Pediculosis

Ulu o le ulu: atinae taamilosaga, saoasaoa ma uiga o le toe gaosia i tagata

E ui lava i le puʻupuʻu taimi o le ola o lice, latou te tuuina i se tagata le tele o faʻafitauli. Ole tele o le vevela e faʻatasi ai ma le maʻi ile ao ma le po e mafua ai le le mautonu. E leʻi matelaina le 'ai.

Latou te fafagaina pea i le toto, ona o latou malosi na latou faia. A oʻo atu i tagata, latou faʻateleina vave ina ia faʻateleina lo latou numera faʻatele i le vaiaso mulimuli ane. E manaʻomia le suʻesuʻeina o le ola o le utu ina ia e iloa ai pe fia aso pe a maeʻa le faʻafitauli e te manaʻomia e amata amata ona togafitia le faʻamaʻi.

Lice atinae taamilosaga

E iloa uma e tagata, o le tino o le tagata e tolu ituaiga maitu: ulu, tino ma le puʻeina. E tofu lava ia ituaiga ma ona lava uiga faʻapitoa, peitaʻi, i le aotelega, o le toe gaosia ma le atiaʻe o ituaiga uma o utu e tutusa ma e eseʻese pe a na o ni faʻamatalaga laiti.

E le o se faʻailoaina atu e televave tele le atinaʻeina ma le toe gaosia o le ulu ulu. O lea, na o le sefulu ma le ono aso talu ona faʻataatitia le fuamoa e se fafine matua feusuaʻi, le poto na fofoa ma atiaʻe mai ona mafai ona maua ai ona lava fuamoa.

O loʻo fesoʻotaʻi ma le televave o tulaga tau atinaʻeina i totonu o le masina talu ona maua i le ulu, e mafai ona aliali mai le tele o iniseti ma nits i luga o le ulu o le tagata e aunoa ma togafitiga talafeagai.

O le atoaga o le ola avanoa o lice o 32-42 aso. E le gata i lea, i le taimi lea, o le ulu tupe faʻafuaseʻi puleina e taoto mai 80 i 140 fuamoa, le puʻeleʻele louse taoto atu e uiga i 50 fuamoa, le vaega louse mafai ona taoto e pei o 300 fuamoa.

I le avea ai o se tulafono, o le olaga atoa o le ulu louse e tupu i luga o le ulu o le tagata lava ia, ae o loʻo iai tulaga o le faʻafoiina o utu i le ulu o le isi tagata pe a tupu ai le vavalalata, faapea foi ma nisi tulaga, lea e na o le taʻimuaʻi i le ulu ulu.

O le atinaʻe atoa o le utu e mafai ona maitauina o ni nits - o se neva - o se nimfou o le muamua tausaga - o se neiva o le matua lona lua - o se neiva o le lona tolu o tausaga - o se tagata matua. Pe a maeʻa ona faʻaletonu le moli, o le pepe e sosolo mai le tasi tausaga i le isi.

O le manaʻoga mo molting o le i le taimi o le tuputupu aʻe o tisiketi vaivai o le neifa, le tuputupu ae o chitinous ufiufi e toesea ma e masani ona talafeagai e suia ai. O le atoa faiga o molting umi tusa o le lima minute, ma ina ua mavae le fasefululima minute le fou ufiufi ua atili mafiafia ma nymph mafai ona amata fafagaina.

Ina ua mavae le molt mulimuli, o le larva, ua liua i le fafine fafine fafine mataga, ina ua uma le aso muamua po o le lua amata amata ona faʻaipoipo ma faia fuamoa, faapipii i latou latalata i le aʻa o le lauulu. A o iai pea i le fusuʻaga o utu, o le fuamoa e faʻapipiʻi i se mea faʻapipiʻi faʻapipiʻi faʻapitoa ona e tuʻua ai lea o le oviduct.

E laiti laʻititi le umu, e faigata ai ona iloa. I se faaopoopoga, latou te masani ona le mautonu i le fefete ona o le sili tutusa i le lanu ma foliga. Ae ui i lea, e ono faigofie ona 'aveʻese le laʻevae mai le laulu, e le pei o nits.

Ole vaitaimi tuputupu ae ole nits i lalo talafeagai tuutuuga mai 5 i le 8 aso, ina ua mavae na a mai se Larva o le muamua tausaga mai ai. Naʻo le tasi pe tolu aso, e toe liliu ai le namu i le uaua o le matua muamua pe a uma ona osooso i le toto o le tagata, ma pasia ai le molt muamua.

E le gata i lea, o le le lava o meaai mo ia ituaiga o iniseti pei o utu e le mafua mai ona latou nonofo na o le puna o a latou taumafa. Ona o lenei mea moni, o se tulafono, e leai ni tolopoina i le atinaʻega o ulu ulu.

Aʻo le larva, e ese mai lava i le tagata matua taʻitoʻatasi na i le laʻititi lapoʻa ma vaivai le atinaʻe o le faʻafouina. O tulaga sili ona lelei mo le atinaʻeina o nits ma lice, e manatu o ni vevela i le itulagi o 30-31 tikeri Celsius, lea e masani lava e tutusa ma le tino ma vaega o le ulu o le tagata.

Ina ua ese le vevela mai le faʻailoaina o vaitaimi, o le atinaʻeina o nits e faʻagesegese seia oʻo ina taofia atoa, o se mea masani mo le vevela i fafo atu o le 22 ma le 45 tikeri Celsius.

E taua foi le matauina o se vaega faapitoa o le faʻagasologa o le tulaʻi mai o se larva mai le fuamoa. O le mea moni o le larva, tusa lava pe a maeʻa ona tui le atigi ma le fesoasoani a auvae, e le mafai ona alu ese ai mai luga o le ulu.

I lenei itu, ina ia mafai ona alu ese mai le fuamoa, o loʻo i ai se auala e sili ona manaia: latou amata manava manava, ina ia o le ea e ui atu i le atoa faʻaogaina otaota ma laulaau i le anus, mulimuli ane, ina ua faʻaputuputu i le pito i lalo o le atigi, na ona tuleia le larva.

E le gata i lea, e matua manaia lava pe a fanau mai se larva, e le maua ai ni uiga feusuaʻi ma e mulimuli ane avea ma fafine poʻo le tane, faʻalagolago i po o le a iniseti o ituaiga feusuaiga e le lava.

O le mea lea, o le iloaina o foliga o le vaitaimi o le tuputupu aʻe o utu mai se fuamoa i le tagata matua, e mafai ona vavalo le auala o se faamaʻi e pei o le pediculosis, atoa ai ma le ono mafai ona togafiti.

Lice ma nits: vaitaimi umi, togafitiga (taimi mo le toe faia)

Mai le taimi o le feiloaiga muamua ma utu ma seʻia oʻo i faʻailoga muamua, 30 aso, o nisi taimi sili atu, atonu e alu ese. Ole mea lea, e mafai ona e mafaufau pe toʻafia ni aisi ua uma ona sosolo ile paʻu, ma manatua ai le mea ma le taimi na tupu ai le faʻamaʻi.

O le tumamaina totino o se tagata ua maeʻa aafia e le afaina ai le fua o le toe gaosia o utu. O le maualuga o le vevela (mai ile 30 tikeri) ma o le tele foʻi o le susu, o le vave foʻi lea o le toe gaosia o le utu.

I le leai o se fesoʻotaʻiga ma le tino i le siosiomaga i fafo atu i le vevela i luga 40 tikeri ma lalo ifo o 20 tikeri, sili atu atinae e le tupu. O utu ulu e ola i fafo atu o le tino e le sili atu nai lo le 2 aso, ma o le vevela o le tino e masani lava ona o gatasi ma le "sone mafanafana" o le iniseti.

I le fasifuaitau "vaitaimi incubation" tatou uiga o le taimi mai le taimi o faʻamaʻi e tau i faʻailoga muamua. O loʻo i ai pea le malamalama faʻalenatura o lea faaupuga Ona tatou talanoa lea e uiga i le atinaʻega o fuamoa fuamoa, o lona uiga. O le taimi vaitaimi lea i le taimi e tupu ai le liua o utu mai nits.

Faʻafefea pediculosis mafua mai i utu Pediculus humanus capitis ua lafoina

Lice o ni iniseti e “tuuto” na o tagata. Ole mea lea, e mafai ona e maua i se faʻamaʻi mai lava i se tagata e maua i le pediculosis. Aua le faʻalogo i tala faʻapea e mafai e lice ona nonofo i luga o fagafao mo sina taimi. E i ai a latou lili.

E le iloa e Lice ona oso ma lele. Ole mea lea, o faʻamaʻi e mafai ona oʻo mai ile fesoʻotaʻiga latalata ile mea e mamao, pe a iai le avanoa e fetolofi. A o latou fai mai "ulu i le ulu." I le ala, leice maua sili tomai pe a totolo.

Afai tatou te talanoa e uiga i nits, ona latou le gaioi. Ae e mafai ona latou maua atu i se tagata soifua maloloina mai se maʻi e ala i mea tumama ma mea totino (selu, pulou, solo, aluga, etc.)

