oe manaʻomia le faʻaaogaina o mea teuteu hypoallergenic e puipuia ai le tutupu mai o seborrheic dermatitis i se tamaititi,
  • aʻo le tausiga o lau tama e tatau ona faʻaaogaina oloa na faia mai ie masani.

E mafai ona afaina tele le soifua maloloina ole tamaititi ae e aliali mai maʻi o ni paʻu.