Pediculosis

Faʻafefea ona faʻamautinoaina o loʻo e maua ia fualaʻau?

E faigofie lava ona aʻafia le utu e pei o le mimiti male fulu. Tulaga e fesoasoani i le salalau atu o parasites tupu i aso uma. E seasea mafai ona vave maua ni utu. O le a alu se taimi mo auga o le pediculosis e lagona. E taua le faʻalogo i uluaʻi faʻailoga ina ia vave ona iloa pe a iai ni ou fatu. Seʻi o tatou iloaina pe faʻafefea ona iloa ni siama i luga o lou ulu. A uma mea uma, togafitiga amata i luga o le taimi o le ki i le faʻavavevaveina o faʻateʻaina o leava.

Lice ma ulu lice: iniseti ma faʻamaʻi uiga

Lice o ectoparasites, na lauiloa talu mai aso anamua. E faigata ona vave iloa lo latou iai ile lauulu. Parasites ei ai se faʻaaliga foliga:

  • tamai tino 4-5 mm,
  • lanu enaena-enaena, tuʻufaʻatasia ma lanu ole lauulu (mai ile lanumoana uliuli ile enaena pe a tumu).

O iniseti e nonofo faʻapitoa i luga o tino o tagata, o manuki humanoid. E mafua lenei mea i le tele o seneturi le fetuunaiga i le ola i luga o se taamilosaga vaega o le lauulu. E taʻu atu le utu i se auala faafesootai, mai le tasi lauulu i le isi. O fea e maua mai ai utu, faʻafefea ona latou ono aʻafia, o se auiliiliga o tali e mafai ona maua i luga o la tatou 'upega tafaʻilagi.

O le iniseti o loʻo i ai ni 'auvae ma vae e faʻataga ai ona taofi mau i le lauulu. O le mailee e faatatau na o le manogi. Vaʻai o se faʻaopoopoga le aoga, o lea o mata le atrophied. O le okeni e nafa ma manogi o le iniseti o loʻo i ai i antena.

O meaai e fafaga ile toto. O le malosi ma le tuʻiina-piʻi gutu ua faʻaogaina i nila mo tuʻia o le paʻu, a proboscis, galue e tusa ai ma le pamu mataupu faʻavae. E le popo le iniseti, ae tuuina atu le tele o faalavelave i le "pule":

  • ona o le televave o le toe gaosia (140 fuamoa mo le atoa o le olaga taamilosaga o 45 aso),
  • tui i totonu o le toto i le taimi o le toxin toxus (mafua ai le matua vevela, mulimuli mai selu, o le faʻatupuina o manua),
  • le aveina atu o faʻamaʻi mataʻutia (typhus, fiva).

O le pediculosis e leʻo malamalama o se faʻamaʻi pipisi e iniseti. O le faamaʻi e iloa ai se lavelave o faailoga masani o le tele o tui o namu. I vailaʻau, o fatu o se lavelave o faʻaaliga e mafua mai i utu:

  • gatalia
  • Mamalu,
  • afaina ai lagona
  • afaina o le paʻu.

O se mea taua! Ole foliga mai o se iniseti ile lauulu e leʻo avea ose maʻi. Telefoni gaioiga gaioiga, mafua ai faʻailoga faʻaalia - o faʻailoga ia o le pediculosis. Saili mai o lau utu e masani ona manumalo pe a mavae sina taimi. O le a le umi o le taimi e taofia ai le pediculosis i tagata, e te mauaina i luga o la matou 'upega tafaʻilagi.

Faailoga o Lice

Parasites lea na pa'ū i luga o le lauulu o se fou tioata amata amata ona "gaioiga". Uluai meaʻai e tau le iloa e le tagata aʻafia. Ole auala ole fafagaina ole namu e le o iai ma faʻailoga le lelei. I le tulaga lea, e toetoe lava a le mafai ona iloa iniseti.

E tele taimi e mafaufau ai tagata e leai ni namu, ma faʻailoga le fiafia e fesoʻotaʻi ma se isi mea.

E togi faʻatasi ma le tuʻuʻesea o se enzyme faapitoa, talafeagai mo le faʻamalositino faʻamalositino o utu. Ole vailaau ei ai alergenicity manino mo le namu feaveaʻi. E eseʻese ia mea e tutupu mai i nei mea: mai le sapasapaia i le papasi, lea e ono tiga, e amata i le ogaoga o le afaina.

I le faʻaopoopo i mea taumafa, o le toe faʻasolosolo faiga. I se nofoaga fou, o namu e le taofia le faia o fuamoa. O loʻo fofoa faʻasolosolo atu i vaega taua o le atinaʻeina, liliu atu i se tagata iniseti 'iniseti. Maitauina ma le totoʻa le "talimalo" talavou amata, na o le fofoina mai le popo.

Nymphs, ona o le tele, o le manaʻomia mo meaʻai mo faʻaleleia atili le atinaʻe, mafua ai sili atu ona popole i le tagata e ofuina.

Mo le vave mauaina o le siama, e tatau ona mafaufau lelei i faʻailoga nei:

  • mafua ai le afaina i le ulu, i tua o taliga, luga o le ua,
  • le i ai o iniseti i lauulu (e tusa lava pe nofo toʻatasi pe oti),
  • le faʻateʻaina foliga o se "mageso" (eria o prokus),
  • faʻafuaseʻi ona faʻaali le "mativa", leai se maliega e lulu ese (nits).

O le faʻailoga autu o le i ai o utu ua faʻaalia o galulu. Ua faʻateleina a o faʻaopopo le numera o namu. Ole malosi ole itini e faalagolago ile mafaufau lelei ole tino. Le isi masani faʻailoga o le paʻu tulaga. Le talafeagai fua mumu, suppuration - o se taimi e mafaufau ai. O le paʻu faʻailoga e faʻailoa atili atu lava ile aluga o taimi.

E tatau ona mataala i foliga o le "matemete" i le pito i lalo o le lauulu (fuamoa o namu, laei i se popo). O le fusifusia o nini e malosi, e faigata ona lulu ese ma e selu ese foi.

E tele taimi e taumafai tagata namu e le matauina faailoga manino, ma fa' tauaogaina i le faʻaalia o isi maʻi. Ole aofai ole aofaʻi o iniseti e faʻatupu ai lou popole. A le lava, e paʻu faʻaalia foliga o paʻu. I le maea ai o se suʻesuʻega vavalalata, o le ute o le faafitauli ua manino.

Metotia Detect auala

Lisi ulu e mafai ona iloa tutoʻatasi pe faʻatasi ma fesoasoani faʻafomaʻi. E lava e fai ai le siakiina latalata o le maʻi i lalo ole sulu malamalama. I le fale, e tatau ona e nofo i le "masalomia", fai atu ia aua le gaoioi.

Vavaeeseina o ni fasi lauulu o laulu, mafaufau i le malamalama lelei. I totonu pupuu lauulu, o lenei e mafai ona siakiina e le lima. O le uumi e mafiafia, mafiafia, ma lauulu ulu e sili ona iloa ile selu.

Tagata matutua matutua e le gaioi, lemu feololo ma le fesoasoani o pulu i totonu o le laulu, sili e latalata i le paʻu. E ui lava i talitonuga sese o le tele, o namu e le mafai ona lele, oso.

O le efuefu, e migimigi fiaaʻi fiaaai e fulufulu ma lauulu. E faigofie atu ona maua se manufasi lelei. E i ai se uiga lanu enaena (mutia lanu o clotted toto).

E faigofie ona iloa tino. Naʻo le vaʻai totoʻa. Fiafiafai ma sui lapisi o lanu malamalama, faapipii i se tulimanu i le lauulu, latalata i le faavae. A faʻavave suʻega o nits e masani sese sese mo mativa. Latou taofi mau i luga o le ulu o le lauulu, e le mafai ona aveeseina ma tamatamailima, leaga sasaina ma se selu. A oomiina avanoa faʻamau ma fao, e faʻalogoina se uiga faʻapitoa. Faʻafetai i nei faʻailoga o nits, e faigofie ona e vavaeʻese mai masani tau.

Manaia le iloa. I nofoaga faafomaʻi, o le Wood Lamp e mafai ona iloa ai nits. O le luminescence "pisia" olaola tagata ma se lanu lanumoana fluorescent. Le sailia o tagata matutua e moni naʻo se mea e vaʻai i ai. Lice ma isi uiga faʻapitoa ua lipotia.

Auala e pulea ai iniseti

Amata le taua ma utu e amata i le taimi lava e iloa ai. O le laiti o latou fuainumera i le lauulu, o le vave ma sili le lelei o le a faʻatautaia. Ole faʻasologa e amata ile togafitiga o le gasegase. Faʻaaoga se vailaʻau talafeagai. Chemicals e tele faʻatapulaʻa.

Filifili lelei ma le faaeteete. E fautuaina le teena o le faʻaaogaina o togafitiga o tagata. Latou te le aoga, e manaʻomia nisi taimi mo se faʻamalologa atoa.

Togafitiga vailaʻau aofia ai i le masini pule. O nisi vailaau e le aoga e faasaga i nits. Masini masini e faʻamautinoa ai le sili atu ona auiliili auala. Latou te selu lelei, masani.

Faʻatasi ai ma togafitiga a le gasegase, o loʻo faia le پروفilaks e fesoʻotaʻi ma i latou uma na latou vavalalata ma i latou ua aʻafia. O le mea taua o le malamalama i se taimi vave ua e maua ai utu. O le a fesoasoani lea i puipuiga e faʻaoso le faʻafuaseʻi o le sosolo o ulu lice. I le taimi lava e tasi latou te gaosia ai lavalava ma fale.

O le autu puipuia o le pediculosis o masani vaaia vaʻaia. Ole mea lea e faʻaalu i tagata e sili ona aʻafia faʻamaʻi (latalata i tagata lautele, soʻotaga masani i nofoaga faitele). O le mea taua o le malamalama i le taimi ua e maua ai utu. E faapitoa le vaai totoʻa i tamaiti. Taimi taimi e maua ai ni faʻafitauli, o se togafitiga ua amata ona faʻamaonia se iʻuga lelei o mea na tutupu. O auiliiliga o le puipuia o ulu ulu e mafai ona maua i luga o la matou 'upega tafaʻilagi.

Vitio aoga

Aisea ua aliali mai ai utu i loʻu ulu?

O mafuaʻaga o utu.

Faʻafefea ona fuafuaina le utu?

Pediculosis o se paʻu paʻu mafua mai i le foliga mai ma le faʻasalalauina o utu i luga o le lauulu. Ina ia maua le tali i le fesili pe faʻapefea ona iloa lice ia oe lava, e tatau ona e malamalama atili i faʻamatalaga a mafuaʻaga mafuaʻaga lenei faʻamaʻi. O se tasi o faʻamaʻi taua o le pediculosis o le alu gofie i taimi uma mai le aso na tupu ai le faʻamaʻi. O le iʻuga o le puʻeina o nei iniseti, o foliga o mumu o loʻo tutupu i luga o le paʻu na mafua ai le papala. O le tele o utu i luga o le lauulu, o le sili ona mataga, ma o faʻailoga faʻalua, pei o le mafiafia ma coarsening o le paʻu, tupu foi. O le valuina ua matua faʻasaina lava. e mafai ona e nutimomoia le namu, ma le mea oona e i ai, o le a pa'ū i luga o le matala matala mai lona maʻimu. E iai le aʻafiaga o le pipisi mai ia faʻamaʻi pipisi pei ole typhus, toe o le fiva, ma isi.

O le nofoaga ua maua, ua mumu ona o maʻimama, e leʻo faʻamaonia ai o loʻo i ai luna i luga o le ulu. Ae faʻafefea ona siaki pe a iai ni fualaʻau? E tatau ona e iloiloina ma le faaeteete le lauulu mo utu ma nits. Ia faia lenei mea, selu le lauulu ina ia le lavelavea, ona tusi lea i pito o le selu ma nifo laiti. O le tau asiasiga atoa e tatau ona faia i se malamalama lelei.

