O faʻafitauli

Folliculitis: mafua ai le afaina o le laulu pulu ma togafitiga togafitiga

Folliculitis faatatau i paʻu paʻu ma o se ituaiga o superficial pyoderma.

Folliculitis o se pupuga o le pito i luga o lauulu. O le pupuga e tupu i le folliculitis e pipisi. O le faiga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi o le muamua lava papule avea i le gutu o le folikel, sosoo ai ma se pustule fausia, lea ua tuia i le ogatotonu e le lauulu. O le isi laasaga o le faʻatulagaina lea o se fasi i le folikel area. Afai o le faʻaletonu gaioiga e alu loloto ma afaina ai le folikel atoa, ae le naʻo lona pito i luga, o lona uiga ole faʻamaʻi ua taʻua o le sycosis. O le maʻi ei ai nofoaga e fiafia i ai o nofoaga, e aofia ai vaega o le tino ma le tele o fulufulu gulu. I lenei itu, folliculitis e tele lava ina aʻafia ai le lautele o luga o vae ma lima, o le ulu.

Epidemiology. Fuainumera

Folliculitis e sili ona masani ona maua i atunuu vevela, lea e fesuiaʻi ai le tau i le faʻatupuina o pupuga faʻamaʻi o le paʻu. E le gata i lea, o lenei faʻamaʻi e taatele i sosaiete e matitiva vaega o le sosaiete, e faʻafaigofie ona o tulaga le-lelei o le olaga.

Folliculitis e masani lava ona faʻapolofesa i le natura ma o loʻo maitauina i tagata taʻitoʻatasi o lana galuega e fesoʻotaʻi ma le faʻaauau pea le faʻaalia i soʻo se mea e fai: gasoline, suauu, tar, lubricants, ma isi.

E le maua faʻamatalaga saʻo, talu ai o le tele o taimi, e seasea sailia ni fesoasoani faʻafomaʻi, e sili ai ia te ia lava. Ile itu ole vaʻai o fomaʻi, e tele taimi e pauu ai i totonu o tagata o loʻo maua se faʻamaʻi o le folliculitis: phlegmon, abcess, poʻo le lymphadenitis.

Togafitiga masani o folliculitis

I le amataga o le faʻamaʻi, mumu o le paʻu i le vaega o pupula folika ma feololo tiga e matauina. O le faigofie, o pustules fausia i luga o lauulu i luga o le paʻu. I le le i ai o le taimi talafeagai ma talafeagai togafitiga, o le faʻaletonu gaioiga e alualu i luma ma mafua ai le faʻavaeina o infiltrate i le nofoaga aafia. O le laualuga o le paʻu i le vaega o loʻo afaina ai se folau, o loʻo i ai se lanu samasama, o loʻo fesoʻotaʻi ma le faʻaputuga o nifo. A maeʻa le faʻamamaina o le pa pustule, ua iloa loa le pus, a maeʻa le aveʻesea o se lanu mumu satura e iloa atu.

Le numera o folliculitis mafai ona eseese: mai le 1-2 ma i le sili aoga. I nisi o tulaga, o tagata gasegase faʻasea o le matua tiga i le itu o le folliculitis. I tulaga ogaoga, pe a fai o le aofaʻi o soʻo e afaina, e ono maua e le tagata gasegase se faateleina o le lymph nodes (i le lotoifale).

Vala o ituaiga eseese o folliculitis

  • Pseudomonas folliculitis mafua mai i le pathogen Pseudomonas aeruginosa. O lenei ituaiga folliculitis e iloa foi i lalo o le isi igoa - folliculitis o le "vai taele", aua e tupu, o se tulafono, pe a uma ona taele ma vai vevela, lea ua le lava chlorlorated.
  • Gram-le lelei folliculitis atiaʻe i tagata le afaina immunocompromised ua leva ona aveina antibacterial vailaau mo le umi. E iloga i le mea moni o maʻi o le gasegase e faʻasolosolo malie atu, lea e faʻaalia lea i le faʻateleina o le fuafua. Masalo o le faʻavaeina o fuafua.
  • Dermatophytic folliculitis. Mo lenei faʻamaʻi, o le amataga mai o le pito i luga o le epidermis, ina ua maeʻa, o le pupula faʻafuaseʻi puʻeina le gutu o le folikel, ma sosoo ai ma le laulu laʻau. O se faʻafitauli i lenei tulaga o le dermatophytosis o le ulu.
  • Mele folliculitisauai i le ituaiga o Pityrosporum, uiga o matūʻupuʻu ma subtropical tau. E faʻamatalaina e le mageso gase o le monomorphic natura (papules ma pustules), o loʻo tu i gutu o foliki. I ia tagata maʻi, o maosiosia e maua i tulaga i tauau, tua, foliga ma le ua.
  • Mafia susulu folliculitis - O le isi lea ituaiga o faamaʻi e tele lava ina tupu i atunuʻu vevela. O le incidence e sili atu ona masani ai i tamaloloa matutua. Faʻapena foi, mo lenei ituaiga folliculitis, o le symmetry o lesi e uiga. Foliga le afaina foliga tutusa i luga o le paʻu o le pito pito i lalo. A maeʻa le faʻamutaina o le folliculitis, o uiga faʻapitoa o maʻila e tumau i luga o le paʻu.
  • Gonorrhea folliculitis e seasea tupu faʻatusatusa i isi ituaiga o lenei faʻamaʻi. O le nofoaga o lona nofoaga o le fulufulu i tane ma le eria o le perineum i fafine. E tupu i taimi nei ma le gaogao umi gonorrhea. A suʻea le anotusi o pustules i ia gasegase, o gonococci e maua i se tele naua.
  • Tomai Faapitoa folliculitis atiaʻe i tagata o nisi galuega ma e fesoʻotaʻi ma le faʻaalia i paʻu vailaʻau faʻalavelave. I lenei ituaiga maʻi, e masani lava ona tutupu faʻalavelave i tua o lima, faʻapea foi ma luga o le pito i tua o lima.
  • Fagaloa Bockhart (impetigo Bockhardt), e ui lava i lona igoa, e faasino, ae ui i lea, i le vaega o folliculitis. I lenei tulaga, hemispherical, luga pustules luga, lea e mafai ona i ai se tele mai le poppy fatu i lentils. Pustules e ati e fulufulu lauulu, maopoopo i ni vaega. O le mafuaʻaga o le atinaʻeina o lenei folliculitis o le faʻateleina o le afu ma maseration o le paʻu, o se mafuaʻaga lea o le faʻaogaina o le faʻamafanafana komipiuta.
  • Tiki-fanau mai folliculitis. E atiaʻe pe a uma le maʻila, e umi atu nai lo isi ituaiga, e manaʻomia ni togafitiga faʻapitoa mo le faʻamaʻi o le maʻi (pe a fai o le faʻailoga o se afaina faʻamaʻi).
  • Eosinophilic folliculitis. O loʻo maitauina lava i seisi tagata maʻi (HIV-aʻafia).
  • Faʻavasegaina

    Folliculitis ua faʻavasegaina e tusa ma eseese matata. Le faʻavae o le vasega o loʻo tuʻuina atu i lalo o le mafuaʻaga tonu na mafua ai ona tutupu lenei faʻamaʻi:

    1. Muka siama (staphylococcal, pseudomonas folliculitis, gram-negative),
    2. Fungal (candidal, mafua mai i dermatophytes, folliculitis mafua mai Malassezia furfur),
    3. Syphilitic,
    4. Parasitic (Demodex folliculorum tick),
    5. Faamaʻi (mafua mai i le herpes zoster ma herpes simplex viruses, molluscum contagiosum virus).

