Alofaia

Togafitiga o cicatricial alopecia

I faiga faʻafomaʻi, o se aga masani e faʻavasegaina le pala i ni tele ituaiga, faʻamoemoe i le natura o le faʻafomaʻi ata. Cicatricial alopecia o se maʻi seasea. Faatasi ai ma lenei ituaiga o pulu, lea e aʻafia tele ai fafine i luga atu o le 40, lauulu folo ua faʻaleagaina, ma maʻila foliga i luga o le ulu. Cicatricial alopecia e faigata ona togafitia.

O mafuaʻaga tonu o le atinaʻe o le cicatricial alopecia e leʻo iloa. E faʻamautuina o le faʻafitauli e le o le mafuaʻaga. E ui o lea le faʻamaʻi mafai ona tupu faʻasaga i tuaʻaiga o mea faʻalenatura o faʻaletonu:

  • ichthyosis (faʻaleagaina faʻaleagaina o le maʻilaʻulu),
  • afaina le paʻu,
  • le faʻaleleia o atinaʻe o folika ma sili atu.

O le lamatiaga sone mo le atiaʻe o le cicatricial alopecia e aofia ai tagata o loʻo faʻamaonia o loʻo maua i siama ma isi faʻamaʻi pipisi. syphilis, mamapala, psoriasis, lichen ma isi.

Ole foliga mai ole faʻamaʻi e mafai foi ona taʻitaʻiina ai le masini faʻatamaia ile paʻu ole ulu: manuʻa, mu, afaina i vailaʻau.

Taua! O lenei ituaiga o pulu ua mafua ona o le suia o le masani ona fesoʻotaʻi fusi tisu pe suia atrophic paʻu.

O nei soli tulafono e faʻatamaʻia ai le afaina i le papala. O le iʻuga o lea faʻaaliga, ua mafuli ai le pefu o le lotoifale. Mulimuli ane, o le paʻu na faʻaleagaina na tapunia ma piniki granulation.

I le vaega mulimuli o le atinaʻeina o faʻamaʻi, o loʻo i nofoaga faʻapitoa lava o fesoʻotaʻiga o loʻo faʻaogaina i totonu o le faʻafitauli. I totonu o le mea mulimuli e leai ni toto toto e fafaga ai fatuga. Ona o le le lava o le okesene, o le mea mulimuli e oti ai, o se faʻaiuga lea o le tuputupu aʻe lauulu taofi i luga o le faʻafitauli vaega.

Cicatricial alopecia e vaevaeina i:

  1. Peraimeri. Faatasi ai ma lenei pepa, tulaʻi tulaʻi le tulaʻi i le taimi lava e maeʻa ai le faʻatamaia o le fol (hair follicle).
  2. Maualuga. Pathology tupu mafua mai i le alualu i luma o le pupuga faagasologa. Tulaga lua o le pala e le togafitia.

E fuafua lava i le mafuaʻaga cicatricial alopecia atiaʻe e pei:

  • exfoliating panniculitis,
  • eosinophilic pustular folliculitis,
  • follicular degeneration syndrome
  • Pseudo-pelads a Brock,
  • decalcifying folliculitis,
  • follower lichen planus.

O se x-ray foliga o faʻataʻitaʻiga e faʻaesea foʻi. O se faamaʻi e tupu mai i le taimi o togafitiga o se siama pipisi. X-ray togafitiga mafua ai le manifinifi o le laulu ma faʻaleagaina le paʻu.

E tusa ai ma localization, cicatricial alopecia vaevaeina i frontal (muaulu) ma androgen-faalagolago (aemaise lava - pale).

Togafitiga ata

O le natura o le faʻafomai ata i le cicatricial alopecia ua fuafuaina e le ituaiga o mea na mafua ai le atinaʻeina o le faʻamaʻi. Pau lava faʻatuatuaina faʻailoga o le i ai o faʻafitauli o le puluʻi o se vavaeʻese se vaega o le ulu ma fula o aano o le lotoifale. O faʻailoga o totoe e ono pei ona taua i lalo:

  • tigaina tiga
  • ogaoga o le vevela ma le mu,
  • fulafula ma mumu o le paʻu,
  • solo.

Taua! O fulufulu ma le cicatricial alopecia e paʻu vave pe a maeʻa ona faʻaalia i se mafuaʻaga mafuaʻaga poʻo le tele o taimi aʻo faʻagasolo le faʻafitauli.

Diagnostic Metotia

Ole mafuaʻaga ole auala e saʻilia ai le faamaʻi ole mafuaaga ole faamaʻi. O nei faʻatonuga o loʻo tuʻua faʻatasi ma le pala o lenei:

  • mycosis,
  • pustular ma bullous dermatosis,
  • keloid afaina o foliki,
  • afaina o le siama poʻo siama,
  • sarcoidosis ma isi.

O le faʻavae o le maʻi o se biopsy o aano o loʻo aoina mai le nofoaga o faʻafitauli. O le metotia faʻatagaina oe e suʻesuʻe le gaioiga o faʻailoga o le paʻu ma e faʻailoa mai le tulaga o loʻo i ai nei o le faʻaumatiaga o le lauulu.

Trichoscopy ma phototricoscopy avatu sili atu le saʻo o iʻuga. Uma auala mafai ai oe e seti:

  • ituaiga paʻu
  • tulaga o lauulu folikel,
  • maualuga ma fua faatatau ile va o soifua maloloina ma pa'ū lauulu,
  • nei vaega ole pala.

Trichoscopy ma phototricoscopy o loʻo faia foi e ese ai isi ituaiga o alopecia.

O le sini o le togafitia o le cicatricial alopecia o le faʻamamaina lea o le faʻatupu faʻalavelave ma faʻagesegese le gaioiga o le tulaʻi. O le togafitiga togafitiga e filifilia e mafaufau i le mafuaʻaga o le atinaʻeina o faʻafitauli.

Ma mycoses, dermatoses ma nisi faamaʻi O vailaʻau nei ua taʻu mai:

  • vailaau,
  • tui puipuia
  • antibacterial
  • thiazolidinediones (antidiabetic fualaau.

