Pediculosis

Ulu ulu fatu atinae taamilosaga

Afai tatou te "laki" e fetaiai ma se mea le lelei o le ulu lice - o lona uiga, siama i le lice, tatou ono mananao e aoao atili e uiga i nei inosia meaola.

E fia latu na tupu, o le a le umi e ola ai, o le a le saoasaoa ma pe faʻafefea ona latou totoina?

O le a matou taumafai e malamalama i lenei mataupu: o le a matou iloiloina le atinaʻeina o le ulu o lice mai itu uma.

Aoao Faamatalaga

O le ulu o loʻo avea ma se siama laʻitiiti ole iniseti e 'aʻai ile tagata ma fafaga ile toto.

Ua ati aʻe le iniseti vave, i le tolu vaiaso, faʻafetai i le mautu ma nofo lelei tulaga.

O le mautu o loʻo faʻamautinoaina lea e le mea moni tele tagata faʻaaoga o latou olaga atoa i luga o le tino o se tagata toʻatasi, ma le mafanafana - le maua pea o meaʻai i nofoaga faitele (toto).

O taimi taʻitasi aʻo leʻi oʻo i se tulaga fou o atinaʻe, utu moli.

E mafua mai i le mea moni o le chitinous ufiufi e leai se taimi e tupu ai ma le tino ma, faigofie lava, malologa.

O le faʻamaligiina faʻatonuga e tusa ma le 5 minute.

Faʻauiga e

O 'ava o ni iniseti e papalagi i luga o le paʻu o mamalia. O latou tino e mafolafola ma e aofia ai matagaluega e tolu: ulu, fatafata, manava. E sili atu le lapoʻa o tane nai lo fafine. E i ai a latou pulu-susu-ituaiga-gutu masini e mafai ai ona latou susu susu e ala i laiti punctures i le epidermis. Fai leai ni apaau.

Lapataiga! Saienisi iloa e uiga i 500 ituaiga, ae na o le tolu o na mea e mafai ona ola i luga o le tino o le tagata: lavalava, ulu, matala. O a ituaiga o utu o loʻo i ai, o le a la latou eseesega, e te maua i luga o la matou 'upega tafaʻilagi.

Nits - lice fuamoa e vali ma se ie puipui. O loʻo avea ma se faʻapipiʻi papaʻe paepae, ole lapoa e le sili atu ile 1 mm.

O iniseti ia e lamatia i le soifua maloloina, aua e feaveai ai o faamai eseese.

Faamatalaga lautele

Talu ai le faia luse e le mafai ona faia e aunoa ma meaai mo sili atu nai lo le aso, le muamua bites tupu toetoe lava o le taimi lava pe a uma ona aliali le siama i lauulu tagata.

Ui i lea, o bites o le 1 - 2 tagata taʻitoʻatasi e le taua tele, ma e masani lava o tagata e le faʻapipiʻi taua ia i latou.

Pediculosis amata ona faʻaalia ia lava na o le 3 i le 4 vaiaso talu ona faʻamaʻi. I lenei vaitau, fatu o kuka o le augatupulaga muamua tuputupu aʻe i le lauluulu.

Ua amata nei ona latou tui gutu le ulu o se tagata, mafua ai le mageso, manua fulafula, nila i le paʻu ma le afaina faʻafuaseʻi. O le ola taamilosaga o utu e faalagolago tele i le olaga ma masani o latou tagata feaveaʻi. Fiafia tulaga tuʻuina atu i le mea moni e faapea, i le vaiaso lona tolu talu ona faʻamaʻi, o le lona lua o augatupulaga lice ua maua le taimi e aliali mai ai i le lauulu.

Lice Olaga Taʻamilosaga

Lice o ni ituaiga-faʻapitoa namu. O lona uiga na o tagata e maua ia i latou.

E mafai ona faʻamaʻi faʻamaʻi ile nofoaga o loʻo tupu ai ma e masani ona tupu pe a fai ole maualuga tele o mea e nonofo ai.

O le aofaʻi o faʻamaʻi na avea ma faʻafitauli matuia i taimi o taua, i le taimi na faamalosia ai tagata e nonofo i fale faʻatu.

E tele auala e momoliina ai ni maʻi namu mai lea tagata i lea tagata:

  1. Faʻamuta fesoʻotaʻiga i le va o tagata, i le taimi o loʻo fetolofi mai ai iniseti i se tagata ua aafia i se soifua maloloina. E masani ona tupu lenei mea pe a momoe tagata i luga o le moega lava e tasi, faʻapea foʻi i taimi o fesoʻotaʻiga taʻaloga i le va o tamaiti.
  2. E ala i mea totino a le soifua maloloina e pei o selu, mulivae, lauulu.
  3. E ala i lavalava. E tele e ala i mea faʻafesoʻotaʻi ma le ulu: pulou, pulou, sikafu. E mafai ona pipisi Parasites e ala i moega.
  4. Ona o le maualuga o le teteʻe atu o namu i le hypoxia, ua mafai ona feaveaʻi e ala i le taʻele o le tele o tagata i le tasi vai taele.

Lice o iniseti le atoatoa. O se maile e fofoa mai le fua o le namu, e foliga foliga mai o se tagata matua.

Larva ese mai tagata matutua iniseti i la latou laiti laʻititi ma le mafai ona toe gaosia.

Latou, e pei o tagata matutua, fafagaina le toto tagata. A o leʻi avea ma tagata namu parasite, o le larva molts.

E manaʻomia le eseesega o mataupu o le "nits" ma le "lose egg". Nitrogen o le faʻavaeina o se fuamoa ma o se mea faʻapipiʻi faʻapitoa e tautua e taofiofi lenei fausaga i luga o le lauulu. Afai e te tilotilo i nits e aunoa ma masini faʻapitoa, e pei o se laʻei paʻepaʻe masani i luga o le lauulu ma e mafai ona faʻaleaʻoaʻo ia moega. A e suʻea le 'upega i lalo ole microscope, o le a e vaʻai i se auivi lelei o loʻo afifi ai lauulu. Mo nisi faʻamatalaga e uiga i utu, vaʻai lenei vitio:

O Larvae e taʻua o iniseti na fofoa mai i fuamoa. Ina ua mali, latou liliu i nymphs.

Ole atinaʻe ole larva ole tausaga muamua e amata ile 1 ile 10 aso ile vevela ole + 10 ... + 30 ° C. E le faalagolago le vaitaimi o le fofoa i luga o le masani ona fufuluina e lona tagata le lauulu. Ua tupu mai i lalo nei le faaputuga o larva: o se iniseti na te tuʻia ni upega ma ona auvae ma manava malosi. A manava, o le siama namu pasia le ea i totonu o le tino atoa o faʻaogaina ma faʻasaʻolotoina i le tui. O se iʻuga o lenei mea, o se ea faʻataʻutaʻua a le ea ua faia i le vaega pito i lalo o nits, tulei ese le larva.

A maua loa le paʻu o tagata, e amata ona fafaga e le iniseti. Ina ua uma ona 'ai, o le larva o le tausaga muamua amata amata mole ma liua ma nymph.

Ole taimi faʻafaileleina ole nymph ole tausaga muamua ole 5 aso.

Ole faʻatupulaia ole nymph ole tausaga lona lua e 8 aso. Ina ua mavae lenei mea, o le uaua suia se avea ma iniseti matutua. Nymphs manaomia tolu molts ona o le mea moni o le chitin ufiufi i luga o latou tino e le mafai ona ola faʻatasi ma aano vaivai o le namu.

E amata ona tutupu aʻe tagata iniseti i le taimi o le taumafataga muamua. Mating tupu i luga o 1 i 2 aso. Ina ia faʻamalosia uma fuamoa i le tino o le fafine fafine faʻalavelave, tasi kopiina ua lava. Matutua olaga umi 46 aso. I le taimi lea, e tasi le fafine ulu ulu mafai ona tuʻu i lalo 140 fuamoa.

O lia aisa e taamilo i fuamoa e 50, ma utu - e oʻo atu i le 300.

O le toe gaosia o se mea faʻavavevave ma se numera tele o namu i le laulu, talu ai e le tau faʻaalu se tele o le taimi o fafine ma aliʻi mo le suʻesuʻe.

Vaega o ituaiga eseese o utu ma auala e faʻafeiloaʻi ai

E eseʻese sina eseʻesega mai le ulu o le taʻamilosaga ola ma le tino. Eseese i latou i lo latou fai fua.

O le tino o meaola e sili ona aoga. O a latou atinaʻega e ono oʻo atu i le 50-60 aso ona o le masani ona fufuluina o lavalava ma suia le ie lavalava.

O le utu ile laʻau faʻalavelave e sosoʻo le sao tele ile toe faʻatinoina ile vaega eseese ole tino.

O auala e togafitia ai utu e le faʻalagolago i foliga o latou atinaʻe ma toe faʻaleleia. Namu o le ulu ma le lautele e faʻapipiʻiina faʻapitoa i vailaʻau iniseti faapitoa.

Togafitiga e masani ona vaevaeina i ni vaega vaega.

I le uluaʻi laasaga, e taua le aveeseina o tagata matutua ma lia o loʻo i totonu o le lauluulu. E fautuaina e tipi lauulu lauulu pupuu. Ae le i faʻaaoga ni auala e tau ai le kutu, oe manaʻomia le suʻesuʻeina lelei faʻatonuga, talu ai o le tele o nei vailaʻau o loʻo i ai ni vailaʻau oʻona.

Le sili atu masani ma lelei fofo mo pediculosis:

  • Medifox,
  • Faila
  • Medilis sili
  • Avicin
  • Pedilin
  • Parasidosis
  • Higia
  • Pediculen Ultra,
  • Ulugalii Plus
  • Iinei
  • Paranit
  • Nittifor.