    E tusa ma le tulaga o le leaga, o le folliculitis e vaevaeina:

      Luga. Lenei ituaiga o faʻailoaina e tamaʻi fula (2-5 mm i le lautele). Pustules ei ai le hemispherical poʻo le conical foliga, ua tuʻia i le ogatotonu ma le lauulu, ma fesoʻotaʻi tuusaʻo ma gutu o laulu kesi. I le itu o paʻu o loo i ai se tamai afu afu, vali i piniki mumu. O tiga e mafai ona leai atoa pe itiiti. O le umi o le faʻamaʻi o le 2-3 aso, ina ua maeʻa ona faʻaliliu lea o mea i totonu o pustules i totonu o se enaena enaena. A maeʻa le lafoaʻi aʻi, e ono i ai pea le sootaga o pigmentation ma peeling.

  • Deep folliculitis. O lenei pepa e faʻailoaina i le mea moni o tiga tiga o le mafiafia, mumu i le lanu, foliga i luga o le paʻu. O le tele o nodules mafai ona oʻo atu i le 10 mm, o le pustule tuʻia e lauulu i le ogatotonu. Ina ua mavae 3-5 aso, e mago le pustule, ma mafua ai ona samasama samasama.
  • E tusa ai ma le fuainumera o le afaina o faʻamaʻi, o le faamaʻi e faʻavasegaina i:

    1. Nofofua folliculitis
    2. Faʻateleina folliculitis.

    O le mulimulitaʻi folliculitis e faʻavasegaina i:

    1. Faigata
    2. Le faigata.

    Mafuaaga o Folliculitis

    Folliculitis o se faʻamaʻi o se faʻamaʻi pipisi, o lea, e mafai ona mafua mai i ni siama eseese: siama, siama herpes, fungi. E ui lava i le mea moni o nisi pathogens o le mafuaʻaga o le folliculitis, o le tele o isi itu ma faʻatasi ai faʻamaʻi taua se vaega taua. Ua vaevaeina i ni vaega se lua:
    Exogenous (fafo) vala:


    • Microtrauma o le paʻu,
    • Paʻu o le paʻu,
    • E saʻo pe le vave faʻaogaina o ofu taua,
    • O tulaga tau (e maualuga le sūsū ma le siosiomaga vevela),
    • Le masani a ofuina fufusi-lelei pe fufusi lelei-lelei laei,
    • Hypothermia.

    Endogenous (totonu) mea:


    • Anemia
    • Diabetes mellitus
    • Le lava ni meaai lelei,
    • Faamaʻi o le ate
    • Togafitiga ma vailaʻau mai le vaega o immunosuppressants,
    • Le faʻaaogaina o le glucocorticosteroids pito i luga, aemaise i lalo o se ofu faʻapitoa.

    O se numera o faʻaletonu i le tino ua iloga foʻi e faʻafaigofie faʻaletonu i le atinaʻeina o le folliculitis. E aofia ai:

    • Periodontal faamaʻi
    • Gingivitis
    • Sailiga
    • Tonal tonsillitis,
    • Faʻaola pharyngitis,
    • Mafuaʻi

    Uma nei tulaga o loʻo faʻailoaina e le mea moni e faʻavaivaia ai le puipuiga o le tino o le tino, lea e le mafai ona maua ai le lelei tetee i paʻu paʻu.

    Faigata Folliculitis

    I le tele o tulaga, o le folliculitis e faigofie ma e le o se faʻataʻitaʻiga moni mo le ola o le tagata. I nisi o tulaga, e mafai ona faia le atinae o faigata. I le avea ai o se tulafono, o faigata e tupu i le leai o se fofo lelei, le le tausisia o tulafono o le soifua maloloina o le tagata lava ia ma le le lava le tali atu o le tino.

    O aʻafiaga o folliculitis aofia ai:

    • Furuncle (ma i le itu, e mafai ona faʻataʻitaʻiina atu ai i le atinaʻeina o le lymphadenitis ma le hydradenitis),
    • Carbuncle
    • Abses
    • Dermatophytosis o le uluulu (faʻatasi ma folliculitis mafua mai i dermatophytes),
    • Le faʻavaeina o faʻailoga aʻoaʻo.

    I maʻoti tulaga, o faʻafitauli matuia e fesoʻotaʻi ma folliculitis, pei o nephritis, fiva, ma ogaoga tulaga o pneumonia, ua faamatalaina.

    Faʻaiuga

    I le suʻesuʻega o le folliculitis, o le taua o le mea e ave i le suʻega o le gasegase. Ole mageso ma folliculitis e fai uiga masani ma faʻataga ai oe ona faʻatuatuaina ma le faʻamaoni se faʻaiuga. Suʻesuʻega faaopoopo e faʻatagaina ai matou e faamautu le mafuaʻaga na mafua ai le faʻatupuina o le faʻamaʻi.

    Le natura o le mageso
    Papules poʻo pustules ua faʻamatalaina e le mea moni o loʻo i latou i gutu o laulu folika. O loo siomia ai vaega o le hiperemia. Le tele o taimi, ua afaina follicles tu latalata i le tasi le isi i se faiga le lelei.

    Mo le suʻesuʻega, o le aoina o le anamnesis (faʻamatalaga e uiga i le amataga o le faʻamaʻi, predisposing ma mea na tutupu muamua) e faia foi se sao.

    Ina ia faʻamaonia le natura o le faʻamaʻi, ua faia se suʻesuʻega microscopic Gram smear, aganuu siama o mea o le pustules. I nisi tulaga, o se paʻu biopsy mafai ona faia.

    E faʻatinoina foi le suʻega ole toto e iloa ai le maualuga ole suka i lou toto ina ia mafai ona faʻateʻia ai maʻi le maʻi suka, lea e mafai foi ona avea ma mafuaʻaga o le faamaʻi.

    Eseesega faʻailoga

    • Fula o lauulu lauulu o le le pipisi natura,
    • Rosacea
    • Masani fuafua
    • O faʻaletonu i vailaʻau (chlorine),
    • Toxicoderma o vailaʻau amata (lithium, corticosteroids, bromine sauniuniga),
    • Faamaʻi o Kirle.
    • Folai keratosis,
    • Diffuse neurodermatitis,
    • Totoina lauulu
    • Vitamini C ma le A
    • Devergy o le faamaʻi,
    • Lichen planus (folikel foliga),
    • Discoid lupus erythematosus,
    • Afu afu
    • Necrotic fuafua
    • Scurvy,
    • Grover's faʻamaʻi.

