O faʻafitauli

Togafitiga o seborrheic dermatitis i le fale

Seborrheic dermatitis o se faamaʻi e aʻafia ai le paʻu o se tagata. E masani lava faaalia i luga o foliga, ulu. O le faamaʻi o loʻo faʻailoaina i se pupuga o gaioiga o le paʻu ona o le faʻaleagaina galuega o le sebaceous glands. E o faatasi ma le tele o faailoga le lelei. Fomai foi taʻua o ia dermatitis eczema seborrhea. O faʻafitauli e mafai ona tupu i tagata matutua ma i tamaiti. O le faʻamaʻi e mafai ona faʻatupuina ai ni faʻafitauli, o le mea lea, o seborrheic dermatitis e tatau ona togafitia i se taimi vave. Togafitiga aofia ai le faʻaaogaina o vailaʻau mo fafo ma faʻaaoga totonu. E taua le manatuaina o tagata gasegase ma se suʻesuʻega o le seborrheic dermatitis e tatau ona filifilia ma le faaeteete. E taua tele le aloese mai faʻaaliga o maʻi teteʻe.

O mafuaʻaga autu ma faʻailoga o le eczema seborrhea

E tele mea e mafua ai le tutupu mai o seborrheic dermatitis.

O mafuaaga autu e aofia ai:

  • faʻavaivaia o le puipuiga puipuia,
  • mafatiaga
  • soona afu
  • vevesi hormonal talaaga,
  • faʻafitauli o le tino
  • hypothermia,
  • hypovitaminosis,
  • le lelei meaai
  • parkinson
  • faʻafitauli o lona tino.

Seborrheic dermatitis i tagata matutua e mafai ona fesoʻotaʻi ma faʻamaʻi eseese o totoga o le gaosia, endocrine, neura o le tino, o se faʻaiuga lea o loʻo i ai se suiga i le hormonal talaaga. O le faʻailoga o le faʻamaʻi e faʻalagolago tele i le ituaiga seborrhea. E i ai ituaiga fefiloi, mago ma le gaʻo o le faʻamaʻi.

Faailoga o ituaiga eseese o seborrheic dermatitis

  • faaitiitia le sebaceous gland function,
  • momomo ma le vavaeina ole paʻu,
  • mamago paʻu,
  • o le faʻavaeina o momosi i luga o le paʻu,
  • gatalia
  • o le i ai o meaʻai,
  • malulu lauulu
  • mumu o le paʻu.

Lototele

  • tele sebum secretion,
  • gaʻo ma le paʻu o le paʻu,
  • naunau faifai pea e vela vaega o faʻafitauli,
  • o foliga o susu susu i luga o le paʻu,
  • i le iʻuga o le uliuli,
  • toto maualuga o le paʻu.

O le fefiloi ituaiga o loʻo faʻailoaina e le amataga o faʻailoga, uma matutu ma gaʻoa o seborrhea, lauulu leiloa o le uiga, o le faʻatulagaina o eria ma se purulent faagasologa e mafai.

Afai o faʻailoga nei e aliali mai, e manaʻomia le feutagai ma se fomaʻi faʻapitoa, aua o le vave fuafuaina o seborrheic dermatitis mafai ona faʻaosofia ai isi faʻafitauli.

Togafitiga masani o pathology

Faʻafefea ona togafitia seborrheic dermatitis i se tulaga faapitoa o le a fautuaina e se tagata poto masani faʻapitoa. Togafitiga o le faamai e tatau ona faia ma se tuufaatasiga auala. Vailaau faatonuina e le fomai auai, faʻamatalaina le i ai o faʻamanino faʻamaʻi i le tagata maʻi, o uiga taʻitoʻatasi o le tino ma le natura o le faʻafitauli o le tulaga. O vailaʻau taua ua faatonuina e se faʻapitoa mo le seborrheic dermatitis o vaega nei o vailaʻau:

  1. Antihistamine fualaau.
  2. Vailaau puipuia.
  3. Hypersensitizing fualaau faasaina.
  4. Fualaau.
  5. Corticosteroids.
  6. Sauniuniga e faʻavae i luga o le salicylic acid poʻo le zinc.
  7. Faʻamalieina
  8. Vitamini complexes.

Antihistamines e masani lava ona faatonuina e faʻaleleia ai faʻailoga o le faʻamaʻi, pei o le hyperemia, fula ma le vevela o le paʻu. O vailaau aoga a lenei vaega o Loratadin, Telfast, Clemastine, Chloropyramine, Citrine.

E mafai ona faʻatauina atu vailaʻau mo vailaau i le fale talavai i le faʻaaogaina o fulufulu, vailaʻau poʻo le faʻapipiʻi. Sauniuniga mo le faʻaaogaina fafo e faʻaaogaina pe afai o le seborrheic dermatitis tupu i foliga agamalu pe feololo. Mo faʻafitauli e sili atu le ogaoga, o vailaʻau mo le faʻaaogaina i totonu e faʻatulagaina.

Antimycotic fualaau faasaina taofia le atinaʻeina o le fungus, faʻavavevaveina le faʻamalologa gaioiga. O le tele o ia vailaʻau e maua i foliga o uila, kulimi, ma kani. I totonu o nei vailaʻau, Ketoconazole, Clotrimazole, Bifon, Fluconazole e sili ona lauiloa.

O loʻo tuʻuina atu i le vailaʻau le tui puipui. O tui masani i le hyposensitizing o le sodium thiosulfate ma le calcium gluconate. Latou te fesoasoani e faʻatamaʻia le onā, mimita ma le vevela.