O lauulu e tatau ona togafitia i se nofoaga e faʻamalamalamaina ma faʻapipiʻi lelei. A maeʻa ona faʻaaoga ni mea faigaluega faʻapitoa, e tatau ona e faʻatinoina masini faʻamama o lauulu mai le oti ma lits. Ina ia faia lea, e mafai ona e faʻaogaina uma selu masani ma selu kulimi faʻapitoa na faʻatau atu i fale talavai.

O le vai mafanafana ma fasimoli ma faʻamama o ofu ma moega o le a fesoasoani e aveese tui.

Maʻi pipisi

Lice e lafoina mai le tasi tagata i le isi i se fesoʻotaʻiga auala: naʻo le tu i tafatafa o le tagata taʻavale pe faʻaaogaina oloa a le soifua maloloina. I se tulaga lamatia o tagata e:

  • faaalu le tele o taimi i nofoaga faitele
  • masani ona alu i malaga umi,
  • tago i lauulu o isi tagata, lavalava, selu, ma isi.

E mafai ona e maʻi i le taimi o le asiasi i se faatanoa vai, ona o nei iniseti mafai ona tumau i luga mo sina taimi.

Tasi o le masani ona sese manatu - o utu foliga na i tagata na e le usitaia tulaga o le tumama. O faataitaiga e faʻaalia ai soʻo se tasi, e oʻo lava i le tagata e sili ona mama, e mafai ona pisia namu.

Matou te fautua e faitau: o fea e sau ai utu i luga o le ulu o se tagata.

Incubation vaitaimi

A maeʻa ona ulu atu i le tino o le tagata, o le lugia e taʻe se fuamoa, e ufiufi i se mea faʻapitoa. O le atigi puipuia le anotusi o le capsule mai le faʻatamaʻi faʻaleaga ma vailaʻau. O le atoa atoa e faʻamauina lelei i se filo.

Ole faʻatulagaina ole nits ile averesi e fitu aso. I le vaitaimi atoa, o se fuamoa e tuʻuina atu i meaʻai ma le okesene.

A oʻo mai le vaiaso i le iʻuga, ua aliali mai le larva. Ua le mafai e ia ona tuʻua vave le laupepa, o lea, ua ia gaosia i le taimi e tasi, a o le taimi lava e faʻaputu ai le karaponi taiokida i le pito i lalo o lona tino, lea e tuleia i fafo. I foliga vaaia, e le ese mai nits i soo se mea ae lapoa.

E mafai ona e iloa le umi o le taimi incubation taimi o pediculosis i tagata tumau i luga o la matou 'upega tafaʻilagi.

Laasaga o atinae o le larva

Ina ua uma ona fofoa, o le namu e pipii i le lauulu ma amata ona fafaga malosi. Ole suiga ile isi laasaga ole atinaʻe e mafai ona amata mai le tasi ile sefulu aso. I le aluga o taimi, o le larva amata ona foliga sili atu ma sili atu e pei o se tagata matua, ae o lona tele na laititi ma o le faʻafouina o le tino faʻaaogaina. A oʻo mai i le faʻaiuga muamua le iʻuga, o le lumanaʻi luse paʻu ifo le paʻu chitinous tuai ma avea ma ufiufi i se atigi faigata.

Ina ua maeʻa lenei faʻatulagaina, ua faia se nymph, o loʻo ui atu i vaega e lua o le atinaʻe. O latou uma taʻutaʻua i molting. E le mafai ona fusifusi le matitina chitinous, o le mea lea, pe a fai e laititi, e lafoai. O le evolusione o le nymph e lima aso le umi. I lenei laasaga, le toe gaosia le faʻatulagaga o le tino.

Le liua o nits i tagata matutua (tagata matutua) e uiga i 16 aso. O le upu faʻaopoopoina pe a fai o tulaga faʻaletonu e le lelei.

Faʻalauiloaina Uiga

Parasites mafai ona amata faʻateleina i totonu o ni nai itula pe a maeʻa le faʻamaeʻaina o le vaega mulimuli o le evolusione. O le mating faagasologa alu mai le 20 i le 70 minute. O le fafine e mauaina mea fatu, e teu i totonu o le manava ma faʻaaogaina pe a talafeagai ai.

E na te le manaʻomia ona toe ulufale i se mafutaga ma se paga, talu ai o nei faʻasaoga e lava mo le olaga atoa. O le tama na maliu i le 7-10 aso talu ona toʻalua.

O le mumū o le lumanaʻi e vave gaioi, a o agaʻi atu i luga o le oviduct, e ufitia i le mafiafia puipui. Ina ua maeʻa 24 itula, sa pipiʻi e le fafine nits i le lauulu poʻo le tisu, faʻalagolago i le nofoaga. E tupu e pei ona taua i lalo:

  1. O se tupe faʻapipiʻi ona lima i se filo poʻo le lauulu ma ni fusi o loʻo i pito o le vae.
  2. E faʻamama le puʻe o le manava ma faʻamaligiina sina mea laititi.
  3. O se fuamoa e oso mai i tua o le manava, lea e faatofuina i se nofoaga ua uma ona saunia.
  4. O le pauta faʻamalosi faʻamalosi, fausia se atigi faʻatuatuaina.

Faʻafefea ona fafaga lice, atinae televave, faitau i luga o la matou 'upega tafaʻilagi.

Taua! E sili atu ona faigofie i siama ona toe fai pe a le taumafai le latou talimalo e aveese mai latou. E le tau faʻatali le fafine seʻi iloga se paaga talafeagai, ma o lea e vave ai ona faʻasolosolo fuamoa. Ina ia taofia le faitau aofai o tagata iniseti ile tulaga lea ua sili atu ona faigata.

O le a le umi o latou ola ai

E leʻi sili atu ile 46 aso le umi ole olaga o lice. O lenei faʻailoga e mafai ona ese luga pe lalo faʻalagolago i le itupa ma le ituaiga o manu.

Parasites ola i le taumafaina o le latou 'au toto toto 2 i le 6 taimi i le aso. A aunoa ma se eletise eletise, latou te le mafai ona tumau i le sili atu ma le 55 itula.

E leʻi lagona lava e Lice le fia ai, o le mitiina o le toto mo i latou o se auala e faʻafilemu ai lo latou lagona.

E pei ona taʻua i le amataga o le tusitusiga, E tolu ituaiga o uta e mafai ona ola i luga o le tino o le tagata:

  • Faanoa - ola i luga o le ulu, scrotum. Leiloa tele - i luga o laulu mata, mimigi, tua, fatafata, 'ava.
  • Laei - nofo i luga o le paʻu (i le ua, tauau tauʻau, pito i lalo pito i lalo), i le gaugau o ie afu ma ofu.
  • Ulu - faʻatatau i le papala o le ulu.

Parasites o le muamua ituaiga e feaveaʻi tele i le taimi o feusuaiga. Lona lua ma le lona tolu - i le 'auala faʻale aiga. Habitat ma auala o le tufatufaina atu e le na o le eseʻesega va o ituaiga.

Ole tele o le iniseti ituaiga alavai e le sili atu 1 mm. Ole ola fuafuaina mo tagata taʻitoʻalua e lua itupa o 30-31 aso. I lenei vaitaimi, o le namu e le masani ona sau mai le mana eletise. O le larva fafine faʻatoa sili atu nai lo 26-30 taimi mo le vaitaimi atoa.

O le puisi e sili ona tele. O le umi o lona tino e mafai ona oʻo i le 5 mm. O le tama nofo 4 vaiaso, o le fafine - 1,5-2 masina. Latou 'ai 2-3 taimi i le aso. O le fafine na mafai ona faia le 295 clutch seʻia oti o ia.

O le ituaiga siama ituaiga e 'ai faalua i le aso. E le sili atu le masina i le taamilosaga ola. O nei iniseti e feololo lona tele - 2-4 mm. O le tamaʻitaʻi e tuʻua fanau e faʻatasi i le taʻi 6 itula, i le iʻuga o le taimi - 120-140 faʻapipiʻi.

O le tasi pu e aofia ai lice e aofia ai 1-2 fuamoa, 8-10 fuamoa, ulu - 2-4. Ole aofai o larva e mafai e se fafine ona tuʻu faalagolago i lona tele.

Matou te fautua e faitau: poo le a le utu, o latou foliga tutusa ma eseʻesega.

Maliu tulaga

O iniseti e le taliaina le malulu. Latou faigofie ona tatalia le vevela pa'ū i le leai, ae i le vevela lalo 20 ° C latou oti i totonu o 30 minute. Capsules ma larva tausia faʻataʻitaʻiga i se tulaga masani.

O se namu e mafai ona oti i le malulu, masalo pe a na 'ese mai le' au totino. O le mea lea, ina ia faʻatauina ni utu na ofuina, o laʻei susu ua faʻamauina i le malulu.

Le sili ona lelei le vevela mo le toe faʻaleleia o le siama i luga o le tino o le 30 ° C. Faatasi ai ma se matua eseʻesega mai lenei faʻailoga ° C, fafine taofia le faʻataotoina, o le atinaʻeina o nits faʻagesegese. Ina ua aulia le fuainumera + 45-50 ° C, tagata matutua e oti i totonu o le afa itula, ae o fuamoa tumau ola.