    I le amataga tulaga o le faʻamaʻi, faʻafaigofie faigofie ae aoga auala e togafitia ai folliculitis e faʻaaogaina. Pustules ua togafitia i le 2% camphor po o le salicylic ava, 2% vaifofo o lanumeamata lanumeamata, fucorcin poʻo le methylene blue solution. Manatua, e mafai ona e faʻaaogaina na o le 1% ma le 2% salicylic ava, o maualuga maualuga e le aofia. O le salicylic acid o se vaega o Cleracil faasologa kulimi, gels ma kulimi faʻapitoa na faia mo le paʻu.

    I tulaga pe a fai o le folliculitis e loloto ma le faʻaputuputu o namu e taua, tatala le pustules, aveese namu, mulimuli ane ma togafitiga ma se tasi o fofo lisiina ua fautuaina.

    Faatasi ai ma se loloto ituaiga o folliculitis, ua fautuaina e faaaoga compresses ma ichthyol 1-2 taimi i le aso.

    O taimi faʻasolosolo i foliga o folliculitis e manaʻomia ai le tofiaina o le tele o vailaʻau malosi. I ia tulaga, o vailaʻau mai le vaega o sulfonamides, antibiotics ua faatonuina. I lenei pepa, faʻailoilo immunostimulating faʻamaonia foi.

    A faʻaaoga le tupe a le lotoifale, e le fautuaina e faʻamama le nofoaga na afaina pe taumafai e faʻamalosi pustules, aua o lenei e faʻateleina ai le aʻafiaga o le atinaʻeina o se maʻi papala, ma i tulaga ogaoga, phlegmon.

    Mai togafitiga e le o ni vailaʻau mo folliculitis, o le faʻaalia i ultraviolet ray ua faʻamaonia ia lava. A maeʻa se aso poʻo aso uma, e taʻu mai i lalo ifo ni vailaʻau. O le tulaga lautele o 6-10 faʻaaliga.

    Afai o le folliculitis ua tupu aʻe i le talaʻaga o le suka mellitus, o lona uiga la, o le faasaʻoina o meaʻai e faʻaopoopo foi. I le faʻatagaina masani ole metabolism ole carbohydrate, ua faʻaititia ai le faʻafitauli o le toe faia o le faʻamaʻi.

    Mafaufau i le togafitiga o tulaga faapitoa o folliculitis

    Nofoaga mupirocin ua vavaeina i totonu o le atunuu 2 taimi i le aso. I totonu, cephalexin, dicloxacillin, erythromycin po methicillin ua faatonuina. O se vailaʻau ua filifilia e fua i luga o se faʻapitoa o le tino i le antibacterial agents.

    Pseudomonas folliculitis
    I mataupu ogaoga, ciprofloxacin ua faatonuina.

    Gram-le lelei folliculitis
    E tatau ona taofia le vailaau. Faʻatonu togafitiga lotoifale ma benzoyl peroxide.

    Fungal folliculitis
    Ua faatonuina ni peleni faapitoa mo tagata i fafo atu e puipuia ai le puipuia. I totonu ua fautuaina e ave itracanozole, terbinafine, fluconazole.

    Togafitiga Folliculitis
    Acyclovir ua faatonuina totonu totonu.

    Ile togafitiina ole folliculitis, e tele lava se sao ua tuuina atu i isi auala e togafitia ai togafitiga, lea na faʻamautu ma le manuia latou lava ma ua iloga o vailaau aloaʻia.
    Mafaufau i nisi o fua sili ona taatele ma aoga mo masani vailaʻau.

    • O se fasi o le viburnum ma rosa nifo
      O le tuufaatasiga o le ofa aofia: viburnum berries - 200 kalama, rosehip berry - 200 kalama, mamago nettle - 100 kalama. I lenei mea tatou te faʻaopopoina se atigi nati, e tatau ona lanumeamata - 10 kalama, fou fale-fai fale moukese - 50 kalama a, le lagomeli - 50 kalama, vai - 2 ipu.
      Faʻafefea ona fai se faʻamalologa o totoga? Matou te aveina ni fualaʻau mafanafana ma fufuluina o viburnum, faʻapea foʻi ma suilapalapa, ma tuʻu faʻatasi ma nettles ma nuthells. Liligi le paluga matutu ma vai mafiafia ma tuu mo le 10 minute e faʻamalulu ai mo sina vevela. A maeʻa lea mea, e tatau ona tuiina le paluga mo le 24 itula, ona faʻamaʻi lea. Lenei ua matou tapena le faʻavae mo le lumanaʻi talosaga. A tatou amata togafiti, tatou te faia se paluga o falaoa fou kuka ma le meli ma faʻaopopo lua sipuni o le falaoa ia latou. Ole paluga ole faaputuga ma le viburnum decoction ua tuu i luga ole paʻu tiga ole paʻu 3 ile aso mo le 20 minute.
    • Vailaau Chamomile
      Chamomile o se taulaitu e faʻafofoa ai pupula. Fufulu ma le decoction ua saunia e tusa ai ma faʻamatalaga i luga o le pusa talavai a le sili atu tolu taimi i le aso. Faatasi ai ma le tutusa decoction, e mafai ona faʻamaloloina soʻo se isi itu o le paʻu lea o loʻo iai faʻailoga o le folliculitis. Chamomile aveeseina le afaina mai le paʻu ma faʻamago ai.
    • Ie solo vevela
      Mo le puipuia o le staphylococcal folliculitis, faʻaaoga le tuai ma faʻamaonia auala a tagata, o le a fesoasoani e puipuia le amataina o le faʻamaʻi. A maeʻa ona sulu, faʻataʻamilo le solo susu vevela i ou foliga mo na ole minute.
    • Vailaau pili
      A ituaiga vailaau faʻasaina inu i totonu. E saunia mai aʻa, mafai ona tuʻu faʻatasi ma laulaau.
      Liligi lua ipu o le vai mafanafana ma le tasi tioata, e aunoa ma le pito i luga, sipuni ti o laulaau laiti ma le mago ma faʻamama mo le 10 minute. Fufulu le pauta ma ave 4 taimi i le aso mo 50 ml.
    • Lotoa
      Tatou faaaogaina thistle o se fofo aoga aoga i fafo. Matou te aveina le 50 g o aʻa ma kuka i le afa lita o vai mo 30 minute. Aveese le supo mai le vevela ma faʻaauau pea le tausisi i le tasi itula, aua nei galo e faamama. Faʻaaogaina e tagata mamaʻi mo mea faʻamalieina, faʻamau ma laei faʻamalieina.
    • Moega moega
      Lenei, matou te faʻaaoga fugalaʻau o le mea mataʻutia, o lona uiga o le ea o le laʻau. Ma le paʻu mago mai le laʻau, faʻanusuina se mea tiga i lalo o se fomaʻi.
    • Manogi le manogi
      Lea o mea uma lava e matua faigofie, fou, fou saunia saunia slurry o laulaʻau o loʻo faʻaogaina i le lotoifale i lalo o se fomaʻi laʻei i le nofoaga o le abcess. Tatou suia le fusi 2 taimi i le aso.
    • Spiny Tatarnik
      O lenei laʻau e taʻua foi o le vaotuitui. Pei ona fai i le isi faʻatonuga muamua, matou te faʻaaoga i le lotoifale, fai le pulou fou mai lau o laʻau ma faʻapipiʻi i le nofoaga na aʻafia.
    • Burdock lapoa
      Matou te inu i le ofe i totonu. Ina ia faia lea mea, tataina burdock root (1 sipuni tele), kuka i le 500 ml vai mo le 10 minute, tausisi 1 itula, faamama. 50 ml e faʻaalu 2 taimi i le aso.