E faʻapefea ona aafia i latou i le ulu?

Nofoaga o faʻamaʻi e mafai ona eseese: aʻoga, aoga faʻataʻitaʻi, tolauapiga, feʻaveaʻiga lautele, faletalimalo, falemaʻi, lauulu, nofoaafi ma isi nofoaga lauiloa mo le faitau aofai o tagata.

Mo faʻamaʻi, o loʻo manaʻomia se nofoaga talafeagai (o filifiliga o loʻo tuʻuina atu i luga) ma tagata e toʻalua ua leva na fesoʻotaʻi, o le tasi oi latou o le pediculosis.

Faʻafefea ona mafai ona aʻafia oe i utu: e mafai ona e aafia fua i le fesoʻotaiga tuusaʻo. I le i ai i tulimanu eseese o le potu e tasi ma se tagata ma pediculosis, o se tagata soifua maloloina o le a tumau e pei ona i luma o le soifua maloloina.

E masani ona tauia e tamaiti le isi i le ulu. O le pediculosis alualu i luma e mafai ona mauaina i le tele o suiga i feusuaʻiga paʻaga ma le le faʻaituau feusuaʻiga mafutaga.I tamaiti, e mafai e pulu alafua ona tu i luga o le ulu ma mata mata.

O le puʻeina ale ile fanau e masani lava o se "solitulafono" faailoga - o le faʻailoga o le faʻaaoga tau feusuaiga a le tamaitiiti. O le tino louse e masani ona nonofo ma leai ni fale.

O le a le vave e tupu ai namu ile ulu?

E leai se mea e faamafanafana ai i lenei mataupu. Lice na tupu vave, vave tele. Tasi le palu i lea aso ma lea fuʻa o le 5-10 fuamoa (nits), lea, faʻatatau i le vevela ma le susu, liua i masani masani utu pe a uma le 3-4 vaiaso, e mafai foʻi ona fuamoa.

Faʻafefea ona tupu le utu i luga o le ulu: o le taimi lava e mafai ai e se utu talavou ona sosolo atu i luga o le ulu e leʻi paʻiina e ona tagata, na te faia mea uma e mafai ai e le matai ona maua se faitau aofaʻi o lice, o le 'ai ma e' ai ma fuamoa (nits) pe a fafagaina.

Lice Life Cycle Pediculus humanus capitis

Mai le taimi o lona amataga seia oʻo lava i le oti o Pediculus capitis 4 vaega o le atinaʻega e tupu: fuamoa (nits), larva, nymph, matutua.

O se fuamoa mai le oviduct ua aveese i se pipii pipii, e fausia ai le atigi o nits. Mulimuli ane, o lenei laupepa foliga-faʻapipiʻi faʻamalosi ua uma ona i ai i luga o le lauulu, ma mausali taofi nits i le nofoaga. O le pusa lemu e puipuia ai le atinaʻe o utu.

E matua faʻafiafia lava o le lova e oso mai i le fuamoa. Ua sili ona mafiafia le atigi o le atigi, ma ia manumalo foʻi lenei atigi, e tatau ona tuʻia. O le mea la lea e fai e le larva, o le tuʻi o le tasi pito o lenei popo ma o latou auvae.

E manaia le fiaʻai o le maʻi lea ma latou 'ai i le 2-4 itula. Ina ia mafai faʻateleina le ola, latou te manaʻomia le malosi. Latou te le maua ni fiafiaga fiaai, ona e leai se faʻafitauli o le sailia o meaai. Meaʻai o taimi uma. A oʻo le larva ua paʻu mai le atigi nit, ua avea ma nymph.

Le nifo faʻamaligiina faʻalua taimi e liliu ai e avea ma tagata matua - o se tagata matua. E tatau lava ona lulu le paʻu aua e le ola le popo lea o loʻo ola ai. Ma e manaʻomia le puipuiga mai afaina o le siosiomaga vala ma vailaau vailaau. A o tuputupu aʻe le larva, e manaʻomia ona suia ona ofu puipuia.

Se maile feusuaʻi faʻatafunaina e naʻo le faʻamalieina naʻo le sua muamua. Lua aso muli- muli ane, le fafine fanauina fuamoa, sosoo ai ma le faataatitia o fuamoa tupu i aso uma, sili atu 10 fasi.

Afai e te faʻamatala puʻupuʻu le toe gaosia ma le atinaʻeina o utu i tuutuuga o taimi, ona foliga faʻapena lea:

  1. o le incubation vaitaimi mai le 16 aso i le 30 aso,
  2. e maua le vaiaso i le matua o le nits,
  3. le lava atiina ae mo 1-2 aso,
  4. o le nymph atiaʻe 5 aso aʻo leʻi oʻo i le molt muamua (nymph o le muamua tausaga) ma o le atinaʻeina o le nymph umi 7 aso i le lona lua mol (nymph o le lona lua tausaga) mo 7-8 aso,
  5. ua amata ona faʻaipoipo se iniseti a le tagata matua (tagata matua) 1-2 aso talu ona liua mai le nimita. O le tagata palapala lele fua fuamoa ia aso uma.

E mafai ona tatou fai atu, averesi 20-21 aso e alu, ina ia aliaʻe mai mea faʻasoesa.

O lenei la ua e iloa le faʻafitauli a lice, pe faʻafefea ona oso le lulu i luga o le ulu, pe fia nits na totoina i le aso, ma a maeʻa le taimi na fofoa mai ai le talavou, o le a manino pe aisea e tatau ona toe fai le tele o togafitiga. E tele vailaʻau e faʻamoemoe e taofia le ola o iniseti pe faʻaumatia.

O fofo uma mo utu e mafai ona vaevaeina i latou e na ona fasiotia tagata ola, ma i latou e fasiotia foi nits (vailaʻau mo pediculosis - pediculocides ma ovocidal gaioiga).

Tagata mālie auala o le faʻamisa o le pediculosis i ai leai se itiiti ifo. Faitau atili e uiga i vailaʻau sauniuniga iinei, ma e uiga i togafitiga a tagata e faasaga i utu.

Le tele o vailaʻau e LE FIAFIA faʻasaga i nits ma o lea e manaʻomia ai se toe ulu toe togafitiga. Niticide killers aofia ai MALATHION.

Ile i ai o soʻo se faʻamaʻi matuia, faʻapea foʻi ma le togafitia o tamaiti i lalo ole lua tausaga le matutua, e sili le faʻafesoʻotaʻi fomaʻi mo le saʻo filifiliga o vailaʻau.

O lenei la ua e iloa le faʻafitauli a lice, pe faʻafefea ona oso le lulu i luga o le ulu, e fia nits na totoina i le aso, ma pe a maeʻa le umi na fofoa mai nits, o le a manino pe aisea e tatau ona toe fai le tele o togafitiga.

E tatau ona tuʻufaʻatasia se taimi i le 7 aso. A maeʻa le togafitiga muamua, e mafai ona ola se isi nits, ona mafai lea ona amata loa le amataga mai o le harva i le vaiaso.

Ina ia aua nei oʻo i le pediculosis aunoa ma le faʻatalofa, i le vaiaso talu ona maeʻa le togafitiga muamua e manaʻomia ona toe faia le "sauniga" o le ulu togafitiga ma le fofo filifilia.

Fausiaina lafu. Feusuaiga taamilosaga o utu

Lice e dioecious, ae tagata hermaphroditic (Nuttall ma Keilin) ​​o loʻo maua i koluse i le va o le ulu ma le tino. I foliga vaaia, male uta e matua iloga mai tamaʻitaʻi, e tele lava i a latou laiti laʻititi. O le pito i tua o le tino o le tamaʻi e lapotopoto, aʻo le fafine ua vavae esea.

O le itupa o le tane e aofia ai ni paga se lua o suega mea, seminal ducts, adnexal glands, le ejaculatory canal ma le mea faʻafuaseʻi ma ona vaega. O le genital amata a le tama ua faʻaliliuina atu i luga ma taoto i tua atu o le anal tatala.

O totoga fafine faʻatupu o loʻo fausia i ni ovarium lima-tubular, lua oviducts puupuu, o le oviducts e le faʻaipoipo ma se fallopian sac, o se mea e teu ai, kulimi kulimi ma se measina.

Mating umi 20-40-70 minute. E mafai ona faia i soʻo se taimi. O le fafine e mafai ona toe fai vave ina ua mavae le molt mulimuli, ma le tane - na o ni nai itula talu mai. O le palotaga o lavalava na ulufale i le 15-20 aso, o le ulu - mo 7-12 aso.

O le faʻatauina o sua i totonu o totonu. Ua saunia le nits matutua i totonu o oviducts i totonu o se ofu tino e leai se paʻu, ma, pei o le faʻaputuga o le tui, tulei le mea lilo o lipine glands i luma o latou luma.

A o le i taʻoto, e vave lava ona gaoioi le fafine ulu ulu. Filifilia o se nofoaga talafeagai, na ia uu se gonopod lauulu po o filo ma taofi. O le mataua o le faʻamalamalamaina o kulimi kulimi o loʻo faʻataʻamilo mai le amataga o le tino, e ufiufi le lauulu.