O faʻamaʻi pipisi i vaega ua paʻu o le paʻu e faigofie ona togafitia i vailaʻau tuʻu, o loʻo iai i le tetracycline, mo se faʻataʻitaʻiga, Metacyclin. Corticosteroids

Masani faaaogaina vailaʻau mo topical corticosteroid togafitiga. O fualaau faapena e iai Cortade, Soderm, Lorined, Poltokortolon. O nei vailaʻau e faʻaitiitia atoatoa le ita ma le hyperthermia. Peitai, latou te le fautuaina mo se taimi umi, aua ua latou fai ma vaisu.

Faatasi ai ma seborrheic dermatitis, togafitiga e aofia ai le aveina vitamini complexes o loʻo i ai vitamini E, A, C, faʻapea foi ma vitamini B (e masani lava B1 ma B2 manaomia). Tele o taimi, Multitabs, Alphabet, Perfectil sauniuniga ua faatonuina i lenei tulaga.

E oʻo i se faʻalavelave e le mafai ona togafitia i le fale. Tau lava manatua e inu tasi i le aso.

O faʻailoga taua ma faʻailoga o le faʻamaʻi

Seborrheic dermatitis (seborrheic eczema) tupu ona o le gaosia o le soona tele e le sebaceous glands. O le faʻailoga faʻapitoa o dermorritis seborrheic e manatu gatalasi, lea e o faatasi ma le mumu o le paʻu i nisi nofoaga ma scaly peeling, lea tatou te iloa o le susu. Afai e le togafitia dermatitis, i se taimi mulimuli ane, o le fua e fesuiaʻi i fasi.

Faailoga o seborrheic dermatitis o le mageso i luga o le tino o folikeluli nodules, latou tuʻufaʻatasia i totonu o lapisi plaques o samasama-mumu poʻo lanu piniki. Faʻailoga vaʻaia, foliga mai o loʻo ufiufi i le falaoamata, ma ua maʻi ai le maʻi ma le susu. E sili atu le aua le tolopoina le togafitiga, a leai o le seborrheic dermatitis avea ma sili atu lavelave foliga, plaques avea ma erythematous nofoaga ma paluga toto.

Talu ai se faʻagasologa umi le afaina faʻafofoa, maʻila foliga i luga o le paʻu, ma ona e le mafai ona faia e aunoa ma se faʻatonuga taʻua "dermabrasion". O loʻo faia lea i totonu o le potu faʻaaulelei.

O le mea taua o le dermorritis o le seborrheic e nofoia, e pei ona mafai ona vaaia i le ata i lalo, i nofoaga o se tele faʻaputuga o sebaceous glands. Nei mea e mafai ona faʻatinoina: fulufulu mata ma laulu mata, laugutu, tua-o-taliga mata, uluulu, keti, ufiufi gaugau, ناف ma alatoto i fafo.

Faailoga o seborrheic dermatitis foliga faasolosolo malie mai, e masani ona amata uma i le susu i luga o le ulu. Ona iai lea o le mumu ma fofoʻe i tua o auricles, i vaega eseese o foliga. O palapala, e fulufulua ma samasama pe sisila foliga ile lauulu, e mafua ai le mageso male tiga.

O le dermatologist faamatala auiliili e uiga i auga o le faamaʻi i le vitio saunia.

Mafuaʻaga mo le faʻaali

O le maʻi e faaumiumi ma e faigata tele ona togafitia i vailaʻau. Saienitisi ua faamaonia o le seborrheic dermatitis e aliali mai ia lava i tagata e maualalo le puipuiga.

Staphylococcus bacilli ma le fefete ma meaola e faʻapolo ai nisi enzymes mafua ai seborrhea. A o latou numera i le tino e oʻo atu i se aofaiga, ua sili atu le leaga o le tulaga o le soifua maloloina a le tagata - afaina ai le puipuia, tupu ai faʻalavelave e tupu mai. O le faʻaiuga lea, ua maitauina le faʻaletonu ole lapisi o le lapopoʻa ma faʻasaʻolotoina le gaʻo, ona tupu loa lea o le faʻamaʻi siama ma le afaina.

Faia i le atinaʻeina o seborrheic dermatitis o mea taua e pei o le tino oona, inupia oona, popole neʻi, popolega o le gafa, taimi o le tausaga.

Faailoga o seborrheic dermatitis

E faigata ona le maitauina faʻailoga o le seborrheic dermatitis. I le amataga tulaga o le faʻamaʻi, tamai paʻepaʻe paʻepaʻe na aliali mai luga o le ulu, lea e faʻataʻitaʻi muamua lava e pei o le folo. Ae, e le pei ole seborrheic dermatitis, o le fefete e le mafua ai le ogaoga o le vevela ma le mumu o le paʻu. Mumu mumu, mafiafia o fuataga o fua ma e oʻo lava i toto totoʻaliʻo mafai ona aliali luga i luga o le ulu. E tele taimi o fulu e fai se “pale” i autafa o le lauulu. Na faasolosolo malie lava, seborrheic dermatitis manumalo i teritori fou, pasi atu i luga o foliga, mumu foliga i luga o le paʻu o foliga, seasea purulent formations foliga mai i le muaulu, i mata mata, i lalo o apaau o le isu, i fafo o taliga taliga. Faatasi ai ma alualu i luma ogaoga ituaiga o seborrheic dermatitis, peeling ma mumu lanu mafai ona o atu i le paʻu o le fatafata ma lima.