    Faatasi ai ma folliculitis, o le faʻamalamalamaga o se lelei talafeagai. Faatasi ai ma le taua o le loloto o le leaga, atonu e tumau ai vaega o pigmentation ina ua paʻu le pa. Ole faʻapitoa ole folliculitis e seasea lava, ae e lelei ona togafitia e fomaʻi.

    I lalo o tulaga lelei, o le pustule mago i totonu o le palapala, lea e le umi e pa'ū, le infiltrate faasolosolo malie ona mou, ma ina ua mavae 6-7 aso le nofoaga o le muamua folliculitis e tumau, pigmentation po, ma, ma se loloto loloto o lesi, ua totoe afaina.

    Atinaʻe mea taua

    Sili ona masani folliculitis mafua ai staphylococci. O nei pathogen i luga o le paʻu o tagata uma. E mafai ona mauaina i luga o mea faitino o loo siomia ai tatou, i le ea ma le pefu.

    E tolu ituaiga o staphylococci:

    • Auro O le ituaiga lea e faʻaosofia le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi faʻamaʻi.
    • Epidermal. O le faʻamaʻiina o le pathogenic. O lona uiga e mafai ona iai pea le papala o epidermal i luga o le paʻu o le tagata, ae mafai ona ia faia le papala i fulufulu mata i lalo o nisi tulaga.
    • Fualaau Saprophytic. E manatu saogalemu i le microflora o le paʻu. Le mafai ona tupu ai le faʻamaʻi.

    Ole maualuga pathogenicity of Staphylococcus aureus faʻamatalaina e lona mafaia ona coagulase gaosiga. Tasi i le 'ie, o lenei enzyme mafua ai le toto faʻapipiʻi. Ona o lenei, o le taulaiga o pupuga e faʻaʻeseʻeseina tumau mai le faʻafitauli.

    O le faʻavae i luga o aano, o staphylococcus o loʻo agaʻi i le gaosiga o le hyaluronidase, faatafunaina fibre fesoʻotaʻi. O le faataga siama vave alu loloto i totonu o le paʻu.

    Folliculitis o faʻamaʻi pipisi. E mafai ona lafoina i se 'aiga ma ala ile fesoʻotaʻiga vavalalata. Tamaiti aemaise lava ona faigofie ona aafia. E leai se puipui paʻu o latou paʻu ma faigofie ona faaalugofie i le laititi faʻalavelave i siama.

    Le nofoaga o staphylococci i luga o le epidermis e le lava mo le tupu ai o le folliculitis. E talafeagai soʻotaga.

    Latou i totonu ma fafo.

    O mafuaʻaga nei o folliculitis e manatu e faʻaleagaina:

    • Diabetes mellitus.
    • Ova tele o le gaosia o feusuaiga. I fafine, male hormones e faaosofia le faamai, ma i alii, fafine hormone.
    • Maʻi faamaʻi.
    • Le lava ni porotini i le meaai.
    • Ole Hypovitaminosis.
    • Faamaʻi manava manava ma le flu.
    • Faʻaʻi gasegase o totoga i totonu.
    • Onkology.
    • AIDS
    • Fofo vailaau mo togafitiga i taimi uumi.

    Manatua mea moni: uhfolliculitis ozinophilic atiaʻe naʻo tagata mamaʻi e maua i le immunodeficiency syndrome. I lea lava taimi etiology O lenei ituaiga folliculitis e le o faʻamatalaina lelei.

    O mea taua e mafua ai le staphylococcal folliculitis e aofia ai:

    • Manua o se isi natura.
    • Alamanuia paʻu paʻu.
    • Mativa tausiga o le paʻu. E sili atu le mea moni mo pepe fou.
    • Le mafai ona mulimuli i fautuaga a fomaʻi pe a maeʻa ni gaioiga faʻalelei.

    Folliculitis mafai foi ona mafua mai i fungi, siama, ma siama-leaga siama. Moni, e tupu lenei mea seasea ma e masani lava i le faʻavae o le le lava o le le puipuia.

    Seʻeseʻesea faʻamatalaga manaʻomia pseudofolliculitis. O le mea moni o lenei maʻi e tupu e aunoa ma le auai mai o se siama faʻamaʻi. Pseudofolliculitis e aliali mai i nofoaga o lauulu e masani ona aveʻese faʻasolosolo masini: luga o foliga, faʻalili ma vae.

    Ole masani ole gaioi ile luga ole folini e mafua ai le punou ole laulu ole laulu. E maua le pito i luga o le 'ie lata ane. O le lauulu faigofie lava ona tupu mai i totonu o le dermis ma mafai mulimuli ane faaosofia se pupuga faagasologa.

    E ui i le mea moni e leai ni mea e aafia ai i siama e mafai ona faʻaalu i totonu faʻamaʻi. O le faʻamaʻi pipisi e mafua ai le suppuration ma mafua ai le microabscess.

    Faigofie mataua

    O na folliculitis e taua foi o le ostiofolliculitis. E mafua mai e le gata ile staphylococcus, ae faʻapena foi ile Pseudomonas aeruginosa.

    O le lesion site foliga mai o se pulu, mai le ogatotonu o lea e tupu ai lauulu. Ole lapoa ole pulupulu e sili atu ile ulu ole afitusi. O loo siomia e le lanu mumu o le paʻu.

    Osteofolliculitis e tasi ma faʻatasi. I le mea mulimuli, e mafai ona pueina vaega tetele o le paʻu.

    Ole faʻamaʻi e amata ile mimita aluga. O loʻo maitauina e le tagata maʻi sina mumu ma sina tiga i le mea o loʻo aʻafia. I se taimi mulimuli ane, o le fuluga e tupu i lenei nofoaga, i le ogatotonu o le mea e tupu ai se puta foliga faʻatasi ai ma mea o loʻo paʻepaʻe pe lanu meamata.

    Na vave ona pa le pustule, ma tuua ai le maʻi. E mafai e le manava leaga ona alu ese mai ai mo sina taimi. Ina ua mavae ni nai aso, ona tapunia lea o le fuafua i le ulu. Ina ua maeʻa lona faʻatasiga mai i le folliculitis, e leai se faʻailoga o totoe.

    Faatasi ai ma ostiofolliculitis, o le fugalaʻau e mafai ona latalata vavalalata tasi i le isi, ae le mafai ona tuʻufaʻatasia.