Ina ua mavae ni nai sekone, le sosolo sosolo agai i luma, ma ua uma ona faapipiʻi le nit i le substrate. O le fua fuamoa faagasologa e tusa ma 17 sekone. O le mea lilo o loʻo i ai i le malo faʻamaʻa e matua malosi ma malosi i vailaʻau eseese. I le gaosiga o reagents, e mafai lava ona e faʻaleagaina le lauulu tonu o loʻo nonofo ai le faʻamoe, nai lo le faʻasaʻoina o lana kulimi.

O le tamaʻitaʻi fafagaina lelei ona mafai ona fuamoa fua e aunoa ma le faʻatupuina ole tino, ae leai se mea e maua mai. E le o fuamoa uma na faʻataʻatitia e se fafine faʻatupuina ole fua mai. Mai 1158 fuamoa na tausia i le + 30 °, pe tusa ma le 70% o larva (Nuttall) fofoa, o totoe fuamoa e le i faʻamalosia, pe o le mea ola na maliu i totonu ia i latou i le taimi o latou tuputupu aʻe.

Na matauina e Bacot le faʻapipiʻi o le 91–97% o fuamoa fuamoa. E manino lava, i lenei tulaga, tetele fluctations e mafai i nisi tulaga. O tulaga e sili ona taua mo le faʻatulagaina o fuamoa o le: tele taumafa ma vevela e le i lalo ifo o le + 20 ° ma e le sili atu maualuga nai lo + 37 °. Le mea sili ona lelei mo le pupuni e tusa ma le + 32 °.

I se tasi o faʻataʻitaʻiga, 65 fafine nifo fafine i le + 22 ° C tuʻuina tolu fuamoa i le lua aso, o nei fafine 35 na faʻaliliuina atu i se thermostat i le + 30 °, o iinei lice maua 188 nits i le aso. O le pona tino tuu 6-9-11 nits i le aso, ma ia le sili atu i lo 295 i lona olaga atoa .. O le ulu lugese tuuina atu le sili atu nai lo 4 i le aso, ma le sili atu nai lo 141 nits i le aso.

E 'eseʻese esea o meaʻai a isi tagata. E leai se masalosalo o loʻo vavae ese poloka e tusa ai ma lea tulaga: o latou niti e fai paʻepaʻe, 0,65-0,67 mm uumi, ma se tapuni maualuga. O le tino o le utu ma le ulu e sili foʻi ona ese mai le tasi i le isi.

Ole fuamoa lapoʻa fuamoa e ova ma sina faʻataʻamilomilo ma laʻititi maualuga tapuni, o lona umi o 0.75-0.8 mm, pipii i le tasi lauulu, ae le o lo latou satauro.

Peitai, o nei faʻailoga, e foliga mai, e le o mea uma e mafai ai ona tuʻu saʻo atu nits o le ulu ma le tino o utu, talu ai, ona o le fesuisuiai, o latou pito eseʻeseʻesea maua i luga o le tasi le isi. Le fesili manaʻomia nisi suʻesuʻega.

Tulaga mo le faʻafaileleina o utu. Lautele faʻamatalaga faʻamatalaga

I le vevela laititi i lalo + 22 ° ma luga atu 40-45 °, e le tupu se iva mai rnids (Nuttall). O le faʻasolosolo o le malulu e faʻagesegese ai le atinaʻeina o utu. I taimi le taimi aveeseina ma ofuina ofu ofu atinae e oo atu i 6 vaiaso. Sili ona lelei atinae o 30-31 °.

I ofu le mafaamatalaina, o larva oso mai nits ina ua uma 7-10 aso. E puʻupuʻu atu nai lo le 4 aso, e le mafai e le embrio le atinaʻeina o le tino (Nuttall).

Mai i se toe iloiloga o nei faʻamaumauga, matou te talitonuina o le tuai ona aʻafia o le mamago i le atinaʻeina o utu. I le ulu lits nits i + 32-35 ° C, o le numera tele o lava laulaa i le aso 7; ae ui i lea, o le atinaʻe umi mai le 5 i le 9 aso.

Nits mafai ona tatalia 10 minute o le faatofuina i le suauu, penisini ma ether e aunoa ma le afaina ai o latou lava, o le 2.5% vaifofo o le carbolic acid na fasiotia ai i latou i le 10 minute, 2% lysol i le 5 minute, sublimate vinegar ma glycerin i 1-2 minute .

O le faʻagasologa mo le paʻu ole paʻu e tusa e 5 minute, pe a maeʻa le 3/4 itula ua amata ona paʻu le paʻu talavou, ma ua uma ona faʻasusuina le toto ile loose.

Lautele faʻamatalaga faʻamatalaga

O le atoaga o le ola taamilosaga o le pediculus lice e aofia ai vaitau nei:

  • tuputupu ae embrryonic i lalo o le faavaa o nits - mai le 4 aso i le 6 vaiaso,
  • atinae postembryonic,
  • feusuaiga matua tulaga.

Le ola taamilosaga o le tino louse - mai i le taimi o le faataamilo o fuamoa i le tuuina o le fafine na tuua le fuamoa (mai le fuamoa i le fuamoa) - pe a tausia i luga o le tino o le tagata, e umi 16 aso (Hamer).

I se tulaga lautele, a luse tino e mafai ona ola i le 2 masina, o le masani masani o lona olaga taamilosaga, e le o le faitauina o embryonic atinae, e 5 vaiaso, a o le ulu louse ola ola pe tusa o le 4 vaiaso. I le faʻaiʻuga o lona olaga, o le fafine ulu faʻaleaga ono maua 4,160 fanau (fanau, fanau a fanau, fanau a fanau a fanau a isi, etc.).

O le fuainumera o utu i le vevela o loʻo faʻailoaina mai i nei faʻamaumauga: o le 30-minute le tumau o lice i le mago ea i le 49 ° e le fasiotia ai i latou, i le 54 na fasiotia i le 35 minute. O le ea ma le vai i le 55 ° C fasiotia latou i le afa itula, o le vevela i totonu -12 ° C e le vave fasiotia lice, lea mai le malulu e matua le mautonu.

Sili atu e uiga i utu

E toaitiiti tagata e iloa e le oso a lice. E le gata i lea, latou te le iloa ona felelei, o lea lice e feaveaʻi mai i lea tagata i lea tagata pe o le tagata lava ia ma latalata vavalalata fesoʻotaʻiga, pe o le masani faʻaaogaina o lavalava, fale ie ma mea totino a le tagata lava ia.

Afai e te manaʻo e puipuia oe mai i faʻamaʻimau faʻamataʻu, puipuia oe mai faʻafeiloaʻiga ma tagata. Ae ia manatua: o utu e le masani ona lafoina i seisi tagata e fesoʻotaʻi saʻo ma le paʻu o le tagata ua aʻafia.

A faʻapea i totonu o se femalagaʻiga faitele poʻo se isi nofoaga e tele ai tagata e latalata i le tasi, o le a e vaʻaia ai se masalosalo masalosalo tagata - alu ese mai ia te ia.

A e asiasi atu i vaitaʻele, ofuina se taʻele taele faʻapipiʻi i le paʻu i luga o le curls. E pei ona taʻua muamua, e le oso mai lice, ae aau lelei.

Ole mea lea, e ono maualuga ai le ono aʻafia o niu i le aʻau i se vai poʻo se faatanoa tapuni. Aua neʻi faʻatagaina se tasi e faʻaaoga le selu ma le solo.

E mafai ona tupu vave le lice - o le atinaʻeina mai le laʻasaga e oʻo i le tulaga matua e valu aso. E mafai ona la fanafanau i fanau i le luasefulu aso o lo latou olaga.

E fafagaina e tagata le toto ile toto tagata. Ina ia oʻo i le toto, o utu e palu i le paʻu ma tuʻu laititi ma le maitauina a microranes i luga. O le faʻailoga muamua o le amataga o le faʻamaʻi, o le matua tiga tele i luga o malumalu, o le paʻu ma le paʻu i tua atu o auricles.

Afai e le faʻaleagaina ni uta i totonu o nai aso talu mai o latou foliga mai, e amata ona sosolo ma le malosi le kiona, ufiufi vaega fou o le ulu ma o latou larva. Lice ei ai se tino faʻaʻumi foliga, lea e faʻaauʻau ma vae puʻupuʻu ae umi, faʻatagaina i latou e faʻavave vave ona fealuaʻi solo i le paʻu ma lauulu.

A oʻo i le fia ai, o uta e i se siliva po o lanu samasama. O le tino o utu atoa e vali i le lanu o le toto. O le vevela latou te manaʻomia mo le olaga e tolu sefulu ma le ono tikeri Celsius ma luga atu, ma e sueina lice i le luasefulu tikeri ma lalo ifo.

O le mea lea, o le vevela o le paʻu o se tagata e lelei tele mo o latou olaga. Tasi i fafo o le paʻu o se tagata, lice vave oti.