Ina ia iloa pe o iai ni utu poʻo ni 'ea luga o le laulu, o se suʻega ulu e sili faia mo se tagata e leai ni faʻafitauli vaʻai, i isi tulaga, e mafai ona e faʻaaogaina se tioata faʻapipiʻi, aua namu e laʻititi lava i lapoʻa.

O le utu e foliga mai o loi, ae o palu e oso mai i le tele o manu, ae faʻataʻamilosaga na ona taufetuli mai lea nofoaga i lea nofoaga. Lice e leai ni mea pei o se apaʻau, latou te le mafai ona felelei. E i ai ni ituaiga iloa o laumei e 3 e iloa: ulu, puʻe ma lavalava. E 'eseʻese ai latou mai isi nofoaga. O le ulu, e pei ona taʻu mai e le igoa, na ia mauaina se fale mo ia lava i luga o le ulu o se tagata, alualu - i le uafu, ofu - luga o lavalava, moega ma isi ie. A e le na o le faʻailoga faʻailoga nofoaga e iloa le faʻailoga e tasi mai le isi.

O sui o le ulu ituaiga e iai se umi e le sili atu nai lo le 4 mm ma, o se tulafono, e leai se lanu. Naʻo le faʻamalieina ma le toto le lanu e suia i le mumu pe enaena.

O le namu e tolu paga o ni limasui, o le pito i luma o loʻo faʻaalu faʻatasi ma ni matau faʻapitoa, faʻafetai ia e faigofie ona pipiʻi i lauulu tagata. Ole tele o taimi, ole utu e mafai ona maua ile tamaititi ona o le mea moni e faapea o tamaiti i le aʻoga poʻo tolauapiga tamaiti e le lava le malamalama i tulafono faʻapitoa o le tumama, ma o le mea lea latou te le fefefe e faʻaaoga selu, pulou, uʻamea paʻu ma isi mea e fai i le ulu.

O se lavalava poʻo le ie lino na faʻaalia mai i le aʻafia tele. O lona umi e le sili atu i le 4 mm, ma le tino o lona lanu samasama-paepae. O se iniseti e taʻitaʻia le olaga masani i le aoauli ma, o se tulafono masani, e nofo i taga ma piilima o lavalava. O lenei ituaiga lape ese mai le ulu ulu i ona vae e sili atu mausali - lea mafai ai i latou e pipii atu i tisu atili malosi. O le faʻaalia o le matuitui o le vevela ma paʻepaʻe faʻapipiʻi i luga o le paʻu o se faʻailoga mautinoa o le 'aila ua afaina. E mālie lava le maʻimau, ona e aliali mai i nofoaga e leai ni lauulu, ma foliga manino lelei.

O le puʻeina ale taʻalo, poʻo le ploshchita, e ese mai nai lo muamua talu ai o lona tino e pei o se talita i ona foliga, e matua faigata ai lava ona iloaina. O se namu e mafai ona maua e le gata i le inguinal region, ae o isi vaega o le tino o le laulu e mafiafia, mo se faʻataʻitaʻiga, i mata mata ma fulufulu mata. O nei utu e taʻitaʻi se ituaiga olaga, o lona uiga, latou te le gaoioi. Taitasi vae maua taliga tuputupu ae.

Faailoga o faʻamaʻi

O le auala muamua e iloa ai utu i lou ulu o le lagonaina lea o faʻailoga. Ole amataga ole taimi ole faʻamaʻi e iai se puʻupuʻu puʻupuʻu ma foliga lemu ole faʻamaʻi ile maʻi. Faigofie ona faʻasaʻoina i mea faʻaititia nofoaga i se taimi vave soʻona faʻaalia.

O iniseti e fafaga i le toto, ma ina ia sao atu iai, latou te tuʻia le paʻu ma tui i se vailaʻau faʻapitoa. E faʻalavelave i le toto gaosi ma mafua ai le faʻatupuina o le maʻila.

O le maʻisuka e o faatasi ma sina faʻamaʻi, ae a fai o le tele o utu e ola i le ulu, ia atonu e le faalogo totoʻa se tagata ua afaina i le vevela.

Loimata vavae selu le ulu e amata pe a uma ona fofoa le silia ma le luasefulu kisi. Itupa le alu ese ina ua uma ona suamalie, tupu soo i le po, ma e masani ona tago se tagata i lona ulu.

Faʻailoga faʻasolosolo faʻalauteleina. Faʻasolosolo faifai pea i vaega ua aʻafia ma oʻo atu ai i le toto i luga o le paʻu. I tulaga lamatia, o itutino o le paʻu ua tulia i fafo, faʻaaliga foliga mai e tutusa lelei ma papala laiti. O le umi o le pediculosis e mafua ai le faʻalauteleina o le paʻu ma le lanu.

Faʻapefea ona e malamalama o oe le lice?

Parasite localization. E masani lava e le faigata le iloaina o ni siama ile ulu pe a fai e masani ona suesueina le ulu ole tagata matua poo se tamaititi o se profilaks.

E i ai vaega o loʻo tupu ai le tupu tele o le iniseti. Mai nofoaga nei na latou sosolo ai i luga o le ulu, o lea e tatau ai ona suesueina vave pe a iai le masalosalo o le pediculosis. E aofia ai ma le vaega o tapuaiga ma malumalu.

Fiafia. Naʻo le lua aso talu ona maua le faʻamaʻi, e iloga lava le liaʻi, ae e le masani ona iloa mai e tagata matutua.

Latou te le mauaina le agavaʻa e vave faʻaseʻe mai nofoaga vaʻaia. Mo namu, o se faʻapitoa faʻapitoa o nits o se uiga - tasi larva i luga o lauulu uma. E laʻititi lava le matauina o nai fuainumera, aemaise lava i le pediculosis i tamaiti ma lauulu lauulu.

O isi taimi e mafai ona le mautonu ma le fefete i le amataga tulaga, ae pe a oomiina, o le pusa loa ma le mava e faʻaatitia ai se leo, lea e le masani ai mo keratinized paʻu fasimea. E i ai le sikuea foliga faʻasolosolo foliga e le sili atu i le 0.8 mm. I le faaiuga o le faʻavaega o loʻo i ai se laʻau faʻailoga.

Lice. Faʻafefea ona iloa ula o ulu? O le tagata matua iniseti e faigata ona faʻailoa nisi taimi. O le lanu efuefu lanumoana ma laiti laititi e toetoe lava a le vaʻaia, o le tele o taimi o namu e fuafuaina e le i ai o nits. O le averesi lapoʻa o lice o 2-3 mm, ae mafai ona aapa 4 mm.

Bites. E faʻafefea ona e iloa pe a iai ni fualaʻau? I nofoaga o gaioiga o iniseti, faʻaali mumu. E mafai ona nofofua i le amataga ma e tele pe'ā amata amataina le pediculosis.

Faʻatupuina o le paʻu i le paʻu ua mafua ai le matuitui o le paʻu, lea e mafua ai le maualuga o vai i nofoaga o maʻelea ma fulafula. I nisi o taimi, e ono tupu mai se faʻafitauli masani.

Fesoasoani i suʻega pediculosis. O nisi taimi o le faʻatonutonuina o le utu ma masalosalo e faigata. Ona mafai lea ona fai lea ma se fesoasoani a seisi o ou aiga.

E le gata i lea, e tatau i matua ona faia pea le puipuiga o le ulu o tamaiti oe ua fesoʻotaʻi ma uo i le aʻoga poʻo aʻoga.

Fulufulu lauulu talosaga. Faʻafefea ona e iloaina pe o lice o loo i le ulu e faʻaaogaina se scallop? Se mea faigaluega e nifo nifo o le a mafai ai ona e vave iloa nits, ma selu ese foʻi mulimuli ane.

Ae o le aveeseina o siama namu, o le tasi selu o le a le lava. Lice faigofie lilo i le va o cloves, ma toe foliga mai i luga o le lauulu.

Le mauaina ma le selu o utu ile ulu susu. Ae e te leʻi iloaina o lice na aliali mai, afaina ma ola ai i lou lauulu ma le fiafia, matou te fautuaina oe susu lou ulu. E faigofie ona faʻailoa kutu ma lauulu susu, talu ai latou taofia le le gaoia pe a totonu le vai.

Pe a selu, o nifo e tatau ona oʻo atu i aʻa o le lauulu ma paʻi mālie i le paʻu.O le selu o loʻo faia mai le paʻu i le umi atoa, ona iloiloina lea mo le i ai o nits ma lice.

O le a le mea e fai pe a faʻamaonia le pediculosis?

Tasi e le lava le aʻafia o namu. E manaʻomia le faʻaaoga vave ma le talafeagai togafitiga mo siama ma ni vailaʻau faʻapitoa. O le faʻasologa o loʻo iloa ai le utu o loʻo faʻamatala.

I le faʻaopoopo i le faʻateʻaina o tagata matutua, pia e tatau ona matua aveeseina. I ni nai aso o le a mafai ona latou liliu i tagata matutua, mafai ona tuuina atu fanau fou ma mafua ai faigata.

Togafitiga mo siama e fai i le fale. I le aotelega, e tolu auala e aveʻese ai le utu, ae mo sili aoga ia sili atu le faʻaaogaina o se tuʻufaʻatasiga o vailaʻau ma metotia metotia.

I le taimi nei, o loʻo tele vailaau faʻaonapo nei i totonu o fale talavai e vave ona togafitia le faʻamaʻi. Afai o loʻo maitauina le pediculosis i se tamaititi, o lona uiga, o le sili atu filifiliga o auala e sili atu ona lelei faʻatasi ma le tamaititi. E manaʻomia le galue e tusa o faʻatonugae aloese ai mai le le lelei.

O le mea taua e faʻamalieina le suʻega. Afai e te le amanaʻia le mea moni lea, soʻo se tagata e ono i ai se aʻafiaga teteʻe i mea taua.

Le sili taliaina ma itiiti traumatic mo le tamaititi o le faʻaaogaina o aerosols. E faigofie ona faʻaaoga e vave foi le fasiotia o iniseti matutua. O tapuni lauiloa aisa e leai se afaina i nits, aveese loa ma latou.

Saili atu ile auala e togafitia ai utu ma nits mai lenei tusitusiga.

Aveesea masini utuʻu

A maeʻa ona faʻaaoga se mea faigaluega, ia mautinoa e selu uma lia. O lenei mea na fautuaina i sulu malamalama, faʻavasega lemu i ni manoa.

E taua le aua nei e misia ni mea laiti. Mo se faiga sili atu ona lelei, ua fautuaina e faʻaaoga fofo tagata.

Aveesea nits acid siosiomaga - o le tipolo poʻo le cranberry sua, vuka. A o leʻi faia le apalai, e tatau ona faʻamamaina ile vai malamalama.

O se iʻuga lelei foʻi ua maitauina pe a faʻaoga le fasimoli tagamea.

E mafai ona e vave aveeseina le utu, i le tasi vasega o le faʻaaoga o le vailaʻau ma masini. Faatasi ai ma le puipuia, o le aʻafia o lice ua faʻaititia. Ae ei ai faʻafitauli mai le umi o le nofo o le namu i le ulu.

O Pyoderma. E masani lava i tulaga faigata, tulaʻi mai pupula paʻu. O le faʻaiʻuga o le fuafuaina o le tele o maunu, pe a fai o loʻo i ai le tele o ni namu. Ole faʻaletonu ole manua e oʻo atu ai ile faʻaletonu ole maʻi ile tino.

Faafitauli pipisi. O uta o faʻamaʻi o le matuia ma le mataʻutia faʻamaʻi. Faʻafetai i vailaʻau, o le tutupu mai o le typhus ma le Volyn fever e faʻaitiitia i le leai.