    Laʻasaga loloto o faʻafitauli

    Ole loloto o le aʻoga lea e tupu pe a tui loloto le tino i totonu ole folo. Pe a maeʻa na mea, ua amata ona amata mai pupula o pupula i le vaega o le laulu, lea na mulimuli ane liua i pustules ona faʻasolosolo atu ai lea. Ina ua mavae ni nai aso, o pustules mago ma faʻafefiloi. A maeʻa, e tumau pea se maʻila.

    I maʻi ogaoga o le faʻamaʻi, o le faʻamaʻi pipisi le loloto pito i lalo o le paʻu ma faʻaoso le tutupu o nekrosis.

    O le loloto o le aʻoga e maitauina i luga o le maʻilaʻulu. O isi taimi e maua i le pito i lalo o le ua ma luga o le tua.

    Faasologa o taimi masani

    O na folliculitis e faʻamatalaina e ala i le toe foʻi i tua o auala. Se maʻi e le mavae atoa. Vaʻai uma auga ua aliali mai i luga o le paʻu.

    Faʻataʻitaʻiga atiaʻe i vaega o le paʻu e faʻapolosolo i faʻalavelave poʻo manuʻa. I tagata matutua, o le maʻi faʻamaʻi o le faʻamaʻi e masani ona tupu i luga o le ulu. O lenei e mafua mai atherosclerotic suiga i vaʻaiga o le ulu ma le le paleni o le paʻu o le ulu.

    I aliʻi ma fafine e vaivai le faʻafitauli o le tino, o le faʻasologa masani o le folliculitis e masani ona faʻatutu i le faʻapuʻua.

    Eseese o folliculitis

    Fomai silafia tulaga eseese o le faamai. E vaevaeina le vaevaeina i meaola e ala i le mafuaʻaga o le faamaʻi, le nofoaga ma le nofoaga o le ala.

    O ituaiga taatele masani o le folliculitis o:

    • Le faaupuina. O le pathogen e ati le mafiafia o le paʻu ma mafua ai le pupuga o le pulu fulufulu i le pulu. O le faamaʻi e mafai ona mafua mai i le herpes virus, Candida fungi, ma gram-leaga siama. Ole mea taua ile atinaʻe ole faʻamaʻi e taua e le tagata ole soifua maloloina ole tagata lava ia.
    • Staphylococcal. O lea ituaiga faʻamaʻi e masani ona aliali i alafau, auvae, aemaise lava i tamaloloa. O se faʻamaʻi pipisi tupu i le taimi o le tafi. O se tamaloa faʻaleaga faʻaleagaina le paʻu, ma le pathogen tu i luga o le epidermis maua avanoa i le pulu lauulu. Staphylococcal folliculitis e mafai ona faigata ona ole sycosis.
    • Pseudomonas. O na ituaiga folliculitis e aliali mai pe a uma ona inu ile vai vevela i le chlorine-leai se vai. O le faamaʻi, e masani ona iloa i tagata gasegase o loʻo vaʻaia vailaʻau oʻona mo le fuafua. I ia tagata maʻi, o le faʻamaʻi faʻaalia ia lava ma se faʻafuaseʻi faʻateleina o fuafua i le tele o faʻatuina o purulent pustules i luga o foliga.
    • Syphilitic, poʻo le fuafua. O le faamaʻi e aliali mai i le vaega lona lua o le syphilis. Lenei ituaiga o folliculitis e iloga i le foliga mai o pustules i totonu o le 'ava ma le moge. Sili ona masani ai, pupuga le pupula i luga o le ulu.
    • Gonorrheal. O lenei ituaiga gasegase e tupu pe a o le gram-negative gonococcus faʻatupuina le afaina o folau i luga ole vaega ole tino. O le totonugalemu o le afaina ai gaioiga e faigofie ona masiʻi atu. E mafai ona latou o atu i le paʻu o le perineum i fafine, o le kulimi ma molimau i alii. Togafitiga o le faamaʻi e mafai naʻo le aveeseina o le punavai autu - gonorrhea.
    • Candidiasis. Foliga mai ona o le siama o le folikel ma le fefete o le genus Candida. O totoga ole afaina e maua i lalo o le lima, i le inguinal region, i luga o le foliga ma le ulu. O le faʻamaʻi e faʻaalia i le mumu o le paʻu i tafatafa o le folika na aʻafia ma le faʻavaeina o pustules. O le mea mulimuli na liliu i se manua poʻo se tiga.
    • Folliculitis o Hoffmann o le ulu. O mafuaʻaga o le atinaʻeina o lenei ituaiga o faʻamaʻi, o fomaʻi ua le mafai ona faʻatuina seʻia oʻo mai i le taimi nei. I nisi o gasegase, suʻesuʻega faʻailoa le gram-positive staphylococcus, i isi e le o iloa. E i ai le manatu o le faamai e tupu ona o le tapunia o le sebaceous ducts ma se faaitiitia o le puipuia. Ole uiga masani ole Hoffmann's folliculitis e ala ile fusi ole purulent foci ma le fausiaina o fistulas. O le mea mulimuli e fesootaʻi atu le tasi i le isi.
    • Dermatophytic. Muamua, o le taulaiga o meaola e maua i le stratum corneum o le epidermis, ae o le faʻamaʻi pasi atu i le lauulu laʻau ma alu ifo i totonu o le folikel.
    • Fagaloa Bockhart. Lenei o se faʻapitoa ituaiga o folliculitis e atiaʻe ma le soona afu pe faʻaaoga se mea e faʻamafanafana ai ni mea faʻamalosi.

    O le tagata gasegase e mafai ona suʻesuʻeina soʻo se tasi o ituaiga o folliculitis i ona faʻailoga. Ae o le faʻaiuga atonu ose mea sese. Ina ia faʻamalamalamaina, e tatau ona faia se suʻesuʻega i se falemaʻi.

    Togafitiga metotia

    Togafitiga faalagolago i le tulaga o le faʻaleagaina o le lauulu meaula.

    Ole maʻi ole maʻi e mafai ona faigofie ona aveeseina ile lanumeamata lelei, Fucorcin, poo le salicylic alcohol. Ua lava le fufuluina o le fula i le tele o taimi ma nei auala. E mafai lenei mea ile fale.

    Faatasi ai ma loloto loloto, o le autopsi o le pustules e taua tele. A uma ona aveʻese a latou mea, manua e tatau ona togafitia i le methylene blue ma camphor alcohol solution. E mafai foi ona faʻaoga compresses ma ichthyol oona i le 2 taimi i le aso.

    Ole togafitia ole folliculitis ile taimi e manaʻomia ai le tuʻufaʻatasia o sui mai fafo ma ogaoga vailaʻau antibacterial. O vailaʻau mo ia togafitiga e filifilia e mafaufau i le mafuaʻaga o le faamaʻi.

    Faatasi ai ma le staphylococcal folliculitis, Erythromycin, Methicillin Cephalexin ua faatonuina. Ole siama ile faʻamaʻi e togafitia ile Itracanozole ma Terbinafine. Ole togafiti faʻafomaʻi e faʻatonutonuina e Acyclovir.