Seborrheic dermatitis e le mafai ona amataina, e mafai ma e tatau ona togafitia uma fomaʻi ma fofo tagata, ae na o togafitiga umi faaumiumi togafitiga mafai ona laveaʻiina oe mai foliga le fiafia o le faʻamaʻi.

Iloiloga e se fomaʻi faʻapitoa ma dermorritis seborrheic

Togafitiga o le seborrheic dermatitis e le tatau ona amata i le faʻaaogaina o fofo togafitiga o tagata, ae i se malaga i se trichologist poʻo dermatologist. E naʻo le fomaʻi faʻapitoa e mafai ona faʻailoa le mafuaʻaga moni o le fofotaina o le ulu, aua i lalo o le igoa "aluʻese" o le dermorritis seborrheic, seborrhea oona po o susu na o mea e mafai ona natia. E faigata ona faʻailoa tutoʻatasi le mafuaʻaga o le faʻamaʻi.

Seborrheic dermatitis o se maʻi faaumiumi paʻu. Ae faimai foi le Matagaluega o le Soifua Maloloina, mai le 3 i le 5% o le faitau aofaʻi o tagata o loʻo mafatia i se liuga o le seborrhea, ma maʻi auga o le seborrhea, o faʻaaliga ia e aofia ai faʻafiafia i tua atu o le lanu mumu o le paʻu, tusa ai ma nisi o fua faatatau, e oʻo atu i le 20% o le lalolagi o loʻo maʻi. Seborrheic dermatitis faʻamaonia e oʻo atu i le 10% o asiasiga uma i se dermatologist.

A fai se suʻesuʻega, e tatau ona vavaeʻesea se fomaʻi mai faʻamaʻi o le paʻu pei o le psoriasis, atopic dermatitis, nisi maʻi fiva (ringworm), eczematide, ma microbial paʻu paʻu. Mo lenei mea, o le fomai o le a ave ni paʻu paʻu paʻu mo microscopic ma miscological suesuega i luga pathogenic fungi. O nisi taimi, i le suʻesuʻega o le seborrhea, atonu e manaʻomia se suʻesuʻega faaopoopo o le tulaga o le gasegase o le tagata lea e faʻatonuina ai le togafitiga saʻo.

Faʻafefea ona togafitia le faʻapitoa dermatitis

Faʻafefea ona feagai ma le faʻailoaina o le faʻamaʻi? E taua tele le malamalama o seborrheic dermatitis o se maʻi umi faʻamaʻi taimi nei ma vaitaimi o faʻamalologa ma le faʻateleina.

Manatua o soʻo se faʻamalolo na o se vailaʻau faʻapitoa, e le mafai ona e faʻamaloloina seborrheic dermatitis naʻo le faʻamalama. Mo se vailaʻau aoga, e tatau ona tusia e se fomaʻi le tele o tapenaga faʻapitoa - vitamini A, D, E, amino acids ma vailaʻau o loʻo aʻafia saʻo lava le mafuaʻaga o le faʻamaʻi.

O auga o seborrhea e mafua mai i pathogenic fungi o le genus Malassezia, o le vailaʻau auala mo i latou o le faʻailoaina o sebaceous glands. I le taimi nei, e leai ni vailaʻau e faʻaleleia ai le faʻaaogaina o le sebaceous glands, o lea la, o le togafitiga o le seborrheic dermatitis e faʻamoemoe naʻo le faʻasaʻoina o faʻaaliga o faʻailoga. O lea la, mo se faʻataʻitaʻiga, pe a sili atu le paʻu o paʻu i luga o le ulu, e manaʻomia ni togafitiga faʻapitoa ma shampoos e iai mea e puipuia ai le fomaʻi pei o le cyclopirox poʻo le ketoconazole, faʻapea foi ma le zinc pyrithione, ua sili ai le tar.

Afai o le seborrheic dermatitis e le mafai ona faʻamaloloina e le vailaʻau o loʻo i luga, o se dermatologist mafai ona faatonuina tuʻufaʻatasiga vailaʻau, lea e aofia ai hormonal ma antifungal vaega. Lava le faʻaaogaina o ia vailaʻau e le tatau ona iai, aua e tele a latou itu e afaina ai ma contraindications.

Afai o le afaina o le seborrheic faagasologa e aʻafia ai le paʻu o mata, o le fomaʻi faʻapitoa faatonuina le togafitia talafeagai mo le paʻu o foliga, masani lava ma vailaʻau hormonal. I le vaitaimi ole afaina, e tatau ona faʻaaoga oloa e le mafua ai le paʻu ole paʻu, e sili atu le fufuluina o ou foliga aua le vai, ae ma fufulu kulimi. O le Sensibo laina o le kamupani teuteu Bioderma ua faamaonia lelei e ia lava.

O meaʻai e faatetele ai le seborrhea

Tagata gasegase ma seborrheic dermatitis ua fautuaina e faatapulaa le taumafaina o manu gaʻoa, manogi, falai ma suamalie meaai, e masani ona inu kofe, ava malosi, ona o nei oloa faʻaopopoina le sosolo o le sebaceous glands, lea e faʻateleina ai le faʻaalia o seborrhea.

E mafai e fofo dermalitis seborrheic ma fofo tagata, latou galulue ma dermatitis aoga tele, i le tuʻufaʻatasia ma vailaau masani e maua ai se iʻuga lelei. Le tele o taimi, i togafiti metotia o togafitiga, o le faʻaaogaina o decoctions o laulaʻau, le faʻaaogaina o masks ma kulimi i le taimi o faʻateleina o le faʻafitauli ua faia ai.