I le faʻaopopoina o vailaʻau, e manaʻomia le togafitia masani o faʻafitauli o le paʻu i ni suauʻu, e aofia ai corticosteroids ma cyclosporin. E fautuaina foi le faʻaaoga o vailaʻau i nofoaga ua afaina e faʻaitiitia pe faʻamalosia ai (faʻalagolago i le faʻailoilo) le puipuia o le mafaufau.

E mafai e toe faʻatino mai le galuega o le foliki i le maʻi muamua alopecia. Afai e tumau pea le aoga o le pulu moli, o se vailaʻau antihypertensive tui tuusao i totonu o faafitauli faafitauli. O lenei vailaʻau faʻaosofia le tupu o lauulu.

Cicatricial alopecia e manaʻomia le faʻaumiumiina togafitiga. Fualaʻau togafitiga ua fuafuaina e taofi lauulu ma le faʻaitiitia o faʻailoga e oʻo mai. I se faʻaopopoga, e taua le togafitia o faʻamamaʻi, o lona ala e o faatasi ma le pulu i vaega eseese o le tino.

Taua! Tusa lava pe faʻamalosia le tulaga o le ulu, o le avanoa e toe fai ai le cicatricial alopecia o loʻo i ai pea ni nai tausaga talu ona maeʻa togafitiga.

Afai e le alualu i luma le faʻamaʻi i totonu o le tausaga pe sili atu, faʻatonuina lauulu suia.

O le metotia, lauiloa o le follicular micrographing, e aofia ai transplantation o le foai paʻu ma soifua maloloina follicles i faafitauli faafitauli. I le maeʻa ai o ia faʻagaioiga, o le eria o le maʻi e faʻaitiitia.

Puipuiga

Ona o le mea moni o le mafuaʻaga moni o le atinaeina o cicatricial alopecia e le faʻamautuina, Fomai e leʻi atiaʻe ni auala faʻapitoa profylactic e mafai puipuia le tulaʻi o le ulu. Ina ia faʻaitiitia le ono aʻafia o lenei faʻamaʻi, ua fautuaina e faʻamalosia le laulu e ala i vitamini complexes ma special mask. I se faʻaopopoga, faʻamatalaga e mafua ai le mumu o siama e tatau ona togafitia i se taimi vave.

O le Cicatricial alopecia e le o se lamatiaga i le soifua o le tagata ma le soifua maloloina. I le ma lea, faʻasolosolo e leaga ai foliga o le tagata maʻi, lea e tau atu ai i le faʻatupuina o faʻalavelave o le mafaufau. Togafitiga o le cicatricial alopecia e le mafai ona taofia le toe atinaʻeina o le faʻamaʻi.

Vitio aoga

Ituaiga o botdness: nesting, androgenic (androgenetic), cicatricial, taulaʻi, diffus, atoa.

Alopecia - mafuaʻaga, foliga ma togafitiga.

Mafuaaga o le tutupu mai

O isi taimi o le faʻamaʻi e tupu ona o le faʻaalia soo o se tagata i x-ray. Faʻasaga o lauulu leiloa e aliali i luga o le ulu ma le le tutusa ma le sese foliga. I nofoaga o le pulu, atrophy o le paʻu ua matauina, lea e le o faʻatasi ai ma soʻo se peeling poʻo pala. I le aluga o taimi, o maʻila ninii foliga i luga o nofoaga na afaina, ona o le laulu o foliki ua faatamaia uma.

Cicatricial alopecia e faigata tele ona togafitia ona o le mea moni o mafuaʻaga o lenei ituaiga o pala e mafai ona eseese ma e le masani ona mafai ona vave fuafuaina.

Cicatricial ituaiga o lauulu leiloa i le ata.

Ituaiga o cicatricial alopecia:

  • Peraimeri cicatricial alopecia (tupu ona o le faʻaleagaina o le pulu o le laulu i le taimi o le pupuga faʻagasologa).
  • Tulaga lua o le alopecia cicatricial (e tele naua lauulu e mafua mai i le malosi o le alualu i luma o le faamai ma eseese manuʻa).

I le vaega lona lua o faʻamaʻi, faʻafuaseʻi ona o faʻafitauli o le tino e tupu vave ma o se auala e le mafai ona toe faaleleia.

Mea taua na mafua ai le foliga mai o le cicatricial alopecia:

  1. neoplasma i le tino,
  2. tupuʻaga o mea faʻapitoa (eg pigment incontinence),
  3. faʻamaʻi pipisi (syphilis, mamapala, lepela, ma isi.),
  4. susunuina, vailaʻau ma le vevela,
  5. afaina masini i le ulu,
  6. Lassuer-Little syndrome,
  7. gasegase taimi.
Faʻaleagaina o le laulu pulu i le fulafula.

Gauai atu! Ole faʻamaʻi e mafai ona tupu ona o le umi o le faʻaaogaina o vailaʻau steroid poʻo le fulufulu pipi.

Faʻaiuga

Cicatricial alopecia i fafine ma tamaloloa o tausaga eseese e tatau ona faʻailoaina naʻo se tomai faʻapitoa. Ina ia faʻamaonia se faʻamaoniga saʻo lelei, o faitioga a le gasegase e le lava. Ua fautuaina e fai le biopsy i le paʻu o le paʻu, o le a iloa ai e le gata o le tulaga o le faʻaumatia o le lauulu, ae o le tulaga foi o le faʻailoga o faʻavae. Mo le mauaina o faʻamatalaga faʻaopoopo, fomaʻi fautuaina le faia o se trichogram, faʻafetai ia e mafai ona e fuafuaina ai le tulaga ma le tele o le laulu. Faatasi ai ma le le iloa mafuaʻaga mo le faʻatuina o se faʻataʻitaʻiga, e tatau i tagata gasegase ona feutagai ma se fomaʻi faʻapitoa o le fomaʻi ma o le fomai tagata o le a faatonuina ai se faʻalautele suesuega.