    I le ma lea, ina ia faʻaumatia totoga o lauulu sulu, mafai ona faʻaogaina fofo tagata. O loʻo tatou talanoa e uiga i le faʻaaogaina o le bram chamomile, tui i luga o laʻau o le wild rose ma viburnum, o se mea faʻapipiʻi mai le palu o le sisi ma le meli.

    Puipuiga faiga

    Tele folliculitis mafai ona puipuia le manuia. O auala puipuia e faigofie ma e le manaʻomia tele taimi.

    O puipuiga puipuia e aofia ai:

    • Faʻamamaina o le tino ma faʻapitoa gel ma olo.
    • Malulu masani. E fautuaina a itiiti mai 2 taimi i le aso.
    • Musu e faʻaaoga le ofu o se isi tagata.
    • Aau i vaitaele ma le vai lelei-chlorinated.
    • Teena le ofuina ofuvae gaosi ma le fufusi foi.
    • Faʻaaoga pe a uma ona faasea ma afuafu i le ava-faʻavae emollients.

    Folliculitis e ono mafua mai ile maʻi laten. O lona uiga, mo le puipuia o faʻamaʻi, e tatau ona e faia se puipuiga puipuia i le falemaʻi ia le itiiti ifo i le faʻatasi i le tausaga.

    Faailoga o le faamaʻi

    E tolu tikeri o le leaga o le pulu o lo o i totonu o le epidermis:

    I le mea muamua, na o le superficial area o le folikel ua faaleagaina, i le lona lua, afai e le amataina le togafitiga, o le afaina e alu i totonu o le follicular cavity. Ole faʻailoga lona tolu, e sili ona ogaoga, e tupu i le leaga atoa ole pulu.

    Ina ia puipuia le malosi o le atinaʻe o le faʻamaʻi, e tatau ona e iloa le muamua faʻailoga o le faʻamaʻi ma faʻailoga o le faʻaletonu pe a pasi atu folliculosis i le isi laasaga:

    • pupuga o tagata taʻitasi i le foliga o elemene o se piniki mumu,
    • faasolosolo malie lava o le mageso sosolo faataamilo i le taulaiga muamua, faateleina i le tele ma mauaina se foliga faapitoa - se purulent vesicle ma se lauulu i le ogatotonu o fausia,
    • I le tulaga o le faʻataʻutaʻu faʻaliliuga, e aliali mai ai le papala o le lanu malamalama,
    • I le tele o taimi, o le vevela maualuga matauina,
    • le nofoaga o le pustules gase, ma i luga o le matua o le pustules tiga,
    • tulaga o focal alopecia e maitauina i vaega o sycotic lesion.

    Ole pupula ole folini oleulu ile ulu ile fanau e tupu mai o se mea e masani ai ile dermatitis (aemaise le seborrhea), faʻapea foi ma le fesoʻotaʻi ma faʻamaʻi lautele e mafua ai le pa'ū maualuga i le puipuia.

    Nofoaga ole faʻavae

    Talu ai o le fulafula o lauulu o se folasaga o se mea le tumau, o foliga vaaia o le mageso e masani ona fesoʻotaʻi ma le faʻaaogaina o mea a le soifua maloloina o isi tagata. I le avea ai o se tulafono, mafatiaga o le uluulu, ae o le faʻaalia o faʻailoga mataʻutia i le tafega, i le pito i luga ma lalo pito i lalo, i totonu o ketiʻi e le aofia ai.

    Ole aliali mai ole faʻailoga ole faamaʻi ile vaega ole vaega o le vaega ole vaega ole fiva e pei ona faʻaopopoina e ala ile faʻaopopoina o alatoto, ma i le maeʻa ai o le faʻamaloloina o fula ua i ai i se tulaga loloto, e le o iai ni maʻila poʻo papala. Le lava lea vaitaimi e faʻailoaina e le alopecia le

    I vae ma vaega lima, ua afaina le pulu i le mafiafia o le tuga o le tino, ma se mea faigaluega masini pe a uma ona faʻamutaina. Folliculitis i luga o lima e masani ona faʻamalamalamaina i tamaloloa o loʻo galue i tulaga le lelei (i le fale fausiaina, i le lapisi i lapisi), poʻo fafine o loʻo faʻaaoga vailaau e le lelei (fufuluina, fufulu) e aunoa ma totigilima.

    Vailaau mo folliculitis

    Ole pupula ole folikulu e togafitia ile fale ile vailaʻau ua faatonuina e se fomaʻi. O le faasologa o togafitiga togafitiga e muamua atu i le siakiina ma le iloaina o le mafuaaga o le faamai.

    Vailaau faatonuina i le togafitiga o folliculitis:

    • vailaʻau antibacterial i totonu o le lotoifale: "Gentamicin", "Levomekol",
    • antiseptics: 3% hydrogen peroxide, zelenka, Miramistin, Fukortsin,
    • sui fomai lotoifale sooupu: Nizoral, Mycozoral,
    • antiallergic tablets: "Zodak", "Suprastin".

    E tusa lava poʻo le a mafua ai mafuaʻaga o le faʻamaʻi, mo soʻo se tikeri o le faʻaletonu, o le suauʻu sene masani, o loʻo faʻaogaina ma le manuia, faʻaaoga i le faiga o talosaga i le nofoaga na aʻafia.

    Togafitiga mo toe foʻi mai pe alualu i luma ituaiga

    Antibiotics ua faatonuina pe afai o le faʻamaʻi ua uma ona iloaina i le tulaga o sycosis, o lona uiga, o loʻo tele faʻaleaga ma foliga purulent o eseese tikeri o le matua. I lenei tulaga, sulfonamides ma vailaʻau e faʻaopopoina le puipuia o le puipuiga ua faatonuina e tutusa ma le togafitiga autu.

    A e faʻaaoga e oe le lotoifale i mea e faʻatupuina ma faʻaalu ai pustules, e le mafai ona e oomi i luga o le vaega aafia pe taumafai foi e tatalaina taotoga oe lava. O lenei gaioiga e faia i lalo o tulaga le atoatoa ile potu togafitiga.

    Fomai

    O le faʻaaogaina o togafitiga o folliculitis e tuʻuina atu i le tagata maʻi o se vaega o auaunaga faʻaopopo ma o se tasi o auala sili ona aoga o le togafitia o le afaina o le lauulu. Mai i le vaʻai o le saogalemu ma le saoasaoa o le mea lelei, faʻaalia faʻaalu o le ultraviolet radi i se loloto oo atu i le 10 mm o le nofoaga na aʻafia e sili ona faamaonia.

    O le umi o le vasega e feutagai taitoatasi, ae le sili atu nai lo sefulu taualumaga. Ole faʻavave ole faʻailoaina ole faʻatonutonu naʻo lona ogaoga ole maʻi o lona maʻi ma lona onosaʻi ile togafitiga.

    Foliga metotia

    E le mafai e le soifua maloloina ona faʻaaoga togafitiga faʻafomaʻi, ae latou faʻamanuiaina faʻaaogaina o le faʻaaogaina o le folliculitis ona o le maualuga o le faʻatusatusaina i le tele o vailaʻau sauniuni o tanin, astringents, antiseptics natura ma stabilizers o faʻafouina faagasologa. Fomai lagolago faaopoopo togafitiga ma isi metotia faʻaaogaina mea nei gaioiga malosi o se vaega o decoctions ma tinctures:

    • taatele
    • burdock aʻa (burdock),
    • fale talavai chamomile
    • upega
    • aniani
    • o totila.