I le vaitau o le faʻateleina, pe a oʻo ina faʻatupu le palapala i luga o tagata, ua fautuaina tagata mamai e aua le asiasi i le taele, ia nofo i totonu o se potu ma le vevela ma le susū o le microclimate ina ia le afaina le paʻu. I le vaitaimi o le faʻamagaloina, pe a le velea le papala, e taua tele le tausia lelei ina ia aua le faʻatupuina faʻateleina o le dermorritis seborrheic. E fautuaina ai le faʻaaogaina o le laupepa malu ma se agamalu vaivai.

O le a le seborrheic dermatitis o le uluulu

O le faamaʻi e mafua mai i le gaioiga o faʻamaʻi papalagi Malassezia ma mafua ai le pupuga o le paʻu o le seborrheic dermatitis (seborrhea). I le faagasologa o atinae o pathology, tele gaosiga o sebum, suia i le tuufaatasiga e mea leaga mikroorganism, tupu. I lenei tulaga, lapopoa lapopoa foliga, o se mafiafia, flaky crust foliga mai i luga o le ulu. E tusa ai ma faʻamaumauga a fomaʻi, o sesorrhea e sili ona taatele i alii ona o latou feusuaiga hormone e afaina ai le auala o le sebaceous glands galue.

O le mea autu i le atinaʻeina o le faamaʻi o se faʻamaʻi pipisi e mafua mai i le maʻi o le genus Pityrosporum ovale. E tusa ma le 90% o tagata e iai a latou spores i luga o le paʻu, ae o le leaga o le faʻalapotopotoga o loʻo faʻagaioia naʻo le maualuga lava o le gaosiga o sebaceous faʻamaloloina le paʻu poʻo faʻatasi ai ma le faʻaititia o le puipuia. O loo i ai se numera o totonu ma fafo fafo predisposing mafuaaga e faaosofia le atinae o seborrheic dermatitis. Fafo itu:

  • tupuʻaga
  • talafeagai, le paleni taumafa,
  • dysbiosis,
  • masani ona mafatiaga
  • hyperhidrosis (faʻaluaina afu),
  • vitamini faaletonu PP,
  • hypothermia,
  • le faʻaaogaina o vailaʻau (psychotropic fualaau, hormones, antidepressants),
  • faaletonu zinc i le tino,
  • faʻaaogaina mo le faʻamamaina a oe lava ia ma mea faʻamama e fai ai mea faʻasaina o le fale.

E i ai le tele o totonu mafua mai o seborrhea o le ulu. E aofia ai:

  • faʻamaʻi o le totonugalemu o le tino (CNS),
  • faʻataʻitaʻiga o le endocrine system, hormonal faʻalavelave,
  • osofaiga
  • immunodeficiency setete (AIDS, fanauga immunodeficiency, HIV),
  • Faamaʻi Parkinson.

Ole faʻailoga autu ole atinaʻe o le seborrhea i luga o le ulu i luga o le susu. Sela o le paʻu e masani ona faʻafouina, le vaitaimi masani o le tape o le epidermis oti e tusa ma le masina. A afaina le paʻu ile figa, o le taamilosaga e faʻaitiitia i le 5-7 aso. E le maua se taimi e alu ai i le sela i le tino, e mafua ai le tele o le alu i luga o le ulu. E tele ituaiga o sesorrhea, e o faatasi ma le faʻailoga uiga. Mamago dermatitis o:

  • o foliga o mativa, lea e faʻaogaina i le pale o le ulu ma le ua (o nisi taimi e sosolo i luga o le ulu),
  • fulufulu tuaoi o le taulaiga o fungal siama,
  • fua o meaʻai - laʻititi, laʻititi, ua i ai le paʻepaʻe-efuefu lanu,
  • e matutu le laulu, pe a tuʻai pe maanuminumi le ulu, e ono faigofie ona paʻu le susu.

O se gaʻo ituaiga o seborrheic dermatitis e faʻamavae foʻi. O ona faʻailoga:

  • fuamoa sebaceous exfoliated, pipii faatasi, eseʻesega i se lanu samasama,
  • e sili ona malosi le pipii i lenei paʻu, e faʻapea foʻi pe a paʻi i le paʻu, ona vaevae lea e ni paʻu lapopoʻa.
  • vave lauulu gaʻoa, tumau faʻatasi,
  • e paʻu le paʻu, mumu, ita, mageso foliga (pe a selu, pupula e mafai ona tupu - o se solia o le faamaoni o le paʻu).

O le isi ituaiga o dermatitis o le fulisia o faʻamaʻi. O lenei ituaiga o seborrhea ei ai mea nei:

  • avea ma fulufulu mata mumu, faʻataʻamilomilo faʻailoga ua iai,
  • O faʻapipiʻi faʻatasi ma paʻu paʻepaʻe pe samasama e mafai ona tuʻufaʻatasia ma tele ai le ulu ile ulu o le ulu.
  • i le tele o tulaga, o le "seborrheic crown" o loʻo fausia - se vaega faʻatapulaʻa o le mageso,
  • ogaoga o le paʻu o le paʻu,
  • o nisi taimi o paʻu lanu efuefu-samasama ma le manogi o manogi e le mimiti mai luga o le foci o le seborrhea (pe a aveʻesea, o loʻo maitauina se mata o le paʻu.