O le utu o atinaʻe tauʻavea e taʻu mai ai a latou suiga mai fafo.O lava e maua ai ni tamaʻi laʻititi, ma e mafai ona tuʻufaʻatasia ma lauulu laʻau.

O le tagata matua ulu lugase fuamoa fua taua nits, faapipii i latou i lauulu lau ma le fesoasoani o se mea faapipii faapitoa e maua lona faʻafefeteina faiga. E le mafai ona faʻamama lenei lem natura kulimi i le vai, o le mea lea e leai se aoga e tau ai le foliga mai o utu ma nits i le masani ona fufuluina o le ulu.

I le aluga o taimi, o laiti larva fofoa mai o nits, lea i o latou foliga toe fai le foliga o tagata matutua kutu, ae eseʻesea taua tele mai ia i latou.

I le tulaga o larva, lice tagata ola mo le itiiti ifo o nai aso, i le taimi o tuputupu aisi, maua malosi mo le atinae mai toto tagata. I le aso lona sefulu poʻo le lona sefulu ma le lua, e amata ona faʻamanuiaina le sua o le vaitaimi, i le taimi e tupu tele ai le utu, ma fua fuamoa.

E tolu sefulu aso o le taʻamilosaga o le ola, aʻo le vaitaimi e maua ai e seisi fanau, o le aofaʻi atoa e mafai ona oʻo atu i le tolu selau nits.

Faaalia le faamaʻi

A maeʻa ona e mauaina nisi mea e uiga i le laiga o le ulu, faʻapea foi ma le aofaʻi o uta e ola, faitau e uiga i faʻailoga o le ulu na afaina ile paʻu.

Faʻamolemole ia matau e le masani ona taʻitaʻia le faʻamaonia o le iai o lenei faʻamaʻi.

O le paʻu o tagata ei ai le tele o faʻaiuga e mafai ona mafua ai le vevela, tali atu i lagona i fafo poʻo totonu.

O uluaʻi faʻailoga o le faʻaalia mai o utu, aemaise lava pe a oʻo i le tulaga o nits, e masani ona faʻafetaui i le masani ai o le mageso o le paʻu na mafua mai i le faʻafuaseʻi o le solia o malosi eseese.

E toatele tagata e le iloa pe o le a le tele o le taimi e mafai ona pasia aʻo le i ai i luga o le ulu na ulufale mai i aia tatau a le au fou fou i lauulu. O le averesi, o le vaitaimi lea e fitu aso, i le vaitaimi lea e tolopo ai le potoi nits, ma latou maua le taimi e fofoa ma amata ai se fou laasaga o latou atinaʻe.

Ae a fanau le laʻau o le namu, e le mafai ona le amanaiaina le toʻa mai o latou manava ga tele.

Dermatologists ei ai le tulafono le tusia, e faʻapea: pe a fai o se tagata maʻi e faʻafesoʻotaʻi isi tagata o le aiga pe faʻasoa atu se tasi ofisa ma paaga i le galuega, e tatau ona togafitia e le gata i le tagata mamai, ae o lona siʻosiʻomaga.

Atonu e leʻi tupu se faʻamaʻi, ae e aoga le le aofia o soʻo se avanoa e maua ai ni utu ile ulu o isi tagata.

O le a avea ma meaʻai ma incubator mo parasites, lagolagoina le talafeagai vevela siosiomaga, i fafo atu o lice e le ola.

Faailoga o le faamaʻi

Faailoga o ulu lice atonu e pei ona taua i lalo:

  • ogaoga o le vevela i luga o le paʻu,
  • meaola laiti ma papala fulafula laiti, tutusa ma fuafua, i luga o le paʻu,
  • toetoe lava a le vaaia fuamoa i tele e ufiufi aʻa o le lauulu.

O nei faʻailoga e faʻaali. Tagata e eseʻese tiga tiga.

O nisi oi latou na vave iloaina o latou ni utu i luga o latou ulu, ae o isi e le o iloaina a latou maunu mo se taimi umi. Afai e te le amanaiaina le faamaʻi mo se taimi umi, ona e mafai lea ona aumaia i totonu o le toto toto se purulent siama e taʻu o le pyoderma.

I le faaopoopo atu i vailaau, nits ma lice mafai ona aveeseina i le fesoasoani o tagata fofo.

Lice togafitiga

E le tatau ona fai fesili pe aisea e aliali mai utu pe afai ua uma ona latou nofo i lou ulu.

I le taimi lava e te mauaina ai, ia vave asia se fomaʻi pe amata togafitiga ile fale. E i ai ni vailaʻau aoga e mafai ona fesoasoani ia te oe e aveeseina lenei faʻafitauli.

Fualaau o taua e tau faʻaalia le faʻamaʻi:

  • 1% fofo o malathion,
  • Boric suauu
  • 20% fofo o benzyl benzoate,
  • "Plus",
  • "Phenotrin."

O se auala aoga ma taugofie e tau ai le pediculosis o le Medifox, o se ata e mafai ona e mauaina i lalo.

Ata o isi mea faigaluega ma faʻamatalaga mo latou faʻaaogaina e mafai ona maua i luga o fonotaga eseese. Aua nei galo e vaʻai lelei lou ulu pe a maeʻa togafitiga.

O le tele o sauniuniga mo togafitiga o le luluina o lauulu i le nofoaga lavea, lea e le malilie tagata uma.

Afai e leai ni curls i luga o lou ulu, o le a leai se mea mo lice e faʻapipiʻi ai le pipii atu oa latou fuamoa ma leai se mea e nana. Lice e seasea ola i nofoaga matala o le paʻu i fafo atu o le lauulu, o lea o le seleina o se auala lelei lava e feagai ai ma lice.

Ae paga lea, o lenei metotia e le talafeagai mo tagata uma - o le tele o tamaʻitaʻi, e oʻo lava i foliga faʻasamu i ulu, ua fefefe e leiloa o latou lauulu. Ina ia 'aveʻese le tele o nits ma lice mai le lauulu e aunoa ma le tafi latou, e tatau ona e faʻaaogaina vailaʻau i curls o loʻo fasiotia le lice ma soloia le faʻatulagaina ma le tuʻu o latou fuamoa i luga o le lauulu.

A maeʻa ona e faʻapipiʻi se vailaʻau fofo i le curls, afifi lou ulu i le polyethylene. Ole taua ole tulafono lea e mafai ai e le vailaau ona galue malosi.

A maeʻa ona fufuluina le utu ma nits, ua tatau ona e taele ma fufulu le vai fofo mai le ulu. Le tele o taualumaga o le a e manaʻomia e aveese atoa o nits, oe na o fuafua e faʻaalia empirically E manaʻomia le faʻafitauli o le utu seia oʻo ina mou atu faʻailoga o lo latou auai.

Afai e te manaʻo e faʻafefe ni fualaʻau i le fale, ia manatua o loʻo fefefe neisi o le suauu, vineka po ole hellebore tincture.

A maeʻa ona faʻatupeina nei tupe, e tatau ona e faʻaeteete lelei mo le ulu. O mea faapena o loʻo i ai se malosi malosi e le gata i uta ma nits, ae o luga o le epidermis, e manaʻomia le toe faʻaeteete toe faʻaleleia.

Vaʻaiga lelei o le maʻuluʻulu na mafatia ai kutu e tatau ona faia i le fesoasoani a fale talavai, suauʻu poʻo le decoctions fale, ma isi tapenaga na fai i fale.

Pediculosis e le o se fuaiupu. E mafai ona e faʻafoʻi ni maʻi namu i se taimi puʻupuʻu. O le mea taua o le aua le amataina le faʻafitauli ma ia aua neʻi faʻateleina le utu.

O le a le saoasaoa o utu i le ulu?

O nisi e talitonu pea o le pediculosis, o le faʻateleina o utu i luga o le ulu, e mafai ona afaina ai tagata na o loʻo matua le amanaʻia lava le tumama. O le mea moni, o se tulaga faʻapena e mafai ona tupu i soo se tasi, ma e le afaina ai le o le matua o le tagata poʻo le itupa, poʻo lona tulaga agafesootai poʻo le faʻamaoni i le mama.

E le faigofie le feagai ai ma se faʻafitauli, aua e i ai le namu papase, e vave lava ona tupu ma e tupu mai ai lana fanau. Peitaʻi, afai e te vaʻai i le atinaʻe taamilosaga o nei iniseti, ona faʻafaigofie ai lea o le fofo o le faʻafitauli.

Toe gaosia le utu e tupu vave. Mai i le taimi e tuu ai le fuamoa e oʻo i le aso o le tagata matua ua uma ona tuʻu lana lava fanau, sili atu nai lo le lua vaiaso pasia. Ae ui i lea, o tuʻutuʻuga e faʻaaloalogia pe a le afaina o le siama i ni tulaga leaga, e pei o suiga o le vevela.

I le tulaga o se mea na taofia ai le utu mai le tuputupu ae ma toe gaosia masani, o le upu mai le fuamoa i le fuamoa e mafai ona atoa masina. I le avea ai o se tulafono, ina ua mavae le tolusefulu aso, o le tele o namu ninii ua i luga o le ulu, ma i se taimi mulimuli ane o lo latou i ai ua avea ma mea e le gafatia. O faʻailoga uma o le pediculosis ua faʻaalia, lea e toetoe a le mafai ona tumau.