Faʻamaʻi e faʻatatau i faʻafitauli:

  • lupus erythematosus,
  • auga,
  • lichen planus
  • pustular faamai, etc.
Ole trichogram o lauulu o se tasi lea o auala e suʻe ai le alopecia.

Ole mataupu autu ole togafiti ole cicatricial alopecia ole taofi lea o le soʻonaʻu o le paʻu ole paʻu, faapea foi ma le aveeseina ole mafuaaga ole faamaʻi. O le toe faʻafoʻiina o tagata mamaʻi i lenei tulaga faʻafitauli amata mai i se auiliiliga o suʻesuʻega vaaia, ma iloa ai le tulaga o le soifua maloloina ma le sailia o maʻi ma manuʻaga e mafai ona fesoasoani i le atiaʻeina o le copatricial alopecia. Pau lava le auala e faʻasaoina ai le gasegase mai le pala e ala i taotoga, faʻafetai ia o le a aveʻesea le maʻila, ma i lona tulaga na fesuiaʻiina fomai se paʻu atoa paʻu o loʻo i ai gaʻo gaʻo, alatoto toto ma folasaga rambut lauulu.

I le amataga o le faʻavaeina o le faʻamaʻi, e mafai lava ona foia le faʻafitauli i se auala faʻafomaʻi. O togafitiga faapena e mafai ai ona taofia le soona faʻamaligiina o lauulu. Tele taimi, fomai faatonuina antibiotics lautele-lautele, faapea foi imunostimulants. Togafitiga ma fualaau faasaina o le a fuafua foi e faʻaumatia le aʻa o le faʻamaʻi, ina ia e mafai ona maua moni aʻafiaga lelei.

A o le i faʻaogaina vailaau, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi lau fomaʻi.

A itiiti tiga tiga ma le leaga filifiliga togafitiga mo cicatricial alopecia o le faʻaaogaina o le lauulu faiga. Ole auala lenei e sui ai le laulu e matua lauiloa i le lalolagi atoa, aua faʻafetai ia te oe e mafai ona vave ma tumau maua se foliga manaia. O le fulufulu faʻataʻitaʻiga o le tusi faʻapipiʻi faʻapipiʻi o lauulu masani i se paʻu silikone manifinifi i luga o le ulu o le tagata gasegase. O le umi, paolo, fausaga ma le paʻu o lauulu e fuafua taʻitasi.

O se auala mo le togafitia o le pala.

Cicatricial alopecia e aumaia ai le tele o faʻaletonu, faʻaitiitia ai le self-esteem ma e mafai ona ia vavaeeseina atoa se tagata mai le lalolagi i fafo. Ina ia aloese mai lenei tulaga, e aoga le faʻafesoʻotaʻi o se fomaʻi faʻapitoa o le a latou iloa tonu le amataga mafuaʻaga o le vave lauulu leiloa ma faʻatonu se togafitiga lelei. Afai ua iloa se faʻamaʻi pipisi, e tatau ona faʻatalanoa loa se fomaʻi.

Faʻailoga

Ina ia iloa tonu le ituaiga faapitoa o alopecia ma otooto mai tulaga o togafitiga, faia faʻataʻitaʻi faʻapitoa faʻapitoao iʻuga na iloiloina e lau fomaʻi:

  • Vaʻaiga vaʻaia o le nofoaga aʻafia.
  • Suʻega toto mo hormones, syphilis, biochemical parameter. Atoa le numera o le toto.
  • Rheoencephalography (REG) - e iloa ai le saoasaoa o le toto e tafe i vaʻa o le cranial region.
  • Lauulu laufanua - e suʻesuʻe uiga fesuiaʻi i le lauulu fausaga.

Lalo oe vaʻai i se ata o le a le cicatricial alopecia foliga:



Atinae mafuaaga

O faʻaaliga Cicatricial o se iʻuga o le ova poʻo faʻaliliu gasegase ma e lona lua le natura. O mafuaʻaga o latou foliga mai i luga o le paʻu, o se faʻaiuga o le lauulu e pa'ū, atonu o ni mafuaʻaga faʻapitoa, faapea ai ma faʻamaʻi o se faʻamaʻi pipisi ma le faʻamaʻi pipisi:

  • Faaletino manuʻa ma mu.
  • Mafuaʻaga faʻaletonu ma lauulu atiaʻe faaletonu.
  • Faʻaʻi gasegase.
  • Tumau ituaiga o faʻamaʻi.

Faailoga ma laasaga

Cicatricial alopecia atiae i le aluga o taimi ma mafai ona amio ese:

  1. I nisi tulaga, tagata toetoe a amata amata ona matauina le vevela, susunuina ma lagona le le mautonu i le nofoaga aafia.
  2. I isi tulaga, maʻila mafai ona atiaʻe ma le le faʻaalia, e aunoa ma faʻailoga manino.

E tusa lava pe e maitauina le atinaʻeina o le faʻamaʻi, foliga tutusa foliga mai o le ata faʻataʻitaʻi: amata le faʻafitauli, e tau atu i le oti o folika lauulu ma le faʻatulagaina o sooga fesoʻotaʻiga mea i lo latou nofoaga. E mafai ona o faatasi ma lagona le lelei i luga o le paʻu, blisters ma suavai, lea e mulimuli ane suia e lamolemole lamolemole. Follicles oti atoa ma ua le toe mafai ona aoga.

Fualaau ma taualumaga

  1. Muamua lava, o auala ma taualumaga ua tofia e fesoasoani i le aveeseina o faʻamaʻi aʻafiaga ma mafuaʻaga autu o le cicatricial alopecia ina ia puipuia ai lona sosolo atili.

I le amataga (pe a le taimi e leai ai se taimi e malolo ai), o vailaʻau masani e mafai ona taofi le leiloa o lauulu. Alopecia, na aliali mai ona o le pupuga o fulufulu mata, mo se faʻataʻitaʻiga, ma sycosiform folliculitis poʻo lichen planus, ua togafitia i le lautele-spectrum antibiotics ma immunostimulants. Corticosteroids e mafai ona faʻatonuina - i le ituaiga o topical creams ma tui i totonu o le afaina vaega o le paʻu.

