Alofaia

Syphilis pala

Syphilitic baldness (alopecia syphilitica) i le sekone sipilisi mafai ona ova ma diffus, ma le faʻatapulaʻaina faatapulaaina le leiloa lauulu i le nofoaga o maʻila ina ua uma ona faʻamaloloina o le ulcerated deep pustular syphilis mafai foi.

Laiti faʻaititia o le syphilitic alopecia (alopecia syphilitica areolaris) o se faʻailoga o le pathognomonic o lona tulaga lua syphilis.

O loʻo faʻailoaina i le faʻafuaseʻi, vave ona faʻaalia foliga i luga o le lauulu o le ulu o le vaega laʻititi o le lauulu paʻu ma le lapoa o le 1–1.5 cm. O le paʻu o loʻo iai se faʻataʻamilomilo faʻataʻamilomilo faʻataʻamilomilo, faʻatulaga faʻasoʻasoʻi, e le tutupu lapoʻa ma e le tuʻu faʻatasi. E leʻo uma lauulu e paʻu'ū i totonu o le nofoaga o loʻo i ai, o le faʻaiuga o le paʻu o le mea e pei o le fulufulu-fulufulu manu. I le tulaga o le alopecia, mumu, tale ma faʻailoga o le paʻu e le o iai. O vaega o le lokus e masani ona iloa i vaega i le temporoparietal ma okipital, e masani ona matauina i vaega o le tuputupu aʻe o le 'ava, moge, pubis, o nisi taimi i mata mata ma fulufulu mata. I le faifai malie le leiloa ma le faʻasolosolo tupuʻeina o lauulu i luga o mata mata, o le mea mulimuli ua i ai le le tutusa o laʻasaga (laei mata foliga, o se faʻailoga o le Pincus).

Diffuse syphilitic alopecia (alopecia syphilitica diffusa) o loʻo faʻailoaina e le matua afaina tele o lauulu i le leai o ni suiga i le paʻu. Lauulu leiloa e masani ona amata i le malumalu ma salalau atu i le uluulu. O le matuia o le syphilitic alopecia o

eseese: mai le leiloa lauulu lauulu, teisi sili atu o le tele o le physiolog suiga, e tusa ma 100 lauulu i le aso, e faʻatumu ai le pulu. O isi taimi lauulu e pa'ū na o luga o le ulu; i isi tulaga, alopecia i le vaega o le tuputupu aʻe o le ava ma le migi, o laulu mata, fulufulu mata ma le tele ona faʻaopopo i lenei auga - uma lauulu, e aofia ai ma le fulufulu, paʻu i fafo.

I nisi o tagata gasegase, e le gata alopecia ua matauina, ae o le lauulu lava ia e suia, ua avea manifinifi, mago, le palapala, o nisi taimi le masani ai le malo, pei o se wig.

Ole alopecia faʻaititia laiti ma e mafai ona matauina e tutusa lava ile maʻi e tasi (alopecia syphilitica mixta).

Syphilitic alopecia e tupu, o se tulafono, i le tausaga muamua o le maʻi, e masani lava i le taimi o le muamua fou fugalaʻau, ae na maitauina pe a uma le 2-3 vaiaso talu ona aliaʻe le paʻu o le paʻu, lea e faʻatusa i le vaitaimi masani o le leiloa lauulu pe a maeʻa le latou tuputupu ae. Syphilitic alopecia mafai ona i ai e aunoa ma le faʻapitoa togafitiga mo le 2-3 masina, ona tupu ai lea o le tuputupu ae lauulu. I lalo o le aafiaga o le antisyphilitic togafitiga, pe a maeʻa le 10-15 aso, e faʻamutaina le pau ole lauulu ma ina ua mavae le 6-8 vaiaso, na mou ese le pala.

O le pathogenesis o le syphilitic alopecia e le tutusa.

Laʻititi o le alopecia e tupu ona o le aʻafiaga o le pulu treponemas luga o le folika o le lauulu ma le faʻafaileleina o pupuga faʻataʻitaʻiga o loʻo taofia ai le fafagaina o lauulu. O lenei manatu o loʻo faʻamaonia e le faʻaiuga o se suʻesuʻega o le histologaina faʻaalia ai se vaega faʻapitoa faʻataʻamilomilo i totonu o folika, e tele na i ai lymphocytes ma sela plasma. I se faʻaopopoga, o loʻo maitauina suiga o dystrophic i le vaega o lauulu.

Diffuse alopecia tupu pe o se mafuaʻaga o le iniseti o le syphilitic, pe o se mafuaʻaga o le syphilis le afaina ai neura ma le endocrine polokalama e faʻatonutonuina le gaioiga o lauulu folikel.

Eseesega faʻailoga.Symptomatic diffus alopecia mafai ona mafua mai i mea eseese. O lauulu i nei tulaga e pa'ū vave pe leai foi. O le alopecia syphilitic diffus masani e leai se eseʻesega mai le faʻatupulaia o lauulu o se eseʻese etiology; o lea, ua fautuaina e tagata gasegase uma o loʻo tupu faafuasei alopecia feteenai etiology suesue toto serological tali atu i sipilis. Ole pepesi ole alopecia ile maʻi e maua ai i maʻi pepesi (influenza, typhoid, scarlet fever, malaria, etc.) amata malosi, masani i le taimi o le toe fuatia. I le faʻafitauli faʻapitoa o le lauulu lauulu, e tatau foi i se tasi ona manatua mafaufau o faʻamaʻi o le endocrine glands (pituitary gland, thyroid gland, diabetes mellitus), maitaga, tui faʻapitoa, vailaau o le ate (hepatitis, cirrhosis), nisi neoplasms leaga (lymphogranulomatosis) ma isi

O le leiloa o le lauulu e mafai ona maitauina pe a taumafaina anticoagulants, cardiac vailaau, cytostatics, psychotropic vailaʻau, vailaʻau e faʻaititia le galuega o le tirroid gland, i le tulaga o le oona i mea oona, pei o thallium masima, ma isi.

Nesting baldness (alopecia areata) o loʻo faʻailoaina i le faʻafuaseʻi ona foliga mai i luga o le tumutumu o se tasi pe tele tamai lapisi foliga o lauulu leiloa. Ona o le tuputupu aʻe o fola o le tagata botd patch po o lo latou fusi o le tasi ma le isi, tele vaega o le pala ma se lapoa e oo atu i 5-10 cm foliga, ma lapotopoto po ogatasi-fatu. O le paʻu i luga o vaega paʻepaʻe e ono amata ona lanu piniki ma fulafula, ae ona mauaina lea o foliga masani.

O lona lauulu e lamolemole, susulu. O lauulu i tafatafa o le vaitaʻele ile taimi o lona tuputupu aʻe e faigofie ona toso i fafo. Ma, o le tuputupu aʻe o vaega o le pauna ua taofi ma ina ua mavae ni masina, e tele naua, o le lauulu ua toe lelei atoatoa. I le faʻaopopoina o le ulu, o le tootoo faʻapipiʻi e mafai ona tupu i le vaega o le 'ava, i luga o le pubis, o fulufulu mata. O isi taimi alopecia areata suia i le alopecia atoa ma le leiloa e le gata i le umi, ae le gata foi i lauulu. Nest ma le alopecia atoa e masani ona toe foʻi.

Superficial trichophytosis ma microsporia o le fulufulua o loʻo faʻailoaina e le faʻavaeina o ni nai laititi lapisi foci ona o le manifinifi o le lauulu. O paʻu o loʻo iai le lanu piniki sesega ma faʻaputuputu ile paʻepaʻe paʻepaʻe paʻepaʻe paʻepaʻe. O lauulu ua afaina e malepelepe i se mamao o le 2-3 mm i luga aʻe o le paʻu paʻu poʻo nofoaga o le ulufafo mai le folikel. Na faasolosolo malie lava, lemu lava, taulaʻi o laʻitiiti paʻu faʻateleina e ala i tuputupu aʻe mafolafola ma mafai fola faʻatasi ma le tasi le isi.

O le faʻamaʻi e masani ona amata i le laititi ma e tumau mo le tele o tausaga. I le microsporia, o le lauulu o le ulu e afaina e pei lava o le trichophytosis, poʻo le lauulu uma o loʻo vavae ese atu i le maualuga o le 4-6 mm i luga aʻe o le paʻu o le tino ma foliga mai ua vavae puʻupuʻu. E masani lava, o lauulu afaina e ufitia i le paepae o spora.

O le favuso o le fulufulu ua faʻailoaina i le pupuga o le paʻu, o le tino mai o matutu mago foliga, lanu samasama pupula, ma le totonugalemu. I luga o lauulu ua afaina, latou te le toe susulu mai, mou atu, liu efuefu ma paʻu'ū e aunoa ma le motusia.

Ina ua uma ona foia le afaina o faʻafitauli ma le leiloa o le laulu i luga o le ulu, cicatricial atrophy o le paʻu ma tumau alopecia ua faia.

Ole faʻailoaina ole trichophytosis, microsporia ma favus e tatau ona faʻamaonia e le suʻesuʻega ole microscopic o lauulu ma paʻu paʻu ma le iloa lelei o mea ole fagu i totonu.

Taʻavale oso muamua (alopecia praematura). O le faamaʻi e maitauina na i tamaloloa ei lalo o le 20 tausaga, e masani ona maua i le seborrhea, e lavelavea i le susu. Lau fulufulu amata e amata ile parietal frontal eria ma le pale. Lauulu e manifinifi, ona mou ese lea.Tumau baldness tupu i le 25-30 tausaga.

Cicatricial alopecia (Broca's pseudopelada) o loʻo iloga i le foliga mai o vaega o le cicatricial alopecia i luga o le ulu, e i ai foliga le faʻataʻitaʻia, o nisi taimi e tuʻufaʻatasia. I le amataga lava ole faʻamaʻi, e mafai ona maitauina le mailei ole paʻu paʻu ma paʻu, e mafai ona maitauina i le lumanaʻi, naʻo le atrophy ole paʻu e leai ni faʻailoga o fulafula. Mo se taimi umi lava, ae ui i lea, tasi lauulu e mafai ona tumau pea i le lesion foci.

Faʻatapulaʻa pe masani taulaʻi o le alopecia cicatricial mafai ona tupu mai o se mafuaʻaga o manuʻa, mu, furunculosis, loloto ituaiga o dermatomycosis.

Discoid ma faasalalauina lupus erythematosus luga o le paʻu ma le ulu e faʻaalia e se tolu vaega o faʻailoga: erythema, hyperkeratosis ma cicatricial atrophy. O faʻafitauli e tele naua i luga o le ulu e masani ona taua ma, i le taimi muamua, o foliga o mea mumu mumu ma le hyperkeratosis. Ina ua uma ona foia ia nofoaga, cicatricial atrophy ma tumau le pala. E faʻaleaga mea e faʻaleagaina i le maʻilaʻata.

Red lichen planus (lauulu mafolafola lichen, Picardi - Little - Lassuer syndrome). O se faʻamatalaga auiliili o le faʻamaʻi o loʻo faʻailoaina e folikular papules i luga o le paʻu ma le alopecia i vaega eseese o le tino e ufiufi i lauulu uumi ma fulufulu. O faʻataʻitaʻiga faigata e tulaʻi mai pe a fai o tagata mamaʻi o le copatricial alopecia naʻo luga o lauulu o loʻo tu i luga o le ulu. I ia tulaga, e tatau ona mafaufau totoa i le i ai o folikel papules i luga o le pito o alopecia.

Ituaiga ma ituaiga

Fomai eseese vaega tolu ituaiga o le syphilitic alopecia:

  • Tauva amata mai i malumalu ma e faigata ona fusifusia i le sipilisai lava. E leai se faʻailoga faʻailoga e mafai ai ona iloa se maʻi. O le faʻamaʻi lava ia e aliali mai pe a maeʻa sipilisini, pe o le taimi le aoga.

  • Alopecia ola e amata i le occipital ma le itu i luga o le tino, lesi le lapoʻa o le tasi pe lua tupe siliva, e le tutusa foliga. O le lauulu e le pa'ū atoa, ae o lenei mea e mafai ona afaina ai e le gata i le ulu, ae faapea foi isi vaega o fulufulu mata - mata, lauulu, ma le tino lauulu.

  • Faafefiloi alopecia - Ole tuʻufaʻatasiga lea o ituaiga muamua e lua. O le amataga ole pala e tupu faʻavavevave ma vave. Afai e te amataina le togafitiga talafeagai ile taimi, o le a leiloa le mea ma o le lauulu o loʻo ufiufi i luga o vaʻa o le a toe faʻafoʻiina.

Gauai atu! Mai ituaiga uma o le syphilitic alopecia, o le fefiloi ituaiga e manatu fomai e sili ona lamatia ma leaga le togafitia.

Syphilitic alopecia amata, amata i le temporal lobes o le ulu. O le faasalalauina e maua vave. E pei ole masani ole pulu ma le soʻonaʻonaʻona oʻona ile 'onā, ae ole mea moni, o mea uma e leai se mea leaga. E iai le palaʻai faʻamoemoe, faʻasolosolo malie.

Afai ua togafitia le faʻamaʻi taua (syphilis siama), ona uma lea o le lua vaiaso ua paʻu ese lauulu a maeʻa le aveeseina o le siama, ua amata ona toe faaleleia lauulu lauulu ma i le 2-3 masina o nofoaga e le laufitia i luga o le lauulu fou.

O faʻailoga foʻi e aofia ai: le faʻavavevave o faʻasalalauga gaʻo i le ulu, le faigata i le suʻesuʻeina o le sipisi i lenei vaitaimi, le alualu i luma o le leiloa o manoa 10 aso talu ona tuʻuina i le tino.

Togafitiga metotia

I le togafitiga o le syphilitic alopecia, o le galuega autu o le manumalo lea i lalo o faʻamaʻi, ona faʻatonutonuina lea o lauulu ulu.

Fomai fautuaina se vasega o vitamini togafitiga, lea o le a fesoasoani e faʻasolosolo ona toe fuatai lauulu. O vasega e uumi, ma fai sina malologa, pe a manaʻomia - ma se suiga lavelave. Faʻaogaina Pyrogenal i le togafitiga, o le tui e faasolosolo lava faʻateleina, ausia le 15 mg.

O vailaʻau o loʻo avea ma vailaʻau o loʻo faia i vailaʻau o loʻo fai ma polofesa ai latou. O le faiga o a latou gaioiga o le soʻona faʻaitiitia o prostaglandins, e faʻatupuina ai le afaina i le tino. O loʻo i ai ni vailaʻau mo lo latou faʻaaogaina: mamapala, maʻi suka, afaina ai o le potassium, maʻi fatu, toto maualuga.

Atonu e faatonuina e le fomaʻi vailaʻau nei:

  • Dermoveit. E aofia ai vaega malosi o le hormonal, e gaoioi vave, e faʻaoga e taofi ai le faiga, ona togafitia lea alopecia ma malamalama mama. Le tau e tusa ma 420-540 p.

  • Fluorocort. Glucocorticosteroids i le tuufaatasiga o le uu e le faʻatagaina ai le faʻaaogaina o lenei mea faigaluega i le taimi o maitaga, faʻasusu, ae leʻi 18 tausaga. E galue i luga o ituaiga uma o alopecia, faʻaleleia atili le permeability i le pala zones, fesoasoani e faʻatulaga metabolism, fafagaina o folika lauulu. Tau o le 260-350 itu.

  • Advantan. O le vaega aoga o le prednisone. O le vailaʻau faʻamamaʻia allergies, peeling, fulafula, afaina, aveese le fulafula. O le paʻu ua mago e faʻamamafa. Le tau o loʻo i le laina mai 650-1300 p.

  • Malo Paleni. Fualaau ma gentamicin ma betamethasone. E taofia le pupula, faʻamautu le metabolism i le afaina o le paʻu. O le tau o le vailaʻau e tusa 250-450 p.

  • Beloderm. Corticosteroid fualaau faasaina ma antiproliferative ma antihistamine aafiaga. E faʻaititia vaʻa toto, faʻamamaʻia lagona le mautonu o syphilitic alopecia ma isi faʻamaʻi paʻu. Leai ni itu aʻafiaga. Tau 270-300 itu.

  • Hydrocortisone amata. Aveesea le afaina o gaioiga i le nofoaga o le talosaga, atonu e i ai aafiaga itu pe afai o se siama o loʻo i ai i totonu o le tino poʻo se siama siama e tupu. Le tau e uiga i 120 p.

  • Lokoid suauu ma hydrocortisone, vave aveese pupula, aveese le vevela, ma faʻatagaina fulufulu solo. Le tau e tusa ma 350 p.

  • Lorinden E faʻaaogaina le mafuaʻaga o siama ma faʻamaʻi pipisi. Le tau e tusa ma le 400 p.

E le gata i lea, o mea lelei e maitauina i le taimi o togafitiga ma metotia physiotherapeutic: darsonval, ultrasound, eseese arus.

Faufautua! O tagata e uumi lauulu e sili ona lelei e tipi lauulu laʻititi. Lenei fesoasoani faʻaititia le mamafa o le laulu - e le paʻu i lalo tele, toto tafe i aʻa faʻateleina, lea e fesoasoani faʻafailele ma okesene.