Manaia le soa lea. E leai se eseʻesega o fua faatatau i mea tau aofaʻi i totonu o sui o ituaiga eseese ma ituaiga. Mo eseʻese ituaiga eseʻesega e maitauina naʻo ni nai faʻamatalaga laiti.

Mai ituaiga uma o maile lice i luga o le tino o le tagata, na o le lua ituaiga mafai ona ola - ulu ma le tino. Lona lua, faʻaopopo atu i le paʻu lava ia, ola i luga o mea o le tagata gasegase, e tele taimi e mafua ai le toe faʻamaʻi. Peitai, tusa lava poo le a le nofoaga o nofo ai, o le soifuaga taamilosaga o le a le maua ni eseesega taua.

O le tulaʻi mai o nits

O uta o loʻo iai i iniseti e tele ni suiga. O lenei ituaiga e faʻailoa mai i le leai o se tulaga atoa o le masani larva. I le tele o isi iniseti, lea vaitaimi e aofia ai le fausiaina o se meaola e foliga ma 'ai atoa ese.

I le vaʻaiga o le ola a tagata matutua utu, o le faʻaigoa o le larval molting taimi vaitaimi e iloga lava.I ni nai aso pe a mavae le mulimuli o latou, amata le fafine faʻaipoipo ma paaga. Naʻo nai itula mai le taimi o le faʻatoʻatoʻatasi lava ua lava le fafine amata ona faʻatino fuamoa.

E le pei o le tele o isi iniseti, e le maua e le manava le fia 'ai. O a latou meaai, toto o le tagata, e masani lava i se mamao savali.

Lice e le taliaina le fiaaai. E tatau ona fafagaina tagata uma ia le tasi i le fa ile lima itula. A leai se meaai, latou te oti i ni nai aso.

O fuamoa taʻitasi e tuʻuina i luga o lauulu, aʻo le mamao mai ia i latou o aʻa e mafai ona eseese. Le fanau tamaititi o loʻo taofiofia i lenei tulaga ona o se faʻapipiʻi laʻau faʻapipiʻi. O fua na maua i totonu o le atigi ua taua o "nits."

Afai e te tilotilo i ai i lalo ole microscope, oe mafai ona vaʻaia se ituaiga ato e saofai luga le lauulu. Mai le itu, o le a mafai ona matauina na o sina tamai paepae.

O le sili atu ala o le olaga taamilosaga

O le isi laasaga o le atinaʻe faʻaigoaina o le larva o le muamua tausaga. I fafo atu, e leʻo tele ese mai tagata matutua, o le eseesega autu o le tele.

O le isi meaola olaga o tamai lice e pei:

  1. O le taimi lava e oʻo atu le namu i le paʻu ma 'ai mo le taimi muamua, o le faʻagasologa o le larval molting o le a amataina.
  2. O se taunuuga o le muamua saturation, o le luse o le a ulufale atu i le nymph tulaga.

O nei sitepu e toe faʻalua ona tupu. O le mea lea, na sao ai lice i tolu larva molts ma tolu tulaga o le nymph.

I le faaiuga o le lona tolu molt, o le iniseti avea ma tagata matua atoa, mafai ona faia fuamoa.

Atinae Faʻagasologa Faʻamatalaga

E le mafai e Nits ona tuua a latou fuamoa i se taimi vave. Faatasi ai ma le fesoasoani a auvae ia faia tuʻi i totonu o le tapuni, ae o le a le mafai ona alu i fafo i lenei auala. O le auala e tuua ai le atigi, o loʻo amata manava manava. O le ea e maua mai i fafo e ui atu i le taliga a le iniseti, faaputuputu i le pito i lalo o le fuamoa. A lava, e na ona tulei le nits i fafo.

Ole a le vave e mafai ai ona faʻateleina le ulu ile ulu ole tagata:

  • E faʻamatalaina le mata i le 5-8 aso.
  • Ina ua uma ona fofoa, o le larva na avea ma nymph i 2-3 aso, ma o nisi taimi tusa ma le aso.
  • A o le i siʻi i le nifa o le matua lona lua, e 5 aso e pasia.
  • O le nifa lona tolu-tausaga e aliali mai pe a mavae le isi 8 aso.

Ina ua mavae lenei, o le luse e avea ma matua matua. I le avea ai o se tulafono, na maliu o ia pe a ma le masina, ae o le umi le taimi na faʻamauina o le ola o lice o 46 aso. Faaipoipo ma tama tane tupu muamua i le muamua itula mai le taimi o le suiga mai le nymph tulaga i le tagata matua.

Faʻalauiloaina Uiga

E le manaʻomia fafine e feusuaiga ina ia mafai ai ona faʻamalosia uma fuamoa avanoa. E tupu lenei mea ile taimi, peitaʻi e folo faasolosolo fuamoa. O aso uma, o le fafine o le a fua mai se laʻititi o le fanau, e fesuisuiai e fuafua i le ituaiga o iniseti.

Le numera o fuamoa i le aso i uta:

  • Ofu - e oo i 10 fasi.
  • Faiga faʻamasinoga - seʻia oʻo ile 3.
  • Ulu - mai le 2 i le 4 fuamoa.

O le mea lea, mo le taimi atoa o lona i ai, le faʻataʻitaʻiga o loʻo tuʻuina mai fuamoa e 50 fuamoa, o le ulu faʻaletonu - e oʻo i le 140, e ui lava o le tele o taimi o le faʻatusa e le sili atu i le 80. O le tele o fanau e maua ai se 'ie puipui, e mafai ona fatuina le tusa 300 fuamoa i le ola.

O le atigi, e mafua ai ona faʻapipiʻi nits i le laulu, ua faia i le taimi o le faʻamalositino, i totonu o le fafine. I totonu o ana gonads o loʻo i ai se mea lilo e faʻapipiʻi i luga o fuamoa i le lumanaʻi.

O nisi o lenei mea lilo ua oʻo i le tino ae leʻi tolopoina le fanau, ae o le toʻatele o loʻo tumau ai i luga o nits. O le vailaʻau faasolosolo faigata, ma mau faʻamau faʻapipiʻi le lumanaʻi luse i le lauulu.

O a tuutuuga e manaʻomia mo le toe gaosia?

Lice ma o latou toe gaosia e faalagolago tele i tulaga siosiomaga. O le faʻatulagaina o nits manaʻomia se vevela:

  • O le faʻailoga sili ona lelei o 30 tikeri.
  • A pa'ū le vevela i lalo ifo o le 20-22 tikeri, ona taofi ai lea o nits.
  • Ole mea lava e tasi e tupu pe a faʻaalia e le thermometer sili atu nai lo le 45 tikeri.

Afai o le vevela o le 30-31 tikeri o loʻo tumau pea, o lona uiga, o le toe gaosia o utu o le a tupu faigofie ma vave. Peitai, e tele isi itu taua. Mo se faʻataʻitaʻiga, e faigofie mo tagata matutua ona faʻaipoipo pe a le manaʻomia le faʻaalu o se taimi e suʻe ai le tasi ma le isi. O le mea lea, o le tele o utu i luga o le ulu, o le vave latou faʻateleina.

Afai o le tele o tagata o loʻo aafia ai i le utu e nonofo i le tasi potu, o lona uiga o tagata toʻatele o le a sili atu filifiliga a paʻaga. Ole mafuaaga lea e ala ai ona tutupu faʻalavelave tele ole iniseti ole iniseti ile malae.

I le tele o taimi, o utu e oona i shampoos e aofia ai iniseti. Peitaʻi, o le togafiti a e sili ona lelei mo le puleaina o loʻo luluina pea ma le mulimuli mai o vai. Afai e le mafai e le namu ona faʻataʻapeina ni ana lamepa i luga o le lauulu, i le aluga o taimi ua na ona fufulu ese. O faiga puipuia e aloese mai le pediculosis e le oi ai.

Televave ma foliga o lice faʻafaileleina

O le taimi lava e ulufale ai lice i le ulu, latou amata loa ona fafaga toto. O le toto na faʻatagaina ai le fafine ona fua fuamoa. A aunoa ma le toto o tagata, e le tupu se tagata matua ma maliu i le fiaaai i 3-4 aso.

Taeʻe le uluulu, e faʻamatuʻuina mai ai se vailaʻau faʻapitoa ina ia le poloka le toto ma e faigofie ona 'ai. O lenei vailaʻau e mafua ai foʻi le matuitui o le papala i le gasegase.

O le taimi lava e fafaga ai le fafine, na amata ai ona ia fuamoa pe a uma 1-2 itula. Lice toe gaosia vave, aua e le tatau i le tane ona suʻe le fafine mo se taimi umi. Faʻapea foi mo namu, o le paʻu tagata o se nofoaga lelei mo le ola ma le toe gaosia.

Ina ia tupu vave, latou te manaʻomia le vevela o le 22 i le 45 tikeri. Talu ai o le masani o le vevela vevela o le 36.6, o le ola taamilosaga o siama faagasolo vave.