Lava auiliiliga o utu

  1. Nofoaga I luga o le tino tagata o loʻo iai ni vaega o loʻo i ai ni siama. E aofia ai ma le vaega pito o le ulu ma le wiski. Mai nei nofoaga, o loʻo sosolo atu iniseti i vaega uma ole itu. O le mea lea, i le taimi o le asiasiga, e taua le siakiina o ia vaega. Ae le gata i lea, o le mea taua, e taua tele lou mafaufau i foliga o lice ma nits, lea o le a talanoaina mulimuli ane.
  2. Le i ai o nits. Ina ia malamalama i foliga o loose fuamoa, e tatau ona e mafaufauina se malamalama saito 1 mm umi. Ina ia puipuia fanau mai le faʻatamaia, o iniseti faʻatupuina se mea faʻapipiʻi faʻapitoa e fesoasoani nits maua se faʻavae i le lauulu. O fuamoa mama e faigofie ona vaaia i tagata o loʻo pogisa pito. Ae o nits luga o laulu lalelei ma le fefete o loʻo i ai le lava faʻavae, ina ia mafai ona faigofie ona le mautonu.
  3. Faʻafefea ona 'eseʻese matemete mai nits. Ona o lona mataua-foliga foliga, i le amataga tulaga, o fuamoa fuamoa e tutusa ma masani masani taاندu. Peitai, pe a oomiina, e mafai e le tapuni ona fai se leo. Afai e te vaai totoʻa, i le faaiuga o le faʻavae o le a mafai ona matauina se faʻailoga. O se tagata ua aafia e amata ona masalosalo pe na ia maua ile mativa poʻo utu. E tatau ona manatua i nei faʻamaʻi, o le natura o le mataga ma ma maosiosia e fai sina eseʻese. E le pei o le pediculosis, o le selu e vave alu ona mafiafia ma malolo. O le mea lea, malamalama i le nits foliga i luga o lou lauulu, e mafai ona e faigofie ona iloa le siama ma amata togafitiga.
  4. Lice. E tutusa lava le taua i le iloaina pe faʻaalia le utu a le tagata, aua a maeʻa ona atagia mai faʻailoga, e mautinoa lava o le a e fesili i se tasi e vaʻai pe e te nofo i luga o lou ulu ni siama. O le tagata ulu ulu tupe faʻafuaseʻi ua i ai se lanu efuefu lanu ma lava laiti itu, o le umi e le sili atu 0.8 mm. A iloa o foliga o utu i se tagata, o le a faigofie mo oe e faʻailoa latou.
  5. Bites Talu ai o utu i luga o le ulu e manaʻomia vaega okipital ma faʻaletagata, o le tele o le mumu e mafai ona matauina i nei nofoaga, i se tulaga lautele, o le mea lea o foliga e utu foliga. I le amataga o le faʻamaʻi, mumu o se mea uiga ese, i tulaga alualu i luma - tele tufatufaina. I lenei tulaga, o foliga o ni mea e pipiʻi faʻatasi ma le fulafula ma le atinaʻeina o mataʻutia.

E mafai ona e mauaina ni uta i se isi tagata e ala i suiga i a latou amio. Afai e masani ona oloina lona ulu, uʻu e le aunoa lona lauulu, ia masalo e i ai se faʻamaʻi pipisi ma iniseti leaga. I tamaiti, auga le talafeagai uiga suiga, masani o lagona ma faitioga o le vevela o le a fesoasoani e faailoa lice.

Faigata Pediculosis

O le pediculosis e le o se mea lamatia i tagata, vagana ai le ogaoga o le vevela ma isi faʻamaʻi o le paʻu. Loose tino, lea e mafatia ai faʻamaʻi e pei ole typhoid fiva, e masani ona le maua i aso nei. E le gata i lea, naʻo tagata e le amanaʻia mea o le tumama ma e le mafai ona fufulu ma fai ofu mama e mafai ona pisia i lenei iniseti. Peitaʻi, ia manatua, a maua i le typhoid, o le a tupu ai le vevela, e ono oso foi le mageso ma ua tupu mai foi isi uiga iloga. E manaʻomia vave le fesoasoani a fomaʻi faʻapitoa i faʻamaʻi pipisi.

O le a le mea e fai pe a iloa ni utu

Afai e maua lice ma nits, e tatau ona e malamalama o se vave ma atoatoa togafitiga togafitiga o le a laveaʻiina oe mai le tele o faʻafitauli. Aua neʻi e amanaʻia faʻailoga o le faʻamaʻi, atoa ai ma lona togafitiga. E le faʻatamala foʻi ile faʻaletonu ole potu e nofo ai le tagata mamai, faʻapea foʻi le faʻapipiʻiina ole ie ma lavalava.

A o fofo togafitiga, e sili le faʻaaogaina o ni metotia mo le faʻaumatiaga o namu. O kamupani faʻafomai e latou te tuʻuina mai le tele o soʻoga, laupepa, vaifofo ma vailaʻau e puipuia ai iniseti.

I se faʻaopopoga i le vailaau metotia o togafitiga, e manaʻomia le faʻaogaina o se metotia metotia e aofia ai le selu o nits i luga o le lauulu ma se selu faʻapitoa ma nifo masani. Ona o notches o loʻo i luga o nifo o le selu, ola ma oti nits o totoe pe a uma ona faʻaaoga oloa suavai e faigofie ona aveese e ala ile selu. Ole iʻuga ole togafitiga e faʻalagolago ile lelei ole gaioiga.

O le iloa o auga autu o le faʻamaʻi ma le faʻafefea nits ma lice foliga, o le a mafai ai ona e amata le taua e faasaga i siama i se taimi vave. E sili le fofo o le faʻamaʻi i le amataga, a leai, o le faʻafitauli o faʻamaʻi o tagata o le aiga ma tagata lata ane ua faʻateleina.

Faailoga o meaʻai i se tagata matua

E 'aʻai le papasasa i le toto o tagata. I le taimi o le tau sa latou tuiina, latou te tuiina se vailaʻau faʻapitoa i totonu o le manua e puipuia ai le alu ai i le toto ma mafua ai sina gase. O le mea lea, e mafai ona malamalama o maile ua afaina i le faʻaalia o lagona le lelei i le itu faaletino poʻo le okipital. O iina e fiafia ai iniseti e ola ai.

O fuafua ulu e mafai ona fuafuaina e ala i le i ai o nits i le lauulu. Ulu ulu faʻapipiʻi fuamoa ma faʻapipiʻi i le lauulu laʻau. I foliga vaaia, o le '' ulutala e pei o meaʻai. E laiti i lapoa ma lanu efuefu-paʻepaʻe ile lanu. Ae e faigofie ona aveʻese le aluʻese mai le laulu, ae o fuamoa o fuamoa e fusi faʻamalieina.

O le vevela o le ulu e le o taimi uma e taʻu ai le i ai o namu. Mafai ona mafua ai allergies, seborrhea ma ogaoga mafatiaga.

O faʻailoga ia a ulu o lice e faʻailoaina mai o meaola faalafua i le lauulu e manuʻa:

  • vevela i le po
  • e matuu le ulu pe a fufulu,
  • o togitogi mumu na faʻaali i luga o le paʻu ma foliga o le paʻu toto,
  • e i ai le lagona o loʻo tamoe se tagata i le lauulu.

Afai e mafai ona maua se tagata toʻatasi, e taua le iloiloina o lauulu. O le faasologa o ata i lalo o le a fesoasoani ia te oe ia malamalama pe faʻafefea foliga o lice ma nits. I le amataga tulaga o le pediculosis, o iniseti o le a faigata ona maua. Ae a suʻesuʻeina maeʻaeʻa, o le a mafai ona latou mauaina a latou fuamoa ma faʻailoga o maʻimata mai le utu.

Faailoga o pediculosis i se tamaititi

Tamaiti mafai ona le amanaiaina le vevela vevela ma le le mautonu mo se taimi umi. E tatau i matua ona mataala, aua e le faigofie le sailiga o utu. Ina ia iloa pe iai ni utu i luga o le ulu o se tamaititi, o le masani ona faia suʻesuʻega e fesoasoani. Iloilo le lauulu e tatau ona tasi i le vaiaso.

Faʻaaoga se moliu luma i le taimi o asiasiga. O lona malamalama o le a faʻafaigofie le sailiga mo tamai namu.

I le amataga laasaga o le pediculosis, e ono lagona e le tamaititi sina mimilo ma le vevela. Afai o le pepe ua amata ona le maua se malosi ma ua le fiafia foi, ona tatau loa lea ona suʻesuʻe lona lauulu ma siaki lona tino mo ni uu.

O faailoga nei e tatau ona mataala ai matua:

  • afafine poo le ataliʻi i taimi uma maosiosʻe le papala,
  • amio le tamaitiiti le faʻalavelave, faitio o insomnia ma niniva,
  • e iloa ai ni faʻalautelega i le tua o le ulu ma tua o taliga.

Tina ma tama mo se taimi umi atonu foi e le o iloaina o le tamaititi e maua ai utu. I le uma o lea, iniseti parasitize le gata i luga o le ulu. O ofu e faʻafefe olaga i totonu o lavalava, ma e na o ia e manaʻomia se tagata e avea o se puna o meaʻai. O le mea lea, e taua foi le siakiina o lavalava.

Faailoga o le Plasma

Pediculosis e le gata o le tiga ulu. O le faʻailoaina o utu e ono mafai i luga o le pubis, i le faʻaʻi, i luga o laulu mata ma laulu mata. Faamaʻi ma le scaffold ua taʻua o le phthyroidism ma faasino i feusuaiga.

E mafai e se tagata matua ona piki lice i le taele, vaitaʻele po o le sauna. Ae o le tele o taimi, o le faʻamaʻi feaveaʻi i se tagata soifua maloloina i le taimi o feusuaʻiga.

E le faigata ona faʻamatalaina le iai o uta o lenei ituaiga pe a e iloa le faʻailoga o le phthiriasis:

  1. O le manu feʻai e mafua ai le le mafai ona fofoa i totonu o le miti - o le puʻe ma le pu.
  2. Ile vaega ole laʻasaga i luma, e mafai ona maua ni faʻailoga o maʻimu i le pito i lalo ole manava ma fusi.
  3. O lanu enaena papa e aliali mai luga o le ofuvae - o nei ni faʻailoga o le gaioiga o matau lice i tagata.
  4. O le auala mai le faʻasusila o le laualuga e lanu uliuli.

E faigofie ona vaʻaia le plosma pe a uma ona fafaga. Ona liua ai lea o le iniseti lanu uliuli pe enaena.

Oe mafai ona e mauaina le namu i luga ole fatafata ma le manava. E ono matauina e tamaloloa se vailaʻau i luga o latou migi ma le 'ava. E le nofo le iniseti i luga o le ulu.

Faailoga o le aitu o le tino

Na filifilia e lavalava ie ie lavalava ma moega. I luga o le ulu, ia le mafai ona ia faaleleia ia lava. E le mafai ona masalosalo i le tagata matua lona i ai, ma iloa itchy spot e pei o se mataʻutia.

Faailoga o utu o lenei ituaiga e pei:

  • lanumoana pupula foliga i luga o le tino,
  • na mafai ona iloa gofie i le gagau o lavalava.

I le tulaga muamua, o utu ulu e mafai ona mafua ai le fiva, niniva, tiga le ulu ma moe teʻi.

O lenei ituaiga pediculosis e seasea ma e toetoe lava a le mafai ona mauaina i totonu o lou fale. I totonu o se potu mama, o lavalava louse o le a le mafai ona amataina.

Faʻafefea ona iloa le utu

Ina ia siaki mo utu, e tatau ona e iloiloina le lauulu. Siaki e mafai ona faia i le fale, pe a fai e te mulimuli i tulafono faigofie:

  1. Pediculosis suʻega e fai i le lelei malamalama, sili atu i le ao.
  2. Ae le i faia, e tatau ona e selu lou lauulu.
  3. Faʻaaoga se tioata faʻamaonia. O le a faʻafaigofie le sailiga o meaola faalafua.