Tulafono mo le tausiga i le taimi o togafitiga:

  • O le teuina o laupepa i aso uma poʻo isi aso uma e puipui ai le sebum mai le pupuni o pori.
  • Faatasi ai ma le selu o lou lauulu, e tatau ona e faʻaeteete, le paʻu o le ulu aʻo aʻafia le laititi lava. Aua le fufusi i nifo malosi.
  • Faʻamuta mea tau le tausiga, seivagana ua faʻatonuina e le fomaʻi, ona o le tele o vailaʻau faʻaita ai le paʻu ma faʻatupu ai le susu, faʻaleagaina ai le laulu.

Puipuiga

O se taimi talafeagai le faʻavasegaina, togafitiga o faʻamaʻi ogaoga faʻamaʻi, masani le mataituina ma le puleaina o le syphilitic siama i le taimi o le le aoga vaega e mafai ona taofia le tulaʻi mai o le pala.

Syphilitic alopecia e mataʻutia i mataupu e le togafitia ai le maʻi autu. Faʻatasi ai ma togafitiga manaʻoga faʻapitoa, o le avanoa o se faʻamalologa atoatoa e maualuga. E mafai ona toe faʻaola le laulu na leiloa i le ono masina, peitaʻi, o paʻaga o le a faʻamamaʻi o latou fulufulua, avea ma magaugofie ma manifinifi.

O le averesi, o se faʻamalologa atoatoa ma le faʻatulagaina o infiltrate ua mafai pe a uma 3-5 masina, ma ina ua mavae sina taimi na afaina ai pulu laʻau faʻatasi ma le faʻamaʻi toe foi ese.

Vitio aoga

Alopecia - mafuaʻaga, foliga ma togafitiga.

O le a le alopecia? O ona ituaiga ma mafuaʻaga o le tutupu mai.

Alopecia ma le sifi

Atonu e i ai le tofa ma faʻasolosolo uiga. Focal hair loss tupu mai o se taunuuga o sela ulufale mai o lauulu folika, e mafua ai le solia o latou trophism.

Le lava o taumafa faʻaoso le oti o germinal sela o lauulu folikel ma, o se taunuuga, i le mea moni lauulu e pa'ū.

Faʻasolosolo lauulu manifinifi ma sapilis

E mafua mai ile iniseti lautele o le tino e ala i siama.

O lenei mea e mafai ona maitauina ma soʻo se faʻamaʻi pipisi faʻafitauli, faʻatasi ai ma le tele o mea oona o le tino e microbial toxins.

Focal alopecia e aliali mai i le leiloa o lauulu i luga o le ulu, tele lava i vaega okipital ma le faʻaitumalo. E mai nei sone e amata ai le faʻatofulaʻaga o le pala.

O le vaai a alopecia e lapotopoto le lapopoʻa foliga, laʻititi i le tele (e oʻo atu i le 3-4 cm le lautele). Latou te le manaʻomia le tuʻufaʻatasia, ma ni auga faʻapitoa (gatalia, tiga, mumu, peeling), e le ese le faʻamaoniaina. Ona o le taulaiga o gaioiga, o le laulu i luga o le ulu maua se ituaiga faapitoa o moth-fasi fulu.

Diffuse alopecia ua lautele. E mafai ona maitauina mea ole lauulu o le laulu i luga ole lauulu atoa ole tino ma le tino.

I eseesega auga, syphilitic alopecia iloga mai le faʻamatalaga o le mycotic genesis (microsporia, trichophytosis). I lenei tulaga, peeling o le a matauina i vaega o le lauulu, ma le lauulu o le a mafua mai e le o latou leiloa, ae i le vaega.

Pathology e eseʻese foi mai isi faʻamaʻi pipisi e mafai ona taʻitaʻia ai le tele o lauulu leiloa. E mafai ona tuʻufaʻatasia uma ituaiga uma - alopecia tuʻufaʻatasia.

Lauulu leiloa faaalia vave ma faaauau pea malosi, manatu i se tulaga lautele. Le tele o taimi, o lenei mea faʻaalia o loʻo maitauina i tamaʻi gasegase, nai lo le tamaʻitaʻi. E i ai se faʻamatalaga i totonu o lona fa i le lona lima o loʻo aʻafia i siama o le syphilitic. I le faaopoopo atu i le alualu i luma lauulu leiloa, o se suiga i latou fausaga tupu tupu i le maualuga o le faamai. Ua avea i latou ma matutu, magatiʻa, maaaa, lea o le mafuaʻaga o latou avea e pei o se fulufulu faʻapipiʻi. E ese mai i lena, ma le iama ono tupu cicatricial alopecia.

E atiaʻe luga o le paʻu pe a uma ona foia le pustular syphilitic mageso ma e faʻatusalia e le faifai pea o le paʻu o le paʻu. O lenei ituaiga alopecia e tatau foi ona manino ese mai le masani ai, ona o paʻu paʻu o se natura aluga.

Syphilitic genesis e mafai ona faʻamatalaina i alopecia faʻatasi ai ma le faʻa soʻosoʻoina o isi faʻailoga faʻamaonia se siama faʻapitoa, faʻapea foʻi ma le mautu-faʻamaonia faʻamaʻi pipisi ma pale treponemas.

Ma le sifi atonu o le vaʻa e le gata i luga o le ulu, a o le mea foi luga o le tino. I le taimi lava e tasi, o lauulu e mafai ona paʻu i lalo o le vaega o lima, i luga o le fatafata (i alii), lima, vae.

Mafai paʻu lauulu paʻu paʻu ma syphilis?

Ioe, alopecia faʻapitoa poʻo le faʻaleagaina e mafai foi ona afaina ai le vaega o le paʻu, sone o le tino, perineum, ma le paʻu fatafata.

Afai na pa'ū lauulu i vae, lima, i le taugofie ma isi vaega o le tino, e mafai ona tatou talanoa e uiga i le tele o le tagofia o le tino ile treponemas ma le lautele ole alopecia e mafua mai ia latou.

Syphilitic alopecia e masani ona afaina ai foliga. Tagata gasegase ono i ai mata mata, fulu mata.

Faailoga o laulu manifinifi mea e taua sipili. Lenei igoa o lenei syndrome ua mafua ona o le mea moni e mafai ona maua gofie tele tusa lava pe o le vaʻaiga aʻo i femalagaaʻiga.

Mata paʻuʻu ina ia avea lo latou umi e pei e eseese ai, ona o mea e pei o latou laʻasaga. O lenei mea ua taʻua o se faʻailoga o le Pincus.

O le goto i alii e mafai foi ona alu i le musika, le ava.

Lauulu ma mimigi lauulu gau tupu a o foliga lava e tasi e pei ona iai i luga o le ulu.

O le mea lea, lauulu leiloa i le taimi o le syphilitic siama mafai ona faʻatapulaʻaina naʻo le uluulu. Ma e mafai foi ona tupu faʻatasi ma le aʻafia o lauulu foliga - misai, 'ava, fulufulu mata, laulu mata ile gaioiga faʻafitauli.

Faatasi ai ma le lautele salalau atu o le faʻaletonu i lauulu, o le faʻafitauli o le alopecia e puʻeina foʻi vaega 'eseʻese i luga o le tino.

E tatau ona maitauina o le mea taua o le pala i luga o le ulu o se mea tonu mo syphilitic paʻu paʻu. O faʻataʻitaʻiga i lenei tulaga e mafua mai i le matua faʻaleagaina o le laulu e mafua mai i se faʻafitauli o le erosive i le paʻu ua afaina i pustules ma faʻamama sipilis. I se tasi tagata maʻi, i le taimi lava e tasi, lua eseʻese ituaiga o pulu e mafai ona maitauina i le taimi e tasi - tamai taulaʻi ma lautele faʻasalalau.

O le pathogenetic faiga o ituaiga eseese o le alopecia o le syphilitic natura e ese. Faatasi ai ma lona vaega taua, o le tuusaʻo mafuaʻaga o le faʻaleagaina o le folika lauulu o lona toilalo e ala treponemas ma le faʻamaʻi-inflammation faʻasolosolo mafua mai i lenei. O le iʻuga o lea mea, o germinal (germinal) sela o le matau e taofi le mauaina o meaʻai. Dystrophic mea tutupu tupu i totonu ia i latou, o se taunuuga lea na latou faasolosolo malie ona maliliu.

I le faʻasoasoaina o fomaʻi, o le alopecia e mafua mai i le solia o le neurohumoral tulafono faatonutonu o le metabolic process i luga o le tino o le lauulu, e mafua mai i le tele o le iniseti ma treponema metabolism oloa.

Faatasi ai ma le eseʻesega o syphilitic alopecia mai isi mafuaʻaga o faʻamaʻi, e tatau ona vavaeeseina faʻafitauli o le hormonal. Faʻataʻitaʻiga, endocrine faʻafitauli, maitaga, aveina hormonal contraceptives. Faʻaalia foi oncopathology, afaina o le ate (afaina, cirrhotic)

Faatasi ai ma le faʻamaʻi pipisi amataga o faʻafitauli, e mafua mai i isi faʻamaʻi (malaria, typhoid), o loʻo faʻaalia le paʻu lava ia lava i le vaitaimi o le toe soifua maloloina.

Faʻamaoniga o le syphilitic natura o le faʻatautaia o loʻo faia e ala i le faia o seroreactions. O lona uiga, treponemal ma faʻataʻitaʻiga e le faʻapitoa e iloa ai antibodies i le mafuaʻaga mafuaʻaga o le syphilis i le toto toto.

O afea e oso ai le syphilis?

Lauulu leiloa e le amata vave i le taimi na iloa ai le faamaʻi. Ma ni nai masina pe a maeʻa siama - e uiga ile 3-4 masina, o isi taimi ono masina.

E mafua lenei i le "loloto" o le faʻafitauli o le faʻafitauli o le tino, o le faʻaputuputuina o toxins i totonu o le tino o fusi o le tino, o le vaʻaiga masani o le tino. Lea e tau atu i focal ma diffuse faaleagaina i le lauulu lauulu ma, o se taunuuga, i lauulu leiloa.

E aoga togafitiga o le laulu o le syphilis?

Ioe, leiloa lauulu taofi 10-14 aso talu ona amata le ala o le etiotropic togafitiga mo syphilis, i nisi tulaga mulimuli ane.

E tupu le lauulu i tua pe a pa'ū ma syphilis?

Ioe, pe a fai o le togafitiga e aoga pe a mavae ni nai masina (1.5-2), o mea taua o le pulu ua toe faʻamalumalu i le lauulu.

O nisi o punavai, faʻaalia mai tusa lava pe leai se fofo faʻapitoa, lauulu tuputupu ae toe amata i se taimi pe a maeʻa le faʻaaliga o auga ma a latou fofo.

Afai e te masalosalo sipilis, faafesootai le tusitala o lenei mataupu, o se venereologist i Moscow ma 15 tausaga o le poto masani.

Alopecia - o le a lona uiga, ona ituaiga ma mafuaʻaga

Alopecia o se pathologial vaega pe atoa le leiloa o lauulu i luga o le ulu, foliga ma / po o isi vaega o le tino e tupu ona o le leaga o le lauulu. O loʻo i ai le tele o ona faʻavasegaga, o nisi o loʻo faʻavae i luga o fugalaʻau, o isi i luga o tuʻuaʻiga mafuaʻaga ma auala o atinaʻe. Tele o latou e faʻavae i luga o mea uma e lua, e le faʻafaigofieina le malamalamaaga o le faʻamaʻi ma le filifilia o metotia togafitiga.

Ae o vasega uma e tuʻufaʻatasia ituaiga o alopecia i ni vaega se lua:

Mafuaʻaga o le faamaʻi

  1. O mea faʻatupu tau ma faʻaiuga o le maʻi (ichthyosis, paopae o le paʻu, pigment incontinence).
  2. O le discoid foliga o le lupus erythematosus, o le ose maʻi faʻamamaʻi faʻamaʻi, faʻailoa mai e manino faʻatapulaʻaina mumu lapotopoto ufiufi i epidermal fua.
  3. Autoimmune ma isi faʻamaʻi sisitema - faʻatapulaʻaina ma faʻatonutonuina scleroderma, dermatomyositis, amyloidosis, maʻila pemphigoid, sarcoidosis.
  4. Lipoid necrobiosis o le faʻatamaʻiina ma le nrrosis o sela ma aano o le tino ona o se faʻateleina gaʻo o gaʻo i totonu. O lenei tulaga ua faaosofia e le metabolic disorder ma e masani lava e fesoʻotaʻi ma le maʻi suka.
  5. Lichen planus, fula paʻu o manu (trichophytosis) ma nisi faʻamaʻi pipisi.
  6. Ole faʻapitoa ole perifolliculitis, epilating, ma le keloid folliculitis, o uiga ia o faʻafitauli e ala i totonu pe faataamilo i soo, e masani ona faigata ona o le
  7. Tumua o paʻu 'auʻaunaga, squamous ma basal sela sela kanesa ma nisi isi faʻamaʻi.
  8. Masini afi, manua vevela, vailaʻau ma leitio faʻaleagaina, purulent afaina.

O le faʻaiuga mulimuli paʻu o nei faʻamaʻi o le faʻavaeina o maʻila ma le oti i nei vaega o folika lauulu.

Non-cicatricial alopecia

O le mafuaʻaga 80 i le 95% o lauulu uma faʻamaʻi. O le etiopathogenesis o lenei kulupu, e le pei o le taimi muamua, e tumau le malamalama lelei. Masalo e tele auala eseese o loʻo avea ma faavae o ituaiga eseese o faʻamaʻi o lenei vaega, e ui o mafuaʻaga ma mea e faʻatosina mai ai i le toetoe lava o ituaiga uma e tutusa i le tele o mataupu. E tuʻufaʻatasia uma ituaiga o nonopicicial alopecia i le leai o se paʻu paʻu muamua.

Mafuaʻaga o le le-lanu ituaiga alopecia

  1. Immune ma autoimmune faʻafitauli, lea i tausaga talu ai nei e avea ma taʻutaʻua vaega. Latou te tau atu i le fausiaina o tui puipui ma autoaggression o le tino e fesoʻotaʻi ma lauulu lauulu. O nei faʻaletonu e tutupu uma tutoʻatasi ma i le tuʻufaʻatasia ma nisi o faʻamaʻi soʻo - maʻi limfositikia tiroiditis, vitiligo, hypoparathyroidism, adrenal le lava.
  2. Fautuaina genetic ona o se gen predisposing i le le lava faʻaaogaina biochemical faagasologa i le paʻu ma faateleina le faʻaitagofie o follicular tali atu i androgens.
  3. Faʻamaʻi ma faʻamaʻi o le galu o le endocrine glands, eseese faʻafitauli metabolic, e aofia ai amino acids, porotini ma vaega elemene - selenium, zinc, apamemea, uʻamea, sulfur.
  4. O teteʻe matuitui tulaga ma faaumiumi o lagona leaga o lagona-mafuaʻaga, e mafua ai le mimiti o alatoto ma le le paleni o fatuga.
  5. Fualaʻau, cerebral ma isi ituaiga o faʻaletonu o le agaalofa agavaaia o le uluulu ma foliga, e mafua ai faʻalavelave o le toto microcirculation i paʻu paʻu. Mai i lenei manatu, o le taimi masani o le neurotic ma le ogaoga o tulaga faigata, o le faʻateleina o le leaga o le psychoemotional aafiaga, afaina faʻafitauli taugata i le nasopharynx, larynx ma le paranasal sinus, faʻasolosolo faʻasolosolo ma tiga i lalo ifo o le nifo, o le osteochondrosis o le vavao serviks, ma le neuritis o le ua e taua tele. O nei mea uma e oso ai le iʻuga o le pito i luga o le neura o le agavaʻa o nifo e mafua ai le ulu.
  6. Faʻamaʻi o le faʻaogaina o meaʻai, e mafua ai le le lelei o le faʻaaogaina o meaʻai ma mea e maua mai ai.
  7. O le faʻailoaina atu i nisi o vailaʻau (cytostatics), afaina o taimi ma fale gaosi i le atunuʻu poʻo le iniseti i totonu o le atunuʻu ma vailaʻau (merkuri, bismuth, borates, thallium), o le afaina i le leitio.

Faavasegaina o Non-Scalp Alopecia

Faʻavasegaina o le non-cicatricial alopecia o loʻo fautuaina atu i aso nei e le mautonu, e faʻavae i luga o faʻailoga o se natura faʻafefiloi: uma o faʻailoga taua fafo fafo, ma mafuaʻaga ma mea moni. Le faʻavasegaga sili ona talafeagai o le vaevaega ile alopecia:

  1. Tauva.
  2. Vaʻaiga i tafatafa, po o le faʻaaogaina, poʻo le taamilosaga
  3. Androgenetic.

Lolo alopecia

Diffuse alopecia mafai ona tupu mai i se faʻaiuga o suiga o le faʻamalositino o le hormonal i le tino i le taimi o le talavou, maitaga ma lactation, i le taimi o le menopause. I le lua muamua mataupu, o le tele o lauulu leiloa o le le mafaufauina ma le tumau pe a uma ona faʻamautuina le hormonal. I lalo o le faatosinaga a le tele faaosofia mea taua, e mafai ona sili atu pe sili atu ona faaleoina.

Diffuse palaʻai ua faʻailoaina e toniga i le ulu vave lauulu leiloa o eseese tikeri. Leiloa o lauulu uma e seasea lava. E vaevaeina i:

  • anagen, lea e tupu i le vaitaimi o toaga lauulu tuputupu ae,
  • telogen - lauulu leiloa i le malologa i totonu o le folikel.