O le taimi lava e oʻo mai le taimi e fofoa ai le nits, o le iniseti tuʻi le popo gaʻo ma lona auvae. I le taimi lava e tasi, e le mafai e le nita ona alu ese ma le fuamoa lava ia. Ae na amata ona manava malosi, tuleia le ea e ala i le faʻaogaina o le tino i totonu o le ano.

O le ea na faaputuputu e tulei ese le nits mai totonu o lana ato. O se lagona nifoe, o ia na amata amata ona fafaga toto.

E i ai le tele o tulaga o le atinaʻeina o siama:

  1. le atinaeina o nits e tusa ma le vaiaso.
  2. I lalo o tulaga faʻalelei fesuiaʻi, o le larva liliu atu i le nymph i totonu o le aso. Afai o tulaga e le manaia, e 3 aso e liua ai e fai ma nimea.
  3. Le isi, e alu le nymph i totonu o 2 sili taamilosaga o atinae. Ua maeʻa aso e 5, ona tupu ai lea ma suia lona ieafu.
  4. Ina ua mavae 8 aso, toe amata le nymph molt ma lona tolu o le tulaga o le matua.
  5. O le taimi lava e suia ai le nimea i se tagata matua, na amata ai ona faia le fuamoa.

E manaʻomia le amataina o togafitiga ile uluaʻi laasaga ole atinaʻega ole utu ina ia mafai ai ona puipuia le faʻafaileleina ole namu.

O afea e amata ai ona laʻuina fuamoa?

Afai o tulaga ola o lice ua mautu, o le a ola le umi i luga o le ulu i luga o le sili atu nai lo 1.5 masina. O le taimi lava e faʻamaeʻa ai le nifaila ia atiaʻe, na ia faʻafesoʻotaʻi ai ma le tama mo se itula.

Fertilization tupu vave, ma e mafai e le fafine ona fuamoa i le aso e sosoo ai. O le tagata matua tuufua 4 fuamoa i aso uma. Ae talu ai o loʻo i ai le tele o fafine i luga o le lauulu, o se numera tele o fuamoa taoto i le aso. Ole taamilosaga atoa, ole fafine na faataatitia atu ile 140 fuamoa.

O le pasi atu i le gonads o se iniseti matutua, o le fuamoa e faʻamauina i se lilo faʻapitoa, ona o le nits ua mausali faʻamau i lauulu. I luga o vaʻaiga vaʻai, e pei lava se paʻepaʻe. Afai e te mafaufau i nits i lalo ole microscope, oe vaʻaia o se ituaiga lea o ato e tele ai le atinaʻe.

Ina ua mavae ni nai aso, se tamaʻi iniseti, se nymph, tulaʻi aʻe mai o faʻamoe.
E pei lava o se tagata matua, ae e laiti laititi i lona lapoʻa ma o lona tino e iai le paʻepaʻe sili ona paʻepaʻe.O le taimi lava e pasia 3 molts o lenei ufiufi, nymph avea ma tagata matua ma amata ona 'ai malosi' ai toto ma faʻateleina.

O le taimi e tupu ai lole

O nits o fuamoa o le ulu o loʻo faʻapipiʻi i le aʻa o le lauulu ma se mea faʻapipiʻi faʻapitoa. Ua fanau mai le afifi i le aso fanau. Faʻafetai i lenei, ua toetoe lava a le mafai ona aveese i latou masini muamua.

I totonu o nits, o le vaitaimi incubation umi tusa o le 8 aso. E taua tele i le atinaʻeina o le vevela, ma le mafai ona 'ai le tele o le toto. Afai i le taumalulu taimi pe i le vevela i lalo +18 tikeri o le atinaʻeina o lia e faʻagesegese ma e oʻo foi taofi, ona i le taumafanafana vaitaimi larva tuputupu ae vave.

I le amataga o siama, atonu e ova atu ma le selau le uluulu.

A maeʻa le taimi na latou liliu ai i tagata matutua?

Nits manaʻomia 2 vaiaso e liliu ai i se tagata iniseti 'iniseti. I le amataga, nits liliu atu i nymphs. O lenei iniseti e laʻititi lava lona lapoʻa ma e mafua mai ona ole maulalo ole faʻafaileleina ole mafai ona toe gaosia.

A o faasolo ina matua, e alu i totonu o le lua sili atu vaega o le molting ma avea ma se iniseti matutua. E taua i latou o tagata matutua. O latou atinaʻe ma toe gaosia e manaʻomia le toto. E fafagaina i le tele o taimi i le aso.

Faafetai i le toto o le tagata, e mafai ona latou faʻateleina ma faʻateleina. Lava le 45 aso mo le atoa tagata ola i luga o le lauulu. E tupu i le tagata le matuitui ona mataga, e aliali mai ona o le tele o mailei, lea e mafai ona tele.

Le soifuaga o faʻasologa o ectoparasites

Lice e le lele pe oso. O le mea lea, o le pediculosis pipisi e tupu ona o le fesoʻotaʻiga ma le maʻi pe ala i ana lava mea. Ua lava lava le faʻapipiʻi i luga o le ulu o le tino o le tagata, ona o le namu e vave amata ona fafaga toto. O se tagata iniseti matua e leai se toto o le tagata e mafai ona ola i le aso e tasi, o lea e taua tele mo i latou le maua pea o meaai.

O le taimi e faʻaipoipo ai ma tagata, o fafine e faʻaipoipo ma le tama. Ina ua mavae ni nai aso, na ia faataatitia le 4 fuamoa. Faatasi ai ma le pediculosis, e leai se incubation vaitaimi. O meaai e fafaga i le toto, mate ma fuamoa.

E tupu lenei mea seʻia oʻo i le iʻuga o le ola o se iniseti a le tagata matua. Lice ola mo le 2 masina ma i le vaitaimi lea latou maua mai 140 140 fuamoa. Ua maeʻa le 2 vaiaso, ua aliaʻe mai le larva se isi tagata matua. E mafai ona tumau i le faʻamutaina pe a le amata togafitiga le tagata maʻi.

Ina ia aloese mai mea le lelei, e aoga le vave amata togafitiga pe a iloa nits. E mafai ona e faʻaogaina fualaʻau vailaʻau poʻo fua o vailaʻau masani. E mafai e tagata ona tafi o latou ulu. I lenei tulaga, o le 'upega e leai se mea e faʻapipiʻi ai, o le atinaʻeina o namu o le a taofia, ma fafine ua oti.

Lice Olaga Taʻamilosaga

Lice auai i iniseti ma le le atoatoa suiga. O lona uiga o le ola taamilosaga o le ulu o utu e le aofia ai le tulaga o se masani larva, lea i isi iniseti e masani ona ese tele i foliga ma auala fafagaina mai tagata matutua.

O le fafine matua feusuaʻiga i le aso muamua pe lua pe a maeʻa le larva molt mulimuli, ma i le i ai o nai itula e amata ona foaʻi fuamoa. Talu ai o le meaʻai o meaʻai (tagata) e masani ona i ai "maʻa", e le i ai ia i latou le faʻatuatuaina o gaioiga o isi siama ona o fiaʻai.

Lice, i le mataupu faavae, latou te le iloa pe fia matelaina. E tatau ona fafaga i iniseti taʻitasi i nai itula, ma a leai se meaai i le lua i le tolu aso, e maʻea le maʻi. Faʻafiafiaga fai puʻe mafai ona matelaina mo le sili atu o 10 itula.

O fuamoa fuamoa e faapipii i lauulu i ni mamao ese mai le aʻa o le lauulu. E tofu laʻasaga ma le laʻei i le ufiufi, ona e pipii mau i laulu. O le ata lenei o le fuamoa ma le pulou e taʻua o nits. I le le lavalava mata, e pei o se faigofie paepae paʻu i luga o se filo, pe a vaʻavaʻai i lalo o le microscope, o se taga taulia mama e fusi lelei lauulu.

O se Larva o le muamua tausaga e vave vave ona oso mai.E talitutusa lava ma se tagata iniseti iniseti, ae e laʻititi lava lona lapoʻa ma laʻititi le toe faʻaaogaina. A maeʻa le faʻamalieina muamua, o se laʻititi lava na vave ona pamuina ma liua e fai ma nimea.

I le zoology, o le nymph o se iniseti larva e ese sina ese mai tagata matutua tagata (imago). Mo se faʻataʻitaʻiga, lipo ma faʻailo e maua i neimu. Ae i faʻateʻa ma togafiti i totonu o le mea o loʻo tupu ai e tele se ova, e matuaʻi le pei o se imago.

O le televave atinaʻe taamilosaga o lice fautuaina le i ai o le na o tolu kiliki ma, e tusa ai, tolu nymph tausaga. E manaʻomia le faamaligiina mo nymphs aua o le chitinous ufiufi o latou tino e le ufiufi ma e le mafai ona tupu faʻatasi ma aano vaivai o le iniseti. E tusa ai, pe a avea o se "suti" laiti, le nymph suia ai.