O larva e puipuia e se atigi umi, ina ia latou le fefe i le masani aafiaga o maualalo pe maualuga maualuga. Ma le isi mea, latou te faʻaauau pea ona tuputupu aʻe malie pe a latou ulufale atu i le vai. Ina ia faʻaumatia ia mea, e manaʻomia le fausiaina o ni tulaga o le a avea ai nits i se tulaga faigata ona o faʻafuaseʻi suiga i le siosiomaga. O lenei auala o loʻo faʻaogaina e togafitia ai lavalava ma 'ie mai lavalava o utu: e uʻamea pe faʻafefeteina.

O le a le vevela e maua ai lice ma nits, e mafai ona e mauaina i luga o la matou 'upega tafaʻilagi.

Taua! Suiga faiga vevela e le talafeagai mo le aveeseina o namu o loʻo ola i luga o tino o le tagata. I lenei tulaga, o le auala pito sili ona lelei e fausiaina ai ni tulaga faigata mo le utu e nonofo ai o le faʻaaoga o mea faigaluega faapitoa.

Insektisida

O insecticides o vailaʻau faʻatonutonu e fuafuaina e fasia ai ituaiga o faʻamaʻi. E masani lava na latou faʻamaʻi le faʻo o le tino o le manu, e mautinoa e vave ona maliu. Ae o loʻo i ai meafaigaluega e eseʻesega: latou te le mauaina le siama o le malosi e manava ai. O vailaʻau o le ituaiga lona lua e le mafai ona faʻaleagaina nits i soʻo se auala, o lea ua latou faʻaaoga o se tasi o vaega o le lavelave.

Ole vaega ole Acetic acid o se vaifofo e lauiloa ai tagata mo le puleaina o le utu. I totonu o le paluga ma vai, e faʻamamaina se vailaʻau e faʻapipiʻi ai fagu ile fuata.

Ole siosiomaga e faʻamalieina foi mo tagata matutua. Latou te le oti, ae leiloa lo latou malosi e taofi mau ai. I le maeʻa ai lea o togafitiga, e mafai ona teteʻe namu ma a latou masonery i le taimi o selu.

O iniseti e fefefe i isi meaola maila: kraneri, tipolo, vineka.

O le suasami mo le aveeseina o le utu sa faʻaaogaina i aso ia na leai ni filifiliga saogalemu. Sa faʻapipiʻiina i le paʻepaʻe na aʻafia, se taga palasitika na tuʻu i luga ma tausia mo le 30 minute. O le vailaʻau o le suavai na oona i tagata matutua ma na faʻaumaina vaega o larva, ona o latou le mafai ona faʻaauau ona atiaʻe masani.

I le faʻaogaina o le latou manogi, e maua ai e le namu ni faʻafoliga o meaʻai, o se paga mo le gaosiga o fanau, e faʻapitoa tele i manogi leaga. E mafai ona e faʻaogaina lenei vaivaiga pe a fai e te faʻaopopo suauʻu taua i le tino ma le ulu togafitiga. Lelei lelei mo nei faʻamoemoe:

I lau moli poʻo le vai mo le fufuluina o lauulu, e mafai ona faʻaopopo ia sili atu i le 5 mataua o le suauʻu taua, i tupe e faʻatatau mo le faʻaaogaina i le tino - le sili atu nai lo 1-2. O le manogi leaga e le fasia ai iniseti, ae faʻapalepale i latou ina ia mafai ona sili atu le aoga o le selu ma se selu.

O a mea suamalie suauu e aoga e faasaga i utu ma nits, faʻapea foi ma alaala mo le latou faʻaaogaina, faitau i luga o la matou 'upega tafaʻilagi.

Ole auala pito sili ona faigofie e faʻatupu ai se siʻosiʻomaga e le fiafia iai ile kapisi o le lulu o lauulu oloo latou ola ai. O lenei auala e aoga foʻi mo le 'aveʻese o maʻi papala lea e ola i luga o le ulu, ae o vailaau faʻaonaponei e tele mea faigaluega e faʻatagaina oe e aua le faia se taulaga faʻapena.

Malamalama lelei mo utu ma nits:

  • Paranit
  • Veda ma Veda-2,
  • Knicks
  • Higia
  • Ultra pedicule
  • Nit fua
  • E fesoasoani fesoasoani mo le pena ma pena ma nits.

Auala o tufatufaina ma vaega o atinaʻe

O le sosolo o nei iniseti e masani lava ona o asiasiga a le tele o tagata vaitaʻele po o matafagatalu ai o namu e mafai ona i ai i totonu o le vai mo se taimi umi, na o le faʻafaigofie mo isi ona oʻo i luga o latou lauulu, aemaise lava i latou e faatalale i le ofuina o ofu taʻele.

O le isi auala faʻamaʻi pipisi e faʻailoaina ai le ituaiga atiaʻe o le utu ofuina ia lava pulou, aemaise lava i pulou e fai i fulufulu ma isi mea masani. O se louse aveina le fausaga o le pulou mo lauulu, o lea e ulufale ai i totonu ona afaina ai lea o le isi tagata

I luga o le lauulu, lice amata ona fua fuamoa e taua o nits. Pe a ma le vaiaso, i lalo o tulaga faʻalelei, e tupu ai nits. I le mauaina o se tulaga lelei o le faʻatupulaia, larva fofoa mai i fuamoa, e mafai ona tupu i se nymph tulaga mai 1 aso i 10 aso.

Atiina ae i le atoa 1-2 vaiaso le nimfaila alu i 2 laasaga o atinae ma mulimuli ane avea ma foliga faʻaaliga - o se tagata iniseti iniseti. O le feusuaʻi ua maʻea toe tuʻuina atu ua tele nits, lea e faʻapipiʻi i le lauulu o le e ofuina, ma amata ai se fou olaga taamilosaga o utu.

O se vaitaimi umi o le incubation vaitaimi o utu ma nits i tagata malosi ua uma ona tupu 2-3 masina fufuluina lou ulu mai le maʻosaʻoina fua, ma avea foʻi le pediculosis faʻamaʻi e se mea leaga. Ina ia mafai ona taofia le toe gaosia o le siama, nits e selu i aso uma, ma o le ulu e masani ona fufuluina i se faʻapipiʻi faʻapitoa.

Puipuiga

O le taimi na tupu ai le lice ma nits, e fai si puʻupuʻu ma o muamua faʻailoga o le pediculosis ua latou lagonaina 2-3 vaiaso mulimuli ane. I le avea ai o se tulafono, o le faʻamaʻi e faʻaalia i le vevela o le ulu ma e aʻafia ai le le fuafuaina faʻatasi ma le faʻatulagaina o pulupulu toto ma mama i luga o le paʻu.

Ina ia aloese mai faʻamaʻi, e tatau ona faʻaititia le numera o fesoʻotaʻiga ma ni tagata e ono mafai ona maua ai le siama, faʻapea foi ma le aloese mai nofoaga ma le tele o tagata iina i le taimi e tasi. Na i ai i totonu o le motu o tagata pe i auala femalagaaʻi, e talafeagai le aua e te aveese le pulou, ma e le tatau ona tago i isi tagata ma lou ulu.

E fautuaina le tumamaina ole oe lava ia. O selu mai fafo e mafai ona avea ma mea faigaluega mo le faʻatonutonuina o le faʻailoaina o utu i luga o lauulu o le isi ulu. E taua foʻi le siakiina o au paʻaga tau feusuaiga mo ni papasese, talu ai vavalalata vavalalata ma ou ulu i taimi o feusuaʻiga mafai mafua ai le pediculosis.

Ina ua uma ona alu i lona soifuaga, e masani ona oti le tagata. Afai ua faʻamaonia le faʻamaʻi, ona tatau lea ona selu tino oti, faʻatasi ai ma luna faʻapipiʻi i le laulu, e tatau ona selu i aso uma, pe tele ni taimi. A le fesoasoani le faʻaaogaina aneti-pedicule ma shampoos, e masani ai ona tafi lou ulu pulu.

O a nits?

O le maʻi lupe e ola i luga o se tagata o se tamai iniseti na te taʻitaʻia se olaga siama ma ola ai i lona toto. O le tino o le namu feololo 1.5-2 mm ma i ai lona lanu efuefu. O se vailaʻau ua sapasapaia se ave lanu enaena lanu uliuli.

Iniseti o lenei ituaiga e dioecious. Tamaitai e ese i totonu uma fausaga ma foliga:

  • fafine sili tele nai lo tama tane, a vavaeeseina o latou manava i le pito ma faʻapipiʻi faapitoa i o latou vae vae,
  • tane e iloga e se lapotopoto manava ma le i ai o se claw-foliga tuputupu ae, faafetai lea e tane tausia lo latou paaga i le taimi o ulugalii,
  • i se toetoe lava manino le manava o se fafine, lelea nits mafai ona vaaia, i tane o se copulative okeni e matauina,
  • o le tino i totonu o totoga o le fafine ma le tane e vaaia naʻo lalo ole microscope.

O le ulu o loʻo avea ma se siama laʻitiiti ole iniseti e 'aʻai ile tagata ma fafaga ile toto.

Ua ati aʻe le iniseti vave, i le tolu vaiaso, faʻafetai i le mautu ma nofo lelei tulaga.

O le mautu o loʻo faʻamautinoaina lea e le mea moni o le tele o tagata e faʻaaluina o latou olaga atoa i luga o le tino o le tagata e toʻatasi, ma le faʻamafanafanaina - o le maua pea lea o meaʻai i nofoaga faitele (toto).

O taimi taʻitasi, a o leʻi oʻo i se tulaga fou o atinaʻe, gaʻoa moa.

E mafua mai i le mea moni o le chitinous ufiufi e leai se taimi e tupu ai ma le tino ma, faigofie lava, malologa.

O le faʻamaligiina faʻatonuga e tusa ma le 5 minute.