Faʻaiuga

A o muamua faʻailoga o le seborrhea e aliali mai i luga o le ulu, e tatau ona e vave sailia fesoasoani mai se fomaʻi. Afai ua aliaʻe mai se manaʻoga, ua faatonuina e le fomaʻi se suʻesuʻega faaopoopo ma se endocrinologist, andrologist, infectious disease Specialist, gynecologist, psychologist, neurologist. Ina ia faʻamaonia se faʻamaoniga saʻo, e muamua lava ona faʻalogo e le fomaʻi i faitioga a le maʻi.

Ona ia mauaina ai lea o mea taua i le atinaʻeina o le dermatitis, siaki nofoaga na afaina i le fungus, iloilo le tulaga o lauulu ma le paʻu. Ina ua uma ona lafoina le gasegase e fai suega (OAM ma UAC) Ina ia iloa mea taua ma tulaga o le hormone, ua faʻatonuina e se fomaʻi faʻapitoa se suʻega o le toto o le biochemical. Manaʻomia se ultrasound o le manava ma le thyroid gland.

Faʻafefea ona faʻateʻaina le dermorritis seborrheic

I le avea ai o se tulafono, o le togafitiga o seborrheic dermatitis i luga o le mata ma le ulu e faigata. O le tagata maʻi e tatau ona aʻoaʻo ia tausi lelei lauulu ma le paʻu, tausisi i le paleni o meaʻai ma meaʻai. Ole tele o vailaʻau e fautuaina mo togafitiga, ma faʻaaoga masani vailaʻau ma physiotherapy. A o le i amataina togafitiga, e tatau lava ona e talanoa ma se fomaʻi faʻapitoa.

Mo le puipuia ma le togafitia o faʻalavelave e le talafeagai ai, e manaʻomia le tausiga lelei mo le ulu ma seborrhea. O nei fua o loʻo aofia i le degreasing o le epidermis ma le faʻaititia i le gaioiga o faʻafoliga o le faʻamaonia mai le sebaceous glands. O mea tau tausiga e tatau ona faʻapipiʻi lelei ma i ai se faʻafouina lelei o le puipuia puipuiga o le paʻu.

E fautuaina le aua le faʻaogaina pe faʻaitiitia le faʻaaogaina o mea teuteu teuteu, aua e poloka ai pori ma na o le faʻateleina ai o le gasegase. E sili le togafitia o le paʻu i mea teuteu leai ni ava (e matua afaina ai i le paʻu, faʻaleleia le gaoia o gaʻo). A filifilia oloa tausiga, oe tatau ona faʻatau mai le mea o faʻamoemoe e aveese seborrhea. O pulou, kulimi, kulimi, o loʻo iai se aneti-siama, anofale ma faʻamamaina elemene.

Tausiga ma se faʻapitoa meaai mo le seborrheic dermatitis o le uluulu e taua tele. O faʻamoemoega o le meaʻai:

  • toe faʻafouina o le masani masani i le physiologic microflora,
  • aveeseina o le siosiomaga e alofagia mo le faʻasalalauina o le fung,
  • o le le aofia mai le lisi o na allergen oloa e mafai ona faʻatupuina le atinaʻeina o le seborrhea,
  • aveeseina o toxins mai le tino,
  • faʻafouina o le faʻagaioiga o le faʻaogaina o meaʻai,
  • osooso o le tino ma taua vitamini ma minerale.

Nutritionists faailoa mai ni numera o meaai e le mafai ona taumafaina ma seborrheic dermatitis. E aofia ai:

  • ulaula, gaʻo ma falai,
  • fualaau suamalie
  • strawberi
  • kaviar (soʻo se)
  • piki fualaʻau
  • meaai vave
  • puloua.

O le meaʻai a le tagata gasegase e tatau na o meaai maloloina. O le lisi e tatau ona aofia ai:

  • sua susu (kefir, cottage cheese, yogurt),
  • aano o gaʻo (gaʻo poʻo povi tao, moa, pipi, lapiti aano o manu),
  • mamafa inu (vai, sua, fualaʻau inu, unsweetened lauti),
  • fua (currants, cherries, gooseberries, cranberry, semangka),
  • vaʻai maualalo gaʻo (iʻa)
  • i se vaega laititi faataga zucchini, maukeni, asparagus, taligalu ma isi fualaau faisua.

Togafitiga o seborrheic dermatitis i luga o le ulu ma vailaʻau sauniuni

Seborrheic dermatitis e manaʻomia se auala ogaoga i togafitiga. Ile tele o tulaga, togafitiga e aofia ai le faʻaaogaina o le tele o vaega o vailaʻau (papa, kaputa, tui, faʻapipiʻi topical - suauu, kulimi, kulimi mo seborrhea i luga o le ulu). Togafitiga o seborrheic dermatitis o le uluulu e tatau ona faatonuina e se fomaʻi agavaa, pe a uma ona faia le saʻo faʻamaʻi. O vaega autu o vailaʻau e aoga mo le faʻamaʻi:

  • glucocorticosteroids,
  • fualaau faasaina
  • antihistamines ma vailaʻau faʻapipiʻi,
  • keratolytic sui
  • tui puipuia
  • vailaau puipuia.