Ole mea masani lava, o le pala o le fulufulua e faaosofia i se popolega tulaga, aveina fualaau faasaina, nisi vailaʻau ma vailaʻau faasoaina, leai o se elemene, aemaise i le latent iron deficiency i tamaitai ma menstrual abnormals, faapea foi i tagata o lea ua uma ona suʻeina le manava, ona o le le lelei o le faʻaaogaina o uamea ona o le leai vitamini "B12".

Alopecia ola

Alopecia areata i fafine ma alii e tupu i le tutusa taimi. E tusa ma le 5% o tagata mamaʻi uma i maʻi paʻu. Nofofua (i le amataga) tioata tutusa le paʻu e leiloa faʻataʻamilomilo pe ova i foliga ma foliga mai e tele taimi i le occipital eria. E faigofie ona tutupu ae fusi, o se taunuuga o loo fausia ai le tele o le pala, o pito e atagia ai cyclicality. Ole faʻatautaia ole alopecia ile tele o mataupu e agatonu ma faagasolo ile tolu vaega:

  1. Alualu i luma, i le taimi o le lauulu e pa'ū ai e le gata i le nofoaga o le lesion, ae faapea foi i totonu o le tuaoi tuaoi ma ia. Ole tulaga lea e amata mai ile 4 masina i le ono masina.
  2. Tagata gasegase - le faʻamutaina o le faʻavaeina ma le tuʻufaʻatasiga o foci fou o le tulaʻi.
  3. Toe faʻatulagaina - toe faʻaleleia o le masani ai o lauulu ulu.

O ituaiga o fokal alopecia aofia:

  • faʻaitulagilea e tu ai foci i autafa o le ulu, e masani lava i le pito i tua o le ulu ma malumalu, o se foliga o le pale o se ituaiga o lenei ituaiga,
  • aveeseina, atagia i le faʻatuina o foci tele e puʻeina le ulu atoa, ma le faʻasaoina o lauulu i laʻititi vaega,
  • valevale - le lauulu malepelepe i le lesion i le maualuga o 1-1.5 cm, o lenei ituaiga eseese i le fungal siama (trichophytosis).

Le faʻamaumauga faʻaitulagi o alaʻo faʻapitoa alopecia

Focal alopecia o le faʻaalia le ituaiga

E i ai foi le fafine ma le tane ituaiga androgenetic alopecia, e fesoʻotaʻi ma le le paleni o le tane ma le fafine sex hormones ma a latou masani masani i le toto. E mafai foi ona faʻaopopoina le anotusi i ai ona o le i ai o fatu e gaosia ai gaosia, le lelei o le hypothalamus, pituitary poʻo le adrenal cortex, faʻaititia o le estrogen i faʻamaʻi o ovaries, tiroid gland, ma isi.

Faʻalagolago i le vaega o le faʻaleagaina ma le natura o le vasega, o nei ituaiga o taulaʻi alopecia iloga:

  • malu e pei ona faamatalaina i luga
  • malignant, lea e aofia ai faʻauluuluga, atoa ma lautele ituaiga.

O le subtotal pepa e faʻailoaina i le lemu alualu i luma ala. E le gata i lea, o le aofaʻi o nofoaga ma o latou nofoaga e le gata o le faʻasolosolo ma le lemu faʻateleina, ae o loʻo tuʻufaʻatasia ma le leiloa o fulufulu mata ma laulu i totonu o sone pito i fafo o laulu mata.

Aofai - o lauulu uma ile ulu ma foliga e pa'ū i totonu ile 3 masina. Afai o le lauulu ua toe faʻaleleia, ona faʻasolosolo lea auala mo le tele o tausaga ma tupu i le faʻafetauʻi o le fausaga: fulufulu mata, laulu mata, mata. O lauulu o luga o le ulu e tupu mulimuli.

Faatasi ai ma foliga lautele, o lauulu e leiloa e le gata i luga o le foliga ma le ulu, ae o luga le tino atoa ma lima.

Aofaiga o le alopecia

Androgenetic alopecia

Na mafua ai 90% o mafuaʻaga alopecia uma i aliʻi ma fafine.Lenei ituaiga o pala e iloga e le toatele tusitala e tutoatasi, e ui lava i foliga vaaia e tele diffuser ma e masani ona tuʻufaʻatasia ma o berminyak seborrhea. Ole faʻamaʻi e fesoʻotaʻi ma se kenera o loʻo faʻasolosolo ona faʻailoaina i se pule o le autosomal, o le gaioiga o lea e iloa, masalo, e ala i masini e afaina ai le gaioiga o enzymes i lauulu folikel ma papillae. O nei auala e oʻo atu ai i le faʻateleina o le suiga o testosterone i totonu o se sili atu gaioi ituaiga, ma i fafine, i estrone. O le mea lea, o ituaiga o pulu i tane ma fafine e ono eseese.

Oleisi metotia o le maualuga o le sooga o meaola mo testosterone ma nisi vaega ole enzymes. I balding vaega e maualuga atu nai lo vaega le afaina.

Androgenetic alopecia i fafine

Androgenic alopecia i alii

Togafitiga Alopecia

O mataupu faʻavae o togafitiga o:

  1. Aveesea o mea taua e ala i le masani ai o le moe, galue ma le malologa, faʻatonuina vailaʻau ma antidepressants, i le tatau meaai ma le faʻamutaina o vaega o faʻamaʻi pipisi.
  2. Faʻatonuina sapalai tapenapenaga, vitamini ma trace elemene, aminoites metabolites ma nootropes (Cerebrolysin, Nootropil) e ala i le faʻaofi i latou i totonu, faʻapea foʻi ma le pito i luga o faʻaaogaina mesotherapy, ion ma phonophoresis.
  3. Faʻaleleia o le toto microcirculation ma metabolic faagasologa i le aʻafia vaega ma le fesoasoani o vailaʻau Curantil, Aminophylline, Trental, Doxium, Heparin oona, Solcoseryl, ma isi. (faaita.) fofo.
  4. Le faʻaaogaina o le immunomodulators (Inosiplex, Levamisole, Timopentin) ma immunosuppressants (PUVA togafitiga).
  5. Faʻaaogaina ole glucocorticoids i luga ole faʻapitoa e taofia ai le osofaʻiga ole autoimune. I faiga leaga, latou te faʻaogaina tautala i foliga o tui poʻo tui. I le tele o tulaga masani o le faʻapitoa alopecia, togafiti pulse ma Prednisolone po Triamcinolone lelei.
  6. Faʻaaogaina se biostimulator o lauulu ulu (Minoxidil).

Faatasi ai ma le cicatricial ma i le tele o tulaga o mea leaga o le focal alopecia, na o le pau le togafitiga o le taotoga taotoga o folasaga lelei.


O le a le alopecia?

Alofaia O se igoa faʻamaoni fomaʻi o le vaʻa. O le tele o taimi, o lenei upu o lona uiga o le botdness mo mafuaʻaga mafuaʻaga, ae o nisi taimi e mafai foi ona maua ai le fuaitau "physiolog alopecia." O loʻo malamalama iai o le gaioiga masani o le faʻapipiʻi male paʻu ole paʻu, e maua i le tele o tagata.

E tele ituaiga o alopecia, taʻitasi taʻitasi ma ona lava alualu i luma atinaʻe ma mafuaʻaga. I le fuainumera o le sili ona taatele o le mea e taʻua o le androgenic and androgenetic alopecia, e mafua mai i le kenera ma vaega o suiga ile hormonal.

Lauulu manatu i le taimi nei o se tasi o sili ona masani faʻalelei tino. Mai le vaʻaiga fomaʻi, o loʻo i le vaega o le dermatology. E tele auala eseese o le puipuia ma togafitiga, o le mea e leaga ai, e le masani ona aoga.

I nisi o tulaga, alopecia mafai ona manatu i ai e le o se tutoʻatasi o faʻamaʻi, ae o se faʻaalia o se isi faʻamaʻi poʻo lona iʻuga. Mo se faʻataʻitaʻiga, i nisi o autoimmune faʻatonuga poʻo ona o manuaga, paʻu i le maʻilaʻila mafai ona faaleagaina. Ona avea lea o le pala ma lona tulaga lona lua. O nisi taimi o lenei faiga e mafai ona liliu, o lona uiga, aveese le mafuaʻaga o le alopecia o le a mafua ai le lauulu olaola i tua.

Alopecia e mafai ona lotoifale ma puʻeina vaega nei:

  • papala (sili ona masani alopecia faasino i lenei pepa)
  • o le 'ava i alii
  • fulufulu mata
  • mata mata
  • eria
  • itulagi axillary.
Aofai alopecia mafai foi ona tupu, lea pa'ū paʻu i lalo ole tino atoa. Le tele o taimi e mafua mai i faʻafitauli faiga i le tino - le lelei i le puipuia o le tino, kenera poʻo hormonal faʻalavelave.

O nisi taimi o alopecia i le lotoifale e mafai ona manatu i ai o se faʻailoga. Mo se faʻataʻitaʻiga, e masani lava ona mimiti mai le mama poʻo isi maʻi ile fulufulu, e valavala le lauulu ma pa'ū I se vaega. Peitaʻi, i le mea lea, ua naʻo se foliga masani lea o le isi faʻamaʻi, ma o lona togafiti o le a toe faʻafoʻi mai ai le laulu o tupu i le lumanaʻi.

O a mafuaʻaga o le alopecia?

E i ai le tele o mafuaaga mo le pala. E mafai ona latou vaevaeina i physiological ma pathological. O faʻafitauli tau le tino e aofia ai tausaga e faʻatatau ile paʻu. O se vaega o le lauulu atrophy, o meaʻai o le paʻu ua faasolo ina leaga, ma le lauulu e faasolosolo ona manifinifi ma paʻu'ū. O lenei faiga e alu ai le tele o le taimi ma alu atu malie. O le mea taua e alualu ai i luma. E aʻafia le fua o le pala, le matua mai le amataga, faʻapea foʻi ma le suiga tuʻusaʻo i lauulu (mai le mea e amata ai le pala.)

I totonu o faʻamaʻi mafuaʻaga o lauulu, o faʻamaʻi nei e mafai ona iloga:

  • Hormonal faʻalavelave. Androgens ei ai le sili faatosinaga i le faagasologa o lauulu tuputupu ae ma lauulu leiloa. O le hormone dihydrotestosteron e faʻatamaia ai le foliga o laʻau, lea e mafua ai le latou faʻaleagaina ma le faʻamutaina o le tuputupu ae o lauulu. Talu mai le gaosiga o lenei hormone e mafai ona faʻalavelave i le tele o faʻamaʻi eseese, alopecia mafai ona avea ma tele o mafuaʻaga. O le fulufulu taimi e oʻo mai faʻatasi ma faʻalavelave e pei o le hypothyroidism poʻo le hyperthyroidism (mo faʻamama o le lauroid), faʻapea foʻi le afaina o le pituitary gland, o loʻo puleaina le galuega a isi glands. Faʻafitauli i le faʻatinoina o le pituitary gland, mo se faʻataʻitaʻiga, ua maitauina ile Symmonds faamaʻi.
  • Le tali atu ile inu fualaau. A inu nisi vailaʻau e mafai foi ona mafua ai le gau o lauulu. I lenei tulaga, hormonal masini (e ala i le dihydrotestosterone), autoimmune poʻo alafua faʻafitauli e mafai ona aofia ai. O vailaʻau pito sili ona taatele e mafua ai le pala o cytostatics, anticoagulants, ibuprofen, D-penicillamine, antimalarial fualaau. I le mea lea, e leʻo se fesili o le ova inu pe o se sese le faʻasologa o vailaʻau. O lenei itu aʻafiaga e ono aliali mai (e ui lava e seasea) ma pe a aveina nei vailaʻau ile vailaʻau fofo. E fuafua lava i le faʻatamilo tino o le tino. I le avea ai o se tulafono, vave lauulu leiloa ina ua mavae se puupuu auala o togafitiga e toetoe lava a le i feagai. E masani lava o loʻo tatou talanoa e uiga i faʻafitauli ia e ave i luga o vaega o vailaʻau mo nai masina pe sili atu.
  • Mamafa O le mafuaʻaga o le atuatuvale e mafai ona malosi ma faʻasolosolo lagona o lagona, faʻalavelave, ma o nisi taimi na o se suiga o masani masani siosiomaga. E talitonuina o le aotelega o popolega o se fetuutuunai mea fai. E iloga e ala i se faʻasologa o hormones ma mea ola biologically gaioi e ulu atu i le toto toto. Faʻaumiumi faʻasaoina o nei mea mafai ona afaina ai le tino. O se tasi o aʻafiaga e ono pulu. I lenei mataupu, e masani lava e fesuiaʻi ma tali lelei i togafitiga pe a fai o mea e mafua ai le faʻamamaʻi e aveʻese.
  • Ole Hypovitaminosis.O vitamini o ni vaega taua o enzymes e tele e nafa ma le liua o nisi vailaʻau i isi. O le mea lea, o le leai o vitamini e faʻagesegese ai metabolic عمل. Soʻo se vitamini e aʻafia i le taumafa o se 'aano faapitoa, o lona laʻua e i ai faʻailoga faʻapitoa. Mo le tuputupu aʻe masani o lauulu, vitamini pei o le B2, B3, B6, H, E, ma le folic acid e sili ona taua.Ole tele o nei vitamini e ulufale i le tino ma taumafa, o lea e taua tele mo tagata gasegase e le afaina le ua amata ona mataituina latou meaai.
  • Po oona. O nisi taimi o puluva o le mafuaʻaga lea o le taumafaina o toxins eseese. I lenei tulaga, e mafai ona tatou talanoa e uiga i se lua tuʻusaʻo aafiaga i luga o le folika lauulu ma le faʻaletonu le taofia o le tuputupu ae o lauulu (e ala i le faiga endocrine, metabolism, ma isi). E mafai e le puluʻo ona oona i le mea oona e pei o le thallium, mercury, chloroprene, ma nisi vailaʻau. Foi, lauulu leiloa i le lotolotoi oona onā masani lava faʻatasi ai ma chemotherapy i togafitiga o le kanesa.
  • Maʻi pipisi. I faʻamaʻi pipisi, ole faʻafitauli masani o le paʻu ole paʻu ole paʻu, mafua ai le vaega ole laulu ma alopecia. I le avea ai o se tulafono, lauulu lauulu i nei tulaga e le tumau. A ese ese tulaga ma siama paʻu manuʻaga. I lenei tulaga, maʻila ma faasolosolo tuputupu ae tele o lauulu folelu e masani ona tupu. Alopecia e le masuia. O faʻamaʻi pipisi i le paʻu ma leishmaniasis, pyoderma, mamapala, siama, lepela (lepela), ma isi mea, e ono aʻafia ai i ia faʻaiuga.
  • Faʻafitauli le ma fanau O loʻo i ai ni faʻaiuga o faʻamaʻi poʻo se syndromes, lea ua faʻalavelavea ai le gaioiga o le intrauterine mo le atinaʻeina o le paʻu ma ona faʻaopoopoga. Ona o le lauulu o le tino e ono leai atoa pe galue leaga. I mea uma e lua, o le a tatou talanoa e uiga i le le lava o lauulu tuputupu mai mai le fanau mai.
  • Faʻaʻi gasegase Lauulu leiloa e mafai ona tupu i taimi uʻumi ogaoga maʻi (faʻamaʻi pe faʻamaʻi foʻi), tele afaina ai le metabolism i le tino. O ia tulaga faʻamaʻi e, mo se faʻataʻitaʻiga, o le maʻi suka, faʻamaʻi o le hepatitis, leukemia. Lauulu ma nei faʻamaʻi manifinifi muamua, ona faʻasolo loa lea. O lenei faailoga ua maitauina e le gata i luga o le ulu. E masani lava ona faʻamalamalamaina laulu mata, vulu ia lauulu i luga o le paʻu, lauulu i le keti.
  • Manua. Manua le pala o le a talanoaina foi i auiliiliga i lalo. E aliali mai ona o le faʻaumatia saʻiliga o paʻulu ona o le faʻaalia o le tino. O le ituaiga lea o alopecia e taʻua o le maʻilaʻila.
  • Autoimmune faamai. I autoimmune faamai, o le faʻavaeina o antibodies e faʻasaga i le tino lava sela e tupu. I nisi tulaga, o nei antibodies osofaʻia le lauulu lauulu, ma le lauulu pa'ū, po o latou tuputupu ae taofi.
  • Malamalama faʻamaʻi.Ole susulu ole maʻi ose faʻailoga faigata e atiaʻe pe a susulu atu le tino ile tino. Afai o le taliaina aveina e sili atu i le tapulaʻa o le 3 Gray, ona ono leai lea o ni faʻaaliga lautele, ae o folika i le paʻu ua uma ona faaleagaina, ma le lauulu pa'ū. I le maualuga o tui, ua matauina foi faʻailoga mai le hematopoietic system, gastrointestinal tract, nervous ma genitourinary system. Leitio togafitiga mo le kanesa e o faatasi ma le faʻaalia i le tagata maʻi. Peitaʻi, i lenei tulaga, o le leila e pa'ū i luga o se vaega faʻapitoa. O le mea lea, lauulu leiloa e mafai ona maitauina na o le siosiomaga nofoaga.