  • Psychotropic ma nootropic fualaau faasaina (sibazon, azafen, nootropil).
  • Vitamini (A, E, multivitamin, aofia ai ma mea o loʻo i ai vaega o loʻo i totonu), phytin, biotin.
  • Immunocorrective fualaau faasaina (decaris, methyluracil, T-activin).

Fofo togafiti

Ina ia faʻagesegese le gaioiga o le tulaʻi, e mafai ona e faʻaaogaina vailaʻau masani. Afai e te faʻaaogaina le fua saʻo mo se ituaiga faʻamaʻi, e mafai ona aoga togafitiga. I nisi o tulaga, o le fomaʻi lava ia fautuaina isi auala, mo se faʻataʻitaʻiga, ma se mataala i togafitiga faʻafomaʻi.

Garlic o se fofo aoga mo le alopecia - ona o le maualuga o le vitamini C ma taua suauʻu i ai. O le faʻaaogaina o laʻasaga faʻavae i luga o le garlic e maua ai se faʻamama ese le aoga ma toe faʻafoʻi lauulu.

E i ai isi auala o se gaioiga faapitoa:

  • Decoctions o sami buckthorn, burdock aʻa - e fafagaina le paʻu ma mea taua.
  • Ava malosi tuʻuga ole calendula - tuʻufofoga faʻalua i le aso.
  • Decoctions o linden ma chamomile - o le fofo e faʻaaoga e fufuluina ai lauulu.

Toe suia lauulu

I le vaega mulimuli o le pulu, tagata gasegase ua fautuaina e faia ia lauulu lauulu.

O le aʻoga faʻapipiʻi o transplantation e aofia ai i le aveʻesea o foai folikel ma faʻapipiʻi i latou i le nofoaga o le pala. Mo le taotoga, faaaoga lauulu mai itu eseese o le tino..

Le auala o le paʻu transplantation mai o occipital i le pito i luma ma parietal lobes mafai ai ona e toe fuataina lauulu lauulu tuputupu ae, aemaise lava ma focal alopecia.

Lauulu leiloa o se masani masani tupu i tagata, e tusa lava po o le a le matua ma ituaiga.O uiga ma iʻuga o lenei faʻamaʻi e matua ese lava e pei ona mafua ai mafuaʻaga. Ole togafitiga ole cicatricial alopecia o se umi ma ogaoga gaioiga. Metotia ma preventive vasega tuʻufaʻatasia taʻitasi mo tagata taʻitoʻatasi. O lea e taua tele le mulimuli i fautuaga a se fomaʻi faapitoa ma togafitia latou.

Vailaau faʻagasologa faʻagasologa

  • Le aʻafiaga o se mea leaga a le tisu.
  • Ole pupula mai ole pupula ose nofoaga o loʻo faʻamaloloina ai sela e mimiti ai tisu ma kolagen, e toe faʻafoʻi mai ile maʻila.
  • Ina ua maeʻa le faʻavaeina o le faʻailoga, o le oti o le lauulu lauulu amata.

I nisi o tulaga, i le taimi e feutagai ai ma se fomaʻi faʻapitoa, e ono mafai ai ona toe solia le maʻila. Ua iʻu ina maua le maʻila na o le 4-6 masina mai le amataga o le pathological faʻagasologa.

Fautuaga lautele

Afai e te masalosalo i se faʻamaʻi mafua ai alopecia, poʻo ai auga o le pulu, e taua mo le maʻi e feutagai i se fomaʻi faʻapitoa taimi. Faailoaina o maʻi i le amataga laasaga o le a fesoasoani e aloese mai le le lelei taunuuga. E uiga i le cicatricial alopecia, e taua le iloa:

  • Cicatricial alopecia ma se alualu i luma vasega ua faʻaitiitia i le taimi o le tausaga i le maeʻa o le faʻagasologa.
  • Ole tausiga o lauulu ma le uluulu e malu ma manaia. Ua fautuaina le faʻaaogaina o vailaʻau agamalu. O le faʻapitoa e filifilia taʻitoʻatasi, ae a itiiti i le tasi i le vaiaso.
  • Manaomia le faʻatagaina vailaau ma vitamini.

Cicatricial alopecia o se maʻi e le manaia lea e i ai le le lelei o le faʻalauiloaina i foliga o foliga. Ole vave e e vaʻai i se fomaʻi, o le faʻaititia le leaga o lenei faʻamaʻi.

Mafuaaga o le baldness

E tofu lava le tagata ma le uila i auala eseese, ae ona o le maualuga o le alopecia, e tele naua ona foliga mai. I se tulaga lautele androgenico le vaʻa amata ona aliali mai i le taimi lava talu mai le talavou ma e tolusefulu tausaga ua amata i lona foliga mulimuli. O lona mafuaaga autu e mafai ona taʻua o le tupuaga o tagata.

Faatasi ai ma le faʻaopoopoina o le maualuga o faʻamalosia o le hormone i le toto o le tagata, o le laulu o luga o lona ulu ua amata ona manifinifi ma ua suia e se fulu, lea na faʻasolosolo ona leiloa lona lanu ma avea ma manifinifi. Ole mea lea e aliali muamua i malumalu uma, ona faʻafaigofie ai lea ile pale. O iina, foi, lauulu e amata manifinifi. I le faʻatupulaia o ia vaega, ua maitauina lo latou faifaimalie ona tuʻufaʻatasia.

Aofai gaioi faaosofia aemaise e mea i fafo atu. O lenei mea e mafai ona oona i ni vailaʻau eseese - thallium, bismuth, arsen (arsenic), asu asu (eg boric acid), fungal faʻamaʻi o le uluulu, faʻatonutonu gaioiga. Afai o vailaʻau e telegese ai le tuputupu ae sela o loʻo faʻaaoga e fai ma togafiti e togafitia ai tumors, e mafai foʻi ona mafua ai le oti o matauila ma le leiloa lauulu.