    O vaega uma o loʻo i luga o mea toto e saunia i se vaivai vaivai o le toto - mo tuʻutuʻuga pulega - ma i se maualuga ua ova foliga - mo le faʻaaogaina fafo.

    Iloa ma faigata

    Afai o le faʻamaʻi e le taofia i le lua vaiaso muamua ina ua maeʻa le uluaʻi faʻailoga, poʻo mea na faʻaaogaina e le gasegase e le o ausia le mafuaʻaga o togafitiga, o le atinaʻeina o faʻafitauli e pei o:

    O le faʻalauiloaina o le toe faʻaleleia ma le atinaʻeina o faʻalavelave e faʻalagolago i le itu na ave i ai le faʻamaʻi, ma mafai ona faʻauiga i se iʻuga ogaoga, e oʻo i le oti. Tamaiti i lalo ole tasi tausaga le matutua i tulaga lamatia faapitoa, o le mea lea, togafitiga o lenei vaega o gasegase tupu na o nofoaga inpati.

    Folliculitis profilaks

    O le paʻu paʻu e mafai ona puipuia e ala i le naʻo le mulimulitaʻia i tulaga faʻapitoa i tulaga o le tumama ma faʻamaloloina atoa ni maʻi e fesoʻotaʻi ma le tui o faʻamaʻi ma siama. Afai o se tagata ma folliculosis foliga mai siomia e aiga po o uo, e tatau ona fufulu ma togafitia ou lima i antiseptics masani ona ma ia mautinoa e talanoa i se dermatologist i le muamua masalosalo o se maʻi.

    Faamaʻi o faʻamaʻi, faʻailoga

    O le tele o taimi, o le faʻamaʻi e tupu i atunuʻu o loʻo iai le mafanafana ma le susu. I nei tulaga, o faʻafitauli e ala i siama faʻateleina malosi, o lea, folliculitis ua avea ma masani masani. O le vaega lea o le pyoderma.

    Folliculitis o le fulufulu e sili ona lamatia, talu ai i totonu o lenei sone o le fulufulu taga e loloto loloto. Faʻamalo, o le faʻamaʻi pipisi e mafai ona oʻo ai i faʻafitauli eseese.

    Faailoga o folliculitis aofia:

    • nofoaga mumu i le lotoifale o le laulu,
    • le faʻavaeina o purulent pustules,
    • papala o loʻo tumau pea i luga o le nofoaga o loʻo tafia ai le palapala,
    • a maeʻa le faʻamalologa atoatoa, se maʻila poʻo se maila lanu ono tumau i luga o le paʻu,
    • gatalia, tiga i le itupa o fulafula i uluaʻi vaega e lua.

    Afai ua avea le faʻamaʻi le foliga o le mageso, tele folikelilo i luga o le tino ua afaina, ona avea lea o le maʻi ma nei faʻailoga uma. O nisi mataʻu ua aliali mai, nisi ua maeʻa fusi ma pa, mai papala tuai o loʻo iai maʻila, paʻepaʻe paʻepaʻe poʻo ni mauli o lanu.

    Mafuaʻio le folliculitis ma ona ituaiga

    O le faʻagasologa e alu e pei ona taua i lalo: o le faʻamaʻi e ulu i totonu o le fulufulu lauulu ma atiaʻe, mafua ai le pupuga o lauulu. Peitaʻi, e tele mafuaʻaga e ala ai ona faʻagaioiga. Muamua lava, o le untimely ma le talafeagai hygienic tausiga o le paʻu.

    Le faʻaletonu aʻafia le pa'ū i le maualuga o le puipuiga o le lotoifale mafai:

    1. Diabetes mellitus.
    2. Meaʻai le paleni.
    3. Ole numera o feusuaʻiga faʻamaʻi.
    4. O nisi faʻamaʻi o le endocrine polokalama.
    5. Autoimmune faamai.
    6. Faamaʻi o le ate.
    7. Le faʻaaogaina o le corticosteroids ma antibiotics.
    8. Hypothermia o le tino.
    9. Microtrauma o le paʻu.

    Faʻavasegaina o folliculitis e faʻavae i luga o faʻafitauli e mafua ai fula le lauulu laula. I lenei tulaga, o le ituaiga o faʻamaʻi e masani ona mafai ona fuafuaina pe a uma na ona iloiloina.

    Puipuiga

    Ole maʻi masani lava lea, e mafua mai ile 90% o mataupu e ala ile Staphylococcus aureus auro pe paepae. Pseudomonas folliculitis ma le pupuga e mafua mai i le gram-negatif siama e maua.

    O taliga o le Candida genus ma dermatophytes e masani lava ona aʻafia ai folau o le ulu, mago ma le migi, o lona uiga, o pito i totonu o fulufulu loloto laupepa. E tele isi ituaiga fungi e mafai ona mafua ai le faamaʻi.

    Sili ona mafua mai i le herpes virus. E tupu i tagata mamaʻi ua aafia ai lenei patogen masani.

    Mafai ona aʻafia faʻamaʻi o le faʻamaʻi

    O faʻafitauli o lenei maʻi masani e tupu pe a le aʻafia le tagata maʻi ae le mulimuli i le tumama. I le taimi lava e tasi, o le agai i luma o mea leaga e tuʻuina ai ie paʻepaʻe e mou atu mo se taimi umi.

    O le pupula o le pulu i luga o le ulu, lea e mafai ona loloto ma lautele, e masani ona le iloa.

    Ole mea e sili ona aʻafia ai ole papala, e mafai ona tupu ile nofoaga o se moli mataga. I le mafiafia o le paʻu foliga mai pupuga o le mafiafia o le 2-3 cm, lea e iloga i le tele ma le tiga.

    Ona aliaʻe a necrotic vaega i le foliga o se purulent vesicle, o nisi taimi matua tele. E mafai e se tagata ona maua se fiva, e iloa ai faailoga o le 'onā.

    O se papala e mafai ona tupu aʻe i totonu o le maʻi, ma e iloga i le tele o le toto. O se carbuncle e mafai foi ona fatuina - ni isi papala, lea i luga o le itu i luga o le necrosis, uliuli paʻu foliga foliga.

    Afai o le pathogen o se fung, o se tele vaega e aafia i le dermatophytosis mafai ona fausia.

    E i ai tulaga pe a folliculitis faaosofia faamaʻi oti e pei o le fiva fai, pneumonia ma nephritis. Peitaʻi, o nei mea, e seasea ma seasea, ma e masani lava ona tutupu i tua atu o faʻafitauli matuia.

    Follicle afaina togafitiga

    I le mataupu pe a o le tele o le mageso e sili ona taua, leai ni itu o le loloto fula, suauu ma compresses ua faatonuina o se togafitiga.