Mafuaaga o Alopecia i Alii

I alii, o le sili taatele mafuaʻaga o le pala (i sili atu o le 90% o mataupu) o androgenetic alopecia. Faatasi ai ma lenei ituaiga o faʻamaʻi, e le o taimi uma se faʻasologa o gaioiga. Naʻo le tulaga o mea faʻamalositino, e faʻatinoina polokalame ole laulu e fai ile matua ole matua. E aafia saʻo ile nei gaioiga o le male hormone dihydrotestosterone. E le pei o fafine, e itiiti ifo le tele o lenei hormone, e masani ona paʻu tama, ma sili atu ona matauina lenei faʻatonuga.

Ole tikeri male tulaga ole pala i tama e masani ona iloiloina i luga ole Norwood. O lenei fua e atagia mai ai le nofoaga o le lauulu e leiloa (e masani lava o le laina o lauulu i luga o le muaulu ma le leiloa o le ulu i luga o le pale), atoa ai ma le aofaʻi o le vaega o le pulu.E tatau ona maitauina o palaʻai mo faʻaletino mafuaʻaga toetoe o taimi uma e afaina ai naʻo vaega o le lauulu. Ole aofai, ile tulafono, e tumau ile tua o le ulu pe ile laina o laina i tua atu o taliga. E mafua ona o le lauulu i tua o le ulu ua faʻateleina le teteʻe (tetee) i le gaioiga o dihydrotestosterone. O tagata tino matua paʻu tele lava e masani ona tafi esea le toega o lauulu mo a matagofie mafuaaga. Faatasi ai ma le afaina hormonal, faʻamaʻi ma isi faʻamaʻi, e mafai foʻi ona maeʻa lauulu.

Afai tatou te talanoa e uiga i suiga o le alopecia alopecia (alopecia areata, paʻu faʻamaʻi, ma isi), ona tutupu lea i tane ma fafine ma e tutusa tutusa.

Mafuaʻaga o le Alopecia i Fafine

I fafine, o le hormone i le dihydrotestosterone e faʻatinoina foi se sao i le atinaʻeina o le alopecia. Ae o le leiloa o lauulu e tupu ese. Aemaise lava, o le mea e taʻu o le alopecia diffuse. Ile tele o faʻataʻitaʻiga, o le iʻuga o mafuaʻaga eseese poʻo faʻafitauli i fafo.

O le faʻaititia o fulufulu i le tino mo fafine o se foʻi uiga, ae o loʻo faʻaalia ia lava i le mea moni o lauulu e tuputupu ae sili seasea, avea ma manifinifi ma manifinifi. O le tikeri ma le tulaga o le pala i fafine ua fuaina luga o le Ludwig fua. O le faʻavaeina o vaevaega i lenei fua o le faʻalauteleina o le ogatotonu tuʻufaʻatasi i totonu o le ulu.

Ole mea taua e aʻafia ai le atinaʻeina o le alopecia i fafine o le maitaga ma le menopause. I le tulaga muamua, o fafine e masani ona leiloa lauulu i le taimi lava e fanau ai. Ma le menopause, o le maualuga o le estrogen i le toto pa'ū maualalo. O le paleni i le va o fafine ma aliʻi feusuaiga o hormone ua le fiafia, ma i se taimi patino, o le gaioiga o le dihydrotestosterone e mafai ona taʻitaʻia ai le faʻaopoopoina o lauulu.

Mafuaʻaga o le alopecia i tamaiti

Faatoagaina mai o lauulu tuputupu ae tupu i aso muamua ina ua fanau mai le pepe. Alopecia, lea na aliaʻe mai aʻo leʻi atoa le 3 tausaga, e masani lava ona mafua mai faʻafitauli eseese o le fanau. Aemaise lava, o loʻo matou talanoa e uiga i faʻafitauli ma le atinaʻeina o folau o lauulu i le paʻu, faʻafitauli ma le endocrine glands, o ni mea eseʻese e aʻafia ai le paʻu.

A maeʻa le 3 tausaga, e tele lava ina tupu le fanau i le alopecia areata. Tasi pe sili atu foci o lauulu leiloa aliali i luga o le ulu, lea e manino tuaoi. I le foliga mai o lenei faʻamaʻi, e tele ni vaega eseese e aofia ai, ae o le masini o lona atinaʻe e leʻi faʻamautuina. E le pei o tagata matutua, i tamaiti alopecia areata e masani ona aliali mai i le occipital eria ma mafai ona sosolo atu i le lauulu i tua o taliga. O nisi taimi o le faʻagasologa o lauulu leiloa tupu tutusa. Ole tele lava o taimi, e telegese ae tumau le alualu i luma ole faamai. Togafitiga e le manuia i taimi uma, ae ui i lea, o mataupu o le le toe maua mai na iloa. Alopecia areata e mafai ona tupu i talavou, peitaʻi, o le faʻateleina o lenei faʻamaʻi i tamaiti e maitauina pea maualalo ifo nai lo tagata matutua.

Ole isi masani mafuaaga ole ala ole alopecia i tamaiti o le mama. I vailaʻau, ua taliaina e iloa ai le microsporia ma le trichophytosis - lua masani masani o lenei faʻamaʻi, na faʻaigoaina e tusa ai ma le pathogen. Microsporia e masani ona afaina ai le ulu, ma le trichophytosis e mafai foʻi ona aʻafia ai fao ma paʻu i isi vaega o le tino. O faʻamaʻi uma e mafua mai i fungi ma ua pipisi, o lona uiga, faʻamaʻi. Lauulu leiloa tupu faasolosolo malie i luga o ni aso po o vaiaso. E amata ile 3 i le 4 aso talu ona fesoʻotaʻi ma se tagata maʻi poʻo se manu (pusi, maile).

Uila alopecia

O le leiloa o le fulufulu o lauulu e le masani ona faʻafitauli e pei o le alopecia i le ulu, ae atonu e tutusa a latou atinaʻe ma mafuaʻaga. I se tulaga lautele, ua maitauina o mea taua e mafua ai le paʻu o nisi taimi e aafia ai le 'ava. E masani lava, o le foliga mai o le tasi pe sili atu tamai foci lea e taofi ai le tuputupu aʻe o lauulu.Ona o latou mea i le lotoifale, o mea faʻapitoa e fausia ai se faʻaletonu ogaoga faʻaletagata i tagata o loʻo tutupu mai se 'ava ma le musika.

O le faʻatonutonuina o le meaʻai, faʻamamaina o le popole ma le paʻu lelei o le tausiga o le paʻu e mafai ona faasolosolo ai ona toe faaleleia le ola. E leai ni maʻi faʻapitoa e ono afaina ai lenei vaega faʻapitoa. E masani lava i tagata gasegase ma le alopecia i le auvae i se taimi lata mai pe tuai foi, aliali papala i luga o le ulu.

O nisi taimi beop alopecia e fesoʻotaʻi ma le tele o faʻafitauli dermatological ma le paʻu o le mata. Aemaise lava, e faatatau i fuafua ma rosacea (rosacea). Faʻaleagaina le folika lauulu e mafai ona faʻamamaina le paʻu ma le namu Demodex follicuculorum. O tulaga faʻapena e sili atu ona taatele i aliʻi e oʻo atu i le 18 tausaga le matutua. Ole tele ole dihydrotestosterone e aʻafia ai le lauulu o le 'ava i se mea laititi lava, talu ai o latou folini, pei o fulufulu ulu i tua o le ulu, e le faʻaititia ile gaioiga o lenei hormone.

Fulufulu mata Alopecia

O le leiloa ole fulufulu mata e masani ona amata i le autafa (lateral) vaega. Ile tele o taimi, o se tasi o faʻailoga poʻo ni faʻaaliga o ni faʻamaʻi eseese. Peitaʻi, e tele lava faʻamaʻi e na o mata o mata e afaina, ma e le sosolo alopecia i isi vaega o le tino. O le leiloa o mata o le mata e mafai ona, mo se faʻataʻitaʻiga, o le iʻuga o le le sao o le sasaina poʻo le faʻatamaia o mea e tutupu i le laulu ma le Demitex folliculorum mite. Ona seasea sosolo lea faiga, ae o mata e mafai ona paʻu atoa.

O faʻamaʻi pipisi, o faʻafitauli nei e masani ona aliaʻe atu i mata o mata:

  • Hypothyroidism e faʻaola O le faʻaititia o le maualuga o le hormone tiroid e masani lava ona atiaʻe ma le faʻaletonu o le yodium, pamu le gaogao ma le mageso o lenei okeni, ma le faʻaleagaina o le gland jaringan.
  • Maualuga syphilis. O le leiloa ole fulu mata e mafai, ae le o se mea tatau. E tupu ona o le sosolo o faʻamaʻi i le toto toto mai le mea muamua e taulaʻi i ai.
  • Diabetes mellitus. I le mea lea, o loʻo tatou talanoa e uiga i faʻafitauli ole metabolic i le tino atoa, ma o le leiloa o fulu mata e sili ona masani ai faʻatasi ma le foliga mai o alopecia i isi vaega o le tino.
  • Le lava uʻamea ma vitamini B12. O se taatele faʻafitauli o le leiloa o lauulu i fafine maitaga.
  • Lepela (Lepela). E seasea lava ona tupu i nisi o atunuʻu o le teropika. O le faamaʻi e faʻailoaina i se maʻi pipisi i totonu o le paʻu ma faʻailoga uiga i foliga foliga.

Aisea e pa'ū ai lauulu pe a uma ona fanau?

I le taimi o maitaga ma faʻasusu, o le tino o le fafine faia ogaoga suiga. Muamua lava, e faʻatatau i le metabolism ma le hormonal tulaga. Tasi le ono aʻafiaga o nei suiga e ono alopecia. Le tele o taimi, e le tumau le faafitauli, ma pe a toe maua le tino, lauulu tuputupu ae toe.

I se lautele, mafuaʻaga o le lauulu ina ua mavae le maitaga pepelo i le eseese aafiaga o hormones i lauulu. Afai o le male hormone (lea e le tele i le tino o le fafine) saofaga i le lauulu lauulu, o lona uiga, hormone hormones, i se isi itu, taofia i latou. I le taimi o maʻitaga, o se tele o estrogen o loʻo i totonu o le toto o le tina. Ona o lenei mea, e oʻo lava i le laʻua matua e leʻi paʻu'ū, ma faʻaauau pea ona tuputupu ae laʻau fou. Ina ua mavae le fanauina o fanau, o le estrogen tulaga pa'ū tele. E tusa ai ma le puleaina o le hormone dihydrotestosterone, o le matua matua amata ona televave vave. Ona o lenei, o le faʻamalositino masani o laulu e faʻateleina mo le tele o vaiaso (ma o nisi taimi masina). I lenei tulaga, diffus alopecia e tupu ma se tutusa faʻaitiitia i le ulu.

Mata mata ma lauulu mata (ma i nisi taimi lauulu) e mafai ona amata pauu e oʻo lava i toe taimi o maʻitaga. Ae o le mafuaʻaga na o le le lava o nisi meaʻai. Aemaise lava, o se tina maʻitaga manaʻomia sili vitamini B12 ma uʻamea.A aunoa ma latou, e mafai ona tutupu aʻe le alopecia faʻaleagaina ma le taua, ma aʻafia ai isi anatomical eria. O nei soliga tulafono uma e fesuiaʻiina, ma i le taimi tatau togafitiga i se fomaʻi ma se togafitiga agavaa, e tupu vave lauulu vave.

O a ituaiga o alopecia e i ai?

E tele faʻailoga eseese e mafai ona faʻavasegaina alopecia. E taua tele le faʻavasegaga saʻo, talu ai o togafitiga ma tulaga faʻaalia i tulaga taʻitasi taʻitasi e fesuisuiai tele. O le faigofie faigofie o le eria ma localization o le pathological faagasologa. Peitaʻi, o lenei tulaga e le taua tele i le suʻega.

O nei ituaiga alopecia e iloga i le eria ma le faia o laʻau leiloa:

  • Lolo alopecia. Diffuse alopecia o nisi taimi e malamalama i ai o se ituaiga o faʻataʻitaʻiga paʻu leiloa i fafine. I lenei faʻavasegaga, diffuse alopecia o loʻo iloga e le o le lauulu faʻapitoa i se nofoaga faʻapitoa, ae o le malosi, ma vaʻaia vaʻaia paʻu o le laulu i luga o le itu atoa o le ulu.
  • Lotoifale (alafaʻi) alopecia. I lenei tulaga, matou te talanoa e uiga i le lotoifale lauulu i se tamai taulai. I le avea ai o se tulafono, ei ai se lapotopoto pe ova foliga. Atonu o i ai nai mea faʻapitoa i luga o le ulu.
  • Faʻaulu alopecia. Subtotal e taua o le alopecia, lea e pa'ū ifo lauulu i luga ole laititi ifo ile 40% ole maualuga o le ulu.
  • Ophiasis. Faatasi ai ma lenei faiga, o loʻo iai le faasolosolo le leiloa o lauulu i le pito (faataamilo i luga) poʻo se vaega faapitoa (mo se faʻataʻitaʻiga, na o le itu i tua o le ulu, na o luga o malumalu, etc.).
  • Aofai alopecia. Faatasi ai ma le alopecia atoa, leiloa atoa o lauulu uma i luga o le ulu ua maitauina (e le aofia ai le 'ava ma le musika).
  • Lautele alopecia. I lenei mea, o loʻo tatou talanoa e uiga i le leiloa atoa o le laulu e le gata i luga o le ulu, ae faapea foi i luga o le tino atoa (fulufulu mata, fulufulu mata, lauulu i luga o le 'ava, ogalaau, i totonu o keti, i totonu o le itulagi itulagi paʻu i fafo).
O lenei faʻavasegaina e le atagia mai ai mafuaʻaga ma faʻafitauli o le tino na mafua ai le faʻamaʻi, o lea, o lona faʻaaoga faʻatino laʻititi. Peitaʻi, o nisi ituaiga e faʻatapulaʻaina le tele o mea e ono mafua mai. Mo se faʻataʻitaʻiga, universal alopecia e tele na maitauina i maʻi o faʻamaʻi. Tulaga taua lea ole faʻavasegaina ole mea lea e ogatasi. I se isi faaupuga, o le tutusa faʻatonuga mafai e amata i le focal alopecia, ona alu lea i le subtotal, ona sosoʻo lea i se aotelega.

O se aganuʻu foʻi e vaʻaia ai ni ituaiga taua se lua o le alopecia, faʻamoemoe i le vaega o le tuputupu aʻe o le laulu e pa'ū. Naʻo tagata tomai faʻapitoa e mafai ona faʻavasegaina le faʻamaʻi i lenei faʻailoga pe a maeʻa se iloiloga maeʻa o aʻa o le laʻau paʻu.

O lauulu e ono paʻu i vaega nei:

  • Anagen vaega. O lenei laasaga o le muamua lea i le faʻagasologa o lauulu tuputupu ae. O se vaega galueaina o sela, le atinaʻeina o vaega fausaga. Lauulu leiloa i le anagen phase e seasea lava tupu i le masani ai ma taimi uma ma eseese pathology. O mea e ono tutupu ai, atonu o le oona i nisi vailaʻau, chemotherapy poʻo le radiotherapy. Ua amata ona paʻu lauulu na o le 3 i le 4 aso talu ona faʻatupu se aafiaga. O le faiga e mafai ona puʻeina uma le laulu ulu ma mafua ai le alopecia atoa.
  • Catagenic vaega. O lenei vaega e fesuiaʻi. Lauulu leiloa i lenei tulaga o le lauulu tuputupu ae e seasea ona o le vaega e na o ni nai vaiaso (ao le anagen vaega umi mo tausaga).
  • Telogen vaega. O le telogen phase e mulimuli i le catagenic phase. Lauulu leiloa i lenei vaega tupu tupu mo le tele o faʻaletino poʻo faʻafitauli mafuaʻaga. O le amataga o le telogen phase, mo se faʻataʻitaʻiga, atonu e mafua ona o le matelaina, toto leiloa, umi le fiva. Faʻapena foi, o lenei ituaiga o uiga o le puluʻi pe a uma ona fanauina pe a maeʻa le faʻamutaina o le faia tuʻufaʻatasia tuʻufaʻatasi tuʻufaʻatasi (COCs).
Ae ui i lea, o lenei faʻavasegaina e le lautele, aua e le aofia ai le faʻavae ma mea fai a le pala. E lautele lautele faʻaoga o se tulaga i le mauaʻi. Ile mea mulimuli, fomaʻi manaʻomia le fuafuaina o le auala o le atinaʻeina o le faʻamaʻi. Mo lenei, tele vasega faʻavasegaina na fautuaina, leai se tasi e lautele. I le avea ai o se tulafono, o le igoa o foliga o le alopecia o tutoatasi faʻamaʻi eseʻese mai le tasi setete i le isi.

Mai le itu faʻataʻitaʻiga, e sili ona faigofie le iloga o ituaiga alopecia nei:

  • androgenic alopecia,
  • salalau alopecia,
  • cicatricial alopecia,
  • alopecia areata,
  • aletecia fananau mai,
  • alimua alofecia,
  • hormonal alopecia,
  • seborrheic alopecia.