Saili mo utu e tatau ona amata i le itu faaletino o le ulu. E manaʻomia ona e uu se ie manifinifi ma vaʻai i le malamalama. O lea e tatau ona e alu ese mai le tasi malumalu i le isi. Ona siaki lea o le nape.

E le faigofie le malamalama tutoʻatasi pe i ai ni ake i le lauulu. E sili le fesili atu mo fesoasoani i lenei mataupu. O se tagata vavalalata o le a fesoasoani e faʻailoa le namu ma faʻailoga o lona taua gaioiga.

Mo ituaiga uma o namu, se ese pediculosis togafitiga ua filifilia. Ole mea lea, e tatau ona e iloa le vaʻea. O se suʻesuʻega tutoʻatasi o le maʻilaʻe ma ofuvae o loʻo fesoasoani pea e iloa ai le manu feai i le taimi.

Lice Olaga Taʻamilosaga

O utu, e tasi i se nofoaga fou, amata ona fafaga toto tagata ma tuu fuamoa (nits). Taitasi namu pipii le fuamoa i le lauulu e faʻaaogaina se mea faʻapipiʻi faʻapipiʻi faʻafetai, faʻafetai i ai o nits taofi mau. I le maeʻa ai o le 7 aso, ua avea le nits ma nymph, lea, o lona uiga, e alu i le tolu tausaga. O se tina o se lumanaʻi faʻalavelave e leʻi mafai ona tupu. E 'aʻai i le toto o tagata le taamilosaga atoa o lona atinaʻe, lea e naʻo le 13-17 aso. O le imago o le vaega mulimuli lea o le ola o lenei namu, ma e umi e 3-4 vaiaso, pe a fai o loʻo i ai le iniseti i luga o lauulu.

Auala e aveesea ai le utu

Mai le ulu ulu na latou faʻaaogaina se auala aulelei, ae aoga - na latou luluina o latou ulu ma le gase. Ae o le vaeluaina ma lauulu umi na tupu mai mo tausaga e faigata tele. O le mea lea, o nei metotia metotia faʻateʻaina o latu ulu e sili atu faʻamaoni nai lo tausaga ua mavae. Muamua lava, gaioiga e tatau ona taulaʻi i le soloia o le kulimi o loʻo taofia nits i luga o le laulu. Mo lenei mea, mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona e faʻaogaina se launiu laulau, lea e tatau ona faʻaogaina i lauulu susu ma ufiufi i se palasitika ato mo 10-15 minute. Ona fufulu lou lauulu ma amata selu niti ma se selu ma nifo laiti. O le taualumaga e le tatau ona nofofua, o le mea lea e matua manaʻomia ona toe fai i le 7-10 aso. Peitaʻi o lenei metotia e mafai ona mafua ai se maʻi teteʻe, e le manaʻomia le faʻaaogaina e togafitia ai le pediculosis i se tamaititi.

Kerosene o se fofo aoga, e le fautuaina foi e togafitia pediculosis i tamaiti, aua e mafai ona faʻatupuina le foliga o mu i luga o le paʻu ma le 'ona o le tino. Tagata faʻaaogaina faʻaaogaina i totonu o le paluga ma sunflower suauu, lea e tatau ona faʻapipiʻi i lauulu ma pupuni foi le ulu i se palasitika taga mo 40-60 minute pe i le po. Ma e tatau ona e fufuluina atoa lau lauulu, ma a maeʻa ona amata ona amata selu ese nits ma lice.

I le tulaga o le masalosalo i le faʻaaogaina o le lisiina o metotia o togafitiga, e tatau ona e sailia se fesoasoani mai se fomaʻi o le a faatonuina uma tupe talafeagai. Mo se faʻataʻitaʻiga, vailaʻau pei ole Pedilin, Parasidosis, poʻo Nittifor e masani ona fautuaina. Ua faʻaaogaina foi faʻapitoa shampoos e mafai ona aveese ai le utu ma o latou fuamoa. Ae o le mea e le lelei ai se faʻapipiʻi, o loʻo tumau se vaega o nits i luga o le lauulu, o lea e tatau ai ona e saʻilia ma faʻaumatia latou lima faʻasoesa, faʻamama mai i fao.

Puipuiga faiga

I le avea ai o se puipuiga, e tatau ona e manatuaina ni nai tulafono o le tumama: fufulu lou lauulu a o palapala, aua le faʻaogaina selu o isi tagata, aua le fuaina pulou a isi tagata ma isi mea faʻapipiʻi ulu. E aoga tele le e asiasi e masani ai ile ofisa ole fomaʻi e mafai ai ona e iloa e uiga ile iai o uta ile taimi. O nei tulafono uma e tatau ona totoina i tamaiti mai le amataga o tausaga.

A iloa le faʻataʻitaʻiga o le faʻamaʻi ma le pediculosis, mo se faʻataʻitaʻiga, atonu o se vasega faʻataʻitaʻi, e tatau ona logoina tagata faigaluega uma ma le faʻatonu o le vasega faʻataʻitaʻi, e tatau ona tofia ma faʻamautu fale o le fale atoa. Afai e leʻi faia lea mea ma e faʻaauau pea le aʻoga, e i ai le faʻaletonu o le toe mauaina o utu, ma o togafitiga uma o le a leai se aoga falaoa mo matua ma le tamaititi.

E taua ona manatua, e leai se mea e maasiasi ai i lenei faʻamaʻi. Ia mautinoa e saili se fesoasoani pe afai e utu poʻo auga o faʻamaʻi ia latou foliga mai ina ia iloa ai lenei faʻafitauli i le taimi ma vave amata togafitiga. Aua nei galo e mulimuli i fautuaga uma mo le puipuia mai lenei faʻamaʻi.

Faʻafefea ona vave malamalama o i ai ni au?

Faʻafefea ona malamalama o loʻo iai ia oe, ua mautinoa o tagata uma e tasi le taimi o lona olaga na feagai ma se faʻafitauli tutusa e mafai.E le mafai ona faagalo lagona le lelei, ae o le manatuaina latou e sili atu le le manaia!

A uma mea uma, e tele auala e iloa ai le utu, ma e mafai e soʻo se tasi ona faʻafetaiaʻia lenei sasaina.

Lice o se sili atu le le fiafia faafitauli e tatau ona taulimaina i se taimi vave. Peitai, e le tatau ona tamoe i le falemaʻi ma sina masalosalo o le foliga mai o nei iniseti. E matua mafai lava ona latou iloa ei latou. E mafai ona e faia lea i ni nai metotia faigofie:

E ala i le faʻaaoga o se selu ma nifo lelei. E faigata tele ona vaʻai i utu, e vave ona latou gaoioi ma aloese mai le faʻailoaina atu i le malamalama. Ae o le selu ma tamaʻi nifo o le filifiliga sili lea e vave ma faigofie e iloa ai le auai o utu.

Saili mo nits. I le ogatotonu, nits o fuamoa o le ulu ulu lea e i ai pea i le tulaga amata. E masani ona le gaoioi, o le mea lea, e faigofie ona latou filifilia ao selu. Le mea e sili ona taua o le mafaufau totoʻa i le selu ae aua neʻi galo ona va.

Faʻaogaina o se faʻapopopoina tele e faʻatele ai. Lice ma nits e le faigofie ona iloaina, ona o latou laititi tele. Tagata e vaʻai o latou vaʻai e tele mea e manaʻomia tele e le tatau ona taumafai e suesue ia i latou i luga o se selu.

Ae ui i lea, e le o lona uiga latou te le mafaia ona faʻailoaina le i ai o iniseti i le ulu. Mo nei mafuaʻaga, na o oe e tatau ona faʻaogaina se faʻalauteleina tioata poʻo tioata ma tele zoom ata.

I le tele o mataupu, e maua i utu i tamaiti laiti e masani ona fesoʻotaʻi ma le tele o tupulaga. Peitai, e le o lona uiga e le mafai ona tuʻituʻi le faafitauli ile fale o se tagata matua. Ole iʻuga ole mea e mafaia tele, o lea e tatau ai ona e mataʻitu lelei tulaga o lou tino.

I le avea ai o se tulafono, o lagona e fesootaʻi ma foliga o utu e le vave maua latou lagona, ae na o le taimi latou te afu i luga o le ulu i se aofaiga ofoofogia. O le mea muamua e tatau ona e faʻalogo i ai pe a suʻesuʻe o tamai nofoaga mumu mumu e latalata i le ulu atoa.

O maʻi e papala ma e tutusa uma i luga o le ulu o se tagata matua ma se tamaititi. Tuʻu saʻo i taimi o le sua, e le iloa e se tagata se tiga, ma e mafai ona e maitauina le mea na tupu ona o suiga vaaia.

I le lumanaʻi, e ono maʻi le laʻititi o le tagata, e pei ona tupu aʻe, ona faʻasolosolo lava lea i luga o siama. E oo mai i le tulaga e amata ai e se tagata ona selu malosi le paʻu, lea ua tumu i faʻamaʻi. A o faʻataʻitaʻiga faʻaalia, e leʻo tagata uma e mafai ona faʻafetaiaʻia le manaʻoga e faʻaititia le vevela.

I se faʻaopopoga, e ono i ai i le tagata maʻi se lagona o se mea o loʻo fetolofi solo i luga o le ulu, ia e mautinoa lava na ia tau atu i uo vavalalata. Latou mautinoa mautinoa o le a fesoasoani ia te ia faia se muamua suʻega ma faailoa mai le fiafia malo. Afai o loʻo iai, ia e manaʻomia le faʻanatinati talanoa ma se fomaʻi.

I nisi o taimi, o foliga o utu e o faatasi ma vave lauulu filogia. O lenei faʻailoga e taʻitoʻatasi lava, ma e le mafai ona iloa pe na ona aliali mai ni papala. O ia mea e ono manaʻomia ai le mataala, ae o le popole i luma o taimi e le aoga.

Puipuia mai faamai

Ae paga lea, e leai se tagata e toatasi e mafai ona inisiua e faasaga i foliga o utu, aua o nei namu e faigofie ona totolo mai le tasi ulu i le isi. Ae ui i lea, o lo latou taunuu e mafai ona teteʻeina atoatoa e ala i le matauina o tulafono autu o le tumama. E tatau i le tagata maʻi ona aʻoaʻo se mea moni faigofie: "E faʻatatau tulafono i soʻo se tasi, e aofia ai ma aʻu."

I soʻo se mea e tupu, e faʻamalosi lava le amata mai le tulaga o lauulu, aua o le ulu palapala, o le siosiomaga sili ona aoga mo le toe gaosia o utu.

Ole taimi e masani ai ona selu ole tino, aua e tele taimi e tafe ai le paʻu ile mauli ole laulu ole laulu.

E le gata i lea, o matua e ana fanau o loʻo auai i aoga faʻataʻitaʻi poʻo aʻoga ua fautuaina ina ia suʻesuʻeina pea pepe ina ia mafai ai ona puipuia le faʻafitauli i le taimi.

I le tulaga o loʻo iai faʻafitauli a le kutu, ua sili ai le faʻatamiloina o latou e le asia. O le mea moni, o le avea ma siama o nai nai iniseti, e mafai e se tamaititi ona faigofie uma ona aafia uma tagata o le aiga.

O le mea sili ona taua o le faia o fuafuaga talafeagai i le taimi ma e leai se tulaga e popole ai. Lice - o lenei o se faʻafitauli atoa mafai ona togafitia, o le tele o tagata na feiloaʻi ma le paʻuʻu.

Filifiliga e le ulu o lice

I tausaga talu ai nei, o le lelei o le ola ua faʻaopoopoina tele. Peitai o le lalolagi sa le masani i se nofo lelei ma le saogalemu. I le taimi o taua, na mafatia ai tagatanuu o lo matou setete i le leai o ni tupe, fiaaai, malulu, ma sili ona taua, o le osofaʻiga o iniseti ma isi namu.