Mafuaaga salalauo le vaʻa suiga o le hormonal i le tino o le tagata i le taimi o maitaga po o le talavou, popolega, le maua o aoga aoga vaega e pei o uʻamea poʻo B vitamini, leaga mausa ma faʻaaoga faʻaaoga e mafai ona tupu. A faʻaletonu le hormonal, e le tumau, e mou atu pe a toe foʻi i le masani. O isi itu, e manaʻomia le faʻalavelave.

Vaʻaiga faʻapitoa ona o le i ai i le tino o se tagata o loʻo tigaina i faʻamalositino gaioiga. O se faamaʻi e manatu foliki o ni meaola ese. E masani ona maua i alii ma tamaitai uliuli lauulu. O mafuaaga autu e pei ona taua i lalo:

  • Tupuʻaga (sili atu o le kuata o latou ua aʻafia o loʻo iai se faʻamaʻi o aiga).
  • Faigata ma malosi le mafaufau.
  • E le saʻo galuega o nisi glands o le tino - adrenal glands, pituitary gland ma le thyroid gland.
  • Faamaʻi tauivi - karies, rhinosinusitis.
  • Faafitauli i le toto sapalai ona o suiga i viscosity ma le tafe toto.
  • Faamaʻi pipisi.

I alii, e mafai foi ona faʻaalia o se leai o se tuputupu aʻe o le musika ma le ava.

Seborrheic lauulu leiloa

Faatasi ai ma le faʻateleina o le faʻailoaina o sebum I luga o le mata o le ulu i lalo ole lauulu, se faamaʻi e pei ole seborrhea poo le seborrheic dermatitis mafai ona tupu. E masani ona tupu ai le faʻamalosiʻau, faʻaleagaina ma le paʻu o lauulu i na vaega e afaina ai.

O mafuaʻaga o lona mafuaʻaga e leʻo mafai ona iloa tonu. O le tele o tagata atamamai e malilie o lenei mea o se lavelave o mafuaʻaga mafuaʻaga, o faʻamaʻi e fesoʻotaʻi ma le endocrine glands, o le suiga o hormonal ma le faʻatosinaga o mea e afaina ai le siosiomaga. Le tuuaia mafua ai sui o seborrhea o se ituaiga faapitoa o fungus - Malassezia eau, o loʻo iai i le tele o tagata i le microflora o le uluulu (e mafai ona aofia ai le tusa o le afa o ana meaola laiti).

O le a tulaʻi mai le gulu ile tusa o le kuata o mataupu o seborrhea. O lona atinaʻe e o faatasi ma le siʻitia o le sebum i lalo o le lauulu, talu ai ua latou maua se suauʻu faʻapipiʻi ma pipii faatasi, ma le eczema luga o le paʻu. O le mea la ua tupu, ua amata ai ona pupuni le paʻu, ua le maua le lauulu maua meaʻai ma faasolosolo malie mai. O nofoaga o loʻo aʻafia faʻapitoa lava i le siʻusiʻe o lauulu ulu, pe mai le pito i luma i le occipital vaega. E masani ona siosiomia i latou e le mafiafia o laina o le soifua maloloina lauulu.

Togafitiga togafitiga

Muamua lava, e tatau ona e sailia le mafuaʻaga.. Alopecia e mafua mai i mea i fafo atu poʻo faʻamaʻi o le paʻu ua togafitia maeʻaeʻa ese nai lo mafua mai i le mafuaʻaga tupuʻe poʻo mafuaʻaga hormonal.

Cicatricial alopecia naʻo le fofo i le lauulu lauulu. A o le i faʻatinoina, e manaʻomia le aveeseina o totoga o loʻo afaina ai le maʻi ma faʻatalitali mo le faʻamaloloina atoatoa o manuʻa. E fai taotoga moli mai isi vaega o le paʻu e ufiufi i lauulu soifua maloloina, pei o le fatafata, tua, poʻo puninii. Fulufulu mai vae mo se gaoi e le talafeagai.

Metotia o le togafitia o le leiloa foliga

Ole non-cicatricial alopecia e tele ana togafitiga.

  • Finasteride ma Minoxidil vailaʻau e faʻamalosia ai lauulu tuputupu ae. E manaʻomia le faʻaogaina ma le mulimulitaʻi i le ala ma e aunoa ma le faʻalavelaveina, ona o lenei tulaga e ono lamatia ai se toe foʻi.
  • Physiotherapy, pe a leai se mea e faʻaleagaina i le fulufuluʻe - fulufulu paʻu, Darsonval, eletise ma le leisa, faʻaaogaina le faʻaosofia ma le ita ai oloa o le paʻu (o se faʻataʻitaʻiga o sea tincture o lada).
  • O vailaʻau e maua ai faʻaleleia o le toto microcirculation ma faʻatelevave faʻafitauli metabolic i nofoaga afaina. E aofia ai Heparin, Aminophylline, Trenal ma isi.
  • Ole tausiga ole soifua maloloina ole soifua maloloina ma le aveeseina o mea leaga e pei ole popolega, o meaai le talafeagai ma le le tusa ai, le le mataituina o fomaʻi i aso uma ma le moe ma le ala mai.
  • Afai o loʻo iloa se gaioiga o le tino e manaʻomia lava, e faʻataʻitaʻia ia folika o le laulu, e tatau ona faʻaaogaina le glucocorticosteroids - i le nofoaga o le lesi poʻo ni tulaga faʻapitoa lava ma le le amanaʻia.
  • Le vasega o vitamini complexes, aofia ai vaega taua i lona tuufaatasiga.

E mafai ona e taumafai e faʻamalolo le paʻuʻu ma togafitiga tagata. Eseese mea teuteu, suauʻu ma tinctures o vailaʻau fofo pei burdock ma burdock, faʻatasi ai ma le faʻaopoopoina o le meli ma vai inu vai, e aoga iinei. E mafai ona e faʻaogaina le masima sami paʻu e avea ma muai fofo. E tatau ona fufuluina i luga o le ulu i luma o le fufuluina, faia se ituaiga peeling ma faamamaina o paʻu oti, faʻaosofia ai le tuputupu aʻe o fou folika ma toto toto i le paʻu.