Androgenic alopecia

E sili atu dihydrotestosteron i alii nai lo i fafine, o lea latou masani ona bald muamua. Ae peitaʻi, i le tino o le fafine, o loʻo i ai lenei hormone i le tele o aofaʻi, o lea o le laulu e faasolosolo ona manifinifi ma pa'ū. Ole malosi ole siʻitia o le tulaga o lenei hormone i tamaʻitaʻi, e vave ona tulaʻi mai le pala, e faʻapogai lava.

I le atiaʻeina o le androgenetic alopecia, o nei laasaga e mafai ona faʻaesea faʻapea:

  • I le taimi muamua, dihydrotestosteron auai faʻatasi i le fulufulu mata folo, ae na o le suia o latou galuega. Ona o lenei, ua amata ai foi isi faafitauli ile laulu - mago, malulu, mafiafia.
  • Ma le isi, faʻafitauli ma lauulu tuputupu aʻe amata, a o latou amata tuputupu ae lemu, ma leiloa lauulu toe faʻaleleia atili. I se aotelega, vaaia vaʻaia lauulu. Ae ui i lea, ole faʻaaogaina o le metabolic o loʻo tupu pea ile folasaga o lauulu, ma pe a iloiloina ma le faaeteete, lauulu e maitauina pea. Ae ui i lea, o nei puʻupuʻu, manifinifi ma mimiti, e le iloga i le taimi muamua.
  • Ona taofi lea o foliki o le lauulu faʻatinoina le laulu tonu, ma o le a tulaʻi mai le pala pe a pa'ū lauulu ae le ola.
  • O le averesi, 10-15 tausaga i le maeʻa ai o le faʻagasologa, o le gutu o le folikel, e le maua ai le lauulu, e soona lalagaina ma soʻotaga fesoʻotaʻiga. Lauulu tuputupu ae pe a uma ona le mafai, ma vailaʻau faaosofia o folikel pe polokaina o dihydrotestosterone o le a le toe foi mai le masani tupu lauulu.
O lenei faiga e masani ona maitauina tonu i luga o le ulu. Afai tatou te talanoa e uiga i le fulufulu mata, o le 'ava i alii poʻo isi vaega o le tino, o lona uiga o lagona o le dihydrotestosterone e masani ona lagona le faʻatauvaʻa, ae i le aotelega o le gaioiga i luga e tupu foi.

Alopecia i tamaloloa i le faʻavae o le androgenetic alopecia mafai ona amata i le vave amata o 17 - 18 tausaga (i le faʻaiuga o le faʻavaeina o le faʻafouina o le tino), ma i fafine - e ala i le 25 - 27 tausaga. O loʻo tatou talanoa e uiga i tagata soifua maloloina o loʻo i ai lava se tupuaga faʻamalosia i le vave lauulu leiloa. I alii, o se tulafono, alopecia amata mai le muaulu (oso i luga le muaulu, ua taʻua o le bitemporal botd patches foliga mai) pe mai i le pale (parietal region). I fafine, muamua lauulu e pa'ū ifo i le totonugalemu o le vaeluaina, mai le pito i luma i le vaega o parietal, ae o le laina pito i luma o lauulu e toetoe lava e le i tulaʻi. O ia foliga o le faʻasalalauina o le alopecia ua faʻamatalaina e ala i le eseese o le faʻaaogaina o lauulu folo i dihydrotestosterone. I le pito i luma ma le vaega o parietal latou te sili atu le maaleale, ma lauulu e pa'ū vave. I le okipital lobe, folikel e toetoe lava le mafai ona aafia ai i lenei hormone, o le mea lea, lauulu e mafai ona tumau ai iina mo se taimi umi. I le avea ai o se tulafono, o le tua o le ulu e avea ma tagata foai vaega mo lauulu lauulu.

Cicatricial alopecia

Cicatricial alopecia, e tusa ai ma le tele o tagata atamamai, e le o se tutoatasi faʻamaʻi. Faatasi ai ma lenei ituaiga o botdness, tatou talanoa e uiga i le faia o maʻilaʻu (connective tissue) i luga o le ulu. Ona o lenei, ua faaleagaina ai fua o lauulu, ma taofia lauulu tuputupu ae. Ae a, o maʻila lava na o se afuga, o le iʻuga o isi faʻagaioiga faʻafitauli.Ole mea lea, ole cicatricial alopecia e mafai ona taʻua o se faʻamaʻi o isi maʻi.

Faʻailoga ma le lulu lauulu i le lotoifale mafai ona fausia ona o faʻafitauli nei:

  • vevela vevela
  • faaoolima masini (tiga manuʻa),
  • vailaʻau susunuina (ofi mai o maʻa sapalai pe alkalis),
  • pyoderma (purulent faʻamaʻi pipisi),
  • dermatomycoses (fusi gasegase, e aofia ai lichen),
  • neoplasma o le paʻu,
  • faʻaaliga i le lotoifale o nisi faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi o le tino (tuberculosis, syphilis, sarcoidosis, discoid lupus erythematosus, scleroderma, etc.).
I nei tulaga, o le eria o le faʻalavelave e faʻalagolago i le muamua faʻasolitulafono. A o agai i luma, e ono faateleina le nofoaga, ma alopecia i le lotoifale o le a atoa. E moni lava lenei mea mo togafiti ma faʻafitauli tau faʻasologa. O paʻu i nei tulaga e toeititi lava suia. E i ai le faʻamaufaʻailoga, peeling poʻo isi suiga faʻafitauli.

Alopecia ola

Alopecia areata ua lauiloa i le lalolagi atoa o se gasegase tutoatasi e laitiiti lava se faiā ma isi ituaiga alopecia. E taʻua foʻi le pelada, faʻataʻamilomilo pe faʻapitoa o le alopecia (pei o le tutoʻatasi o fomu, e le gata o loʻo faasino i le mea o iai). O auala o le atinaʻeina o lenei ituaiga o le faʻamaʻi e le o malamalama lelei i ai. I le gasologa o le tele o suʻesuʻega, na o le mafai ona iloa ni vaega e mafai ona aʻafia ai le atinaʻeina o lenei pathology. A fua i fuainumera, o tagata mai le 20 i le 40 tausaga e masani ona afaina i le alopecia areata, ae e mafai foi ona tupu mai i talavou. I tagata e silia atu i le 50 tausaga le matua, o lenei faamaʻi e seasea lava.

I le taimi nei, e talitonu o le foliga ma le alualu i luma o le alopecia areata e tosina i mea nei:

  • genetik sauniuniga I totonu o le aiga, o toto toto e sili atu le maualuga o faʻamaʻi o le faʻamaʻi nai lo le averesi o tagata,
  • afaina o le tino - masani ona i tagata mamai iloa meaola-faʻapitoa antibodies po o isi faʻaaliga o autoimmune faʻafitauli (Hashimoto's tirroiditis, vitiligo, feʻaveaʻi rheumatoid arthritis, ma isi),
  • faʻamaʻi pipisi - e masani ona maitauina le faʻamaʻi i tagata e maua i le maʻi feteʻenaʻi (karies, tonsillitis i aso, pharyngitis, otitis ala o faasalalauga, ma isi),
  • psychosomatic vala - masani lava ona sili atu ona manino i tamaiti ma e aofia ai i faʻamatalaga faʻaalia o le faaumiumi o le atuatuvale po o lagona atuatuvale (mo se faʻataʻitaʻiga, faʻateleina le malosi o le intracranial i lenei tulaga),
  • endocrine vala - pei ona oʻo i le tele o isi ituaiga o alopecia, e manatu ai le afaina o le thyroid hormone ma male sex hormone.
  • feaveaʻi faaletonu - ma atherosclerosis poʻo faʻafitauli taugata i totonu o vaʻai o le ulu, o le meaʻai o fulufulu ma le toto faʻamalosi (ua tupu le faʻafitauli ma nisi fatu ma manava o le manava),
  • paleni paleni paleni - i fulufulu ua pa'ū i le gasegase i lenei faʻamaʻi, ua faʻaititia le aano o le zinc ma ua faʻateleina le 'apamemea.
O le umi o le faʻamaʻi ma lona atinaʻeina e faigata ona valoia. Tele o tagata gasegase tupu se tasi pe sili atu itu o le lauulu. Muamua latou manifinifi, manifinifi, ma toulu faʻasolo atoa. O le mea e taulaʻi ai e manino tapulaʻa, ae o laulu i luga o le tuaoi o lenei mea e vaʻai e manifinifi foi, le malie. E mafai ona tosoina latou i fafo e aunoa ma se tigaina. I tulaga e le masani ai, o isi faʻailoga e matauina i le itu o lauulu. E i ai, mo se faʻataʻitaʻiga, o le faʻaititia o le paʻu o le paʻu, sina laʻititi o le tatala, agamalu fulafula, e masani ona alu ese pe a uma le 1 - 2 aso. E le matauina le faʻamamaina o le paʻu. O isi, ni mea fou e paʻu i lona lauulu e ono aliali i le tagata maʻi, e le gata i luga o le ulu.

O le faamaʻi atonu e le tali atu i togafitiga mo se taimi umi, ae o se tulafono, lauulu olaola vave pe tuai foi. I le amataga laʻititi ma le palapala, ae faasolosolo ona avea ma masani.E mafai ona toe faʻaleleia le tupu o lauulu i luga o le tino, e aunoa ma se togafitiga faʻapitoa. O se mea e masani ona tupu ina ua maeʻa le toe tuputupu aʻe lauulu o le toe hypopigmentation poʻo le depigmentation (laʻau i lenei nofoaga e mama). I mataupu e seasea tupu, alopecia areata alualu i luma lemu, sosola tuputupu ae ma tuʻufaʻatasia, e oʻo atu i le subtotal, ma faʻatele ai alopecia. Pe tusa o le 10% o mataupu, e maua i tagata maʻi faʻafitauli na maua mai le faʻamaʻi (fealofani, faʻalogologo, maaleale).

Maua le Alopecia

Congenital alopecia (atrichosis) o loʻo i ai o se tutoʻatasi o faʻamaʻi o faʻamaʻi, ma e tupu foi i le tuʻufaʻatasia ma isi faʻafitauli o le fanau. I lenei tulaga, o loʻo tatou talanoa e uiga i intrauterine malformation o le paʻu atoa poʻo le leai foi o lauulu soo e pei o ia. I le avea ai o se tulafono, ma lenei faamai, lauulu e toesea i le tino atoa.

O lenei faʻamaʻi e mafai ona tupu i tamaloloa ma fafine. E masani ona maualalo lona taimi. Ole tele o tagata mamaʻi ile alopecia e leʻi tupu mai, ae ua maua i se tino. Faatasi ai ma atrihosis, o se togafitiga aoga sili ona masani ai e le oi ai. O kenera e nafa ma le fausiaina o fulufulu solo i le muaʻi taimi e leʻi i ai, pe o le folikel lava latou e i ai pea iina, ae e le aoga.

Congenital alopecia e mafai ona tuʻufaʻatasia ma faʻafitauli nei:

  • hypopigmentation poʻo hyperpigmentation o le paʻu (malamalama tele pe pogisa)
  • fofoʻe le paʻu
  • agavaʻa i paʻu o ituaiga o tui,
  • faʻateleina le paʻu o paʻu
  • abnormalities i le atinaeina o fao ma nifo.

Ituaiga ma auga o lenei faamaʻi

I aso nei, o le syphilitic botdness ua vaevaeina i 3 ituaiga:

  1. Laititi taulaiga. I le tulaga lea, e oso le pala i luga o malumalu ma tua o le ulu, ma maua ai ni tamaʻi mea laiti e fesuiaʻi i luga. O le lautele o se tasi o na vaega e na o 1-2 cm, ao lona foliga e le tumau. O foci lava latou e faʻataʻapeʻapeina i nofoaga eseese e le fetaiaʻi. E taua le maitauina o lauulu ma le laʻititi o le focop alopecia e paʻu teisi. I le faʻaopopoina o le pa'ū paʻu, e tele tagata maʻi vaʻaia le faʻamamaina o taua, o le 'ava ma le tino lauulu.
  2. Tauva. O le amataga o lenei ituaiga alopecia o le itulagi i le taimi nei, ina ua maeʻa le faʻateʻaina o lea leiloa le pasi i le vaega autu o le ulu. O lenei ituaiga faʻamaʻi e leai ni uiga faʻailoga e mafai faʻatusatusa i le syphilis. O le faʻamaʻi e amata ona faʻaalia ia na o ia pe a maeʻa le fesiuaʻi poʻo le faʻamaʻi o se faʻamaʻi pipisi.
  3. Fefiloi. O le ituaiga lea e tuʻufaʻatasia uma ai ituaiga muamua o le alopecia, lea e amata ai le pala ma vave. Faatasi ai ma le togafitia lelei, lauulu tuputupu ae toe lua masina ina ua maeʻa le faʻamutaina atoa o le infiltrate. O lenei ituaiga o faʻamaʻi e manatu e sili ona lamatia ma e faigata ona fofoina.

Faailoga o ituaiga luga o le syphilitic alopecia aofia:

  • Le televave faʻasalalauina ole pala i luga o le pito o le ulu.
  • Le leai o ni faʻailoga a le syphilitic.
  • Masani masani leiloa i tagata uma ma eseʻesega vaega o le pala.
  • Faigata Faigata ona o le syphilitic siama.
  • O le faʻamutaina o le prolapse ina ua mavae le 10 aso, ina ua maeʻa le sosolo o faʻamaʻi i totonu o le tino.

A maeʻa ma talafeagai le togafitiga, o le laulu e toe fuatai atoa pe a uma le 6-8 masina, peitaʻi, o manoa e mafai ona avea ai ma sili atu maaleale ma manifinifi.

O le mea lea, e taua le faʻafesoʻotaʻi fomaʻi i se taimi vave e amata faʻamamaina ai mafuaʻaga o le tulaʻi le pala ma faʻatautaia se auiliiliga o togafitiga mo lauulu leiloa.

I le taimi o le maʻi, o le tagata faʻapitoa o le a faʻailoa microsporia ma isi faʻamaʻi pipisi o le ulu, ma e le aofia ai foʻi le tikeri o le alopecia o le cicatricial e tupu faʻaluaina i le leai o se togafitiga. O nei auala e manaʻomia ina ia aua neʻi faʻaleagaina le atinaʻeina o le pala, ae ia saʻo le faʻailoaina o le mafuaʻaga o le maliu.

Faatasi ai ma faʻaaliga o le toe faʻafuaseʻi, ua fautuaina e fomaʻi le tipiina o le lauulu i se taimi puʻupuʻu e mafai ai, ia:

  • Faʻaititia le mamafa o lauulu folikel.
  • Faateleina le tafe toto i aʻa.
  • Faʻatelevave le tafe toto i itu na afaina o le ulu.

Syphilitic baldness togafitiga

I le togafitia o lenei faʻamaʻi, e tatau i le tagata gasegase ona ave se ala o vitamini o le a faʻamaloloina ia lauulu, ma faʻaleleia le tuputupu aʻe o manoa. O le taimi nei, o tuʻufofoga tapenaga, kulimi ma suaʻu o loʻo faʻaaoga e aveʻese ai le faʻamama. E le gata i lea, o se vave togafitiga togafitiga e tuʻuina atu e physiotherapy, ultrasound ma isi vaitafe, o loʻo faatonuina e fomaʻi ma le tele o faʻamaʻi mo le leiloa o laulu.

I le taimi o togafitiga, e taua le mulimulitaʻi i faʻamalosi a fomaʻi fautuaga, faʻapea foi ma ni tulafono mo le tausiga o lauulu:

  • E aoga le fufuluina o lau lauulu tasi i le lua aso ina ia le sebum e le faʻapitia ai paʻu paʻu.
  • E fautuaina le selu soʻo o lou lauulu, a e aua e te saeia le paʻu, ae aua le tuleia nifo i luga o nofoaga na aʻafia.
  • E le fautuaina le faʻaaogaina o mea e tausia ai lauulu, aua latou te faʻalavelaveina le ulu ma pupuni ai le fausaga o lauulu i mea oona.

Faailoga masani o le sekone sipilis

O le amataga o le sekone faʻamaʻi ua manatu e foliga mai o foliga i luga o le paʻu ma iʻuga sela o eseʻese faʻapitoa mageso. O elemene e eseese, ae e mafai ona e iloaina le mamanu i foliga vaaia o le mageso ma ona lautele meatotino:

  1. o le mageso sosolo i soo se mea, tulaga lua sipilis ua iloga i le faasalalauina o le faiga,
  2. ala le aoga: o le mageso faasolosolo malie ona pasi e aunoa ma le faʻaumatia o le paʻu ma le mukosa,
  3. leai se fiva,
  4. o le mageso e aliali mai i le paʻu maloloina ma e manino manino mai mai ia,
  5. elemene e le o aumaia faatasi ma le faʻaalia lagona (vevela, tiga, paresthesias),
  6. lanu mumu o mageso (cherry, apamemea mumu, cyanotic ma isi),
  7. eseesega i le foliga ma le tele o le mageso,
  8. maualuga pipisi o erosive ma ulcerative elemene, o lona uiga, le mafai ona aafia isi tagata,
  9. le toe mauaina o se mageso
  10. tali lelei i faʻataʻitaʻiga (tali a Wasserman).