Lice o se masani masani faʻafitauli o le taimi. O nei aso, ua fai sina lelei le tulaga.

O a auga o utu?

Faʻafefea ona e malamalama e i ai lou ili? O le uluaʻi faʻailoga lea e mafai ai ona vave faʻamasino le faʻaalia o foliga o ulu ulu ua faʻaalia i le foliga o le matala i luga o le ulu. E tupu ona o maʻimu o namu. E matauina foi ma mumu ma lelava i le lotoifale.

I le po, e oso ai le ita ma faalavelave i le moe. Ituga tupu foi pe a uma le laupepa.

Tamaiti i lenei vaitau ua le mautonu, le fiafia ma le mafaufau. I luga o le ulu lea e mafai ona e mauaina ai ni pepe ninii ma mumu, taʻetaʻei. Afai o aʻafiaga o loʻo i luga, e tatau ona faia se suʻesuʻega o manuaga o loʻo aʻafia.

O a faʻailoga o utu?

Ata o ulu ulu

Faʻapefea ona e malamalama o oe le lice? Iloilo ma le faʻaeteete le paʻu o le ua, taliga, pe i ai ni faʻataʻitaʻiga o namu. I aʻa o le lauulu e mafai ona e mauaina microscopic iniseti e pei o foliga o poppy fatu. O le uta lea.

I le faaopoopo atu i tagata matutua, lice poʻo nits fuamoa e tu i luga o le ulu. E paʻepaʻe i latou lanu ma e laʻititi lava ile tele. Muamua, e mafai ona fenumiai ma le omea ae le faʻapipiʻi taua. O le uiga ese o le nit e pipii mausali i le lauulu, ma e faigata ona aveese.

Faʻafefea ona e iloaina ni utu i lou ulu? E fautuaina e ave le selu ma nifo vavalalata ma se laupepa o le ofisa. Liligi lou ulu ma amata selu.

O fatu o le a amata ona paʻu i luga o le pepa. I luga o se malamalamaaga malamalama, lanu efuefu fua o le a fatuina le eseesega. Taumafai e olopalaina se saito ma se atigilima. Afai e te faʻalogo i se mea mautinoa, o lona uiga e le talafeagai.

Manatua o le le lava o togafitiga mo pediculosis i tamaiti e afaina ai le talavou tino. E afaina mai manuʻa ile papala ile selu ole a aafia.

Ole faʻailoga o le faʻasalalauina o faʻamaʻi o le faʻaopopoina o le faʻalavelave i totonu o ua ma ua. E fuga o manuʻa, ma e fusifusia lauulu i mea faigata e faigata ona selu.

Faʻafefea ona tau?

O foliga la o lice e mafua ai ona e faʻaola vave e feagai ma le faʻafitauli. E toatele e fefefe e taʻu atu ie pele i a latou mea leaga, ae leai. O le vave ona e puipuia isi mai le faʻamaʻi, o le faigofie foi ona e taofia.

I le faʻaopopoga o vailaʻau sauniuni, toʻatele faʻaaogaina vailaʻau masani. Afai e te le manaʻo e faʻaaoga pilu ma suauʻu, ona faʻaaoga lea o mea faʻamaonia faamaonia e pei o turpentine, suauu suauu, vuka.

O lona uiga ei ai se manogi faʻapitoa, ae latou faʻamanuiaina le galuega. O vailaʻau i fale talavai e mafai ona gaioi i ni auala eseese: o isi e i ai le afaina o le neura o siama, o le lona lua e taofia iniseti mai le manava, ma e feoti foi.

O vailaau o loʻo faʻaalia i ni ituaiga ituaiga e pei o kulimi, spray, uapogi ma shampoos. E mafai foʻi ona faʻatau se selu i nifo faʻalu masani.

Puipuiga ma Tausiga

I ai o se manatu i le auala e iloa ai pe afai o iai ni utu i luga o lou ulu, e tatau ona mafaufau e uiga i le puipuia ina ia aua le popole e uiga i se ono ono aafia. E i ai foʻi se aoga o le aʻafiaga o sui i le mea faʻafomaʻi, nai lo vailaʻau mo le togafitia o le pediculosis.

O mea taua ole suauʻu e pei ole ylang-ylang poʻo le lauti laʻau e faʻaalia ai se matauʻuga maoaʻe.

Faʻaopopo ni matauauila suauʻu ile launiu aʻo leʻi fufuluina lou lauulu. E mafai foi ona e faʻaopopo le suauu taua i le vai ma faʻaoga i le aerosol. Hellebore vai fesoasoani tele, ae ia faaeteete, aua e oona pe a faafuasei taumafaina.

O taimi amata o le faʻamaʻi e mafai ona faʻamaloloina i le tele o taimi e selu ma se selu uʻamea. Tui selu lelei o latou laulu pe a uma le lauulu.

Faʻaaoga molo faʻapitoa:

Tasi le talosaga i le masina ole a lava.

O uluaʻi faʻailoga o le ulu lice na mafai ona e iloaina i le taimi, o le a faʻatagaina oe e faia uma faiga talafeagai e feagai ai ma le faʻamaʻi.

Uiga uiga faʻailoga o ulu ulu

Le iloaina o utu i le tele o tulaga, e faigofie. Ina ia malamalama pe faʻafefea ona iloa le faʻamaʻi i se tamaititi poʻo se tagata matua, e tatau ona e iloa vaega o le tino o loʻo i ai le namu i le tele o taimi, faʻapea foi ma faʻailoga autu o le pediculosis.

E foliga mai o faʻailoga o le utu na faʻapitoa tele e faigata ai ona nunumiaina i latou i seisi faʻamatalaga. Peitaʻi, i nisi tulaga, o le suʻesuʻe o le pediculosis e maua ai se mea lelei ma le faʻaletonu le lelei, o lea e i ai taimi e mafai ai ona iloa le pediculosis naʻo le ofisa o le fomaʻi faʻapitoa.

Muamua faailoga

O loʻo i ai pea se faʻaiuga o foliga o lice ulu na o tagata na o loʻo soifua i lalo ifo o le laina mativa ma le tausia lelei latou. Peitai, soʻo se tagata e mauʻoa ma mama e mafai ona latou iloa ni utu.

O papasese e fafaga le toto i luga o le ulu i le ulu matua e matua faigata lava ma e faigofie ona feaveaʻi mai lea tagata i lea tagata i nofoaga faitele.

O le luse e aunoa ma se taʻavale e mafai ona ola i le vaiaso. I le taimi lea, na ia mauaina ai le tagata aʻafia na vave ona maua faʻailoga muamua o le ulu, pe oti. E tolu ituaiga o utu i tagata:

  • tiga le ulu
  • ofuese
  • taʻutaʻua.

I totonu o se tamaititi, o le siama e masani ona matala i le lauulu. O le faʻaalia o utu i se tamaititi e mafai lava pe a maeʻa ona asiasi i se vasega faʻataʻitaʻi, toe foʻi mai le tolauapiga, pe a uma ona aau i vai lautele, pe a uma ona taʻalo i se pusa oneone masani. Lice i se tamaititi na mafua ai ona tele lona le manuia.

E faʻapefea ona e iloa e oe le tamaʻulu o loo maua ile ulu? E mafai ona matou faʻaigoaina foliga masani o le pediculosis i tamaiti ma tagata matutua:

I le taimi o le uina, ua nana e le namu le liu, lea ua manatu o tatou tino o se mea ese, lea e mafua ai le afaina. I se faʻaopopoga, o paʻu i vae o utu, e oso ai le maʻaleʻale i le maʻilaʻamu, o le mea lea e tupu ai le gase le faʻatupuina, na mafua ai ona selu le paʻu i le toto.

Nofoaga o le vevela. Afai ua masalomia le pediculosis, e tatau foi ona mafaufau pe o fea e afaina. A oso le utu i luga o le ulu o se tamaititi, e masani ona tiga i tua o taliga, i tua o le ulu ma luga o malumalu. O faʻataʻitaʻiga o le pediculosis e sili atu ona taatele i tamaiti mai le 3 i le 12 tausaga le matutua, talu ai o le paʻu o tamaiti e manifinifi, ma se laʻititi vaega o le sebum, ona o le mea e ala ai ona faigofie ona 'aʻai namu.

Le i ai o nits. O se faailoga le talitonuina o le i ai o kutu e manatu o nits luga o le lauulu. E le faigata ona faʻamatalaina: o fuamoa o le ulu maʻea ua pipii i le pipii vai i le lauulu ma pei o le susu. Ae o le aluʻeseʻe, e le pei o nits, e faigofie ona lulu ese le laulu, ao nits ua faʻapipiʻi mausali.

Laki e kiki. Tofia i nofoaga o loʻo maua ai namu. Latou te foliga mai o le pamu ua faʻapipiʻiina, e masani ona ufiufi i faʻamaʻi, maʻa, ma mafai ona mimilo aʻo faʻasolosolo mai le faʻamaʻi. Ma le pediculosis, o nei faʻailoga e le mafai ona le amanaiaina.

O tagata matutua poʻo tamaiti e maua le faʻailoga muamua o utu i luga o latou ulu e tatau ona siakiina e le fomaʻi.

Pediculosis o se faʻamaʻi pipisi, o lea o tagata uma na faʻafesoʻotaʻia se tagata ua aʻafia o le a tatau ona faia se suʻesuʻega.

Auga o le faʻamaʻi

A faʻapea e ono aʻafia tamaiti i meaʻai i luga o latou ulu, o lona uiga o tagata matutua e aʻafia i faʻamaʻi pipisi. Malamalama ai, o utu na aliali mai i nisi o nofoaga vavalalata, e masani ona matamuli se tagata ma e fiafia e togafitia tutoatasi, ae o lenei mea e mafua ai le alualu i luma o le faamai ma i sili atu faigata togafitiga.

Faʻafefea ona e malamalama o le lice na maua i le mafutaga mafana? O le faʻamaninoina o faʻailoga o le pediculosis i tagata matutua e faʻapea:

  • ogaoga o le vevela i le puʻeata poʻo le puʻeaga,
  • susunuina i luga o le mucous membrane o alatoga,
  • i totonu o le atunuʻu
  • lanumoana nofoaga i le nofoaga o le namu suka,
  • pouliuli pouliuli luga o le lotoa lauulu o loʻo faʻapipiʻi nits.

Ina ua maeʻa ona e iloaina oe lava o lice o soʻo se ituaiga, e fautuaina ia faia se faʻailoga o le falemaʻi. E taua tele le iloa faʻailoga o utu i luga o le ulu o se tagata mai faʻaaliga:

  • seborrheic eczema
  • dermatitis
  • psoriasis
  • neurodermatitis.

O le tomai faʻapitoa e mafai ona faʻaogaina metotia faʻaopopo auala mo le faia o se suʻesuʻega. Mo le faʻailoaina o le pediculosis, e faʻaaoga lava se lamepa laupapa. Faʻafefea ona iloa le utu i se tamaititi ma tagata matua? Le faʻasologa o le suʻesuʻeina pe na maua e se tagata ni fualaʻau e faʻapea:

  1. I luma o le asiasiga, e fautuaina e fai lavalava manino-lanu o e le lanu paʻu, e maua ai namu siama.
  2. E vaʻai e le fomaʻi i le lauulu ma le mea ulu ma le laʻau Laʻau, i se lanu sulu, lea e faʻaalia ai nits ola: latou foliga pei o polo penina.
  3. Afai o loʻo faia le suʻega i le fale ma tamaiti, e manaʻomia ona fai ni totini lima, tago se laulu ma nifo faʻapipiʻi ma se tioata faʻatele.
  4. Asiasiga amata i le occipital eria, malumalu ma le nofoaga i tua o taliga.