O mea e fai i le pepa ile fofo e mafai ai ona faʻaalia lelei le papala ma ona faʻailoga. Pills mo le togafitia o seborrheic dermatitis ua faʻavasegaina faʻapenei:

  1. Antifungal sooupu e taua mo le togafitia o le ulu ulu seborrhea. Latou te poloka le toe gaosia o le Malassezia microorganisms, faatelevaveina le faʻamalologa faʻagaioiga. O na vailaʻau e masani ona gaosia i vailaʻau, ua faatonuina mo dermatitis ogaoga. E tele taimi i le aso, e faia na mea e le fomaʻi. O vailaau e sili ona lauiloa o lenei vaega: Clotrimazole, Fluconazole, Ketoconazole, Terbinafine, Bifonazole, Beclomethasone, Hydrocortisone.
  2. Hyposensitizing ma antihistamines. Ua faatonuina i latou e aveese puffness, mumu ma mageso. Ole fua e faʻailo tagata taʻitoʻatasi, ole umi ole togafitiga e le tatau ona sili atu ile 8-10 aso. Masani ona faʻaaogaina Chloropyramine, Clemastine, Loratadine, Diphenhydramine, Diazolin, Suprastin.
  3. I nisi o taimi, e manaʻomia antibiotic faiga. Latou e manaʻomia e togafitia dermatitis faigata e se siama siama. O vailaʻau e togafitia ai le vailaʻau mai le seborrhea o le uluulu e tuʻu faʻatasi ma probiotics e 'alofia ai le dysbiosis. E masani ona faatonuina vailaʻau tetracycline (Metacyclin, Doxycycline, Cefazolin) poʻo tuʻufaʻatasiga o vailaʻau (Metronidazole, Oletetrin, Levofloxacin. I le avea ai o se tulafono, ua amata ona ave i fafo ni vailaʻau teteʻe, lea e faʻasolosolo ona faʻaitiitia.
  4. Dermatitis e masani ona togafitia ma keratolytic vailaʻau, e faʻamalu lelei plaques, mafiafia paʻu i luga o le paʻu o le ulu. O vailaau faʻapitoa nei e aoga i le tuʻufaʻatasia ma ni vailaʻau antifungal E masani ona faʻaogaina tapenaga sipika ma le salicylic acid.
  5. Glucocorticosteroids i papa vailaʻau faʻamama le fulafula. E aofia ai le hydrocortisone, beclomethasone, prednisolone, diprospan, prednisolone.

Faʻafefea ma pe faʻafefea ona togafitia le seborrheic dermatitis i luga o foliga?

Mauaina faailoga o seborrheic dermatitis i luga o foliga, o tagata e masani ona matua popole. Muamua lava, o loʻo latou popole i le fesili, e faʻapitoa ona dermatitis seborrheic pe leai?

E aoga le faʻamafanafana vave ia i latou e le iloa pe o le seborrheic dermatitis e pipisi. E leʻo iai le faʻamaʻi i faʻamaʻi pipisi, e ui ina maua ai i le tagata le tele o mea na tutupu ona o le aulelei foliga. Seborrheic dermatitis e le pipisi. Afai e le iloa e se isi tagata pe o le a le seborrheic dermatitis foliga, na o le vaʻai i le ata ma o le a avea mea uma o le a manino.

E aoga le nofo i nisi auiliiliga i auala o togafitiga ma fautuaga a fomaʻi faʻapitoa e faatatau i le aveeseina o se sasa.

Poʻo le a lava le mafuaʻaga o le oʻo mai o le dermorritis o le seborrheic, o lona togafitiga o le a le moni le aoga pe a le mulimuli le tagata maʻi se meaʻai faʻamatalaina e le fomaʻi. E faʻaavanoaina mo le faʻaaogaina na o oloa e le mafua ai allergies. E manaʻomia e faʻaititia le taumafaina o meaʻai masima, suamalie ma manogi i le tele e mafai ai, e tuʻua meaʻai feololo. O fualaʻau ma fualaʻau fou e fautuaina pe a le toe iai ni pisia mai seborrheic dermatitis.

E masani ona faʻaaogaina i le togafitia o suauu i le antifungal vaega:

  • Ketodyne
  • Faalapotopotoga
  • Lamisil
  • Mikospor
  • Clotrimazole
  • Bifasam
  • O le Cyclopirox.

A latou le faʻailoaina le aoga o le togafitiga, o le dermatologist faʻatonuina o suauu ma feololo hormone (Elok). O se isi mea ia i latou o ni immunomodulators - Elidel ma Protopic. O le faamaluluina o le vavaeina o mata i le faigofie i le faʻaaogaina o le suauʻu, salicylic ma le ichthyol oona, le vailaʻau Bepanten. I nisi tulaga, o tagata gasegase fautuaina o corticosteroids.

E fautuaina foi le faʻaaogaina o kulimi e puipuia ai le paʻu mai le papogen. E aofia ai oloa faʻavae i luga o le urea, tar fasimoli, isi oloa ma le maualuga o le acidity, ma disinfectants.

Fofo vai

I luma o le mamago seborrhea, ua fautuaina e soloi le mata ma fofo vai o le acid:

  • vili
  • faʻaalu
  • masima
  • tipolo
  • faʻailoga,
  • sodium bicarbonate.

A oʻo afaina a tutupu, vailaʻau ma se exfoliating aafiaga faʻaaogaina. Latou te faʻatagaina oe e faʻamamaina ou foliga i tafaoga.

Togafitiga o seborrheic dermatitis i tamaiti

A o le seborrheic dermatitis e foliga mai i luga o foliga o se tamaititi, o le togafitiga togafitiga e faʻalagolago i na o foliga o le faʻamaʻi. E masani lava, seborrheic dermatitis i pepe fou e i ai se aga lelei, o le mea lea, o faʻailoga o le faʻamaʻi e ono mou ese faʻafuaseʻi e lua masina o le olaga.