Ina ua mavae le lona tolu molt, nifua liliu atu i se tagata iniseti iniseti. O utu a fafine i aso uma na maua le 2-4 fuamoa - e oʻo i le 140 i le olaga atoa.

O le tino ma le ulu kava e ese le tasi mai le isi i le auiliiliga o le fausaga o vae ma nisi foliga o foliga o le tino. Afai e tuu i se utiuti o le aofaiga o utu o foliga eseese, e mafai ona latou fanafanau (satauro), ma pe a mavae ni augatupulaga o eseesega i le va o latou o le a mou atu.

Toe gaosia o le ulu ulu: o se gaioiga i lalo ole microscope

O le toe gaosia o utu i tagata e tumu i faʻamatalaga matagofie. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le faʻafofoa o se larva mai le fuamoa faʻafiafiaga - o se iniseti tuʻia nits ma lona auvae, ae le mafai ona alu ese na o ia. Ae i le taimi lea, e manava malosi le larva, e suluia le ea e ala i lona tino otaota ma tulei i le anus. O le ea e faʻaputuputu i lalo o le nits, e faʻaseʻe atu le larva i fafo ma le paʻu i luga o le ulu, ma amata loa ona fafaga.

Eseese laasaga o le atinaʻeina o utu ua faʻamatalaina e vaitaimi eseese o le i ai:

  1. 5-8 aso atiaʻe nits
  2. E manaʻomia 1-3 aso mo le larva e liliu ai o se nymph o le muamua tausaga
  3. 5 aso tupu se nymph o le muamua tausaga tupu
  4. 8 aso tupu se nymph o le lona lua tausaga.

Tagata ola tagata mautu ola mai 30 i 42 aso, ma o le faʻamaumauga tusitusia o le umi o nei iniseti o 46 aso. O le ola e aapa ma tupu mai vaitaimi o utu, faʻamatalaina vaʻai i tulaga o taimi, e mafua mai i le mautu o tulaga o loʻo ola ai le ulu ulu i vaega uma o lo latou atinaʻe.

Fafine kutu mate ma tama ua uma i le muamua itula ina ua tuua le nymph. Tasi le kopi ua lava latou mo latou e faʻamalosia uma fuamoa i le tino. Ona o aso uma e fuamoa ai le fafine fuamoa. I le ulu ulu - e uiga ile 2-4 fuamoa i le aso, i le lautele - 1-3 fuamoa, i lavalava - e oʻo i le 10.

E tusa ai, i loʻu olaga:

  • o le fafine ulu lounose tuuina atu i le 140 fuamoa (masani siomia 80)
  • le alualu i luga ole lalaga fafine ile 50 fuamoa
  • fafine pele faʻameaitiiti maua le 300 fuamoa.

O le fuamoa lava i le fafine gonads ua selea i le pipisi faʻamau, o se vaega o le aveʻesea mai le oviduct i luma o le fuamoa. O lenei mea lilo e fausia ai le atigi o nits, e tatau ona mafua ai ona faapipii i lauulu.

Ina ua maeʻa ona faʻatulagaina fuamoa, o le mea lilo e faʻamaʻa ma mautinoa le faʻatuatuaina mautinoa o le fuamoa.

O loʻo faʻaalia manino lava le vitio o loʻo i lalo, e faʻafefea ona tutupu aisi.

Manaia ata: e uiga i utu, o latou toe gaosia ma le ola faʻasologa lautele

I le tele o mataupu, o le maileo olaga taamilosaga faia i luga o le lauulu o le ulu o le tagata lava e tasi. Peitaʻi, i le tulaga o le vavalalata tagata o le tasi ma le isi pe a selu, o le iniseti e mafai ona oso i luga o le ulu o le isi tagata ma tulaʻi mai se fou o tagata iinei. O lea la e i ai le faasalalauga o utu.

Le tulaga e faʻatupuina ai le utu

O le toe gaosia o le ulu ulu e tupu i faʻatapulaʻa tapulaa vevela vevela. Ua le toe ola o latou pu i le vevela i lalo ole 22 ° C ma luga atu o le 45 ° C. Le sili ona lelei le vevela mo le saoasaoa kosi o le ola taamilosaga o ulu ulu utu o 30-31 ° C.

Ulu lice tupu mai i le vave e mafai ai ma le tele o latou i luga o le ulu, pe a o fafine ma alii e le tau sailia le tasi ma le isi mo se taimi umi. O nei namu e faapitoa mo ituaiga, o lona uiga, e le mafai ona latou aafia i se isi malo, sei vagana tagata ma nisi o manuki e latalata i ai.

E talitonuina e tupu faʻafuaseʻi le kiona i nofoaga e nonofo faʻatasi. Na latou i ai i le tele o faʻafitauli i taimi o taua ma tagata na nonofo i le fale faʻatu.

Vitio: O le ono ono lamatia lice ma metotia e feagai ai ma i latou

O utu ulu e maua ai ni siama e faapitoa faʻapitoa, e le gata i le natura o latou taumafa, ae o lo latou nofoaga o iai. E naʻo n.

O ituaiga o utu, i se tulaga lautele, e tele - naʻo mamalia e sili atu nai lo 500 ituaiga o nei iniseti. I le taimi lava e tasi, o tagata e pipisi.

Lice e manaʻomia ma sili ona faʻapitoa tagata papasese o tagata. Latou te leʻo masani i le olaga i fafo atu o lona tino poʻo isi manu. L L.

O lau telefoni na lafoina.

O le a le pine ae matou valaʻau atu ia te oe.

Faafetai mo le faʻamatalaga.

Faafetai mo le faʻamatalaga.

Faʻafetai! Na ou aʻoaʻoina le tele o mea fou ma manaia!

Mea uma e manaia ma e oʻo lava i le tele o faʻamatalaga aoga) Ae tasi le fesili e nofo i loʻu mafaufau: o fea na latou o mai ai MAI LE PULEGA? Ou te fia iloa. E leʻi i ai foi ni aʻu, ona ou le mafai O le tama teine ​​a laʻu tama teine ​​na maua ai ni utu, ma na filifili e alu i luga o le upega tafailagi ma saili lo latou tupuaga. Soo se mea latou te tusia ai e mai le isi tagata, ae o fea na aumai i ai? Le malamalama. Faafetai muamua.

Naʻo matala o le ulu e ono aliali mai ((

Ave mai mai le palapala. Tele o taimi e le tausia ai e matua a latou fanau, ae maise o matua sasa, ma o iʻuga nei.

Ile taimi nei, e sili le manuia ole aiga mauoa. Tamaiti i le aʻoga latou te nonoina mea i le tasi ma le isi, sui, le iloa o le lamatiaga. O aʻu teine ​​na piki faʻatasi nei mea 3 taimi. 1 taimi i le aʻoga, sa matamuli se tama i le vasega tuaoi mo le tausaga, ona o lona tina matitiva mata ma sa ia le mafai ona taulimaina masani. E ui lava sa faigofie ona ia atia ia maʻai, ae e leai - sa ia faʻasauaina ia lava, o le tamaititi ua faʻamaʻi ma tuʻu i isi tagata. Na taʻu mai ia te aʻu e le tausi mai le aʻoga e uiga i lenei mea, sa ou teʻi, na tatau ona faateʻa ia fomaʻi. O le mea ua tupu, ua auina le tama mo le faia i le matagaluega leoleo. O le faʻalua taimi na matou piki ai i le aʻoga lava lea e tasi, o le taulealea foʻi, ae o le isi, na o mai taʻaloga mai tolauapiga mai Italia. Talitonu mai ia te au, sasa matua le gafatia.

I le ma le mea, faatasi ai ma le faʻamalama, selu, ma le uʻamea i le fale mautotogi, ou te taʻalo lava e oʻo lava i mea taʻai ma kapeti. Ui o lea, o le laulu o loʻu lalelei e laʻititi ifo nai lo ositaulaga, i.e. mita umi. O lenei ua ou toe i ai i uʻamea ma shampo ... Na matou o i le paka vai i taimi e lua (i le ala, e le taugofie foi) - ma o le mea lea na tupu ... E mafai foi ona piki i luga o le faleoloa, ma fuaina mea na aafia ai le tagata ua aafia i ou luma, nofo i le fale tifaga i luga o nofoa ufiufi, leai se tasi e faʻaleaga vae i le ulu ulu i taimi uma, i le aʻoga i potu e teu ai potu, i vasega aʻoga faʻamalositino (tamaiti o loʻo paʻu i luga o fala, ua lava lea). E le uma le lisi. O le mea taua i lenei mataupu, o le vaʻaia ma fai auala i le taimi. E lelei ona ua ou alu nei ma ua ou maua le malosi, ma o lea ua ou faapipii aʻu lava ia ... Ua uma ona ou maua se manatu i le tipiina o latou le lavalava ((

Fai mai, aisea ou te manaʻomia ai se uʻamea?

O le a lenei mea valea? Uma e palapala.

Na ou fuaina le pulou i totonu o le faleoloa, o le mea na mafua ai ona aʻafia le aiga atoa. O le taimi muamua na maua ai i Indonesia i le vai taele. E nonofo filemu i totonu o le vai, o vai laʻau, vaitaʻele ma sauna o ni nofoaga faʻateleina lamatiaga.