Faʻamatalaga puʻupuʻu o le faʻafitauli

O le a le cicatricial alopecia? O le Cicatricial alopecia o se ituaiga o le pulu ei ai eseesega mai le pala i isi foliga. Ole eseesega autu ole auala le talafeagai lea ma le iloaina ole faamaʻi.

O le faamaʻi afaina i lauulu lauuluna o loʻo faʻaumatia faʻaumatia.

I vaega ua faaleagaina o le ulu, e faʻaalia mai faʻailoga - o maʻila e aofia ai alafua faʻafesoʻotaʻi.

O nei faʻailoga faʻapipiʻi luga le folika lauulu, mafua ai mama e le mafai ona faʻataunuuina lona aogalauulu taofi tuputupu.

O lenei ituaiga le pala e seasea lava..

E matauina i le tusa ma le 3% o gasegase na o atu i le fomaʻi ma se faʻafitauli o lauulu leiloa.

O mafuaʻaga o le faʻamaʻi

O mafuaaga mo le atinaʻeina o le cicatricial alopecia e eseese ma tele. O lenei faʻafitauli e masani ona ono taʻu mai ai se matuia maʻi, faʻafitauli i le galuega o totoga ma totonu o totoga.

Faatasi ai ma mea taua i le atinaʻeina o le cicatricial alopecia e aofia ai:

  1. Mafuaaga Mafuaaga. Ona o le genesis predisposition, faʻamaʻi o le uluulu e amata mai i le muamua aso o le tamaititi ola.
  2. Pathologies o se siama uigapei ole syphilis, mamapala.
  3. Oncological faamaʻi (tumutumu ma le taugata), le faʻaaogaina o chemotherapy ma isi auala o latou togafitiga. Alopecia i lenei tulaga e le alualu pea i luga, e faʻalagolago lava i le malosi ma le umi o le faʻaalia o vailaau i luga o le tino.
  4. Masini faaleagaina papala (susunuina, manuʻa, fiva).
  5. Autoimmune faʻamatalaga.
  6. Faʻamaʻi o le uluulu (eg, lichen).

Faailoga o cicatricial alopecia

O faʻamatalaga ole faʻamaʻi ole faʻamaʻi, e tusa lava poʻo le a le mafuaʻaga na ala ai ona taua, e pei ona taua i lalo:

  1. O foliga mai i luga o le uluulu o le otootoina o vaega o le pala, lea muamua lava e laiti.
  2. A o faagasolo taimi, o nei vaega e tetele lava ma atili iloa ai.
  3. O le tagata maʻi na faʻasea le le manuia i vaega o le mea na faʻaleagaina. Na tupu i le vevela, mu, ma tiga tiga i le aluga o taimi.
  4. Ole afaina ole afaina, mumu, papala ma papala ua tupu ile vaega o loʻo aafia ile paʻu, ua atili ai ona mago le paʻu, pe paʻu. Peitai, e i ai taimi e le matauina ai ia faʻaaliga, o le paʻu e tumau lamolemole e aunoa ma ni faʻailoga o mea leaga.
  5. Ina ua mavae sina taimi, ua amata ona mou atu le afaina, o se leai atoa o lauulu ua faailoga i vaega ua afaina.

Vaʻai pe faʻapefea foliga o le cicatricial alopecia i le ata:

Pathogenesis o le faamaʻi

Cicatricial alopecia alualu i luma faasolosolo, i le amataga tulaga o le faʻamaʻi o ona faʻailoga e ono laititi, e tau le iloa.

  1. I le uluaʻi laasaga, ua faʻaleagaina vaega o le paʻu i luga o le paʻu ona o mea leaga e mafua mai i mea taua.
  2. Sela e faʻaalia i lenei aʻafiaga e amata ona tuʻuina mai biologically malosi mea.
  3. Matua o afaina ai foliga i luga o le paʻu, vevela, mago le paʻu.
  4. I vaega ua paʻu o le paʻu, o loʻo faʻatinoina se vailaʻau - collagen, ma le faʻaputuina o se mumu mumu. Faailoga o le faamaʻi avea ma le le mafai ona suia.
  5. Ua sesega le faʻailoga, faʻasolosolo ona maaa, maaa (o lenei tulaga e mafai ona eseʻese umi: 1-3 masina.)
  6. O le laasaga mulimuli o le faʻatamaia lea o folasaga o lauulu, latou atrophy, e le mafai ona faʻataunuuina le gaioiga o le gaosia o lauulu. I luga o le ulu, o faʻailoga ua liua i maʻila faigata ua mafai ona vaʻaia e le gata i le paʻi, ae o le mea foʻi ma vaʻaia.

Togafitiga o cicatricial alopecia

Ole aoga ole togafitiga e faalagolago ile tulaga ole faamaʻi. I le amataga vaega le atinaʻeina o le pala, e mafai lava ona taofi lea faiga e ala i le aveeseina o le mafuaaga autu o lona atinaʻe.

I lenei mea na o le taotoga e fesoasoani. O loo tatou talanoa e uiga i lauulu transplantation faaaogaina donor paʻu. E mafai ona iloa faʻatele nisi mea e uiga i metotia faʻaonapo nei o taotoga, e aofia ai le lē taotoga faʻaaoga ma le tau o lenei faʻasologa i luga o la matou 'upega tafaʻilagi.

Ae peitai, iinei foi vavalo e fefiloi: talu ai o le paʻu o le tagata maʻi ua ufitia i maʻila, o faʻaputuga fatuga lea ua faʻaititia ai le toto, o tagata foai e le mafai ona mauaa.

Cicatricial alopecia - tasi o le sili ona ogaoga ituaiga o pala. Faatasi ai ma le faʻamaʻi o lenei ituaiga, faʻaleagaina o le lauulu, o le maeʻa lauulu i le itu aʻafia ua matauina.