Nits o fuamoa o se fafine fafine pele teu. E faapipii i le lauulu o le tagata i nai milimita mai le aʻa ma le fesoasoani o se pipii pipii e gaosia e le gonads o le iniseti.

E matua maufaatuatuaina le atigi puipuiga le fuamoa e le mafai ona fufulu ese ile vai, e oʻo ile faʻaopopo o le lauulu. E i ai se foliga ova foliga ma faʻa foliga o pulu pe samasama-lanu paʻepaʻe.

E masani ona latou fenumiai ma le susu i le fulufulu manu seia amata ona latou selu, aua, e le pei o le susu, e matua faigata lava ona aveese nits mai le laulu.

I le iloaina o le vave tele latou faʻateleina ma o le a le ola taamilosaga o ulu ulu, tatou malamalama e tatau ona tatou amata tau i latou i se vave vave.

Olaga taamilosaga tulaga o utu ma nits

A o latou matutua aʻe, e i ai ni tulaga o le atinaʻega o ulu ulu:

  • Le fuamoa. O le umi o le vaega muamua o le ola taamilosaga o utu a tagata e mai le 4 i le 16 aso ma e faʻamoemoe i le vevela ma le susu o le siosiomaga.
  • Larva. Ina ua uma le vaitaimi incubation, o le larva fofoa mai le fuamoa i se auala sili ona manaia. I le le mafai ona alu ese vave mai i le popo, na amata ai ona manava malosi i le taimi lava na ia iloa atu i totonu o le atigi.

O le ea e ui atu i totonu o le taliga o le iniseti o loʻo ati aʻe i le pito i lalo o nituna ma uunaʻi atu le larva. I le faʻasaʻolotoina o ia, o le namu e tatau ona vave 'ai i luga i le aso moni i le isi tulaga.

  • Nymph muamua tausaga. O se tina e se matua le iniseti. Mai le tagata matua, e ese ese lava i le lapoa ma le televaveina o le toe gaosia totoga. Taʻitasi laasaga o le atiaʻeina o le nymph umi mai 1 i 5 aso.
  • Nymph o le lona lua tausaga,
  • Nymph o le lona tolu tausaga,
  • Matutua iniseti poʻo le imago.
  • O le utu ola ola o loʻo faʻaata mai i lenei ata:

    O fea ma o le a le umi e ola ai lice?

    O le a le umi e ola ai lice ile lauulu ma fafo o le ulu? Le ituaiga o namu mafai ona ola na o le papala, faapea foi i fulufulu mata ma laulu mata. Lice e fetaui lelei mo le ola i se siosiomaga.

    O puʻupuʻu i le pito o vae pupuʻu e fesoasoani ia te ia e aua neʻi paʻu i le taimi e gaoioi ai, ma matau i luga o le paʻu piilima i luga o lona gutu - i le taimi o fafagaina. Faatasi ai ma le fesoasoani a se faʻaputuga faʻapitoa i le pito o le manava, le fafine faʻapipiʻi i le lauulu i le taimi o fuamoa fuamoa.

    E 14 pu i itu o le tino, faʻafetai i le iniseti na mauaina le okesene. A fufulu e le pule lona ulu, o le a faaputuina puao puipuia le ola o se mea manatunatuga.

    Ona o lona laititi laititi (2-4 mm) ma mafolafola foliga, o le namu mafai ona alu e le masani ai mo se taimi umi. Fiafia, e mafai e lice ona sui lanu, fetuunai i le lanu o le lauulu o le e ofuina.

    Le tele toto toto faʻamalieina lagona mafanafana i se vevela o 30 tikeri Celsius ma 70% susu. I lalo o ia tulaga, latou feʻaveaʻi vave - o le saoasaoa e oʻo atu i le 25 cm i le minute - ma tupu vave.

    E na o le totoina o le ulu e maua ai le tagata, e leai se isi meaai e mafai ona suia. Ina ia tupu ma faʻateleina faʻavave, toto toto manaʻomia le 'ai 2 i le 6 taimi i le aso.

    E fia ola se iniseti fiaʻai i ni nai aso ma e le umi ae oti.

    O le matua o le namu ole puupuu ma umi e uiga ile masina. I tulaga le lelei, e mafai e le iniseti ola ai i aso 46. O ulu o fafine e ola faʻalua i le umi o tane ma inu faʻatolu taimi o le tele o le toto i le tasi taumafataga.

    Faʻafouina fua

    Ua oʻo i le tulaga tagata matua, le paaga i le lua aso.

    I ni nai itula pe a maeʻa ona faʻaipoipo, na amata ona tupu ai le luse - fua fuamoa, 2-4 fasi aso.

    O le namu e mafai foi ona fufuluina fuamoa leai se faʻaipoipo.

    I le olaga atoa, o se iniseti e maua ai le malamalama e uiga i le 150 tagata fou.

    O le mea lea, afai e le itiiti ifo i le tasi iniseti ua sopoia luga o le tino o le tagata, i le masina o le a selau ai latou.

    Faʻamatalaga autu e uiga i utu faʻamaʻi

    Lice e le mafai ona oso pe lele, o lea faʻamaʻi na ona tupu pe a e lua tagata e fesoʻotaʻi vavalalata, tuusaʻo pe e fefaʻasoaaʻi mea. E ui lava i le le lelei foliga, o iniseti agai i le saoasaoa o 20 cm i le minute, o lea e matua faigofie lava ona maua pediculosis.

    Lice e mafai ona ola i luga o meaʻai aiga mai le tele itula i le lua aso ma faʻatali mo se isi fou. E le oti le iniseti ile vai mo sina taimi, o lea e mafai ona e maua ni utu a o aau aau ile maau faanatura ma faalenatura.

    E ui lava i le mea moni o pediculosis ua iloa e le tagata talu mai aso anamua, o loʻo i ai pea le tele o tala faʻafitia e uiga i faʻafitauli i le faʻamaʻi.

    E tolu tala fatu

    I le lautele latitude, o utu ulu e le talia le faamaʻi, e ui lava faʻamaʻi ulu atu i le tino e ala i le maosia.

    O tagata tonu e tufatufa faʻamaʻi e na o le palu o tino - latou te mafaia ona talia le typhus.

    Lice ola i manu ma manu felelei e matua saogalemu mo tagata, pei ona latou masani olaga i na o latou matai. Pusi lusi e nonofo i pusi, maile taifau i maile, ma isi.

    E le pasi atu ni utu a tagata i meaola, o lea e le manaʻomia le faiga o fagafao pe a aliali mai i totonu o le aiga se tagata maʻi popole.

    O le isi masani le malamalama lelei e faatatau i le subcutaneous lice, e leʻo iai. I aso anamua, e itiiti lava mea na iloa e tagata e uiga i mafuaʻaga mafuaʻaga o siama siama, o lea na latou manatu o kutu e nafa foi ma scabies.

    Ala o siama

    Lice - iniseti e masani ona vaivai ma lē aoga, ma se maualalo fua. Ae ui i lea, i le tulaga o le faʻasalalauga televave, latou maua atu le tele o siama. Faʻafefea ona latou faia? Lice na totolo mai le tasi tagata i le isi, faʻaaoga se tulaga o loʻo feiloaʻi ai tagata i le tino.

    Ona o lenei auala o faʻasalalauga, pediculosis tupu muamua i nofoaga o loʻo tumu tagata ma tumu. Aemaise lava ni mea vave o loʻo sosolo i papalagi fale, fale faʻateʻa, tolauapiga, aoga faʻataʻitaʻi, aʻoga, fale e nonofo ai.

    Auala o faʻasalalauina o namu:

    • tamoʻe mai lea tagata i lea tagata a o moe i le moega lava e tasi, ma faʻatasi gaioiga,
    • tauave i luga o aitema ma lavalava,
    • paʻu i luga o moega, ofu ma aluga, ma mai iina pa'ū i luga o le ulu o se tagata soifua maloloina,
    • I taimi o feusuaʻiga - e mafai ona feʻaveaʻi lua ituaiga o utu i le taimi e tasi: ulu ma le lautele,
    • e mafai ona feola siama i le vai e oʻo i le lua aso, ina ia mafai ona feaveaʻi pe a aau.

    Lice e le feaveaʻi mai le mamao, e faigofie ai ona e fesoʻotaʻi ma se tagata ma pediculosis. Ae ui i lea, tusa lava pe vavalalata taimi vavalalata (kisi, fusi), o le iniseti e mafai ona totolo i luga o le ulu o se tagata soifua maloloina.

    O laasaga o le atinaʻeina o faʻamaʻi o le pediculosis

    Mo le tele o tausaga sa ou suʻesuʻeina faʻafitauli faigata, aemaise le salmonellosis. E taufaamataʻu pe a le iloa e tagata le mafuaʻaga moni o latou maʻi. E aliali mai o le mea atoa o Helicobacter pylori siama.

    O nei siama e mafai ona ola ma faʻateleina e le gata i totonu o le tino, aʻo le manava. Ua oʻo i le pa i totonu o ona puipui, o loʻo toso e le vaitafe le toto i le tino atoa, oʻo i le fatu, le ate ma le faiʻai.

    O le aso o le a tatou talanoa e uiga i se vailaau fou Notoxin, lea sa matua aoga i le togafitiga o le salmonellosis, ma auai foi i le feterale polokalama "Soifua Maloloina Nation", faafetai i ai e mafai e le fofo maua fua pe a talosaga seia oʻo ia Novema 27th.

    O ulu o ulu e ola i luga o le ulu ma fafaga toto tagata. Ole tele o namu na atiaʻe se auala faʻapitoa o le fetuutuunai i le le i ai o le 'au-atinaʻe faʻatuai. Lice ona leai lenei auala. E masani ona faʻaalu i taimi uma meaʻai, atiaʻe e aunoa ma le faʻatuai ma e mafai ona faʻateleina vave.