O le ala o le faʻamaʻi e le mautonu, e tolu vaitaimi o le sekone sekone: fou (vave), toe foi (toe foi), latent vaitaimi. I le leai o se togafitiga, o le mageso mou ese atu i le 2-10 vaiaso, ma ina ua mavae sina taimi e toe aliali mai. Faatasi ai ma le alualu i luma o le faʻagasologa, mulimuli ane galu o mageso faʻaalia uiga faʻapitoa:

  1. faaitiitia le numera o mageso ma isi fou mea fou,
  2. o le faʻateleina o le tele o elemene i taʻitasi toe foʻi mai,
  3. elemene o le mageso ua faavasegaina ma le fausiaina o foliga eseese,
  4. O le mageso e aafia ai tele i nofoaga o feeseeseaiga ma omiga.

O elemene o le sekone o faʻafefiloi o le paʻu ma mea faʻataʻavaleina e taua o le sekone lonalua ma e vaevaeina i ni vaega: papular, spotty (roseolous) ma le pustular. Ma le faʻaopopo, ma le faʻamama sipili, pigmentation ma lauulu leiloa ua matauina.

Roseola mageso

Roseols o foliga vaskular o se lapotopoto foliga e oʻo i le 1 cm le lautele ma salalau i luga o le itu i tua o le ogalaau. Ua paʻu le tuaoi o mata, e mafolafola, e le oso aʻe i luga aʻe o le paʻu. O le lanu o elemene eseese mai pupula mumu i le muamua vaega e sesega lanu piniki i mulimuli ane galu o le mageso. O pupula e faʻapupula atili ile feteʻenaʻi, aveina fualaau vasodilator, mou faʻafuaseʻi. Afai o loʻo i ai le roseola mo le sili atu i le 3 vaiaso, o le hemosiderin o loʻo teu i totonu ia i latou, ma latou faʻapogisaina, avea ma enaena, taofia loa le mou atu ma le faʻamalosi.

I le faʻaopopoga o le faʻasologa masani o le roseola mageso, o ituaiga nei e seasea lava ona iloga:

  1. O le maualuga (exudative, siitia, urticar) roseola o uiga ia o le muamua vaega o lona lua faʻamama sipilis. O aluga e oso aʻe i luga aʻe o le paʻu ma foliga mai o se maʻi papala ma nifo. Ae o le roseola, e le pei o mea teteʻe, e le o faatasi ma le vevela.
  2. Flaky roseola ese mai le fatu pi i luma o le faʻamama foci i luga.
  3. O le follicular (punctate, granular) roseola e iloga i le foliga mai o tamai mumu mumu luga i luga o le gutu o le lauulu lauulu.
  4. Alavai roseola aliali i le i ai o le tele o mageso taimi i le muamua vaega o lona lua sekone. Elemene o le mageso faʻataʻamilomilo e fausia ai ni vaega tetele erythematous.

Papular mageso

Papular papala ma fofoʻe ("Beetta kola")

Papules ma faʻamama sipili lona lua o loʻo faʻamatalaina e i luga o le paʻu maualuga, luga teisi aʻe i luga o le paʻu. Ole lapoʻa e ese mai laititi, miliary papules (1-2 mm) e pei o tupe siliva (1-3 cm i le lapoa) ma faʻapipiʻi pei o (sili atu ma le 3 cm) elemene. Papular rash e eseese foʻi lona lanu: mai le piniki-mumu i le cyanotic. I le amataga, e lamolemole lava le mata o le mageso ao faʻasolosolo ona tupu. Hyperkeratosis i le ogatotonu o le mageso elemene lemu mouese atu, ma peeling ua na o na i le ogatotonu o le plaque. O le mea lea, o le faʻailoga vaʻaia o lona lua sipilisia ua fausia - o le "Beetta collar". A salalau papula i le autafa o le lauulu ulu, o se isi faʻailoga lauiloa o le sekone sipilisia faia i luga o le ulu - o le "pale o Venus". O le papular papala e sosolo atu i soʻo se vaega o le tino, ma le uluaʻi galu o le sekone faʻamaʻi, e le tuʻufaʻatasia le vaega ma e le faʻaputuputu.
E i ai foi ituaiga le masani a papular rash:

  1. Seborrheic papules e faʻamatalaina e ala i foliga mai o samasama samasama i luga o le foci, ma o elemene latou lava o loʻo faʻamaninoina i luga o le "seborrheic" vaega o le paʻu: luga o alafau, i le pito i luma, i luga o le isu ma le auvae. Rashes e faigofie ona fusi ma le faʻavaeina o lapisi tele zones.
  2. Psoriasifomic papules e tutusa ma psoriatic papala ona o sisina tele. E le fagaʻuʻesea le soʻotaga ma e le agavaʻa i le ola o isi.
  3. Cockard papular syphilis o loʻo faʻamatalaina i foliga o se papule tele, o siomia ai foliga laiti afafine elemene.
  4. Lysant syphilis foliga pe a papula laiti papalagi o loʻo faʻasalalauina faʻataʻapeʻapeina se tele o le afaina.
  5. O paperate macerated (erosive) e masani lava ona maua i vaega tele o le paʻu, i le perianal eria ma i le va o tamatamailima. O nei soʻoga e masani ona tuʻufaʻatasia, ma fausia ai ni faʻaletonu lapoʻa ma pito o olo.
  6. Lautele (vegetative) condyloma foliga i le nofoaga o le erosive papules. O fesoʻotaʻiga nei ma se laualuga e le laugatasia, agaʻi i le ola pea.
  7. Palmar-plantar syphilis e iloga i le tulaga o vaega o papules i luga o alofilima ma vae.

Sefilisi sekone e masani ona faʻaalia i se fefiloi roseole-papular mageso.

Pustular mageso

Mafiafia pustular syphilis

Lenei ituaiga o mageso i aso nei e maua na o taua tele o le puipuiga puipuia o le tino (faʻamaʻi pipisi HIV) ma o mai faatasi ma se ogaoga ala o syphilis. E elemene elemene o se mageso e le suia mo le sili atu i le 3 masina.

E tele ituaiga o pustular mageso ma lona lua syphilis:

  1. Imphigious sifilisia faia i luga o le uluulu, foliga ma vaega lautele. I luga o papala lanu mumu poʻo le 'apamemea papula, o paʻu ma se paʻu manifinifi e aliali mai i totonu ole 3-4 aso, i le nofoaga o loʻo i ai pea se vaega o le ulufale. Ua tatalaina pustules, tumau purulent erosion tumau i lo latou nofoaga.
  2. O le maʻi o le tanesusu o mea ninii lava e oʻo i le 1 cm le lapoʻa ma le maʻi o le maʻi i le ogatotonu ma auga o le hyperemia. A o عمر syphilide, se purulent crust fausia i luga, lea e tumau mo 1.5 masina.
  3. Syphilitic ecthyma - o le faʻavaeina o infiltrate e tupu i luga o le faʻavae o faʻailoga o le masani ona inu ma le fiva, lea e le masani ai mo le vasega sekunder sipilis. I le ogatotonu o le vaivaiga, o se vaega o le faʻalapotopotoga o loʻo tuʻufaʻatasia ma le faʻamama toto e faʻaliliu i totonu o kerisi enaena. Ectima e faigofie lava ona tupu ae o loʻo sosolo loloto i totonu o le paʻu, pe a faʻamalolo, ua suia e le papala uaua.
  4. Syphilitic rupee o se ogaoga ala o syphilitic ecthyma. O le ala e faigofie ona alualu i luma ma sosolo atu i vaega loloto o le paʻu. A maeʻa le faʻagasologa o maʻi, o loʻo tumau pea maila lanu.

Pigmentation faaletonu

Syphilitic leukoderma ua taʻua o le taulaiga o le leai o pigmentation i luga o le paʻu. O togitogi e tu i tua o le ua, e fai ai le "Venus asoa."

O le leiloa o le pigment le tumau, le afaina mafai ona tumau i luga o le paʻu mo le ono masina. O le mafuaaga mo le faaitiitia o paʻu pigmentation manatu o le ono aoga aafiaga o treponem i luga o neura plexus o le ua, o elemene o ia e nafa ma le faatonutonuina o le fausiaina o melanin.

O le toilalo o le membrane mucous

Rashes i luga o le mucous membranes ma le sekone sipilisi e taua mo le faʻamaonia o le faʻamaʻi. I se faʻaopopoga, o elemene o le mageso faʻamaonia i luga o le gutu mukosa saofaga i le vave faʻaliliuina o le patogen mai le tasi tagata i le isi ma le sogi, o le faʻaaogaina o masani masani mea mama mea mama.

Treponema osofaʻia le tonsils (syphilitic tonsillitis), o le larynx, o le mata o le laulaufaiva ma totonu o alafau. I lenei tulaga, pa'ō o le leo, fula o le tonsils e aunoa ma le tiga pe a foloina mafai ona matauina.

Faʻaleagaina totoga i totonu

O le faʻaleagaina o le treponemas e mafua ai le afaina o isi totoga i totonu: gastritis, hepatitis, nefritis, le faʻaalia le maʻi o le fiva faiʻai. I le sekone faʻamaʻi, o nei aʻafiaga e seasea faʻafuaseʻi mai faʻafitauli masani, ma e naʻo se faʻailoaina o se maʻi o meaola.

Syphilis Pathogen Faamatalaga

Sifilis - o se faʻamaʻi na iloa e le tele o tagata mamai, o se toega o aso ua tuanaʻi.

Peitaʻi, o faʻamaumauga o maʻi na faʻailoa mai o loʻo salalau le faʻamaʻi i tagata o aso nei. E faigata tele ona inisiua.

E tupu le faʻamaʻi pe a sesega treponema, o se meaola niniʻi e iai lona spiral, e ulufale i le tino.

O le faamaʻi e faasino i feusuaiga faʻafeusuaʻi. Ae e mafai ona aʻafia ai e le gata i itu tino, ae faapea foʻi isi vaega o le tino o le tagata. Ona o lenei faʻailoga, ua faʻaigoaina faʻamaʻi papalagi.

I le le saʻo o togafitiga poʻo lona leai atoa, sapalai e agaʻi atu i le faʻaleagaina o taimi. E mafai ona aʻafia le neura i se auala e aunoa ma se malosi, e aunoa ma le malosi e toe maua ai ma se maualuga maualuga le oti.

Syphilis o se maʻi faigata e togafitia, tupu i le tele o vaitaimi.

O le amataga taimi o le faʻamaʻi e seasea maua faʻamaʻi. Talu ai o loʻo faʻailoaina i se maualalo-faʻailoga ala, toetoe lava atoatoa leai se faitioga.

Mo le taimi muamua, ua talia le tagata gasegase i le fomai i le lona lua po o le tertiary vaitaimi. I le taimi lea, o faʻailoga muamua o le pala ua aliali mai ile tino ile syphilis.

Ole pale treponema e feaveaʻi mai lea tagata i lea tagata e tele lava ile feusuaʻi le puipuia. E le mafai ona ola le siama i le siosiomaga.

E naʻo ni mea e masani ai e mafai ona maua i le mea e tupu ai i totonu o le aiga.

O le vaitaimi na tupu ai le faamaʻi e tumau le 3-4 vaiaso. A malosi tele le puipuiga o le ua aʻafia ai le tagata, o le incubation e mafai ona faʻalautele i le 100-120 aso. O se eseʻesega i taimi na taofia ai le tele o le faigata e maua ai le faʻaiuga.

Alopecia ma le sifi

Faʻaleagaina o le maʻi i le fulufulu o se faʻaletonu e tupu pe afai o le faʻamaʻi ua leva ona alu. O le faʻamaʻi o le laʻititi lea ma e leʻi togafitia vailaau e puipuia ai le faʻamaʻi.

Ole averesi, o faʻailoga muamua o le alopecia e aliali mai ile 6 masina talu ona tupu le faʻamaʻi. Ole vaitaimi e ono faʻaopopoina i tagata mamaʻi malosi ma paʻu pe a fai o le vaivai ole puipuiga.

Lauulu leiloa e mafai uma ona taulai ma diffuse.O suiga e masani ona fai e masani ai, pei ona taua e fomaʻi. Latou te atinaʻeina e tusa ai ma se faiga faigofie.

O le patogen na ulufale i totonu o le tino e faʻatupuina suiga taua i totonu o le ulu. O se mea ua tupu, ua maeʻa ona faʻaalu foliga o foliki i le agavaʻa e 'ai atoa, momoliina mea ai i lauulu. Ole iʻuga e mafai ona iloa atu: sela e amata ona oti i totonu o lauulu. Ua iʻu lava ina paʻu le lauulu, ae le mafai ona tupu se fou i lenei vaitau, talu ai ua leai se folo mai le trophism.

Diffuse alopecia atiaʻe pe a fai o le tino mo se taimi umi mafatia mai toxins e faʻamutaina treponema sesega i le toto toto. Muamua lava, o le tagata maitau e matauina o laulu e manifinifi i le pito i tua o le ulu ma malumalu. O nei vaega, o le faʻasolosolo o le alopecia e mafua mai i le afaina ai le pulu o le alopecia.

E ono maitauina e le fomaʻi ni mea lapopoa e leaga le tino. Ole lapoa ole lautele e amata mai i ni nai milimita e oʻo i le 4-5 cm. E le fagaʻi le soʻotaga ma isi, e faʻatapulaʻaina e ni moli manino o laʻau maloloina.

E le gata i lea, o le tagata gasegase e le faitio i le tiga i le ulu, e le popole i le vevela ma isi faʻailoga le lelei. E le o iai foi le fofoʻe, o faʻailoga o le tataʻe e le faʻalagolago i le i ai o le patogen i le tino.

O lauulu i luga o le ulu o se tagata gasegase e oso mai i le sifi e pei o le fulu lelei 'aina e moth.

O lena auga e faigata ona fenumiai ma soo se mea. E taua le iloga ole syphilis mai le laulu e mafua mai ile siama ile pipisi.

I le tulaga lona lua, o le vevela o le ulu i le mea e ono iai, e masani ona faʻasea e le mai peʻa.

O se fomaʻi ua maua le poto masani o le a mafai ona iloa pe a le paʻu i fafo le paʻu, tipi ese le lauulu, mafua ai lo latou manifinifi. Lauulu leiloa e masani ona amata faafuasei, e aunoa ma ni tulaga muamua.

I le sui o le malosi feusuaʻiga, o le faʻaaliga e sili atu ona faʻaalia ia lava nai lo fafine. I le averesi, tasi i le fa tamaloloa ma le sifi e mafatia i le leiloa o laulu.

Cicatricial alopecia ma le sphilis mafai foi ona atiaʻe. O se matua le amanaia o faʻafitauli e mafua ai le faʻatinoina o suiga i le fausaga o lauulu. E i ai le faʻaopopoina o latou lauulu ole tino, ole malo, ma le soona faʻamago e le gata ole pito, ae o lauulu atoa atoa.

Syphilis: lauulu leiloa i se isi mea

E masani lava mai tagata gasegase i le ofisa o fomaʻi, e tulai mai le fesili pe o lauulu lauulu e mafai ona paʻu i tua ona o le syphilis. Ioe, fai mai fomai, e mafai lea.

O le mea moni o le alopecia e le mautonu e aʻafia ai le ufiufi e le gata i le ulu, ae o le tino atoa. Fulufulu mata, axillaries, ma i nisi tulaga vae vae afaina foi.

Afai e le na o le uluulu na aʻafia i le faʻafitauli o le faʻafomaʻi, e iai le mafuaʻaga e le fomaʻi e faʻapea ai, o le faʻamaʻi e matua faʻatamala lava. E taʻua lea o le alopecia faʻalautele.

O le leiloa ole fulufulu mata o se faʻailoga o le sesega o le treponema, e taʻua o le tram-type syphilis. O le igoa faʻamatalaina faʻafaigofie. O le mea moni o le manifinifi o mata i mata e masani lava ona manino manino, e mafai ona vaʻaia e oʻo mai i le lautele felauaiga.

Moni, o nei aso, ona o le gaoia o mata, ua le masani ai le masani o le tāina o tino, le faʻateʻa.

E tuueseese, fomaʻi vaʻaia se auga o Pincus. I lenei tulaga, alopecia e afaina ai mata o le tagata gasegase. Ua amata ona latou pei se apefai i o latou foliga mai.

O nisi o mata mata e manino lava le umi, ma o isi, ae a leai, e sili ona puʻupuʻu. Lauulu leiloa i luga o le 'ava ma le migi ma le syphilis i le malosi feusuai e le masani ai. Faailoga i lenei tulaga e le tele ese mai le alopecia masani o le ulu. Latou tuʻuina atu se tele o mea le talafeagai, pe a latou faʻaititia le matagofie o le apili o se tagata.

Fomai matauina o mo syphilitic uaua o le paʻu ua iloga ona o se mea laititi le faʻamuamua i le vaitaimi lona lua o le faʻamaʻi.I lenei tulaga, o le faʻavaeina o papules ma pustules i luga o le paʻu o le maʻi. E faʻatupuʻesea ia foliga o le lauulu, e le faʻatagaina le lauulu e tupu atoatoa, ola ma 'ai. O le mea masani a, leai ni moli e oti, fou lauulu e le tupu ola.

A amata syphilis, lauulu gau

A faʻapea e pa'ū lauulu ma syphilis se fesili masani e mafai ona faʻalogoina mai tagata gasegase i le fomaʻi faʻatulagaina.

Ua maitauina e fomai o uluai faailoga o le leiloa o lauulu na aliali mai pe a uma ona faailoa mai e le faamai isi ona faailoga.