    O mea aoga e aofia ai le salicylic acid, faapea foi le salicylic ma le camphor alcohol. E manaʻomia foʻi le togafitiga mo le antiseptic i tulaga o loʻo iloa ai le loloto o tui. Ua tatala ma fufulu.

    Tutoatasi tutoʻo o pustules ma papules! O le malamalamaaga o le faʻalavelave e mafai ona faʻaoso ai se faʻafitauli o le tulaga, le faʻasalalauina o faʻamaʻi i totonu o le 'ie e latalata i le fulufulu mata. I se faʻaopopoga, o le tele o taimi e taʻitaʻia ai le foliga mai o maʻila i le nofoaga o le folu ua afaina.

    Faʻalagolago i le mafuaʻaga o le faʻamaʻi, antibiotics poʻo le immunostimulants, e ono manaʻomia vailaʻau antifungal. E mafai faʻaopopo le faʻatinoina o le folliculitis ma le physiotherapy, faʻasaʻo laser. Aumaia faʻaoga ultraviolet.

    O togafitiga faigofie e matua aoga lava, e ui lava o le tagata gasegase e manaʻomia e mulimuli i fautuaga uma a fomaʻi:

    • aua le ave vai taele, aua le aau i nofoaga faitele, ile taele ma sauna,
    • Aua le faʻamamaina purulent lafoai, mataitu le tumama,
    • Aua le ofuina ofu mataga poo le faʻaita foliga.

    O loʻo faʻaaogaina foʻi auala e togafitia ai isi togafitiga, e faʻavae i luga o le anti-inflamasi aafiaga o vailaʻau tuʻufaʻatasia ma le faʻamutaina o le le-vitamin.

    O mafuaaga autu o le faʻamaʻi

    O le fulufulu mata o le aʻa o le lauulu, lea ei ai le maualuga faʻafouina tomai. E mafai ona i ai ni mafuaʻaga mo le tutupu mai o faʻafitauli gaioiga i totonu o le folika.

    O nei faiga ua mafua ona o le tui loloto i totonu o le aʻoga o siama patogenic, fungi ma isi pathogens. I totonu o siama, siama staphylococcus, siama herpes, kiki e mafai ona iloga.

    Le lelei le tumama

    Le masani ona seleina o lauulu i luga o mata, i le vaega o le vaitaʻele po o le vaega ale vaega. O le tosoina o lauulu i luga o lauulu, o se tulafono, faʻaosofia ai le faateleina foliga o lauulu ulu. O lenei lauulu ua afaina ma faaosofia ai le atinaeina o le folliculitis.

    Fai fulufulu mimiti ma gaosi. O pupuni vavalalata e faʻalavelavea ai foi i le tuputupu aʻe masani o lauulu, mafua ai ona tuputupu aʻe i totonu. Synthetics, i le isi itu, e faʻaita ma leaga ai le paʻu.

    Pathology ma faaleagaina le paʻu:

    • Manua (afaina, maosiosia, maʻimau).
    • Allergic tali.
    • Sauaina o corticosteroids.
    • Faaitiitia le puipuiga puipuia.
    • Diabetes mellitus.

    O faʻaletonu i fafo atu o vailaʻau malolosi (acid, alkalis, suauʻu, penisini, suauu, ma isi mea).

    Faailoga o le faamaʻi

    Ile tele o taimi, o le faʻamaʻi e faʻaalia ile mumu ole paʻu. Ma le isi, i le itulagi o le folika lauulu, o se supa ma le pus foliga. Ina ua mavae sina taimi, na tatalaina le vesicle, ma tamai papala na aliali mai. O le papala e mageso, vali ma maʻila. O le taamilosaga atoa o le matua ma le maʻila o le maʻi le 6-7 aso.

    Ole pupula ole folini ole laulu e masani ona maitauina ile mata, i luga ole ulu, ile faʻaʻi, ile vaega ole keti. E tupu i le pupula purulent i fafine e mafai ona matauina i le puimanava ma lalo vae. O faʻafitauli o mea e alu e oʻo mai i le tiga, ma le mageso ma le faʻavae o mumu i luga o le paʻu.

    I le tulaga muamua, o le faʻamaʻi o le furunculosis ma ogaoga purulent fulafula o le aano. Afai o faʻalavelave e tupu i le faʻalavelave, ona faigata loa lea ona faiʻai. Togafitiga e faigata e ala i feteenaiga faifai pea o tisu pe a savali.

    Togafitiga iloga ituaiga nei o folliculitis:

    • staphylococcal folliculitis (matauina i luga o le ulu, i foliga, i le pulu),
    • syphilitic folliculitis (faʻatasi ai ma le le mautonu o le laulu i le uaua, i le ulu, 'ava ma le musika),
    • Candic folliculitis (tupu i fusi umi)
    • pseudomonas folliculitis (aliali mai pe a maeʻa togafitiga o le antibiotic ma faia se vai vevela i le chlorinated vai),
    • dermatophytic folliculitis (afaina i le folini lauulu ma le lauulu laei lava),
    • herpetic folliculitis (ua afaina le paʻu i luga o le auvae ma i le itulagi o le nasolabial tafatolu),
    • superficial pyoderma (alualu i luma ma le fausiaina o pustules).

    Afai e iloa muamua faailoga o le faʻamaʻi, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi vave se fomaʻi faapitoa o le a faatonuina le togafitiga talafeagai.

    Fula o le folika lauulu - o le taua faasaga i le faamai

    O le faʻamaʻi o le maʻi ua faatonuina e le fomaʻi a maeʻa suʻega atoa ma suʻega uma e tatau ai. Togafitiga tatau ona taulai atu i le taofiofia o siama na mafua ai le afaina o le gaioiga.

    Faatasi ai ma se siama siama, ua faatonuina le vailaʻau faʻafefe. Togafitiga o loʻo faʻatinoina e faʻaaoga ai vailaʻau o loʻo faʻatatau i antibiotic. E faʻaalu le uʻu i itu e aʻafia o le paʻu i le vaega o le paʻu, ile foliga, ulu, ma se mea paa. Faatasi ai ma le staphylococcal infeksi, sa faatonuina ai le faʻatonuina o Erythromycin, Dicloxacillin, Cephalexin.

    Togafitiga o fungal foci e faia e faʻaaoga ai vailaʻau antifungal (Terbizil, Clotrimazole, Exoderil). Ole fualaau faasaina Acyclovir e faʻaaoga e tau ai ile herpetic folliculitis.

    Togafitiga i le lotoifale e aoga i le amataga o le faʻamaʻi. Ina ia puipuia le sosolo atili i siama, e togafitia le paʻu ile Fucorcin, lanu meamata, salicylic, boric poo camphor alcohol.

    Faatasi ai ma le faʻailoaina o le faʻatatauina o le folliculitis, ua togafitia Itraconazole.

    Dermatophytic afaina ua aveeseina ma terbinafine. E faʻaopopo faʻapitoa imunomodulators, physiotherapy ma ultraviolet iradiation.

    O le pupula o fatuga e le o se lamatiaga taua. Peitai, i tulaga sili atu alualu i luma, e taufaamatau ma ogaoga pathology ma faigata.