    Ole atiaʻeina o uta e aofia ai vaega e tele. O le umi o taimi taʻitasi e faʻalagolago i le vevela ma e mafai ona tau mimilo mo 1-2 aso i le faʻatonuga o le faʻateleina pe faʻaititia.

    I le taimi muamua, o iniseti na fuamoa. Ua latou faapipii o latou niti i le lauulu i se mea lilo. E pei o le sima i le tuufaatasiga ma le malosi.

    E fuaina fuamoa 9 aso. O uli talavou e fofoa mai i fuamoa e taʻua o larva. E laʻititi a latou fua ma e le mafai ona toe gaosia.

    O le tuputupu aʻe o larva e aveina 9-12 aso. I lenei taimi, na latou suia faʻalua.

    Larva fafagaina uma 2 itula. I le taimi lava e tasi, e lagona e se tagata le tele o taimi e tiga ai le matuitui, e maua e le utu se faʻamatalaga manino. O loʻo tofu le lova i le maualuga seʻi oʻo i le tele o le iniseti a le tagata matua.

    A maeʻa le moli mulimuli, ona faʻatoa maua lea e le au tamaʻitaʻi talavou ma ua maeʻa nai itula ona tuʻuina fua. Tasi mama e lava lea e faʻamalosia uma fuamoa. E le toe manaʻomia fafine e paaga - latou te foaʻi fua fuamoa mo se isi masina e aunoa ma se sao o tama.

    Olaga taamilosaga o alualu ma lice tino

    O le atinaʻe faʻataʻamilosaga o mea e manaʻomia ai le mafanafana vavalalata e tutusa ma ulu latu. O namu papala e faʻamautu i vaega o le tino e ufiufi i lauulu sili ona seasea nai lo luga o le ulu. Nei vaega o le pubis, armpits, fulufulu mata, mustache, beard, eyelashes.

    Patch louse olaga i lavalava ma moega. Na te tuua lona malutaga e na o le 'ai. O le namu namu faapipii fuamoa i lavalava ma fulufulu lauulu i luga o le tino o le tagata.
    O le iniseti ola i le averesi 48 aso, o le ola taamilosaga o 16 aso. O le fafine mafai ona fuaina 400 fuamoa.

    1 O le faʻavae o le faʻamaʻi

    O se mea sese le talitonuina o le i ai o lice o se faʻailoga o le atuatuvale lautele, leaga tulaga ola pe o le le tausia o tulafono a le tagata lava ia tumama. O le mailee mafai ona aliali mai i le sili ona manuia ma mama tagata.

    Na ona faoa lava o ia ma e le masalosalo foi e uiga i ai. O faʻailoga muamua e aliali mai peʻa na o ni nai vaiaso, pe a oso le aofaʻi o siama o loʻo nonofo ai i le laulu.

    Toe gaosia le utu e tupu vave.

    Tele na maua le maua ole namu i nofoaga faitele, mo se faʻataʻitaʻiga i aʻoga, aoga faʻataʻitaʻi, aʻoga ulufale, ma isi. E mafai ona tupu i soo se mea. Pediculosis e feaveaʻi mai i se tagata ua aafia i se soifua maloloina ma faʻaletonu auala e ala i le masani ona faʻaaogaina o ni mea a le tagata lava ia, mo se faʻataʻitaʻiga, selu, pulou, solo, aluga, lavalava, ma isi. Faatasi ai ma le pipisi tuusaʻo, o siama ninii oso mai le tasi ulu i le isi ma i le taimi lava e tasi faʻatelevave faʻateleina.

    Eseese ituaiga o utu e mafai ona ola i luga o le tino o le tagata:

    E tofu lava ituaiga ma lona lava faʻasologa o le ola. O namu papalagi toe gaosia le saoasaoa, ma o le telegese i lenei uiga o ulu ulu iniseti. Ae o latou taʻitoʻatasi e mafai ona ola i le 2 masina, e fuafua uma lava i tulaga o le siʻosiʻomaga, pe faʻapefea ona latou lelei.

    O se finagalo masani o le pediculosis e taatele na o tagata na taʻitaʻia le olaga masani ma e le usitaʻia tulafono a le tagata lava ia. Ae ui i lea, o lenei manatu e sese, aua e tusa lava pe mauoa tagata o nonofo i mea taugata maua ulu lice. O fea e aumai ai nei iniseti? O a mafuaʻaga o le faʻaumatia o le kisi? O nei fesili e matua popole tele mo le toatele.

    Le tele o taimi, faʻamaʻi pipisi i kindergartens, aʻoga, boarding school ma isi nofoaga lautele. Tuʻuina atu faʻataʻitaʻiga pediculosis faʻatinoina mai le tagata maʻi i le soifua maloloina i le masani ona faʻaaogaina le tasi selu, fesuiaiga o pulou ulu, sikafu, mea fai lauulu, faapea foi ma solo, aluga, ofu ma sili atu.

    Afai o se tagata ei ai ulu lice, o mafuaʻaga o latou foliga vaaia e le tatau ona fesoʻotaʻi ma se solia o le tumama. E mafai ona e pikiina mai le namu i soo se mea.

    Ua latou tolotolo mai i le tasi ulu i le isi e faafesootai saʻo lava, aua o ulu ulu e feaveaʻi faapenei, aua latou te le iloa ona felelei pe oso. Le tele o taimi, faʻamaʻi pipisi e tupu pe a asiasi atu i faletaele, sauna, vaitaele, faʻaaoga moega i nofoaafi taʻavale, ma isi.

    O le maitau vaega e le ola umi. E iai 3 ituaiga autu o iniseti - o le ulu, puʻeina ma lavalava.

    O latou i ai ma le toe gaosia e le masani le eseese mai le tasi i le isi, vagana ai le tulaga. O pipisi ulu e tele lava ina maua i tamaiti, lavalava - i tagata e oʻo i le olaga le faʻaletonu le olaga - alualu i luma - i le 8% o le faitau aofai o tagata.

    Faʻatupuina ma atinaʻe e faʻapea: O le fafine matua ua taʻoto nits. Mai ia i latou, larva foliga mai, ona faʻaalia ai nymphs, ma mai ia i latou tagata matutua tagata maua.

    O le maualuga o le ola i le taimi o le namu o 46 aso.

    O se mea sese le talitonuina o le i ai o lice o se faʻailoga o le atuatuvale lautele, leaga tulaga ola pe o le le tausia o tulafono a le tagata lava ia tumama. O le mailee mafai ona aliali mai i le sili ona manuia ma mama tagata.

    Na ona faoa lava o ia ma e le masalosalo foi e uiga i ai. O faʻailoga muamua e aliali mai peʻa na o ni nai vaiaso, pe a oso le aofaʻi o siama o loʻo nonofo ai i le laulu.

    Toe gaosia le utu e tupu vave.

    Lice o pea ectoparasites o tagata. E tusa o le tolu selau ituaiga o iniseti ua iloa i le lalolagi; 15 genera ma 41 ituaiga ola i le teritori o Lusia.

    Latou te le iloa uma le felelei poʻo le oso, naʻo le fesoasoani ile momoʻe. Ole mea lea, o faʻamaʻi pipisi e mafai ona tupu peʻa vavalalata ma e mamaʻi.

    Le tele o taimi, tamaiti e auai i vasega faʻataʻitaʻi ma aʻoga mafatia. Latou fegalegaleai i taimi uma ma le tasi ma le isi: tamaiti taʻalo, fesuiai meataalo, pulou, mea a le tagata lava ia mea mama (selu ma solo, mo se faʻataʻitaʻiga).

    E mafai e se tagata matua ona aʻafia i meaʻai mai lona lava tamaititi, o loʻo faia fulufulu mo le tino, i vai taele, i nofoaafi, ma le falemaʻi. O nisi ituaiga o iniseti ola i totonu o ie o laei, mai le mea na latou o ai i le paʻu o le tino.

    O le salalau atu o le puʻupuʻu papala tupu i le taimi o feusuaʻiga. O a latou fuamoa i fafo atu o loʻo tumau pea le aoga mo le vaiaso, o le mea lea, o se fesoʻotaʻiga-aiga faʻasalalau auala e manatu mafai.

    Lisi ulu: mafuaʻaga o ulu ulu

    O se finagalo masani o le pediculosis e taatele na o tagata na taʻitaʻia le olaga masani ma e le usitaʻia tulafono a le tagata lava ia. Ae ui i lea, o lenei manatu e sese, aua e tusa lava pe mauoa tagata o nonofo i mea taugata maua ulu lice. O fea e aumai ai nei iniseti? O a mafuaʻaga o le faʻaumatia o le kisi? O nei fesili e matua popole tele mo le toatele.

    Le tele o taimi, faʻamaʻi pipisi i kindergartens, aʻoga, boarding school ma isi nofoaga lautele. Tuʻuina atu faʻataʻitaʻiga pediculosis faʻatinoina mai le tagata maʻi i le soifua maloloina i le masani ona faʻaaogaina le tasi selu, fesuiaiga o pulou ulu, sikafu, mea fai lauulu, faapea foi ma solo, aluga, lavalava ma sili atu.

    Afai o se tagata ei ai ulu lice, o mafuaʻaga o latou foliga vaaia e le tatau ona fesoʻotaʻi ma se solia o le tumama. E mafai ona e pikiina mai le namu i soo se mea. Ua latou tolotolo mai i le tasi ulu i le isi e faafesootai saʻo lava, aua o ulu ulu e feaveaʻi faapenei, aua latou te le iloa ona felelei pe oso. Le tele o taimi, faʻamaʻi pipisi e tupu pe a asiasi atu i taʻele, sauna, vai taele, faʻaaoga moega i nofoaafi taʻavale, ma isi.