E mafai ona fautuaina i tina o loʻo maua ni dermaga o le seborrheic i pepe e fufuluina le ulu o le la pepe i aso uma ma le faʻamamaina, faʻaaoga se laupepa faʻapitoa, ona suʻi lea o le paʻu paʻu ma le ulu i le minerale poo le suauʻu. I luga o le mata pe a uma ona taele, e sili le faʻapipiʻi o le kulimi puipui.

E mafai foi ona fiafia i:

Isi togafitiga

Poʻo le a lava le mafuaʻaga o le dermorritis o le seborrheic, o le isi togafitiga mo lenei faʻamaʻi e faʻaalia ni taunuʻuga sili. Fomai masani ona fautuaina ituaiga uma o fofo masani e fesoasoani foia ai se faʻafitauli tutusa. Le masani ai masani faʻaaogaina natura o lenei:

  1. palu se sipuni ti o le sukalati vai i le tipolo,
  2. tuu le suavai i le paʻu o le mata,
  3. Tu i le 10 minute
  4. vaimama, solo ma se ie vaivai,
  5. tuu le suauu olive i ou foliga,
  6. tuu e mago
  7. fufulu oe i ni nai itula.

Tusa lava poo le a le mafuaʻaga o seborrheic dermatitis i luga o foliga, fufulu le paʻu ma le sami vai maua ai se sili sili ona lelei taunuuga:

  1. ave se ipu, sasaa vai mafanafana i totonu ma sasaa le tele o masima sami,
  2. fefiloi lelei
  3. fufulu foliga ile fofo, tatala pori,
  4. e mafai ona tuu ou foliga i totonu o se pesini
  5. o le masima vai i ou mata e le lamatia, e pei o le aau i totonu o le sami, e faʻaoso, ae e alu ese,
  6. i le faʻaiuga o le faʻagaioiga, tatau ona fufulu le mata i le malulu vai, ona faʻamago lea i se solo mama.

Puipuiga

Tusa lava pe a maeʻa ona faʻaitiitia faʻailoga o le seborrheic dermatitis i luga o foliga, e tatau ona faia ni puipuiga puipuia:

  • aloese mai le popole
  • savali soo
  • faia le paʻu tausiga
  • tausi le mea masani i aso uma
  • mai taimi soʻo ile nofoaga o loʻo iai ile maʻi.

E tatau ona manatuaina o se faʻataʻitaʻiga e sili atu faigofie ona faʻamaloloina pe a amata faʻamutaina vave i le taimi lava o le amataga o faʻailoga. Naʻo se asiasiga ile taimi faʻapitoa ile fomaʻi faʻapitoa e mautinoa ai le aoga ole iʻuga.

Tulaga mama

Faatasi ai ma le seborrheic dermatitis, e tatau ona e fufuluina lou lauulu ma le tino e faʻaaoga se antiifungal shampoos. Ole fofo foʻi lea.

  1. Nizoral Tamo. A faʻaaoga lenei vailaʻau mo le 2-4 vaiaso, e mafai ona e faʻaititia le tele o le aluʻeva, faʻaititia le vevela. I le avea ai o se vaega o le faʻamalolo - ketoconazole, 2%, e i ai lona antimycotic aafiaga, faʻaititia le tuputupu ae o fungi.
  2. Ufi paʻu O le tuʻufaʻatasiga o lea vailaʻau o loʻo faʻatagaina le zinc pyrithione. Sauniuniga o lenei ituaiga ei ai se antimicrobial, antifungal aafiaga. O le faʻamama e faʻaititia ai le fulafula o le paʻu, faʻamago ai le susu.
  3. Keto faaopoopo. O le lavelave oloa e aofia ai ketoconazole ma zinc pyrithione. O vailaʻau mo mea faʻapipiʻi faʻaitiitia le faʻapipiʻi o le paʻu, fesoasoani e faʻamama ese le aluʻese, ua i ai lona antipruritic ma antifungal aafiaga.
  4. Sebiprox. E i ai se antimycotic, fungicidal aafiaga. E i ai exfoliating meatotino. Ole ituaiga fualaau lea e tatau ona faʻaalu faalua ile vaiaso. A fufulu le lauulu, ua faʻaalu le faʻaluaina le laulu, lauulu ma le ulu i le faʻataʻitaʻia mo le 5 minute, ona fufuluina ai lea o le oloa. O se mea lelei e mafai ona maua i le masina.

E faigofie e faʻaaoga shampoos e iai le tar. Tar shampoo, pei o le tar fasimoli, fesoasoani e faʻafofogaina le susulu, faʻaititia le vevela o le ulu.

E mafai ona faʻaali faʻaleaogaina ma siama kulimi.

E taua le matauina o le tumama foliga. Aua le faʻamamaina oe i mea faʻapipiʻi vai, e sili le faʻaaogaina o vailaʻau faʻamamaina, foams ma gels o foliga ile antiseptic meatotino.

E aoga le fasimoli ta mo le faʻamamaina o le paʻu. O lenei fofo e iai se anti-inflammatory, regenerative effects. E mafai ona faʻaogaina i taimi uma e te ave ai vai vai taualumaga.

Togafitiga mata e faʻatino ma le salicylic acid. E i ai lona antimicrobial aafiaga, fesoasoani i le exfoliate oti paʻu sela o le epidermis, ma siitia ai le toe faʻafouina o le ulu ma foliga.