Muamua, e le mafai ona matauina gasegase le suia. Talu ai, i le mataupu faavae, leiloa le tino se aofaiga laʻititi o lauulu fulu i aso uma.

Peitaʻi, o le alualu i luma o faʻafitauli e mafua ai le faʻateleina o le numera o faʻamaʻiina o fausaga. I lenei tulaga, lauulu o le a tuputupu ae lemu nai lo le paʻu i lalo, lea o le a taitai atu ai i le foliga mai o focus o botdness.

I le averesi, mai le taimi o le faʻamaʻi i le pale treponema i le atinaʻeina o alopecia, 4 i le 6 masina atoa pasia. I se tulaga masani, e mafai ona faʻavaveina le gaioiga pe a fai o le tino o le tagata gasegase e le mafai ona puipuia atoatoa i latou mai faʻamaʻi. E faʻagesegese le faʻagasologa peʻa fai o loʻo tauivi malosi le tino ma le soʻotaga a le maʻi.

O le umi o le faʻatulagaina o le alopecia, e mafua mai i le mea moni o le patogenic microorganism e alu se taimi. O le lava o toxins e tatau ona faʻasaʻolotoina e fausia ai se ata faʻaletino o le faʻamaʻi. Treponema e manaʻomia foʻi ona faʻateleina i ni mea taua e fai ma isi faʻailoga o faʻataʻitaʻiga.

Faia lauulu tuputupu aʻe pe a pa'ū ma syphilis

E i ai se avanoa o le toe tuputupu aʻe - se isi fesili e ono faʻalogo iai se fomaʻi mai se tagata maʻi o loʻo maua i auga o le syphilis.

Ua maitauina e fomai, afai e amata ona togafitia e se tagata le faamaʻi o le faamai i se taimi vave, o le a iu lava ina mafai ona toe faafoi mai lona laulu i le masani. Ole averesi, e toe faʻaopoopo mai le tasi ma le afa ile lua masina. I nisi tulaga, o le toe faaleleia vaitaimi atonu e umi se taimi o le taimi.

O nisi o faʻamaumauga o loʻo iai faʻamatalaga e mafai ona toe amata le tuputupu ae o lauulu ile taimi e oʻo ai le syphilis mai ile maualuga e oʻo ile tulaga maualuga. Peitai, i lenei tulaga, o le toe faaleleia o le a le tumau, le atoatoa.

Ua matauina e fomai o le togafiti alopecia e aunoa ma le fofo mo le pale treponema e le aoga. E leai se aoga e togafitia se auga e aunoa ma le aveeseina o le mafuaʻaga o ona foliga mai.

E mafai e fomaʻi ona taʻu atu i le tagata maʻi o le leiloa o le ufiufi e taofia pe a uma le 1-2 vaiaso. Ina ua maeʻa togafitiga faʻapitoa o le faʻamaʻi ma vailaau antibacterial amata. Vailaau i mataupu taʻitasi e filifilia faʻatasi.

Sifilisi Sini

Syphilis o se faamaʻi e le o maʻi pe a faʻaalia faʻailoga o le alopecia. A uma mea uma, leiloa o feusuaiga e mafai ona mafua mai i isi faamai. O se faʻataʻitaʻiga o mataʻutia fiva o le papala.

E le gata i lea, e manaʻomia le eseʻesega o suʻesuʻega ma mea e tutupu i le hormonal.

Le feusuaʻiga lelei mafai ona leiloa le lauulu i le taimi o maitaga. Lenei e le o faʻailoaina mai le atinaʻeina o le syphilis ia latou, ae e le faʻateia ai, lea e taua ona manatua.

O le isi mafuaʻaga o le puluvale, o le faʻaaogaina o vailaau fofo faʻapitoa, ua filifilia e le tagata lava ia. Oncological pathologies, o gasegase o le ate e mafai foi ona amataina le gaioiga o le pulu.

Tagata gasegase ma masalomia syphilis tatau ona tofotofoina e faamaonia ai le i ai o le pathogen i le tino. I le faʻaaogaina o le mea autu mo le suʻesuʻega, ua faʻaaogaina le toto, lea e suʻesuʻeina e faʻaaoga ai PCR, ELISA ma isi metotia. Seʻi vagana ua faʻamaonia le i ai o pale treponema i le tino, e mafai e le fomaʻi ona faʻatonu se togafitiga faʻapitoa. A faʻapea e leai se treponema, vavaeʻese isi mafuaʻaga e ono tupu ai le maʻi.

Fomai taulaʻi i le mea moni e faapea i nisi tulaga e tatau ona tuuese se genetik sauniuni i le pala.

Lea fomai o le a fesoasoani i le taua faasagatau i syphilis

Syphilis o se faamaʻi faigata. E le faʻateʻia tagata mama e le masani ona iloa poʻo ai e liliu i ai mo se fesoasoani. E faigofie uma mea uma.

Muamua lava, faatasi ai ma foliga vaaia o masalosalo, e aofia ai le goto, e taua le asiasi atu i le dermatovenerologist. E taua le manatuaina o le alu i se dermatovenerologist ma naʻo le fulufulu i le le i ai o isi sipilis auga e le talafeagai.

A dermatovenerologist o le a mafai ona iloiloina le itupa o le itupa ma amanaia faʻailoga o loʻo faʻapipiʻi. O le a ia faia ni suesuega e faatatau i le faailoaina o sesega treponema i le tino.

A faʻapea e iai le syphilitologist o le falemaʻi, e mafai ona e faʻafesoʻotaʻia o ia. Syphilitologists faʻapitoa faʻapitoa i le togafitiga, faʻaiuga ma le puipuia o syphilis. Ae o se vaʻai faʻapitoa faʻapitoa e le o iai i falemaʻi uma.

O le dermatovenerologist poo se syphilidologist, i lona pule faitalia, e ono tosina ai fomaʻi o isi faʻapitoa. Mo se faʻataʻitaʻiga, oe ono manaʻomia se feutagaiga ma se fomaʻi masani faʻamaʻi faʻamaʻi, o se fomaʻi faapitoa faʻapitoa i faamaʻi fungal. Afai e tatau ai, o se trichologist feagai ma lauulu faʻafitauli e aʻafia i le gaioiga o le filifilia o se togafitiga.

Fautuaga mo le togafitia o le pulu i le syphilis

Metotia o le togafitia o le pulu ma syphilis e faʻavae i luga o le faʻamamaina o le tino o le pale treponema

E toetoe lava a le mafai ona taofia le alofecia seʻia faʻatamaʻiina le patogenic microorganism.

Ina ia foia le faʻamaʻi, fomaʻi faʻaaogaina vailaʻau antibacterial spectrum, lea e maaleale siama. Le faavae o le onapo nei togafitiga o ituaiga penicillin sauniuniga. Talu ai o le treponema e sili ona nofouta ia i latou.

O le mea e manaʻo ai le fomaʻi e ave i benzylpenicillins, e le gata i se aoga, ae e i ai foʻi le laititi o aʻafiaga. O le fua o le vailaʻau ma le taimi o lona faʻatagaina ua filifilia mo tagata mamaʻi taitoatasi.

Ia mautinoa e mataitu pe a maeʻa togafitiga ma le fesoasoani o suega ina ia mautinoa ai ua faatoilaloina atoa le faamai. Afai o le pale treponema e tumau pea i le tino, o le faʻailoaina o se aoga le aoga, o se togafitiga fou togafitiga ua filifilia.

I le faaopoopo atu i antibacterial agents, o le tagata gasegase ua faatonuina immunostimulants e faatelevaveina le faamaloloina gaioiga. Faʻapea foi, o prebiotics e puipuia le faʻaogaina o totoga mai i auga le lelei o antibiotics.

E mafai ona fautuaina e le fomaʻi le physiotherapy, vitamini complexes.

Autoimmune Alopecia

O lenei ituaiga o alopecia e seasea ona tupu. O faʻaletonu o le tino o le tino e mafua ai le leiloa o laulu. O nisi porotini i totonu o fulufulu mata e amata ona iloa e le tino o ni tino ese. Antibodies e gaosia e teteʻe atu ia i latou e faʻapitoa lava e osofaʻia ma faʻaleagaina folikelola. O le mea la ua tupu, ua tupu le vevesi ma tupu ai le alopecia.

E masani lava, o ia soligatulafono e tupu pe a maeʻa maʻi, e o mai faatasi ma faʻalavelaveina o le hormonal. O nisi taimi o lenei ituaiga alopecia e tupu pe a uma ona fanau. E masani lava ona salalau le oso ole pulu, talu ai o le fausaga o fulufulu e tutusa, ma o loʻo faasolo i le tisini ni vailaʻau e ala i le feʻaveaʻi i totonu o aano e mafai ona oʻo atu i soʻo se vaega o le tino.

O isi taimi o alopecia e tupu ona o nisi o faʻamaʻi - o le systemup lupus erythematosus, scleroderma, sarcoidosis o le paʻu, ma isi. O lenei alopecia e taʻu saʻo o maʻila, ae le o le autoimmune.

Hormonal alopecia

Honalonal alopecia e mafai ona faʻaatualaina faʻatupu se mea i le oge:

  • Faamaʻi o le Bazedova (thyrotoxic goiter),
  • Simmonds faamai
  • Hashimoto's autoimmune thyroiditis,
  • Alopecia ma le maʻi suka
  • feusuaiga feusuaʻi.

Seborrheic alopecia

O le seborrheic alopecia o lona uiga o le leiloa lauulu ona o se paʻu faʻamaʻi o le seborrhea. Faatasi ai ma le seborrhea, o le sebaceous glands o le paʻu ua afaina, lea e o faatasi ma le peeling o le paʻu ma o nisi taimi (ae le o le tatau ai) le taofia o lauulu tuputupu ae poʻo le pa'ū lauulu. I lenei tulaga, o le faiga e mafai ona liliu, talu ai o le faʻamaʻi e le o faʻatasi ma le faʻatamaia tuʻusaʻo o le lauulu. E iai faʻafitauli ma latou galuega.

E talitonuina o mea nei e mafai ona faaosofia le tupu ai o le seborrhea ma le alopecia mulimuli ane:

  • afaina o meaai
  • tuulafoaia o le tumama patino
  • aveina o hormonal fualaau faasaina (e aofia ai le fananau mai fanau),
  • le togafitia paʻu faʻamaʻi
  • masani ona popole
  • tele malaga (suia o tulaga tau),
  • hypothermia poʻo le soona vevela o le ulu.
Seborrhea e masani ona aliali mai i le talavou ma e o faatasi ma le foliga mai o le fuafua i foliga. Faʻapea foʻi ma faʻailoga faʻatasi, e taua le matauina o le paʻu (foliga o le susu, le paʻu o le iʻu, ma le susulu o le paʻu. Ile masani ai, o nei faʻailoga e muamua atu ile lulu o le ulu, lea e aliali mai ua leva ona tuai ona uma le faʻamaʻi.

Auga o alopecia

I le tele o tulaga, o le tagata gasegase lava ia maitauina e amata ona leiloa le tele o lauulu nai lo le taimi muamua. Lenei avea o le muamua mafuaʻaga e faʻafesoʻotaʻi ai se faʻapitoa. O loʻo faia foi e le fomaʻi se suʻesuʻega lautele o le tagata gasegase ina ia mafai ona iloa ni faʻamatalaga o loʻo avea ma mafuaʻaga o le alopecia. I le maeʻa ai o lea tulaga, e faʻatino ai se faʻasologa o auiliiliga ma suʻesuʻega e fesoasoani e iloa ai le ituaiga faʻafitauli.

A maeʻa ona fautuaina le suʻesuʻe o le maʻi alopecia e aofia ai tulaga nei e suʻesuʻe ai:

  • Vaʻai totoʻa o le nofoaga aʻafia. Faʻaaoga se mea faʻapipiʻi faʻapitoa, e suʻesuʻe ai e le fomaʻi le vaega ole paʻu ole paʻu. E manaʻomia le siakiina pe o iai ni faʻailoga o paʻu o paʻu (peeling, fula, ma isi mea). E taua tele le sailia pe o le tuputupu ae o le fana lauulu e mataituina.
  • Atoa le numera o le toto - e iloa ai le maualuga ole sela mumu, paʻepaʻe ile paʻepaʻe ole toto, platelet ma le palapala toto ole erythrocyte. O nei faʻailoga e ono seʻesea ma faʻamaʻi faʻamaʻi ma le oona.
  • Toto kemisi - ma le faʻatinoina mautinoa o le maualuga o le ALT, AST, bilirubin, toto suka (kulukose), kolose ma alkaline phosphatase. O nei faʻailoga e manaʻomia e le gata mo le faʻailoaina o maʻi, ae mo le tofia foʻi o le saʻo togafitiga.
  • Suʻega toto mo le syphilistuuese le alopecia o se tasi o faʻaaliga o lona lua o faʻamama. E masani lava ona taʻu maia pe a tele ni mea e tutupu i le ulu.
  • Suʻega Cortisol hormone - E manaʻomia e fuafua ai le fua i le mea o le hormone togafitiga.
  • X-ray o le ulu - talu ai o le mafuaʻaga o hormonal faʻalavelave e mafai ona suia i le pituitary gland. I le avea ai o se tulafono, e ese mai i le alopecia, o le tagata maʻi e iai isi faailoga.
  • Iloiloina mo le sili hormone - thyroid-stimulating hormone, prolactin. Suiga i le maualuga o nei hormones faʻaalia ai foi faʻafitauli ma le pituitary gland.
  • Lauulu microscopy. Mo le auiliiliga, o le tagata maʻi na te aveeseina ni lauulu i le pito o le alopecia zona. Ina ua mavae lena, o le tagata faʻapitoa e suesue ma le faʻaeteete le fausaga o lauulu.
  • Rheoencephalography (REG) - e iloa ai le saoasaoa o le tafe toto i vaʻai o le tengko ma le faiʻai. Alualu ole toto tafe atonu ose tasi o mafuaʻaga ole alopecia areata.
E tatau ona maitauina i faʻataʻitaʻiga e le o suʻesuʻega uma e manaʻomia. O le fomaʻi o loʻo galue muamua e faʻatonuina na mea, i lona manatu, e sili atu ona aoga ma taugofie mo le gasegase. Seʻi iloga e le mafai ona iloa le mafuaʻaga ma la latou fesoasoani, seʻi latou fesuiaʻi i taugata taualumaga.E seasea ona manaʻomia le faʻaaogaina o metotia uma i luga, ae mafai ona iloa le solia ma faʻailo tuusaʻo pe faʻafuaseʻi le mafuaʻaga o le faʻamaʻi i le sili atu i le 95% o mataupu.

O fea fomai e togafitia alopecia?

Faaiuga ma togafitiga o le alopecia e masani ona faia e dermatologists po o trichologists. I le aotelega, o le vaega o loʻo ia suesueina le lauulu ma le ulu e taʻua o le trichology. O lenei aʻoaʻoga ua i luga o le soʻoga o vailaʻau ma cosmetology. Mauaina o se lelei talaaga faʻapitoa faʻapitoa e mafai ona faigata tele. O le mafuaʻaga lena mo le muamua lava tulaga o faʻamaʻi, e masani ona aʻafia tagata dermatologists - tagata faʻapitoa i maʻi o le paʻu atoa ma ona faʻaopoopoga (lauulu, fao). E tatau ona manatua i le mafaufau, afai o le alopecia ua na o se faʻailoga poʻo se faʻaaliga o paʻu paology, o lona uiga o le dermatologist o le a sili atu faʻafetaui i le togafitiga o le gasegase.

A manaʻomia, tagata tomai faapitoa o loʻo i lalo e mafai ona aʻafia i le togafitiga o tagata gasegase ma alopecia:

  • endocrinologists - pe a iloa tulaga o faʻafitauli o faʻamaʻi poʻo faʻafitauli,
  • tui puipuia - e faʻasaʻo ai le faʻatinoga o le tino puipuia,
  • rheumatologists - afai alopecia ua atiaʻe i le lotolotoi o gaioiga faʻapitoa,
  • o tamaiti - Atonu e manaʻomia mo le tofiaina o se lautele togafitiga o le alopecia i tamaiti,
  • fomai vailaau - ina ua iloa le popole o se tasi o faʻafitauli faʻatupuina,
  • fomaʻi o meaʻai - o loʻo auai i faʻatalanoaga i le tulaga o le le paleni o meaai, pe ua maitauina faʻafitauli o le metabolic,
  • aulelei - e faʻasaʻo ni faʻamaʻi teuteu ma nana faʻailoga o le faʻamaʻi,
  • o tagata mafaufau - o isi taimi e manaʻomia mo talavou mafatia mai alopecia.
Lenei, dermatologists masani ona avea ma muamua fomaʻi i tagata gasegase liliu i. Ma le isi, pe a uma ona faʻamautu le mafuaʻaga o le faʻamaʻi, isi foʻi fomaʻi ua auai i le faʻagaioiga.

Togafitiga o le androgenetic alopecia

Togafitiga o le androgenetic alopecia e masani ona sau i lalo i le faʻaaogaina o fualaau oona hormonal e poloka le faʻaletonu mo dihydrotestosterone pe faʻaititia lona faʻamalosi. I lenei tulaga, o le togafitiga o le a 'eseʻese mo tane ma fafine. O tui o vailaʻau ma le ituaiga o latou faʻaaogaina e faʻatatauina i luga o le faʻavae o auiliiliga (tusa ai ma mea o loʻo i ai ituaiga hormone i le toto).