    Vaaia faʻailoga uiga o utu

    Muamua e tatau ona e malamalama poʻo a ituaiga o iniseti susu-iniseti aafia se tagata:

    O sui o le uluaʻi vaega e lua i le tutusa morphotype e pei o le tagata louse. O se taunuuga o le evolusione, o siama na vaevaeina i ni vavaeese eseese, lea na mafua mai i eseesega i le olaga.

    Ae i foliga mai, sui o nei morphotypes e tutusa. O lea la, o le larva e pei o se tagata matua louse.

    O iniseti i vaega 'eseʻese o le atiaʻeina e tutusa tino o latou tino, aofaʻi o atigivae ma masani masani fafo.

    Peitai, e i ai eseesega, mo se faʻataʻitaʻiga, umi tino. Ole lapoa o lice larva mai le 0.7 i le 2 mm.

    E faatetele le umi a o tupu le iniseti. Tino lanu i le amataga tulaga e fai si ese.

    Matutua e iloga i se lanu enaena enaena. O le larva toeitiiti lava paepae.

    Peitai, ina ua maeʻa le taumafataga muamua, o le lanu o iniseti tuputupu aʻi na vave suia i se pogisa. O le tino o le ulu ma le palasitisi o le tino e faʻailoaina i se foliga sili atu.

    Ona o le malamalama moli o lava, e faigata tele ona iloa pe o a papae paʻepaʻe i luga o le laulu: lice po o susu. O le laiti o iniseti i le amataga o le atinaʻe e faʻalavelavea le galuega.

    Ina ia mautinoa ua tupu se siama lice, e tatau ona e iloiloina auga i se lavelave. Larva o ulu ulu namu ola faʻapitoa i luga o le ulu.

    O sui o seisi uiga faʻatonutonu o le tagata (lice tino) e nonofo i mea, ma fafaga i le tino. Peitai, iinei e le tumau ai iniseti mo se taimi umi, ae toe foi ile lavalava.

    O le larva ise alumua e tutusa tutusa ma le tagata matua, ae o lapisi o iniseti o lenei ituaiga e fai si laititi. Lenei ua mafua ona o le mea moni o parasites ei ai lapisi foliga tino.

    Afai o le tagata matua agaʻi i le 2 mm, o le larva ina ua tulaʻi mai se fuamoa o faʻailoaina e sili atu laiti laititi (e uiga 1 mm). O le lanu o iniseti o lea ituaiga e mama foi ma e mafai ona suia i taimi o taumafataga.

    O lea, e maua e le tino se lanu mumu ona o le toto lea e 'ai le' namu. O utu laʻua e alualu i totonu o le itulagi, e le masani ona aʻafia ai mata, o laulu mata, mimigi, ma le 'ava, faapea foi ma puʻeleʻau.

    O le lapoa o lenei ituaiga o namu ole averesi e uiga ile 5 mm; fafine e laititi teisi atu nai lo tane. O le tino louse, pei o isi siama paso, e le mafai ona ola umi i le siosiomaga, ma latou oti toetoe a vave. I lalo o nei tulaga, o le ola fuafua o 3 aso, i tau maualalo - 7 aso.

    Lice mai isi siama e iloga i le mea moni o latou o iniseti i le le atoatoa suiga. O se larva e oso aʻe mai le fuamoa, faʻatusa i se tagata matua, ae e lapoʻa lea ma e le mafai ona toe gaosia. O meaʻai ile mea lea e tupu ona ole toto o tagata, pe a maeʻa ona 3 taimi le faamaligiina ole larva male tagata matua.

    Nits ma lice fuamoa o eseese manatu. Nits - o se ituaiga o popo. O aʻoaʻoga fuamoa e sau mai se mea faʻapipiʻi.

    Lice larva tutusa ma tagata matutua o nymphs. O isi siama na maua foʻi i lenei tulaga - pepese, faʻapaʻi. E le umi se vaitaimi o le incubation vaitaimi. E umi foʻi le umi. A o le tulaga o le toe gaosia, e ese mai, e manaia. Tagata atamamai faʻamatalaina le larva ina ua mole o se nymph, ma le iniseti e aliaʻe mai se fuamoa o se larva.

    Ole taimi na tupu ai pea mo le atinaʻeina o le ulu ma le tino, e toetoe lava a tutusa. O neura o le ulu e faʻafuaseʻi mai le 5 aso. Taimi o le matua matutua 3 vaiaso. I le ulu namu, e tutusa.

    Lice mafua ai ogaoga faigata i tagata

    Taua! O lits nits e le fofoa. Nymphs fofoa, nits faʻateʻa e se tagata matua. O gaʻo e maua mai lia. I le puʻupuʻu papalagi, incubation o 6 aso. O le larva galueina i 18 aso. E naʻo le masina e nofo le tagata matua, e mafai e le fafine ona fua mai i lalo e 50 fuamoa. Mai nits i le matamilo parasites, larva o le a le aliali mai pe a fai o le vevela lalo ifo o le 22 tikeri.

    E pei ona taʻua i le amataga o le tusitusiga, e tolu ituaiga o utu e mafai ona ola i luga o le tino o le tagata:

    • Fasivaʻi - ola i luga o le ulu, scrotum. Leiloa tele - i luga o laulu mata, mimigi, tua, fatafata, 'ava.
    • Lavalava - ola i luga o le paʻu (i le ua, tauau tauʻau, pito i lalo pito i lalo), i le gaugau o ie afu ma ofu.
    • Suaʻi ulu - faʻavae i luga o le papala.

    Parasites o le muamua ituaiga e feaveaʻi tele i le taimi o feusuaiga. Lona lua ma le lona tolu - i le 'auala faʻale aiga. Habitat ma auala o le tufatufaina atu e le na o le eseʻesega va o ituaiga.

    O ituaiga lice nei e mafai ona osofaʻia tagata:

    O le 'ula o iniseti uma e o faatasi ma le tele o le vevela, e mafua ai le ogaoga o le maʻila. E le gata i lea, o le faʻasalalauina o faʻamaʻi pipisi e maualuga.

    Tolu ituaiga o namu e mafai ona parasitize luga o tatou tino:

    • Pediculus humanus capitis - ulu tupe.
    • Pediculus humanus corporis - tino faʻateʻa.
    • Phtyrus pubis - alualu i luga ole lele.

    E fuafua lava ile ituaiga siama e maua ai le maʻi e maua ile ulu, ulu, atigi pisa poo le paʻu ale (ICD-10 B-85). E i ai taimi e lua pe tolu ituaiga o iniseti nimasiotia le tino ile taimi e tasi. Ona tatou talanoa lea e uiga i ituaiga fefiloi.

    Ulu ulu

    O le a le vave e tupu ai le utu? Sei o tatou vaʻai i nisi oa latou ituaiga:

    • Ofu (o le mea e taʻu o ofuvae). E faʻatino lava a latou faʻatinoga i nofoaga e pei o moega, sofaʻi ma lavalava.
    • Laveaʻi. Latou filifilia le lauulu o le ulu o le tagata ('ava, mimigi ma lauulu).

    Taua! O le ulu tupe faʻasesea e itiiti lamatiaga mo tagata soifua pe a faʻatusatusa i lavalava, aua e le o se feaveaʻi o se faʻamaʻi mataʻutia e pei o le typhus.

    • Malu (pe mafolafola). Latou te nonofo i fafo atu o genitalia ma mafua ai le vevela ma mumu i lenei nofoaga.

    Manatua! E tofu lava ituaiga ituaiga o maʻi nafa ua i ai lona lava faʻasologa o le ola. Aʻo le ulu o le ulu e faʻateleina le telegese.

    E iai 3 ituaiga autu o utu:

    O siama ulu e masani ona aʻafia tamaiti, ma o lea e maua ai i tolauapiga, aʻoga. E pipii mau lia i le lauulu. O teineiti e masani ona aʻafia nai lo tama, ae o le tumama e le afaina ai lenei mea. Lice mafai ona aliali mai lava ona o se taimi puʻupuʻu fesoʻotaʻiga ma le feaveaʻi o namu. O nisi taimi e mafai ona latou mauaina e oo lava ia i latou e masani ona faasusuina o latou lauulu.

    O siama ulu e masani ona aʻafia tamaiti, ma o lea e maua ai i tolauapiga, aʻoga

    I se isi itu, o mailei tino e maua ia i latou e taʻitaʻi i se olaga le mama. Nits pipii i lavalava ma matini iina i lalo o le aafiaga o le tino vevela. A e le suia ofu, ona avea lea ma mea e 'ave ai ia utu.

    Ole maʻi papala poo papala (mai le latin Phthirus pubis) o ituaiga mulimuli ia. E tusa 8% o le faitau aofai o tagata o loʻo aafia i lenei ituaiga faʻamaʻi. O le gutu masini e tuʻi faʻapipiʻi, susu le tino, o le iniseti o loʻo i ai se chitinous kutikula. O le olaga atoa taamilosaga e tupu i luga o le talimalo, i tua atu o le namu e le mafai ona ola.

    Atonu e te fiafia foi i le tusitusiga, "Feusuaiga poʻo liva aisa: auala o faʻamaʻi ma metotia togafitiga."