E le aoga ii metotia faʻaleaganuʻu. O uu ma kulimi, o vailaʻau o le a le tuuina atu le aoga faamoemoeina. Mo le manuia togafitiga, taotoga taotoga e tatau, ma, moni, le aveeseina o le mafuaaga o le faamai.

Faʻamatalaga ma ata faʻapitoa o le faʻamaʻi

O le Cicatricial alopecia o se polyetiologis faamaʻi. A tupu le mafai ona toe suia lauulu ona o le maliu o folikel i le taimi o se pupuga poʻo isi faʻafitauli o le mafaufau.

Ole iʻuga ole faʻamaʻi o le paʻuʻu ma maʻila. Ina ua mavae le pala ona o lenei maʻi, e le mafai ona toe faʻafouina atoa le lauulu tuai - o le lauulu lauulu ua faʻaumatia atoa pe le mafai ona faʻatino atoatoa a latou galuega.

E tusa lava poʻo le a le mafuaʻaga o le faʻamaʻi, o le ata faʻapitoa e tumau uiga. Muamua lava, amata oso le pala i mea laʻititi, o le lesi eria e faʻasolo malie lava. I le taimi lava e tasi, o le tagata gasegase e amata ona faʻalavelavea ile faʻailoga e pei o le susunuina, tiga, ma le vevela.

Faʻailoga faʻailoga o paʻu nofoaga e faia i laasaga:

  1. Mafiafia tisu.
  2. Sela e amata ona saʻilia se vailaau ola.
  3. O le faʻagaioiga o le fulafula amata ma kolagen e gaosia sela e tosina atu ile vaega ua faʻaleagaina.
  4. Collagen synthesis amata, lea e tau atu ai i le fausiaina o le "talavou" afaina.
  5. A mavae le 1-3 masina, ua maʻimau le faʻailoga, ua sesega ma ua sili atu le paʻu i luga aʻe o le paʻu.
  6. I le vaega mulimuli, mai le tasi vaetolu o le tausaga i le 12 masina, o le faʻailoga o loʻo i ai se faʻaiʻuga mulimuli - o vaʻa mai le faʻailoga ua mou atu, ma le kolagen fibre, na muamua taulai i fusi, laina i luga o le laina e tasi.

Ae o isi taimi o le faʻamaʻi e o mai faatasi ma le atinaʻeina o faʻafitauli - o foliga vaaia o papala, peeling, papala ma le pus ma isi, e iʻu lava ina malolo ma liua i paʻu lamolemole. Afai, i le taimi o le faʻavaeina o le faʻailoga, se faʻaletonu tupu e tupu ai, ona mafai ai lea o le maʻila feaveaʻi o cvex, faʻafilemu, poʻo le avea o foliga o se keloid afaina.

Mafuaʻaga ma ituaiga o le faʻamaʻi

Cicatricial alopecia alualu i luma faasolosolo, i ni laasaga, ma o mea nei e mafai ona avea ma mafuaʻaga o le maʻi:

  • matuia poʻo le matuitui o le tino,
  • tuufaasolo faaletonu ma atinae tupuga (ichthyosis, pigment incontinence ma isi),
  • manuʻaga (mu, manuʻa, totolia ma isi),
  • fananau mai faʻamatalaga o le aʻoga,
  • afaina le susulu
  • ogaoga vaega o nisi maʻi, e aofia ai lupus erythematosus, basal sel carcinoma, lichen planus, ma isi,
  • faʻamaʻi pipisi faʻapitoa (lepela, favus, mamapala, leishmaniasis, ma isi mea faapena).

Le tulaga o le paʻu faalagolago i le mafuaʻaga mo le foliga mai o le faʻamaʻi - e lua faʻailoga ma le cicatricial atrophy o le paʻu e mafai ona tumau ai pea i luga.

Ina ia fuafua tonu ia togafitiga, e manaʻomia ona faailoa le ituaiga o lenei alopecia. Le sili ona masani ai e aofia ai:

  • Laititi Lassuer syndrome
  • decalcifying folliculitis,
  • exfoliating panniculitis,
  • folasaga lichen planus,
  • eosinophilic pustular folliculitis,
  • follicular degeneration syndrome
  • Ose samoa pelado a le Brock.

Matou te fautuaina oe e faitau:

O auga ma le faʻaiuga

O se faʻailoga manino o le atinaʻeina o le faʻamaʻi o le o le amataga o le pala i luga o se tamai paʻu nofoaga. O faʻataʻitaʻiga e mafai ona atiaʻe faʻasolosolo (i le tulaga lea, o faʻailoaga masani e le maitauina vave), ma vave (faʻamatalaga o faʻasolosolo alualu i luma, ma le ala o le faʻamaʻi lava ia e o faatasi ma le desquamation, tiga, tiga, ma tutusa foliga).

O le nofoaga o loʻo aʻafia ua faʻataʻamilo e tusa ma le paʻu o se dermis ma se laʻasaga faigata, ma i luga o le paʻu o le paʻu ma lauulu lau tutusa. Foliga ola e toe faʻaola i le aluga taimi atonu o le a tumau pea i luga o le pito i fafo o le vaitaisa.

O lenei taualumaga faatagaina oe e iloa:

  • ituaiga o le faʻamaʻi
  • le maualuga o le faʻamaiina o matauila,
  • le a le tulaga ua maʻila.

I se faʻaopopoga, e manaʻomia le faʻaʻeseʻeseina o le cicatricial atrophy mai mea faʻapitoa - e faia e ala i le suʻesuʻeina o tuaoi o le leiloa o laulu ma faʻaali ia faʻailoga o atrophy o le paʻu.

1 Mafuaʻaga o Cicatricial Alopecia

Faʻaleagaina o lauulu folikel mafai ona tupu mo mafuaaga nei:

  • O le afaina ma le vailaʻau o loʻo faʻaleagaina ai le ulu i le ulu: manuʻa, mu, fulufulu ' A gaoioi saʻo le mea moni i luga o le paʻu, ua faaleagaina folika, o le lauulu ua paʻu, o lo latou tuputupu aʻe mulimuli,
  • Ole faʻaaliga o le X - ray faʻaletonu le faaleagaina o sela ile vaega o folasaga ole laulu.
  • Lauulu mafolafola lichen
  • Autoimmune pathologies: discoid lupus erythematosus, sarcoidosis.