O vailaʻau nei e faʻaaogaina i le togafitiga o le androgenetic alopecia:

  • sauniuniga faʻavae i laʻau ma antiandrogenic gaioiga (chronostim, tricostim, 101G),
  • minoxidil 2 - 5%, mo
  • finasteride (mo alii) 1 mg i le aso,
  • cyproterone acetate - mo fafine,
  • fafine mafai foi ona faatonuina tuʻufaʻatasi tuʻufaʻatasi pilofitu Diane-35 poʻo Silest.
O togafitiga faapena e tatau ona faia mo se taimi umi, mo ni nai masina. E tatau ona manatua i le mafaufau o le aveina hormonal fualaau oona mafai ona tuuina atu le tele o itu aafiaga. Faʻasalaina o togafitiga e masani ona tau atu i le mea moni o le laulu e amata ona toe paʻu. E mafai ona tupu le toe malosi atoatoa pe a fai o le maualuga o hormones ua suia ona o faʻafitauli. Afai o loʻo faʻatino se polokalame masani ona o le matua, ona tatau lea ona faia pea togafitiga e puipuia lauulu. E aoga foʻi pe a maeʻa lauulu lauulu, ona e puipuia le totoina o lauulu mai le vave maʻimau.

Togafitiga o alopecia areata

Togafitiga o le alopecia areata e le maua i taimi uma ni faʻaiuga lelei, aua e le o iloa le mafuaʻaga ma le faiga o le atinaʻeina o lenei faʻamaʻi. Le tele o taimi, preventive treatment ua faatonuina mo eseese faʻalavelave e ono mafua ai lenei faʻamaʻi. Lagolagoina immunotherapy ma vitamini togafitiga ua faatonuina foi.

Ma alopecia areata, o togafitiga nei e faatonuina:

  • aveeseina o tulaga masani o faʻamaʻi (caries, tonsillitis kroni poʻo otitis ala o faasalalauga, ma isi),
  • B vitamini,
  • multivitamin sauniuniga (novofan, revalid, fitoval, vitrum, etc.),
  • immunostimulating sui (isoprinosine 50 mg mo le 1 kg o le tino mamafa i le aso, i 4 doses),
  • fualaau faasaina glucocorticosteroid - e tusa ai ma faʻailoga,
  • PUVA togafitiga - togafiti masini ma ultraviolet radi, 2 i le 3 taualumaga i le vaiaso,
  • dalargin intramuscularly 1 mg 1 taimi i le aso,
  • zinc oxide poʻo le zinc sulfate - i totonu,
  • pentoxifylline tautala 0.1 g faalua i le aso,
  • e faʻaaogaina suauʻu ma kulimi pe a maeʻa le paʻu lauulu (vasodilators, cignolin 0.5-1%, glucocorticosteroid oona, minoxidil 2-5%),
  • vaifofo betamethasone fofo,
  • faasee e aveese faʻafitauli neura ma faʻamalosi toto i le toto (faʻatonuina e se neuropathologist ina ua maeʻa feutagaiga).
E pei ona taʻua i luga, o le toe faaleleia e mafai ona tupu tupu faafuasei, pe a uma le taofia o togafitiga. E faigata tele le vaʻai i taimi muamua pe a amata ona tupu le lauulu. Peitai, i talavou talavou, vave pe mulimuli ane, toe faaleleia tupu i 80 - 90% o mataupu.

E mafai fofo le alopecia?

Ile tulaga oi ai nei ile atinaʻe o vailaʻau, e le mafai ona fai atu e iai maʻi alopecia e le mafai ona togafitia. Le tele o taimi, fomai mafai pulea le taofi o le lauulu leiloa. Faʻafitauli e mafai ona tupu i le cicatricial alopecia, pe a fai o le folika lauulu lava latou ua faʻaleagaina pe ova tele ma soʻotaga fesoʻotaʻiga. Ma o le vailaʻau togafitiga o le a leai se aoga, ma o le a tatau ona e faaaoga i lauulu transplantation.

E i ai foi faʻafitauli e aliaʻe ile tulaga ole androgenetic alopecia i tamaloloa pe a ma le 40 tausaga. Le mea moni o le lauulu lauulu i lenei tulaga e masani genetically polokalama ma e faigata tele ona taofia. Taimi umi togafitiga ma hormonal vailaau e sili ona aoga e mafai ona i ai le tele o itu aafiaga.

Toe suia lauulu mo le pulu

E pei ona uma ona matauina i luga, i le tele o tulaga, o le degenerative process in the hair folicles e le mafai ona toe suia, o lea la, togafitiga faʻasao ma vailaʻau e le maua ai le manaʻoga manaʻomia. I lenei tulaga, o loʻo i ai se taotoga fofo i le faafitauli - lauulu lauulu. Talu ai o le lauulu i luga o le parietal ma pito i luma o le ulu e masani ona mimilo ma pa'ū i fafo, e masani lava ni tamaʻi pulu o le paʻu mai le pito i tua o le ulu ua totoina i lenei nofoaga. O lenei flap e vaevaeina i fasi vaevaega ma tuu i luga o le vaega o baldness. Talu mai le lauulu o le ulu i luga o le foe foʻie puipuia, ma le faʻataunuʻuina manuia, lauulu tuputupu ae e tausia. Ole ituaiga transplantation e maua ai se tutusa o le tufatufaina atu o lauulu i luga o le ulu ma e aoga tele mo alopecia.

O se isi filifiliga mo le taotoga o le follicular metotia. I lenei tulaga, o se meafaigaluega faʻapitoa e aveese folika mai le tagata foai ma totoina i latou i le vaega o le pala. O lea e mafai ona sipiina lauulu i luga o le ulu mai isi vaega o le tino. O le aoga o lenei metotia i taʻitaʻi falemai e oʻo atu ile 95%. Afai tatou te talanoa e uiga i alopecia cicatricial, ona muamua aveese fomai tipitipi aveese le maila i le vaega o le pala, ona e le talafeagai mo le totoina folikel (ua i ai ni nai toto toto).

A o togafitia le pulu ma le lauulu lauulu, o mea nei e ono matauina e mafai ona maitauina:

  • le faʻavaeina o maʻila ma faʻailoga i le vaega o le tagata faʻatuatuaina pe a totoina le paʻu o le paʻu,
  • lauulu lauulu i le muamua vaiaso ina ua mavae le toe totoina (pe a, pe a fai o le paʻu mauaa, ina ua mavae ni nai masina, lauulu tuputupu ae masani ona toe amata),
  • e mafai ona faia ni suiga i le lanu o lauulu e suiina e le foliki auala.
  • e faigata tele ona toe fai le tele o lauulu e mautinoa ai le mafiafia o le tuputupu ae (e le o uma folo mauaʻa),
  • le mulimuli mai aʻoaʻoga faʻaauau auala toe taugata taualumaga,
  • pe a fai o le lauulu lauulu e ala i soʻo se auala, ae aua le faailoaina le mafuaʻaga o le muamua o le pala, o lona uiga o le lauulu o le a le taumate toe paʻu ese toe.

O a fofo togafitiga mo le leiloa lauulu?

E tele fofo togafiti e mafai ona fesoasoani i le faʻamaluluʻulu o le ulu mai. Ae ui i lea, o lo latou aoga ile tele o mataupu e faʻatatau i le tele.Alopecia mafai ona tele ni mafuaʻaga ese, ma faʻataʻitaʻi masani a vailaʻau e masani lava na iʻu lava ina faʻaumatia naʻo se tasi o ia. O le mea lea, le faʻaaogaina o nei tupe e aunoa ma le feutagai ma se fomaʻi e mafai ona faigofie. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le faʻaaogaina o masima fafagaina e le aoga tele pe a fai o le mafuaʻaga o le pala o le faʻamaʻi pipisi, ma le isi itu.

Ae ui i lea, i se tulaga masani, pe a sailia o le mafuaʻaga o lauulu leiloa ma le filifiliga saʻo o fua, mafai lava ona aoga tele fofo togafitiga. E le gata i lea, ua fautuaina e le tele o tagata atamamai i mataupu e i ai le maʻi e afua mai ona maʻi (mo se faʻataʻitaʻiga, alergisi) mo togafitiga i vailaʻau masani. E iai le talitonuga o se tasi o fofo sili ona aoga mo le pala o le kalaka.

O togafitiga nei a tagata e faʻavae i luga o le sukalati:

  • Suiina pamu mai ma le ololisi mashed ma sala mash. O le gruel e faʻailo i isi aso uma, i le po, ufiufi i le vaega o laulu e pa'ū ma se manifinifi laʻasaga o gruel.
  • Aloe sua e fefiloi ma le sua ula ile paluga tutusa. A uma lena, faʻaopopo sina meli. O le paluga ua olo i le paʻu lauulu aʻo leʻi fufuluina le ulu mo le 2 i le 4 minute. Ina ua mavae lena, latou fufuluina latou lauulu i le laupepa masani.
  • E faʻamamaina le sua mai le kaliki gruel. Ma le isi, fuafua i le ituaiga o lauulu (ma alopecia amataga), faʻaopopo suauʻu ua faʻaopopo. O lona tele e tatau ona amata mai le 10 i le 50% o le aofaʻi o le sukalati. Ma le lauulu mago, o le vaega o le suauʻu e maualuga, ma ma gaʻo - itiiti.
Garlic o loʻo iai suauu taua, vitamini C, sulfur mea ma isi mea taua. Latou te maua foi se vaega o faʻamaʻiina, o se vaega latou fafagaina le uluulu ma le taua vaega. Ona o lenei, o le lauulu folikel e sili atu ona lelei. Peitaʻi, o togafitiga ma nei sui ei ai mea taua. O le mea manogi faʻapitoa o manogi ua avea ma faʻafitauli mo tagata mama, ona ua latou umi ona faʻaaogaina ia togafitiga mo se taimi umi.

O se isi tali i togafitiga kaliki o le vailaau lenei:

  • O se uaeʻa o aʻa o le burdock. O aʻa faʻamau i totonu o se 'apa ma faʻatumuina i vai (seʻia oʻo uma i aʻa). O le ulo o loʻo tuu i luga o se afi mumū poʻo totonu o le umu ma faʻafefeteina seia oʻo ona vela. Ona aveʻesea lea o le ofe mai le vevela ma palu ao malulu. E faʻatatauina le faʻafefiloi na tuʻuina i luga o le tulaga o le pulu faʻalua i le aso.
  • Vai sami buckthorn. O le 100 g o sami sami ma laʻau ma 100 g o lālala talavou lapisi (i laʻau) ua faʻatutuina i totonu o le tele o mea taʻutaʻua. 200 ml vai faʻafefe ua faʻaopopo iai ma ua maua ai le paluga e palu mo isi 7-10 minute. Ina ua maeʻa ona malulu, o le tupuʻaga o le lapisi ua olo i aʻa o le lauulu ma tuu mo le afa itula. Ona fufuluina lea o le ufitia i vai mafanafana. Afai e pa'ū lauulu e mafua mai i le le lava o taumafa poʻo metabolic faaletonu, o le taunuuga o le a maitauina pe a uma le 2 vaiaso o aso uma faʻagaioiga.
  • Totonu o calendula. O fugalaʻio Calendula e sasaa i le vodka poʻo le vai inu ua faʻatupulaia ile fua faatatau o le 1 ile 10. O le toto faʻasoasoaina e faia i totonu o se tapuni tapunia tapuni mo le 24 itula. Ole faʻatupuina ole inivesi e faʻaopopo ile ipu vai tunu (1 sipuni tele ile ipu vai) ma inu faʻalua i le aso.
  • Linden fugalaau. 5 sipuni linden fugalaʻau liligi 1 lita o le vai mafanafana ma malulu. O le faʻaiuga o le tui ua fufulu ma lauulu pe a uma ona fufulu.
O fofo i luga e mafai ona fesoasoani e faʻagesegese le gaioiga o le tulaʻi. Ae peitai, afai o le lauulu ua uma ona paʻuʻu ona o le hormonal faʻalavelave poʻo isi faʻamaʻi, o lona uiga o nei auala o le a le maua le aafiaga manaʻo. Ona e tatau ona faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi faʻapitoa dermatologist e faʻamalamalamaina mafuaʻaga o le alopecia ma amata vailaʻau.

O le a le puipuiga o le tulaʻi?

Talu ai ma le tele o ituaiga o alopecia (mo se faʻataʻitaʻiga, ma alopecia areata), o mafuaʻaga ma mea e fai ai le atinaʻeina o le faʻamaʻi e le o malamalama atoatoa, e leai ni tulaga faʻapitoa e puipuia ai.Ina ia faʻaititia le ono aʻafia o le faʻamaʻi, e tatau ona e mafaufau totoʻa i le tausiga o lauulu ma taumafai e faʻaofia ni mea leaga e ono faʻavaivaia ai latou.

O fautuaga nei e mafai ona faʻasinoina ile puipuia o le alopecia:

  • fufulu lauulu e masani ona faʻaaogaina le vailaʻau paleni lelei poʻo isi mea e faʻagaoioia ai lauulu,
  • ofuina pulou i le malulu ma vevela e puipuia ai le ulu mai le ogaoga o le vevela,
  • togafitiga o faʻamaʻi tau
  • aloese mai le faʻaumiumi o le faʻaaogaina o vailaʻau e mafai ona mafua ai le alopecia,
  • faʻafesoʻotaʻi se dermatologist poʻo se trichologist i le faʻailoga muamua o le tele o lauulu leiloa.
Talu ai i nisi tulaga o nei faiga e le puipuia ai mai alopecia, ma togafitiga e ono le manuia, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi foʻi fomaʻi faʻapitoa i le matata o le lalelei faʻapitoa i laʻasaga faʻataʻita'ʻi ma faʻataʻitaʻitele. E mafai ona latou fesoasoani i se suiga o foliga ina ia faʻaalia ai le faʻamaʻi o le faʻamaʻi. Ma alopecia areata i talavou, e ono manaʻomia foi le fesoasoani a se fomaʻi. E tatau ona manatuaina o le tele o ituaiga o lenei faʻamaʻi mafua ai le le tumau o lauulu leiloa, ma le toe faaleleia e mafai ona tupu tupu faafuasei, toetoe lava i soo se taimi.

O le a le fua faatatau o lauulu leiloa?

I se aotelega, e leai se tasi tulafono mo lauulu leiloa e talafeagai mo tagata uma. O le mea moni o le pa'ū lauulu ma le tuputupu ae o se masani masani masani faʻamalositino gaioiga, lea e faʻamalosia e le tele o itu. O lenei faʻailoga e mafai ona eseese mai lea aso i lea aso. I le averesi, leiloa o le oo atu i le 150 lauulu e manatu o le masani i luga o aso uma, ma o le sili ona soifua maloloina tagata o le a mautinoa lava leiloa 40-50 pea. Ae ui i lea, o le sili atu nai lo le masani ai o le 150 lauulu e le o faailoaina uma lava pathology.

Pe a fuafuaina le fua faatatau o le lauulu lauulu, o mea nei e tatau ona mafaufauina:

  • i tagata e mumu lona laulu, mo se faʻataʻitaʻiga, o le lauulu lava ia e mafiafia ma pa'ū i laʻititi vaʻa nai lo le
  • e vave paʻu lauulu i se suiga vave i le meaʻai, aʻo le tino e suia i meaʻai fou,
  • ina ua mavae le ogaoga o mafaufauga o lagona, o le a leiloa se tagata 2-3 taimi sili atu lauulu, ae o lenei mea na tupu na o 1-2 aso,
  • faitau lauulu lauulu e sili ona faia i le taeao i le masani selu, aua a uma ona fufuluina lau lauulu i le tele sili lauulu masani paʻu i se taimi, ma o le taunuuga o le a faʻaituau,
  • lauulu i isi vaega o le tino pa'ū i lalo i sili laiti laiti,
  • faitauina o lauulu le tatau ona faia a o aveina antibiotics poʻo isi vailaʻau malosi,
  • i le taumalulu i le malulu malulu po o le taumafanafana i le vevela o lauulu sili lauulu e ono paʻu i fafo,
  • lauulu lanu, faʻasaʻo, curling po masani tosoina i latou i se fulufulu fulufulu poʻo le siʻusiʻu mafai foi faʻatelevaveina lauulu tasi taimi,
  • i le maeʻa ai o le fanauina o fanau, o aso taʻitasi o lauulu na faʻaopoopoina i le 400-500, ma e mafai ona tumau i nai vaiaso.
Peitai, i nei tulaga uma, tatou te le o talanoa e uiga i pathology, ae e uiga i le masani aafiaga o fafo ma totonu mea i luga o se tino maloloina. O le mea moni, ma le tele o le sili atu o masani, e tatau lava ona e faʻafesoʻotaʻi se dermatologist poʻo le trichologist. Faatasi ai ma la latou fesoasoani, e mafai e se tasi ona fuafua le le aofaʻi o lauulu na leiloa, ae o latou suiga. A auiliiliga auiliiliga o lauulu e mafai ona taʻu mai ai le tele o suiga i le tino. O le mea masani, o le laulu e le pa'ū ma le aʻa, o latou manatu e taofi ai lo latou foliga masani (aua le vaeluaina, aua le vaeluaina, ma isi). Le iai o nei suiga ua faailoa ai le amataga o le pauna, tusa lava pe o le tagata maʻi e oo atu ile 100 lauulu e leiloa ile aso.