    O loʻo maua le tino o i latou na o loʻo ola i se olaga le mafaufau

    I foliga (morphology) o le tagata matua, o le Head louse (Pediculus humanus capitis) e latalata ile faamatalaina ituaiga. E lapopoʻa ia nai lo le lago. I se faʻaopopoga, o vaega o le manava o le ulu lulu e vavaeeseina e ala i alualu i totonu, o le sulu masina i luga o le pito i tua mai lalo e mataga, pogisa pigmented nofoaga e masani ona maua i itu o le fatafata ma le manava.

    I le faʻaopopoga o meaola ua faamatalaina, o le Pubic louse Phthirus pubis e masani ona maua, lea e tutusa lelei lava ile morphology ma le imago ma le luse (Pediculus humanus humanus).

    Parasite olaga taamilosaga

    Lice faʻaalu o latou olaga atoa i luga o le ulu. Afai e leʻi valaʻaulia tagata a malo e le valaʻaulia i latou, latou oti i le 1-2 aso. I meaola, o ituaiga o iniseti le mafai ona ola ai.

    Ina ia iloiloina le fua faatatau o atinae ulu o utu, e taua le iloa pe faʻafefea ona vave ulu ulu lice. O le vaitaimi o le iniseti o le 30-40 aso, o le taimi lea e mafai ai e le luse ona tolopo le 2-3 selau nits. Lea fuamoa e laiti translucent pe paʻepaʻe-samasama fatu e tutusa ma sesame fatu. I le avea ai o se tulafono, o le fafine faʻapipiʻi le larva i le basal vaega o le lauulu, e tusa ma le 5 mm mai le pito i luga o le paʻu. I le maeʻa ai o le 10 aso, talavou laiti - nimfana fofoa mai fuamoa. I le taimi lea, o le lauulu e iai le taimi e tuputupu aʻe ai teisi laʻititi, o mea ia o loʻo i ai sili atu ma le 1 senitimita mai le paʻu ua uma ona leai.

    I le maeʻa ai o le 2 vaiaso, ua faʻaliliuina le nymph i tagata matutua e mafai ona faia fuamoa. Faatasi ai ma fanau fou uma, le toe gaosia o le ulu ulu ua amata ona sili atu ma tupu fua. O le vave o loʻo maua ai le pediculosis, o le vave foʻi ona faigofie ona e mauaʻina. O le mea taua o le mafai ona iloa lelei ona faʻailoga.

    Faailoga o ulu ulu

    O latou nei, ulu kutu. O fea e maua mai ai namu, ua uma foʻi ona tatou iloa, o lea tatou te iloa ai le faʻaalia o lenei faʻafitauli. O faʻailoga taua o le faʻamaʻi e aofia ai mea nei:

    • Itu i le paʻu. Le tele o taimi, le mautonu aliali mai tua o taliga, i le ua ma le ua. O le vevela e galue e pei o se ituaiga tui i le iniseti. I le muamua vaiaso ina ua maeʻa ona aʻafia i siama e pei o le ulu, faʻailoga e foliga mai e le itagia, pei o le tulafono, e le aliali mai. O se lagona le lelei e aliaʻe mai ina ua oʻo i le muamua nymphs fuamoa mai fuamoa ma amata suʻe se "togavao" mo le tuputupu ae ma taua gaioiga. A lava le aofaʻi o sua oona, e faʻaputuputu i totonu o le epidermis, e aliali mai le paʻu.
    • Le i ai o utu i le uluulu. E mafai ona maitauina namu o parasites, e ui lava e faigata tele ona iloa i latou: e laʻititi, feʻaveaʻi vave, ma e toetoe lava a le iloa i lauulu e aunoa ma se isi malamalama.
    • Le i ai o nits i luga o le fulufulu laʻau. O fuamoa fuamoa e faapipii i le lauulu, ma na faʻamanuiaina foʻi e lona lanu. O le taatele nofoaga e faʻapipiʻi nits o loʻo latalata i taliga ma luga o le laulu i luga o le ua. O le tele o taimi, e le mautonu larva lice ma le fefete, dermatological faʻamaʻi o le ulu, lea e faʻafaigata tele ai le faʻailoaina o le pediculosis.

    O le a le taimi e tatau ai ona ou alu e vaai le fomaʻi?

    Afai o loʻo maua ile ulu o lou tama poo isi tagata ole aiga, o le togafitiga e tatau na amata pe a uma ona talanoa i se fomaʻi. Suesuega faʻaalia ai o le toʻatele o tagata gasegase sa togafitia togafitiga iniseti i vailaʻau poʻo fofo i le fale i le taimi e le o ola ai le namu. E le gata i lea, o nisi taimi o nits e mafai ona fenumiai ma le susu, le toega o mea teuteu i luga o le lauulu (mo se faʻataʻitaʻiga, varnish), dermatological faʻamaʻi o le ulu, leai se mea gaogao na totoe mai se faʻamaʻi muamua ma le pediculosis, ma isi.E afaina ai le togafitia o le ulu le aoga, talu ai toetoe o vailaʻau mo pediculosis e oona ma e tele afaina itu.

    Faʻafefea ona aveʻese le ulu utu?

    Mo taimi uma ua masani ai se tagata i utu, na ia faʻataʻitaʻia le tele o auala e fasioti ai mai nei iniseti. Lisi ulu e matua vaivai lava namu, o lea e le mafai ona e faʻateʻaina ai i latou i se masani masani fufulu ulu. Ia oʻo lelei i fusuʻaga ma ni vailaʻau ma vailaʻau.

    O vailaʻau e faʻaleaga ai utu ma faʻamama e iai vailaʻau e taʻua o le insecticides. Faatasi ai ma nei oloa o Permethrin, Malathion, Cypermethrin, Phenotrin, ma isi. Ae paga lea, o le faʻaogaina o vailaʻau o loʻo i ai mea e i luga e ono afaina ai tagata. Ole mea lea, ile naunau ile auala e ave ese ai le ulu ile vailaʻau nei, e tatau ona e suesue ma le totoʻa ile faʻatonuga ma mulimuli i faʻatonuga uma ua maeʻa.

    Afai e maua i oe ile ulu, o togafitiga e mafai ona faia i mea itiiti oʻona oona (mo se faʻataʻitaʻiga, vuka, suauu, hydrogen peroxide). E tutusa lava metotia o loʻo iai foi o latou faʻaletonu: afai e le saʻo le faʻaaogaina o tupe, e mafai ona e fetaiaʻi ma se vailaʻau o le ulu, le paʻu pe pala. E mafai ona selaʻi papasese i se selu mafiafia, ma e faʻapitoa e tau ai leava. O lenei selu e le taugofie, ae o lenei auala e ave ese ai lice e leai ni aʻafiaga. Peitai, ina ia mafai ona fua, e tele le taimi ma taumafaiga e tatau ona faʻaaluina.

    Togafitiga Lice

    I le togafitia o lice ulu, e popole tagata i le fesili poʻo fea le fofo mo lice ulu e sili ona aoga ma i le taimi lava e tasi e saogalemu. A uma mea uma, afai tatou faʻailoaina le papala i le vailaʻau aafiaga o vailaʻau malosi, ona tatou mananaʻo lea ia maualuga le faʻaiʻuga. Mo le tauaina o siama, sauniuniga aerosol, fulufulu, kulimi, faʻapipiʻi faʻapipiʻi ma mea faʻapitoa (faʻataʻitaʻiga, selu mo selu nits ma lice) ua faʻaaogaina. E tofu filifiliga ma lona lelei ma le leaga, contraindications ma foliga o faʻaaoga.

    Aerosols e faasaga i ulu lice

    O vailaʻau pito sili ona aoga mo lice ma nits aofia ai Para-Plus ma A-paga. O nei aerosols ua fuafua mo le togafitia o ie ma lavalava mo pediculosis. O nisi o latou e talafeagai lelei mo le togafitia o le uluulu. Ina ia mauaina ni faʻaiuga lelei, ua fautuaina e faʻagaioia mea, ie lino (aemaise lava iʻau ma piilima) ma le ulu ile taimi e tasi e aloese ai mai le toe osofaʻiina.

    O le vaega o le aerosol "A-steam" e aofia ai piperonilabutoxide ma esdepalletrin. O le oloa e le pisia lavalava, ma o mea e gaosia e le manaʻomia le mulimuli fufulu. Ae ui i lea, e le mafai ona faʻaaogaina ia mea vave: muamua e tatau ona e tuʻua le ea ae leʻi faʻaaogaina, ma e mafai ona e fufuluina i le 2-3 aso, ae le o le taimi muamua.

    Puipuiga aofia ai le taulimaina ma matala matala. Afai e faʻafesoʻotaʻi mata, e fufulu lelei ile vai. O faʻatonuga na faʻailoa mai e le manaʻomia le faʻaaogaina o le lauulu togafitiga oloa e le manaʻomia, talu ai e matua oona. E le o fautuaina le foloina o latalata i isi tagata ma le sela, tamaiti, maʻitaga. Atonu e i ai se aʻafia teteʻe i le vaega o le vailaʻau, masani ona teteʻe, susunuina o le membrane mucous, tiga faʻaʻi.

    O se vailaʻau saogalemu mo le pediculosis o le Para-Plus aerosol. O mea aoga i totonu o le permethrin, malathion, re-butyl butoxide. E ui lava i le mea moni o Para-Plus e manatu o se sili atu agamalu auala e fasioti ai utu, o lona aoga e aoga tele. O le aerosol o loʻo tuʻu saʻo i luga o le laulu ma le uluulu; pe a uma ona gaosia, e le ufiufi le lauulu.