I le avea ai o se tulafono, muamua faailoga o lice foliga mai pe a amata ona papala le namu i totonu o le paʻu ma inu toto. O le susu o le tau, o le tele o iniseti o le a: o tulaga sili ona lelei mo le toe gaosia o namu o se vevela o le 36 ° C ma le sūsū o 75-80%.

Afai e maua se ituaiga o utu i se tagata matua poʻo se tamaititi, togafitiga e tatau ona amata vave. Tamaʻitaʻi ulu utu e foa mai i le 4 fuamoa i le aso, alualu o le namu - e oo i le 3 fuamoa. I le tulaga o le le lava faʻainuina vailaau i tagata, o le vaega atoa o paʻu ninii mafai ona aliali mai i le masina.

Faʻafefea ona fuafuaina le atinaʻeina o faʻafitauli?

E le faigata le tapeina o iniseti isola toto, pe a fai o loʻo mataituina tulafono mo le faʻamama ma le faʻaaogaina lelei o vailaʻau. I le taimi lava e i ai faʻailoga o lice, e tatau ona vave faʻafesoʻotaʻi tagata faʻapitoa mo se fesoasoani. Pediculosis e tumu i faigata ogaoga i le tulaga o le le talafeagai togafitiga pe o lona leai atoa:

Muamua lava, pediculosis e tau atu i insomnia, aemaise o le le lava o le moe e aafia ai tamaiti: latou te feita, ita tele, i tamaiti aʻoga manatuaga ma ua faʻaititia le mafaufau.

O se siama siama e mafai ona alu i totonu o le manuʻa pe a uma ona kisi pe sisina, o se faʻaiʻuga e pei o se papala, dermatitis, pyoderma, paʻu paʻu e mafai ona tupu.

Ma le alualu i luma o ituaiga o ulu lice i se tagata, o foliga o le laulu ua faʻaleagaina, ua avea tangles: fulufulu o fulufulu lauulu, lea o kutu, nits ua faapipiina, faapipiʻi faatasi ma le suavai lea e faapipiiina fuamoa i le lauulu. O le manogi sili ona le lelei o le manogi amata ona sau mai le tagata maʻi.

I le faʻaopopoina o faʻaputuga manua ma le tutupu mai o faʻamaʻi o le paʻu, e mafai foʻi ona maua se siama i se faʻamaʻi ogaoga e pei o le typhus. O lenei ua seasea maua lenei faʻamaʻi, o lona uta autu o se tino louse.

O muamua faailoga o le typhoid fever:

  • fiva e oʻo i le 40 ° C lea e oʻo i le lua vaiaso,
  • mumu mumu i le faʻailoga o totoga i luga o le manava, e masani ona aliali mai 3 aso talu ona oso le vevela,
  • uiga taufaasese po o mea sese,
  • faalavelave i le galuega o le fatu, ate, mama.

Ae paga lea, e mafai e tagata uma ona maua ni utu. E tatau ona e mataala ma aua le talitonu i tala pepelo o loʻo iai i sosaiete

  • O le talitonuga masani e faapea o utu e masani ona maua i palapala palapala. E sili atu ona faigofie i siama ona mimiti toto ona suʻe i le paʻu pe a fai e itiiti ifo le sebum, o lona uiga o le mama faʻamamaina o ulu.
  • O le aʻa o le mea sese, e sese foi, lea e taʻu mai ai o lice e fafaga i paʻu paʻu ma e le ola i luga o vali lanu. Parasites fafaga na o toto tagata, o lea le o le fefete ma le laulu o loʻo vali ai latou ma le mafai ona faʻaleaga iniseti.
  • Mo namu, o le toto ituaiga o se tagata e le afaina, o le umi o le laulu, aua e faʻapipiʻi i le pito i lalo o aʻa.
  • Ina ia faʻamamaʻai ni papaseti i luga o le maʻila poʻo le vafealoaʻi, aua le faʻaogaina ni auala tuai i le ituaiga o le vineta poʻo le suauu:

Afai o aʻoaʻoga muamua o le ulu o latu ua maua (nits i le lauulu, matuia o le vevela), e tatau ona faʻamama le potu, lavalava, meataʻalo, seevae ma moega, faapea foi ma asiasi se tamaititi fomaʻi poʻo dermatologist.

Ina ia faʻaitiitia ai le maʻi o tagata na oʻo mai i se fesoʻotaʻiga ma se tagata ua aʻafia i le utu, e manaʻomia ona faia se suʻesuʻega faʻapitoa ma e tatau ona faia le puipuiga.

Ole suʻega e oe lava ole ulu. Faʻafefea ona e malamalama e i ai lou ili?

O se tasi o puipuiga mai le pediculosis o le siakiina maeʻaeʻa o le ulu.
E mafai ona faia naʻo ia ile fale pe e fesoasoani ile fomaʻi.

Ole faiga faigofie lea e le manaʻomia ai ni tomai faʻapitoa. Ae e te leʻi alu loa i le asiasiga o le ulu, e tatau ona i ai sau malamalamaaga ile mea e te sailia.

Faʻafefea ona asiasia le ulu?

O le suʻesuʻeina auiliili o le a fesoasoani e faʻailoa pe na aliali mai iniseti ulu. O le sailia o se faʻailoga e le mafai ona faʻailoa manino mai ai le i ai o ni maile; e faʻamaonia le pediculosis, e le tatau ona iloa, pe o latou iniseti, ma a latou fanau.

Mataupu Faavae o le faia e le tagata lava ia taualumaga. Le fautuaina oe lava, e le fautuaina, talu ai o lenei faʻatinoga e le aoga. I le amataga lava o le faʻapogisaina o le pediculosis, o fatu e maua i le occipital eria o le ulu ma malumalu. E le mafai ona faia se suʻesuʻega totoʻa o nei vaega o le tino na o oe.

Fulufulu lelei lauulu ile selu faapitoa. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e liligi ifo sina vai i totonu o le faletaele pe faʻapipiʻi se laupepa malamalama i luga o le fola ma, tilotilo lou ulu i luma, faʻaeteete ma le faaeteete i totonu o le lauulu atoa amata mai i tua o le ulu.

A iai ni iniseti poo ni nits i luga o le ulu, o lona uiga o le a paʻuʻu i luga o le ie poʻo totonu o le vai, pe tumau ai foi i luga o le pito i luga.

Faitogafiti ni utu gaioiga ma se lauulu. O le vevela o le ea i luga atu o le 40 tikeri, e mafai ona faʻaitiitia le gaioiga a iniseti, i lalo o le malosi o lenei vevela ua latou paʻu'ū i le le mautonu.

Lava-luga asiasiga o unta i le faʻata:

  • Tu i tafatafa o le faʻata
  • faasino le moli i le malamalama susulu i se vaega manino o le ulu,
  • vaevae le lauulu i ni manoa laiti,
  • Iloilo ma le faaeteete avanoa o loʻo avanoa mo nits poʻo le utu.

Faʻafefea ona iloa le iai o namu

Sauniuniga vaega. Meafaigaluega

  • lamepa ma le susulu malamalama
  • tioata faʻatele (faʻatele),
  • se selu e fai soo nifo.

Potu: Ufiufi le foloa i se ie malamalama malamalama. Afai o le asiasiga o le a faia i totonu o le faletaele, e tatau ona e maua sina vai.

  1. Ufiufi le tagata gasegase i se ie mama malamalama mai tauau ma lalo ifo. Ina ia paʻu ese parasit, latou mafai ona iloa ma faʻasāina.
  2. Loimata lauulu.
  3. Faalu ma tuʻu tutusa ia le lavelave ina ia le mautonu.
  4. Vavae atoa le lauulu i ni mea laiti.

O se suʻesuʻega lelei o le ulu mo pediculosis mafai ona faia na o se tagata i fafo atu, e le mafai ona maua ai oe lava.

Laasaga ma lea laasaga faatonuga. O se tagata i fafo atu, faaauupegaina ma se tioata faʻapipiʻi, iloilo lelei uma fasi lauulu i lona umi atoa.

Nits ma le fefete e foliga tutusa tasi i le isi, ae ia iloa va i latou e faigofie tele. Lememili e faigofie ona solipalaina mai le lauulu, ma nits faʻamau faʻamalosi ma aua le gaoioi.

Suaʻu faʻasaina

A maeʻa asiasiga, o le selu poʻo le selu e tatau ona faʻafefeteina (fufuluina ile vai faʻapuna poʻo le inu i le ava malosi) Afai e maua ni utu poʻo ni lia, o le ie e tatau ona fufulu i le vai i luga atu o le 40 tikeri, ma a uma ona mago faʻamau uʻamea i itu uma e lua.

O ofu o le tagata maʻi (pe a maua ni utu ma nits), e manaʻomia foi ona fufuluina ile vai vevela (luga o le 40 tikeri) ma auli.

Suesuega faafomai

O loʻo faʻatinoina e se fomaʻi (tausi soifua poʻo fomaʻi) nofoaga i soʻo se vaega o tagata (sanatoriums, aʻoga, kindergartens ma isi).

O se suʻesuʻega o fomaʻi o se mea na fuafuaina, lea, e tusa ai ma galuega faʻamama-epidemiologis, e faia e le aunoa.

E tusa ai ma le palakalafa 3.12 o SanPiN 3.2.1333-03, o vaega nei a tagata e tatau ona faia masani asiasiga o utu:

  • Tamaiti ile boarding school - tasi ile vaiaso.
  • Falemai tagata gasegase - i le ulufale i le falemaʻi mo togafitiga.
  • Aʻoaʻoga o aʻoga ma aʻoga amata (kindergartens) - taʻitasi tasi le tolu masina.

Asiasiga o le ulu mo le ulu lice, ua fautuaina e faia e le aunoa. O le auala sili lea e faigofie ma faʻavave ona iloa ai le siama ma amata togafitiga ile taimi.

Meaola o Lice

O le mafuaʻaga o le ulu o lice e aʻafia ai le tino o le tagata e mafai ona 3 ituaiga o utu. E mafai ona iloa faʻaalia i foliga vaaia ma i nofoaga masani:

  • utu ulu - iniseti na afaina ai le laulu o se tagata,
  • utu alalo (ploschiki) - siama e nonofo i le vaega o le tafaʻilagi, keti, i luga o le 'ava, i luga o mata ma mata o mata,
  • fafaga o le tino - meaola faalafua o loʻo solo i totonu o le gaugau ma pito o lavalava.

E tusa ai ma fuainumera, o le ulu ulu o le sili ai na taatele ituaiga o le faamai i le faitau aofai o tagata. Lice i luga o le ulu e mafai ona "alofa" faʻatasi ma se tagata fou manu i le taimi vavalalata fesoʻotaʻiga ma se tagata ua aʻafia i le utu, pe a faʻaaogaina mea e afaina ai lauulu, pe a taumafai i isi pulou a isi tagata. Ole numera o faʻailoga e faʻailoa mai e mailei manua i luga o le ulu.

Ole a le faigata ona malamalama tutoʻatasi e faapea o le ulu na osofaia e lice ma lona maʻimau pea. Malamalama mama i tulaga muamua o le pediculosis siama mulimuli ane suia i se le mafai ona taliaina. Faʻaaogaina le toto o tagata e fai ma meaai, e tuʻia lona paʻu i siama.

Ina ia faʻamalieina atoatoa, o iniseti na tui se vailaʻau faʻapitoa i totonu o le manua e puipuia ai le toto faʻapipiʻi. O le mea lea e iai le faʻalavelave i le paʻu o tagata, mafua ai le paʻu pe a uma ona utu.

Pediculosis mafai foi ona fuafuaina e ala i le i ai o nits i luga o le lauulu, o ni atigi faapitoa mo namu namu. E pei o paepae e tumu i fulufulu suavai foliga e pei o mativa. E matua iloagofie i luga o ulu o tagata e ana lauulu uliuli. E mafai ona e malamalama o lenei mea o se "ola" nits, afai e te faʻamalosi i luga, o se faʻaiuga o se aʻafiaga, o le a faʻalogoina sina laititi. Afai ua maeʻa ona fuamoa le fuamoa, ma ua maʻai le matva mai le lia, ona leai lea o le leo oso aʻe pe a oomiina se popo gaogao.