Auala mo talosaga i le paʻu

Tusa pe e te faʻaoga pea i le faʻamalolo faʻapitoa, faʻapipiʻi faʻapipiʻi, atonu e le lava lea e faʻateʻa ai le maʻi. I ia tulaga, e tatau ona e filifilia se fofo aoga (po o le kulimi) mo seborrheic dermatitis.

O kulimi ma suauʻu e iai le antimycotic aoga e faʻaaogaina muamua mo le seborrhea.

  • Lelei mo le faʻaaogaina i le paʻu Nizoral kulimi o loʻo aofia ai ketoconazole, e taofia ai le tuputupu aʻe o fungi. Ole vailaau e faʻaoga ile uaua ile paʻu manifinifi tasi ile aso, togafitiga e tatau ona faia 2-4 vaiaso.
  • Kulimi ma aerosol Tsinokap. O nei vailaʻau e faaaoga i tulaga eseese o le faamai. I le tulaga matuiā ma le tagi, e sili le faʻaaogaina o le aerosol. I se faʻaopopoga i le antifungal vaega, o loʻo i ai le ethyl alcohol, lea e i ai le mago, aneti-inflamasi aafiaga. Mo feololo tiga ogaoga, e mafai ona e faʻaaogaina le kulimi Tsinokap. E faʻaosofia le toe faʻafouina o le paʻu, pei o loʻo i ai nei dexpanthenol.
  • Lakoni. Avanoa i le ituaiga o suauu, spray ma e oʻo i laupepa. E i ai le antifungal aafiaga. E mafai ona faʻaaoga le kulimi i le fatafata, mata. E faʻaititia le atinaʻe o seborrheic dermatitis.

O se vailaʻau aoga mo seborrheic dermatitis o loʻo i ai corticosteroids e mafai ona mafaufauina pe a fai o le seborrhea e faʻafaigata e le eczema. E mafai ona e faʻaogaina ni vailaʻau hormonal mo se taimi puʻupuʻu e aloese mai le masani ai ma faʻamaloloina le paʻu.

  • Mo nei mafuaʻaga, Triderm e talafeagai. O loʻo i ai se antimycotic, anti-inflammatory, antibacterial effects.
  • Uu Belosalik. I le avea ai o se vaega o le vailaʻau, salicylic acid ma betamethasone. Afai e fai le togafitiga i lea vailaʻau, e iai le mageso, mumu le paʻu ole tagata mai. Betamethasone ei ai se aliali aneti-afaina aafiaga.

  • E iai le aneti-inflamasi, antipruritic kulimi o le Elidel cream. E mafai ona faʻaaoga lenei vailaʻau mo se taimi umi, le vailaʻau ua faʻamaonia mo le faʻaaoga mai le tolu masina o le ola. O le kulimi e faʻaaoga i le taeao ma le afiafi ma se paʻu manifinifi i vaega o le paʻu na aʻafia i le seborrhea.
  • Paluga puipui. O lenei vailaʻau e iai se aneti-inflammatory aafiaga, faʻateleina le tisu toe faʻafouina. E faʻaaogaina i le po, i se ie manifinifi, e mafai ona e faʻaaogaina mo le tolu vaiaso.
  • Sulifur, ichthyol oona e iai le exfoliating meatotino. O nei vailaau e faʻaaogaina ile paʻu ma le ogaoga o le epidermis.

Ina ia vave togafitia le seborrheic dermatitis, e manaomia e le tagata gasegase ona ave vitamini:

  • Vitamini A (retinol). Auai i le faʻaavanoaina ma le faʻamaloloina gaioiga o le tino, e aʻafia ai le tuufaatasia o polotini i sela membranes, saofagā i le masani faʻagaioia ole tino puipuia.
  • B vitamini (thiamine, riboflavin, cyanocobalamin). Latou te fesoasoani i le faʻalauteleina o metabolic gaioiga i le tino, auai i porotini synthesis, ma faaleleia le faʻaaogaina o le okesene o le tino.
  • Vitamini E (tocopherol acetate). Antioxidant. E faʻaosofia le toe faʻafouina o le paʻu, ua i ai le aʻafia o le epidermis, ma puipuia le faʻatupuina o le sili atu o sebum.

Ina ia tuʻu le faʻamaʻi, e faʻaalia ai le aʻafia o mea e afaina ai i le gaogao o fungi, mafai ona faʻaaoga antihistamines. Talafeagai mo lenei pil zodak. E mafai ona ave le 1 pc. ae le i momoe, e le sili atu ma le 1 masina.

Ina ia faaleleia le tulaga o le epidermis, UV auala e mafai ona faia. O le alu i le la e faigata mo fungi.

Puipuiga faiga

Ina ia o ese mai le faʻateleina o seborrheic dermatitis, o le faʻaaogaina o vailaʻau mai fafo e le lava.

Mo le aoga o togafitiga, e tatau i le tagata maʻi:

  • Matau le tumama o le ulu ma le tino.
  • Faʻatumauina le puipuia pea ona savali pea i le ea fou.
  • Taumafa saʻo, aua le faʻaaoga leaga le ava malosi, sikaleti, tele gaʻo ma sugary meaai.

Uma vailaʻau tatau ona faʻatulagaina ma lau fomaʻi. E oʻo i se mea, e mafai lava ona faʻamamaina le paʻu. Naʻo se tagata tomai faʻapitoa e mafai ona iloa le umi o le togafitiga e tatau ona faia ma le saʻo o fua o vailaʻau.