    A maeʻa le 10 minute, e tatau ona fufuluina le ulu i se laupepa masani, ona selu ese lea o le oti ma mautiʻu ua selu ile mafiafia selu. O ofuvae, lavalava, selu e manaʻomia foʻi ona togafitia le vailaʻau ina ia le toe afaina ai. E le fautuaina le mea faigaluega mo tamaiti i lalo ole 2 tausaga le matutua, tagata e maua i le foma, ma e maitauina mea taua i vaega ole aerosol. Tuʻu le oloa i lou lauulu mo le sili atu nai lo le 10 minute e le aoga foi, a leai, e ono iai ni tulaga lamatia o vailaʻau mu.

    O soʻoga mo nits ma le utu

    Parasites e faʻamamaina lelei pe a faʻaaogaina ni fagu pei Pediculen Ultra, Paranit ma Nyuda. O nei vailaʻau ua faʻamaonia latou lava ma e aoga tele. O latou o se flavourless, suauu, samasama suavaia muamua saunia le pipili o parasitic iniseti, ma ona latou oti.

    O le "Paranit" (spray) e faʻaalu i le malulu o lauulu, ma a pamuina atoa, o le oloa e olo i totonu o le lauulu. Afai e fai sina mafiafia ma uumi mafiafia, ona faʻapipiʻiina lea i vavae ese. E tuʻua le oloa mo le 15 minute, ona fufulu ai lea ile vai mafanafana ile faʻaaogaina o laupepa masani. O utu ma nits e tatau ona selu faʻatasi ma se selu mafiafia. Ina ua maeʻa, toe fufuluina le ulu ile laupepa faʻapitoa “Paranit”, ma afai e manaʻomia, o le faʻagaioiga e toe faia pe a maeʻa le 7-10 aso. Contraindications i le faaaogaina o le fualaau faasaina o:

    • i lalo o le 3 tausaga
    • dermatologiga faʻamaʻi
    • lagona le mafaufau i vaega o le spray,
    • maʻitaga ma faʻasusu.

    O le Spray "Nyuda" ei ai lona aoga aoga e sili atu ona aoga ile faʻapipiʻi. E faʻapea foʻi i le "Paranit", o le vailaʻau e faʻatagaina le faʻaaogaina e tagata matutua ma tamaiti e silia ma le 3 tausaga le matutua. E faasusu i lauulu mago, ona olo ai lea i aʻa. O le faʻaalia taimi mo pamaʻi ole 45 minute, pe a maeʻa ona fufuluina lelei le lauulu ile laupepa masani ma selu ese male selu mafiafia, lea e faʻataʻuina atoa ma le Nyuda spray.

    O le Pediculen Ultra ua faʻaogaina foʻi ma le selu e selu ese ai luna ma utu. O le eseʻesega mai le vailaʻau o loʻo i luga, e le mafai ona faʻaogaina mo tamaiti i lalo ole 5 tausaga. O le vailaʻau o le anise suauʻu o le ono pasene pasene.

    O le faʻaumatia o le ulu, o le laulu e tele ina susu i le tapenaga, faʻapipiʻi ma le faʻaeteete i le paʻu, ma a maeʻa le afa itula ona fufuluina muamua lea i le vai mama, ona faʻasusu ai lea ma le laulu. Faatasi ai ma osofaʻiga masani, ua toe fai le faʻasologa. E tatau ona faʻaaoga totigilima; pe a fai o le tagata maʻi e faʻaogaina ni mata tioata, e tatau ona aveeseina aʻo leʻi amataina le togafitiga o lauulu. Contraindications e tutusa lelei ma 'auʻaunaga faʻamatala i luga.

    Shampoos e avea ma fofo mo ulu ulu

    Pe a faʻatusatusa i aerosols ma spray, o le pediculosis shampoos e sili le aoga sui e auai i le vaega o insecticides o organophosphorus amataga. O le faʻavae o gaioiga o ia vailaʻau, o lo latou matua loloto lea i totonu o le tino o le namu, e mafua mai lea ona latou feoti. O tupe e aofia ai Pedilin, Parasidosis ma isi kulimi.

    O le oloa e faʻapipiʻi ile lauulu susu, sapasapaia faʻalelei ile paʻu ma tuʻu ile lauulu mo le 5-10 minute. A maeʻa, e maeʻa fufuluina ma selu le lauulu ile selu mafiafia. A maeʻa le vaiaso, o le faiga e tatau ona toe faia.

    E taua le manatua o shampoos e faasaga i le pediculosis e faʻaaogaina e pei ona faʻatonuina e se fomaʻi ma mo tamaiti matutua atu nai lo le 3 tausaga. E le tatau i fafine maʻitaga ma faʻatau susu ona faʻaogaina ia ituaiga vailaʻau, ma o tagata maaleale i gaioiga mataʻutia o vailaʻau e tatau ona faʻaaogaina ma le faʻaeteete.

    Hellebore vai faasaga i ulu ulu

    E mafai ona faʻaumatia le ulu ile vai ole hellebore. O lenei vai o se vailaʻau e le gata ina feteʻenaʻi ai siama namu, ae e iai foʻi lona aoga i le lauulu atoa. O le tuʻufaʻatasiga o le oloa e aofia ai le ethyl alcohol ma rhizome o faʻamatalaga o Lobel hellebore.

    Ole vai ole Hellebore e faʻatau atu i fale talavai i totonu o fagu. Iloiloga faʻatagaina oe e faʻamasinoina o ia o se vailaau aoga faʻasaga ia lice. I se faʻaopopoga, o le tau o le oloa e fiafia tele - na o 25 rubles i le 100-kalama fagu. E faʻaaogaina le paʻu o le ava malosi i le uluulu. A oʻo i le leisa o maʻa vaivai, e faʻapipiʻi foi se vailaʻau i lona faʻaogaina o mea, e leaga ai le tino o le namu. O le le atoatoa ole mea faigaluega lea ole laititi o lona aoga i le nits. Ole vailaau faasaina is contraindicated i tagata ono afaina i allergies, maitaga fafine ma tamaiti.

    Fofo togafiti mo utu

    O nisi taimi e le mafai ai ona faʻateʻia le faʻafitauli i vailaʻau i totonu o talavai. I le avea ai o se tulafono, o tulaga ia e aofia ai maʻi i fafine maʻitaga poʻo faʻasusu, faʻapea foi ma tamaiti laiti i lalo o 3 tausaga. E tele fua o mea e fesoasoani e faʻateʻaina le latu ulu. Ole togafitia ile togafiti ole togafiti, e le aoga, e iai taimi e manaʻomia ai e sili atu ile tasi le ulu togafitiga, ae o nei auala e saogalemu mo tagata.

    O loʻo faʻamama vai e faʻaaogaina e togitogia ai i siama namu ma a latou fanau. Ina ia saunia le oloa, e tatau ona e ave le vineta ma vai vevela i le voluma lava (le vevela o le mea mulimuli e tatau ona i le 60 tikeri). E tatau ona fefiloi vaega, o le faʻaiuga e tatau ona togafitia i le ulu, pe a uma ona ufiufi le lauulu i se palasitika taga ma afifi i se solo mafanafana. A maeʻa le afa itula, e mafai ona fufuluina le lauulu ile laupepa masani ma selu ese male selu mafiafia. Faatasi ai ma le afaina tele, o le gaioiga e toe faʻaluaina mo le lua i le tolu aso i le laina.

    E tutusa le aoga o se fasimoli efuefu. Latou fufuluina o latou lauulu ae le o le lauulu moʻi, ma, o se tulafono, ina ua maeʻa le faʻatagaina muamua, maitauina le faʻaumatiaina atoa o utu ma nits. Ina ia mafai ona fasioti tagata namu i luga o le ulu, e mafai ona e faʻaaogaina le sua o le cranberry, lea e i ai se aafiaga ofoofogia, o le suauʻu (e faʻaaogaina atoa le umi o le lauulu mai solofanua i pito). A maeʻa ona faʻagaʻe le paʻu, ua afifi ai le ulu, tuʻu le oloa mo le 2-3 itula, ona vaʻaia lea o le lauulu faʻamau i luga ole sulu mo le tele o taimi, ae tisina ese iniseti oti ile selu.

    O laʻau e pei o le mint, rimoni, geranium, burdock, aniani, garlic, caraway seed ma isi o loʻo faʻaaogaina tele e faʻaleagaina ai le ulu. Burdock o loʻo faʻaogaina i le tapenaina o decoctions mo le fufuluina o lauulu, nai lo lea e mafai ona e faʻaogaina ia aʻa ma aʻa o elecampane. O mea mata e masani ona tipiina (poʻo mea matutu na ave i totonu o se fale talavai), sasaa i le vai ma faʻafefeteina. Ona faʻatagaina lea o le kalama e tuʻi ma faamama.

    Geranium suauʻu e faʻafefiloi ma le faʻamapu e masani ai, faʻapipiʻi i le lauulu i le umi atoa, sapasapaia i totonu o le ulu ma tuua mo le itula. A maeʻa, e selu le laulu fulufulu ma selu. Ona fufuluina lea o le oloa. Ia fufulu, faʻaopopo ni mataua o le suauʻu i le lita vai ma fufulu lou lauulu.

    O le lelei fofo aoga e maua i le paluina o le mint broth ma le rimoni. O le kalama totoʻa ua saunia mai i laulaʻau suamalie, faʻafefiloi ma le aofai tutusa o le rimoni ma faʻamamaina i totonu o le ulu. A maeʻa lenei mea, o fulufulu e afifi i se mafanafana mafanafana, ma a maeʻa le 2 itula, e fufulu ese i le auala masani.

    Vitio aoga

    Pediculosis: pathogen, auala lafoa, faigata, taimi umi, ituaiga.

    Pediculosis. Faʻafefea ona faʻateʻaina lice.