O le mauaina o nits e masani ona manuia i le vaega taua o le lauulu. Ua faapipii i latou i le lauulu ma se mea lilo faapitoa. E faʻailoaina e le fafine peʻa fuamoa. I lenei fesoʻotaʻiga, e faigata tele ona aveese fanau i le lumanaʻi mai le lauulu, o le ose eseʻesega i le va o 'uu ma le susu.

E mafai ona mate faʻamaonia e uiga i le i ai o le faʻamaʻi pe a iloa lava o siama o loʻo mimiti ai le toto, ia e mafai ona vave faʻasolosolo mai i vaega vaaia o le tino. Iloaina o uta e faigofie tele:

  • o tamai lanu efuefu o iniseti foliga o moega papa,
  • ae ui i lea, o lo latou tino tino e laititi tele: i le averesi i se tagata matua, e tusa ma le 2 mm,
  • o le pulu lololo ua maua le lanu enaena-enaena.

E mafai ona e filifilia le i ai o utu i luga o le ulu e bites. E i ai a latou lanu mumu lanu piniki ma se nofoaga mumu. I le tulaga muamua o le faʻamaʻi, ia faʻaleagaina le paʻu e mafai ona nofofua, i le tulaga faʻapitoa o le pediculosis o latou numera e avea ma matua sili ona manaia.

Ole tele o faʻala ile ulu o se tagata e mafua ai le matua tiga, e mafua ile manuʻa male fulafula. Ma o le ulufale atu i nofoaga na faʻaleagaina e selu o patogenic meaola e fesoasoani ai i le faʻavaeina o suppuration, o le laualuga o lea e ufiufi i fasi. O mailei ie uʻamea e maua i le tua, manava.

Uma a le auga luga o lice, faʻaalia ai le i ai o pediculosis i se tagata.

O a faʻailoga o le pediculosis e taua mo se tasi e iloa

Lice parasitic faamaʻi e mafua mai le ulu lice mafai ona avea ma faamai i le natura ma ono matautia mo uma tausaga ma vaega lautele. O le iloa auala e iloa ai faʻailoga taua o le pediculosis i le amataga, saofagā i se sili atu le manuia ma vave togafitiga o lenei faʻamaʻi.

O a iniseti mafua ai lenei maʻi le fiafia?

O le mafuaʻaga sui o le pediculosis o iniseti mai le faʻatulagaga Anoplura, e lauiloa i tagata uma o le lice. E iai ectoparasites meaola - o meaola uma e fai ma lava ona toto lapoʻa e le mafai ona ola e aunoa ma le masani "tagata saili tupe".

Pediculosis i tagata e mafua mai i le i ai o le sili atu o se tasi o latou. O mea e taatele ai aano - tusa ma le 98% i nofoaga uma o Homo sapiens - o loʻo oʻo i le taimi nei e tolu:

  • Ulu ulu (Pediculus capitis),
  • Sikuea (Phtirus pubis),
  • Loose tino (Pediculus vestimenti).

Afai o ituaiga muamua e lua ua manatu o se fanua atoa faalenatura o tatou evolusione tuaa tuaa, ona o le ituaiga mulimuli o le manino mauaina o le tagata soifua.

I ai o lona lava faʻapitoa nofoaga o le nofoaga o loʻo iai, metotia o meaʻai ma faʻamalositino, aina o ituaiga o meaola faʻaleagaina o tatou tino i latou lava ala. O tuʻutuʻuga o faʻaaliga ma muamua faʻailoga o le i ai o nei iniseti eseese tele i le va o sosaiete eseese ma tausaga o tagata.

Faailoga masani i le tulaga muamua o siama

E tusa ai ma fuainumera, o le masani taatele o ulu kutu o le ulu. I le uluaʻi laasaga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, o tagata autu e maua mai ai - tagata matutua kutu - toetoe lava a le vaʻaia. O le latent vaitaimi mafai ona tumau mai i ni nai aso i le masina.

O le mea mulimuli, i le isi itu, ma le feololo lava ia e feololo ai siama e mafua ai le ita laititi o le afaina, fulafula i luga o le ulu, ma le vevela. Ole foliga o mumu, e le faapitoa le pupula o le paʻu i tua atu o taliga, i le itu o malumalu, po o le okipital, o se faʻailoga muamua lea o le ono aafia i le ulu.

O tagata matutua e masani ona vave faʻamasani i le laʻititi o le vevela, ma lagonaina naʻo sina le lava. Ae o le maualuga o le lofituina ua uma ona i ai i lenei vaitau e mafai ona mafua ai tali faaopoopo - aemaise lava i tamaiti - le fiafia, insomnia, fiva fiva, o se laititi lava faʻaopopo i luga lymph nodes.

O le umu faʻalu o le 'afu e mafua ai le faʻaauau pea o lagona ma mu i le itupa ua amata ona faʻamati. O nei iniseti e masani ona nofoia i le faʻaʻi, ma i tulaga alualu i luma - i luga o laulu mata ma mata mata.

O se lē tomai faʻapitoa e mafai foi ona malamalama i le ono mafuaʻaga o ia faʻaaliga, o faʻailoga o utu o le a matua manino lava.

Tusa lava pe le o mautinoa o faʻataʻitaʻiga o siama na pamu le toto, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi vave se ofisa faʻafomaʻi e fai se suʻesuʻega talafeagai.

Peraimeri fafo faʻailoga o maʻamaʻi

O a faʻailoga mai fafo e tuua e lice o se faʻamaoniga o lo latou i ai i luga o le tino o le tagata? O le tele o maʻimata, mafua ai le tali tutusa o le afaina, mafua ai le foliga mai o faʻailoga faʻailoga nei:

  • i le lotoifale erythrem i luga o le ulu ma le ua o le gasegase (ulu luse),
  • laiti - mai le 3 mm i le senitimita - lanumoana nofoaga i le inguinal poʻo axillary eria, faapea foi ma luga o le manava ma sulugatiti (ploschas),
  • o le mageso e tutusa tutusa le tufatufa i le tino ma pulu faʻataʻamilomilo faʻataʻamilomilo nofoaga mama (faailoga o utu).

O le ulufale mai o faʻamaʻi i totonu o manuʻa mai le maosiosia ma maʻuluʻi e mafua ai le faia o pustules i luga o le paʻu - se faʻaopoopoga "faʻailoga" e uiga i le i ai o nei namu.

O le faʻataunuʻuina o le vaega muamua o le osofaʻiga (masani 10-15 aso talu ona fesoʻotaʻi ma le ua aʻafia) o loʻo faʻailoaina i le faʻaalia o nits i le lauluulu pe i le lavalava o le gasegase. O lona uiga o le tulaga o toe faʻafouga ua amata i iniseti (sili atu e uiga i le toe faia).

O fafine e fusi mau a latou fuamoa i fasi 14 fasi i le aso i luga o fusi o aano ma i aʻa o le lauulu.

I luga o le ulu, nits pei o susu. O fuamoa ola e paʻepaʻe paʻepaʻe, ma o fuamoa oti e lanu efuefu. I se tulaga faapena, e le tatau i se tasi ona faateʻia i le fesili faʻataʻitaʻi a se uo lelei, fai atu i le musumusu: "E i ai sau maʻa, poʻo le a?"

Faʻapitoa suʻesuʻega faʻafomaʻi mafai ona teteʻe pe faʻamaonia tulaga sili ona leaga masalosalo ma faʻamaonia faʻamaonia faʻailoga o le utu.

A faʻamalamalamaina i se lamepa Wood, fuamoa fuamoa ma larva talavou maua se lanu lanumoana lanumoana. Faailoga o utu e iloagofie. Ole avanoa o nits ole talitonuina faʻamaonia o le iai o le pediculosis i se tagata galue i le atinaʻeina o se maʻi.

Faailoga ma togafitia o ulu ulu

Ole faʻailoga muamua ole maile atonu e le vave aliaʻe, ae i le mavae ai o ni vaiaso mai le taimi na tupu ai le faʻamaʻi. I totonu o vaega autu e aofia ai:

  1. ogaoga gatalia i le nofoaga o le uu,
  2. o foliga o tamaʻi lanu enaena e oʻo i nofoaga o bites,
  3. o foliga i luga o lauulu o fuamoa o lice (nits),
  4. i ogaoga tulaga - o se faʻateleina o lymph nodes i tua o taliga.

O le fofoa o le pulu e tau atu i foliga o manuʻa i luga o le ulu, ma, o lona uiga, e mafua ai o latou siama, suppuration ma fiva. A le togafitia, o le lauulu e malepelepe, maʻimau, selu leaga ma ula i mea le mautonu.

O auga o faʻamaʻi pipisi ma le pelicicula e tutusa ma le ulu: vevela, pogisa nofoaga i le nofoaga o ufiufi ma le i ai o nini nits. I lenei tulaga, o utu, pe a le togafitia, e mafai ona sosolo atu i le fatafata, axilla, mustache, beard, fulufulu mata ma mata mata.

O auga o siama i lavalava latu o le matuitui mataga ma le foliga mai o papala edematous i nofoaga o paʻu ma ie o le ofu e faʻafesoʻotaʻi ma le paʻu.

Ole fusifusia pea e tau atu ile paʻu paʻu: papala, maʻi ole pyococcal (impetigo, furunculosis) e mafai ona aliali mai ile afaina. I le aluga o taimi, o le paʻu i nei nofoaga maua ai se palapala efuefu lanu, mafiafia, gagau foliga i luga.

Mafuaʻaga o le faʻamaʻi

Ole mafuaaga autu mo le faʻamaʻi ile utu o le faʻaliliu lea mai se tagata maʻi i se tagata soifua maloloina e ala ile fesoʻotaʻiga tuusaʻo ma ala ile mea totino: selu, solo, ofu.

I le maeʻa ai o le 10 aso, o ni iniseti fou ua aliaʻe mai iʻa: i le lua vaiaso o le a oʻo foʻi i latou i le tulaga talavou, o lona uiga o le a amata ona latou tuiina latou fuamoa. Uma louse ola olaga tusa o 40 aso. I le taimi lea, e mafai lava ona ia tuʻuina atu i le 400 fuamoa.

Togafitiga ma puipuiga

Pediculosis togafitiga o loʻo faia e fuafua i le ituaiga o utu. Ae i so o se mea, e tatau ona aofia ai se seti o auala e faʻaumatia uma tagata matutua ma fuamoa. O le suʻesuʻeina lata mai o le gasegase ma siosiomia e tatau ona faia suʻesuʻeina lelei: aiga, vaega i le aoga faʻataʻitaʻi, uo aʻoga.

Ina ia aloese mai siama i le utu, e taua le manatua e uiga i le soifua maloloina o le tagata lava ia:

  • aua le faʻaogaina se selu a se isi tagata ae aua le faʻasoaina lau
  • Aua le fesuiaʻi mea e ufiufi ai ulu,
  • Aua neʻi faʻaogaina ofuvae ma lavalava o isi tagata.

I le tulaga o faʻamaʻi, e mafai ona e faʻateʻaina lice e ala i le faʻaogaina o kulimi faʻapitoa ma shampo faʻatauina i le fale talavai. Peitaʻi, soʻo se mea lava, e aʻafia na o tagata matutua - e leai se vailaʻau e tasi e mafai ona faʻaleagaina uma le fuamoa.

E mafai ona aveʻese utu a le malo e ala i le tafi o lauulu i le vaega o le alafua ma i le vaega o le puluna, ae i le pediculosis faʻatasi ai ma le tumama togafitiga o le tino, e tatau ona aveeseina i taimi uma nofoaga, lavalava ma moega.