Poʻo le a lava le mafuaʻaga o le cicatricial alopecia, e taʻitaʻia ai i le faʻatuina o se maʻila i le nofoaga o le folika lauulu, o lona uiga e taofia lona toe faʻafouina ma e le maua ai se avanoa mo fou lauulu tuputupu ae.

O le avanoa o lauulu toe tuputupu aʻe i le cicatricial alopecia ma cicatricial suiga i le follicular sone e matua laititi.

2 Faʻafefea ona fai se maʻila i le vaega o folika lauulu

O auala faʻasolosolo i lenei faamaʻi e agaʻi i tulaga. O laasaga nei e iloga i le faʻavaeina o se maʻila i le vaega o folika:

1) tulaga o faʻasolosolo - e o faatasi ma se gaioiga afaina gaioiga latalata i le folikel ma totonu. Tele o mea ola ola, o tagata faʻasoasoaina o fula, e gaosia i totonu o sela, fibroblast infiltration tupu.

2) o le tulaga o collagen gaosia - fibroblasts i le lauulu tuputupu ae sone amata galue malosi gaʻoa, suiina sela masani ma collagen fibre

3) tulaga o fibrosis - tele ola, gaioi sela o le folika amata ona suia i le fibrous tissue, suia o le folikel e tupu, lona oti. I le taimi lea, o le 'ie matala ua mumu, e ono oso teisi aʻe i luga ole paʻu

4) keloid tulaga - i le mea e sui ai le fulufulu lauulu, e gaosia, mimigi mumu ua faia. E sesega pulu i le lanu, e mafai ona avea i foliga o se maʻila, papaʻu papaʻu po o faʻataʻamilomilo itiiti

Afai ua uma ona vavae se faʻailoga, e le mafai ona toe faʻafouina le laulu i lenei nofoaga. Ile tulaga ole faʻasoasoaina poʻo le uluaʻi gaosiga o le kolagen, e iai pea le avanoa.

Ae talu ai o le avanoa o le iloaina o faʻamaʻi i le amataga tulaga e laʻititi lava, o le upu "cicatricial alopecia" e masani lava ona faʻailoaina le leiloa o lauulu.

3 o auga

Ole ata ole faʻapitoa ole alopecia ole cicatricial e mafai ona amata mai se tamai vaega o le pala, ma a o faʻasolosolo le faʻamaʻi, tele ma tele vaega tetele o le ulu e mafai ona aʻafia i le faʻafitauli o le faʻafitauli.

Faatasi ai ma le cicatricial alopecia, e le pei o le tele o isi ituaiga, o loʻo matauina auga nei faʻatasi ai ma le laulu leiloa: gatalia, susunuina o le ulu, mumu, faʻapipiʻi.

Faatasi ai ma vailaʻau, tino ma mea e faʻaleagaina ai vaega, o le vaega o le faʻaletonu i le laulu e fetaui ma le aʻafia o le vaega o faʻataʻitaʻiga ma le fesoʻotaʻiga o le pulu ma lea faʻaalia ua manino mai.

5 Togafitiga o cicatricial alopecia

O le sini o togafitiga o lenei faʻamaʻi, o le puipuia lea mai le faaleagaina o nofoaga fou o le laulu, taofi le fausiaina o maʻila fou ma aveese le mafuaʻaga o le cicatricial alopecia (pe a fai o le etiolog factor o se isi faamaʻi).

Faatasi ai ma le cicatricial alopecia, e taua tele le faʻatuina o se maʻi lelei ile taimi ma faʻatonu togafitiga. O le tuputupu aʻe o lauulu i le nofoaga o le maʻila ua le toe faʻaleleia ma o le galuega a le fomaʻi o le faʻasaoina itu maloloina o vaega o le tuputupu aʻe i le tele e mafai ai.

Nofoaga talafeagai:

  • kulimi corticosteroid
  • pito i luga immunomodulators
  • vitamini sauniuniga
  • taofia

O le tuiina o glucocorticosteroids, vitamini B12, i totonu o le ulu ua afaina e faʻataʻitaʻi. O nei faʻatinoga e mafai ona fai i luga o se tagata vaʻai

O le faiga o togafitiga togafitiga o se aneti-inflamasi, metabolic aafiaga, faʻaleleia atili o le toe faʻafouina.

I le togafitiga o le cicatricial alopecia, e faʻaaoga malosi ai metotia suʻesuʻe faʻaletisi:

  • togafitiga laser
  • eletise
  • ata pue
  • togafitiga o le okesene osone

Ozone e faʻagaioia redox faʻagasologa i le tino, faʻamalosia le puipuia o le tino, maua ai le anti-inflammatory, immunomodulating aafiaga. Intravenous faʻatautaia ozonized physiologic fofo i tagata gasegase, autohemotherapy ma ozone o loʻo faʻatinoina.

Ina ia tapunia mea faʻaletonu teuteu - vaega o le paʻu o paʻu o le ulu e leai se lauulu, faʻaaoga metotia taotoga - aveeseina o le maʻi papala ma le paʻu faʻapipiʻi ma fulufulu mata.

Ae o le transplantation e faia i lalo o nisi tulaga: i le i ai o se foaʻi talafeagai, faʻapea foʻi ma le leai o ni faʻailoga o fula i le nofoaga o loʻo faʻataʻitaʻi.

E le o taimi uma e maua ai le faʻaaogaina o le faʻapipiʻi i le nofoaga fou, e mafua mai i le faʻatupuina o le tafe toto i le totoina nofoaga ma le tulaga lamatia o le faʻatuina o le teteʻe.

E leai ni tiga ma leai-invasive metotia mo faʻamasaniga matagofie faʻaletonu i cicatricial alopecia - ofuina wig, lauulu ulu, laupepa faʻapitoa faia o lauulu masani po o le tino.