Faʻafefea le asiasiga

Faʻamatalaina o suʻega mo utu

  1. Mo suʻesuʻega i le fale, e tatau ona nofo i lalo le kapikala i luga o se nofoa i se nofoaga mumu poʻo luga o se laulau moli.
  2. A maeʻa le selu o le laulu i le masani ai auala, e tatau ona vaeluaina i latou e tutoʻatasi manoa ma asiasia taʻitasi mo le i ai o nits.
  3. Mo le iloaina o meaola faalafua, e tatau ona e faʻaogaina se mea faʻapipiʻi.
  4. E sili atu le amata suʻeina o le ulu o le tamaititi mai le itu faʻaletino, faʻasolosolo i luma o le ulu i le isi itu. A uma ona suʻesuʻe le pito i luma o le ulu, o le pito i tua o le ulu e tatau ona suʻesuʻeina i se auala faʻapena, maitauina le tulafono lava lea e tasi.

Uma curl ua selu ma se selu faʻapitoa, nifo o nei tuʻu faʻatasi i le tasi ma le itiiti le mamao. O le faiga e faia i luga o se fasi paʻepaʻe mea poʻo se pepa.

I le tele o taimi, e maua ai lice i totonu o malumalu, i tua o taliga ma luga o le ulu o le ulu, talu ai o nei nofoaga e sili ona fiafia i ai mo namu.

E i ai le avanoa e siaki ai utu ma tutoʻatasi, faʻaaoga se selu ma nifo laiti. Le fofoina ua faia i luga o susu ma mago lauulu. Afai e maua le namu, e filifilia se pediculicidal agent, e togafitia le ulu e tusa ma faʻatonuga. O tapenaga o loʻo avanoa i le faʻatusa o laupepa, masima, uu. 1-2 taualumaga e lava e faʻateʻia atoa ai le utu.

Se ata manaia e uiga i utu, a latou mea e maua ai siama ma metotia e taofiofi ai

Ina ia iloa le utu, e tatau ona e muamua iloiloina ma le totoʻa le lauulu, faʻasalalauina i ou tamatamailima ma le iloiloina o le tulaga o le lau o le ulu. Lice mafai ona tuusaʻo luga o le paʻu po o luga o le lauulu ni nai centimita mai o latou faavae. E faigofie foʻi ona iloa nits (paʻepaʻe o togitogi i le laulu) ma faʻailoga mumu mai ni ufi i le ulu.

I totonu o le ata - uiga faʻailoga o le utu i se tagata i se tuai vaega o le faʻamaʻi. Lice ma nits e vaaia i le le lavalava mata:

E tatau foʻi ona e mataʻituina i faʻailoga masani o faʻamaʻi pipisi ma le utu.

Gatalia i luga o le ulu

O uluaʻi faʻailoga o uta, e masani lava ona oʻo mama nila i nofoaga e tau ai iniseti. Na pau lava meaʻai o nei namu (i meaola a le tagata matutua ma iva) o toto o tagata, ma ina ia mafai ona faʻaoʻo atu a latou auvae i totonu o alatoto, latou te tuʻia le paʻu ma faʻailoa mai se mea lilo e puipuia ai le fofola o le toto.

I le taimi o le uina, atonu o le a lagona e se tagata sina tui e tutusa ma le namu, ma a amata loa ona gaoioi se enzico ole anticoagulation, e aliali mai le vevela.

E masani lava, a sasi se tagata i na o nai utu, na te le gauai atu i le vevela. Itutino avea manino ma faʻalavelave i le masani faʻagaioia tusa lava pe tele fiasefulu pe sili atu utu aliali mai.

Mai auga uma o le i ai o ulu ulu i totonu o le laulu, itagia o le muamua e tosina mai ai - i le taimi lea, o namu lava latou mafai ona maitauina ma le le lava suʻesuʻe lelei, ma o le paʻu tali foi e foliga mai e le manino tele.

Vaʻai totoʻa tatau ona totogi i le maʻitaga pe a le alu ese pe'ā solo ma faʻamapu i le po. Ole faʻailoga manino lea ole maʻi suka poʻo isi faʻafitauli ole paʻu.

Fula i se isi tagata, aemaise se tamaititi, ua matauina i le fesuiaʻiina o amioga i amioga: o le tagata ua aafia e maosoina pea lona ulu, faasaʻo lona lauulu, selu i luga o le selu, ma toso.

Tamaiti i lenei tulaga ua matua le fiafia ma tagi pea mo le leai se mafuaaga manino.

O amioga faʻapitoa a se tagata ua aʻafia e tatau ona faʻailoa i nofoaga faitele. Tusa lava pe le mafai ona iloa atu o ia, o se mea e lamatia ai le alu atu ia te ia - e mafai ona aafia kutu i le fesoʻotaʻiga o lavalava, ma le luluina o le laulu faʻafuaseʻi. A faʻapea e faitio se tamaititi aʻoga ile ulu o le tamaititi aʻoga, e saʻo le tataina lava lona ulu i totonu ole aoga, e talafeagai ona logo le ofisa ole soifua maloloina ile aʻoga ma le faiaʻoga.

Ole maʻi masani e tupu ile nofoaga o paʻu ole utu e sili atu ona manino naua o faʻamaʻi ia i latou (faʻatusatusa ile vevela e mafua mai ile ulu - aua e mafai ona afaina le ulu ile afaina o neura). O le mea e malie ai, o le tagata e ona ia siama e mafai ona vave iloiloina le lauulu lauulu ma vave faia se faʻasaʻoga tatau.

Tumau le ita, mimita ma o latou taunuuga

Faʻapea foi foliga ma faigofie ona iloa faʻailoga o le utu o faʻailoga o latou maunu i luga o le paʻu. I le avea ai o se tulafono, o ni mea laiti mūmū, taʻitasi ma se tamaʻi puʻupuʻu, lua i le ogatotonu. O ituaiga umu e tutusa lava ma mea laiti.

I se maʻi ogaoga, e palu faʻatasi kulimi i le mumu tele ma e mafai foʻi alualu atu i fafo atu o le mafiafia o laulu. O ia faailoga o utu i luga o le ulu e matua manino lelei - o le paʻu o le tagata gasegase avea tutusa ma lena o dermatitis:

I le avea ai o se tulafono, ma le tele o faʻasusu, o le tagata e vela solo lava le paʻu o nofoaga, lea e tau atu ai i foliga vaaia o faʻamalosia - uiga o maosiosia e tupu pe a faʻaleagaina e le fao vaega pito i luga o le paʻu. E vave ona fetagisi ma faigofie ona iloa. O faʻailoga ia o utu e masani ona maitauina i tagata savali:


Ole faʻailoga uiga ole utu e faʻapea foi ile lanu mumu male paʻu ile paʻu ile nofoaga o oʻo ai le paʻu ole pa. E leai se mea mataʻutia i nei nofoaga, ae e faʻaalia manino mai ai lava le pediculosis.

Pediculosis Faigata e pei o auga o Lice

I le faʻaiuga, pe a fai o uluaʻi faʻailoga o le aliaʻi o utu e le iloa, o faʻafitauli e tele lona faʻatupuina e ono faʻailoaina ai le pediculosis:

  • pustular paʻu paʻu i nofoaga o maosiosia ma lona lua faʻamaʻi pipisi,
  • pyoderma,
  • popolega le mautonu e fesootai ma tumau ituga,
  • moe faʻalavelave ma vaʻai feʻaveaʻi o faʻapipiʻi iniseti.

I le avea ai o se tulafono, o ituaiga faʻailoga o lae e tupu i tulaga sili ona alualu i luma ma o aga masani mo tagata leai ni fale. I tamaiti poʻo tagata matutua e usitaʻia tulafono o le tumama, o nei faʻailoga e masani ona le taunuʻu i foliga o nei faʻailoga.

I taimi e seasea lava, e tupu mai i se maʻaleʻi mo maʻimutu.

E faigata tele ona 'eseʻese mai isi ituaiga o tui ma e le mafai ona mafaufau i le mageso o le tino o se faʻailoga faʻatuatuaina o le i ai o utu. E ui i lea, afai e oso mai le mageso i luga o le paʻu faatasi ai ma le mimiti, ma e oʻo foi i tulaga faʻalauaʻitele alergi foliga i le faʻateteleina o le faʻateteleina o le vevela o le tino ma le faʻaopopoina o loimata, e tatau ona siakiina vaega lauulu o le tino mo ni utu.

Fusia lauulu ma curling

I mea e tupu pe a tupu le utu i le toesea o le mafai ona fufulu lau laulu e masani ai (savaliga ma faigamalaga tulaga, militeli faʻagaioiga, faʻaalia,) o latou lumps vave ona avea clumpy ma se mausali foliga.

E mafua mai i le mea moni e faʻapipiʻi le fuamoa i le laulu, e ufiufi e le fafine lauulu i se mea faʻapipiʻi, e faʻamautinoa ai le faʻatuatuaina o nits. Afai o le iniseti i le taimi e tasi e pipii i nisi laulu, latou te pipii faʻatasi. Faatasi ai ma se aʻafia matuia, o le aofaʻi o ia teuina o le laulu e avea ma matua tele, ma foliga o tanglees foliga mai.

O le paʻu i lalo o ia ituaiga papalagi e le gata e mafua ai ona o le papala, ua mafua mai foi ona o le faʻamaiʻe o le susu ma le le masani ai o le ea. E le gata i lea, a aunoa ma le selu soʻo, o le laulu e lalagaina e aunoa ma ni utu, ae o lenei faʻailoga e mafai ona manatu i ai o se faʻaopoopoga o faʻailoga o le ulu.

Nits ma otaota oloa o namu

Nits mafai ona faʻamatalaina i auga o pediculosis sili atu manino nai lo kutu ugutu ma faifai pea le vevela. Latou ua matua le mafai ona nunumiina ma se mea.

O lia e maua ai fuamoa i atigi puipuiga faapitoa o loʻo pipii i lauulu. E leʻo se nits, ae le o lice, o mea muamua ia e puʻeina le mata pe a vaʻai i se ulu ua afaina - latou foliga foliga i ni tamaʻi paʻepaʻe o loʻo iai i se mamao ese mai o aʻa. Le nits e sili ona matauina i tagata e iai le lanu uliuli.

O gaogao papaʻe o nits (o mea ua taʻua o nutu mago) o loʻo tumau pea i luga o le fulufulu umi pe a uma ona fofoa le larva. Ole mea lea, o le umi o utu e i ai i luga o le ulu, o le sili atu ona matauina o le lia. I tulaga sili ona alualu i luma, o le lauulu o se tagata ua aafia e foliga mai e pei ua sausau i le paepae cereal.

O fua o uta e pei o tamai togitogi avanoa e le sili atu nai nai sefulu va o le milimita. E faigata tele ona matauina i latou taʻitoʻatasi, ae pe a latou faʻaalia mai le ulu i luga o se laupepa poʻo aluga, faʻapea mo le tele vaega latou avea sili matauina.

E mafai foi ona maua i latou a o fulufulua lauulu i ou tamatamailima - ma atigi atigi, ma le tele o utu i lalo o le a foliga mai o lapisi mai fafo. O atigi nits o lice lice o lice na matua manino lava vaʻaia i ofu uliuli - o lenei ituaiga o lice faʻaalu le tele o lona olaga i mea.

E taua le iloaina o auga o utu, e le gata ina ia mafai ona amata le saʻo togafitiga i le taimi, ae faapea foi mo le faʻamoemoe e puipuia - pe a iai se tagata i se nofoaga faitele e masani ona maosoina lona ulu ma e iai le uiga mumu luga o le paʻu o lona lauulu, ma sili atu ona mea, na ia vaʻaia le "kiona" mai lolo, e tatau ona e aloese mai ai. I se tulaga talitutusa, e faigofie lava ona e iloa se tama "mataga" i le 'au a tamaiti ma ia faia ni taimi i le taimi e te le pisia ai lau tama.