Lice: foliga o le namu

Human louse - ectoparasite, ua leva ona lauiloa. O se tamai iniseti (4–5 mm) e faamama faapitoa i tagata. Ole laina e fesoʻotaʻi ma le ituaiga o iniseti:

  • o le ulu louse o loo i totonu o le ulu o lauulu,
  • alualu i luma "fefaʻatauaʻi" i totonu o vaega o le itupa, i lalo o vaega o keti, i luga o laulu mata, fulufulu mata,
  • 'ie puipui o le malu puipuia i totonu o ie, ie o laei, o ie moega.

E faigata ona vaʻaia le lape ma le le lavalava mata. O loʻo i ai se foliga mataina: o se lanu e "tuʻufaʻatasia" ma le lanu o le laulu o se tagata (e amata mai i le efuefu e lanu enaena). Faʻalavelave le faʻaalia, o le iʻuga o galuega taua, e lagonaina i sina taimi ina ua maeʻa faʻamaʻi: se ituaiga o vaitaimi o inkubation ei ai se aafiaga.

O le tagata toto suʻe ua fetaui lelei le nofo ai i lona siʻosiʻomaga. Ole pulupulu tele ma ni faʻapaʻaga e maua ai le faʻamau faʻamau i luga o le ulu o laulu. Manogi le manaia mo lelei atoatoa. O le malosi ma le tuʻiina-gutu gutu ma nila mo le solia o le amio saʻo o le paʻu, o se pamu proboscis e toso toto, maua ai le faʻafitauli auala.

O muamua faailoilo e uiga i foliga mai o namu e maitauina ma se maʻaleʻaleʻale faʻapitoa o le tino ua i ai i le aso 3 - 7 aso i le faʻatusa o le faʻateleina o le vevela. I le vaitau lava lea e tasi, “matemete” ua iloa, e le mafai ona luluina (nits). A foa mai utu mai fuamoa, o faʻailoga tetele. Le taimi o le faʻailoaina e faʻalagolago i le vave faʻatupulaia namu. Faʻafefea ona e malamalama o loʻo iai ia oe, faʻailoga o le ulu o lice, faitau i la matou 'upega tafaʻilagi.

Mataupu faavae o le toe gaosia

Maua i se tagata fou, lice faaauau pea ona ola. Muamua lava, o meaʻai ia, toe gaosia. Mo le mafaufau lelei, o se tagata matua faʻaaogaina le toto o tagata i taimi uma 4 itula, o se neifa oso mai i se fuamoa - a itiiti mai 1 taimi i le 2 itula.

E laititi le aofaʻi o le toto na inu, ole maʻonaʻi e leai se tiga, ae o le faʻaputuga i totonu E masani ona tupu i se aga malu O le tele o bites, o le sili manino aluga o faʻailoga. E faʻafefea ona faʻaosoina foliga o utu, o le ae mauaina luga o la matou 'upega tafaʻilagi.

O se mea taua! O le faʻatupulaia o le aofaʻiga o le fafagaina o tagata faʻalagolago tonu i le fua o le toe gaosia o le siama. Tasi i se siosiomaga fou, o le fafine faʻaauau le faʻasolosolo taamilosaga: fuaina o fuamoa. O aso uma, e toʻa 1 le tagata e tupu aʻe i le 4 kuki. I le atoa o le olaga taamilosaga (e uiga i 45 aso), o le fafine maua ai e uiga i fuamoa 150.

Nit vaega

O le iʻuga o le faʻaipoipoga, matua faʻamaloloina fuamoa uma o loʻo i le fafine. Na pau lava le faʻamalosiina o loʻo amataina le faʻasologa o le toe maua mai o se meaola-ola a iniseti. O lea e oo lava i se fafine nofofua ulufale i se teritori fou o le a maua ai le vave faʻateleina o numera.

O le muamua fua o fuamoa tupu i totonu o ni nai itula pe a uma insemation e le alii. O le fafine o loʻo i luga o le lauulu latalata i le aʻa. E faʻamaloloina le peʻa e siʻitia mai le tino, sosoʻo ma le fuamoa.

O se lapoʻa o loʻo afifi ai le manava, ma fausia ai se ituaiga o popo. O le vevesi vave faʻamaʻa i le ea, ma maua ai faʻatuatuaina faʻamautuina ma le puipuiga.

O le iʻuga aʻoga ua taʻua o le nits. E le mafai ona fufulu ese le vailaʻau ma le sampo, e faigata ona selu ma se selu. Le nit ofe o se puipuiga faatuatuaina, e oo lava insecticides e le ati. A maeʻa le larva, ona faʻapipiʻi lea o lauulu mago i le lauulu.

Le nit vaega umi e tusa o 8 aso. I le taimi lea, o le faʻavaeina o le iniseti e tupu. O se uava matala na ia atoina se atigi popo e suʻe ai meaai. E alai mai le larva (nymph). I le faʻamalieina o le manaʻoga mo meaʻai, faʻaosofia le tuputupu aʻe, e amata faʻalauteleina e le tagata le fafagaina lelei.

O le umi o atinaʻe e faitala i nits, e faʻalagolago i le siʻosiʻomaga. I lalo o tulaga lelei (vevela vevela +31, faʻatulagaina malie,) e mafai e le larva ona tuua le popo i le 1 aso. Faatasi ai ma le matua faʻaletonuina i le tulaga (tuʻuina i lalo le vevela i le +10 tikeri), o le a tupu lemu, o le a avea e uiga i 10 aso.

O le oti atoa o nits e tupu naʻo i lalo o tulaga sili ona faigata. Faatasi ai ma le faʻaumiumi o le faʻailoaina o le feaveaʻi i le malulu i 20 tikeri (mai le 2 itula), ua mate le larva i totonu o le fuamoa. Tagata matutua, nymphs mafai ona oti i -10 tikeri. O le le amanaia o le minus o le vevela, e mafua ai le taofia ona taofi le atinaʻe.Lenei ua mafua ona o mea moni i le pito i lalo o le paʻu lea e faʻapipiʻi ai nits, e masani ona mafanafana ona o le masani masani faʻamafanafana o le ola tino o le tino.

E maualuga faʻapea faʻailoga o le ea malulu ua afaina ai foʻi le atinaʻeina o le iniseti. I le +40 tikeri, tagata matutua taofi le fafagaina, fafaga. I le vevela vevela 40-50 tikeri Celsius, iniseti oti. Nits leiloa ola lelei i se vevela o le 50-60 tikeri Celsius.

Larva suiga

O le Nymph, e le pei o se tagata atiaʻi, e laʻititi lona tino, e le mafai ona toe gaosia. O foliga o le larva, o le metotia meaʻai e tutusa ma tagata matutua. O sea fuafuaga e taʻua o le le atoatoa suiga.

I le faasolosolo malie lava, ola le tino o le larva, ma le puipuiga chitinous atigi tumau lava tutusa (e tusa o le 3 aso talu ona tuua le popo). Ina ia foia le le talafeagai, e tatau ona toulu i lalo le atigi faigata. O le tino o se nifae lavalava e malo i lalo o le malosi o le ea. O le larva totoina maua muamua ona foliga, ese na o suiga suia.

Le mimilo mimilo (1st tupulaga) faʻaauau lona saʻolotoga olaga mo 2 aso. Ona, faʻasolosolo molting tupu tupu. Ua faʻaali mai le 2nd tupulaga nymph. O lenei meaola e sauniuni mo le tagata matua mo le 3 aso (tupu ane le faʻamutaina o le tino).

O le moli mulimuli na liliu le iniseti i le tagata matua louse (imago). Ua amata ona feusuaʻi siitama matutua, ma amata loa se suiga fou.

I lalo o tulaga faʻalelei, o le ola atoa taamilosaga mai se fuamoa i se tagata matua e 15-16 aso. Le lava o taumafa, faʻaleagaina o le vevela faiga faʻatonutonu e faʻaumiumi ai tulaga o atinaʻe e oʻo atu i le 20-30 aso.

Matutua

O le iniseti, lea ua liua e avea ma tagata matua, maua le paaga i totonu o le 2 aso, paaga. O le aso talu ona uma le fausiaina, na amata ona faataamilo fua le fafine. 2–4 fasi i aso uma. Lice e fuamoa fuamoa i aʻa o lauulu. Le nofoaga o nits faʻaalia ai le vaitaimi teuteu.

Mo le 30–40 aso o ola, e gaosia e imago taʻitasi 120-160 fuamoa. E fia nits o le a fai e faalagolago i luga o le ola tulaga o le iniseti. A faʻatatau i lenei tulaga, e manino lava le mafuaʻaga ua amata ai ona sosolo leisa.

Parasitic gaioiga, lagolagoina i tulaga lelei o le ola, e le mafai ai lice ona leiloa meaai. O le tagata faʻamaligi toto e masani ona iai se paoa. O le namu e leai ni fili: e le faʻaalu malosiaga i le ola. Ua lava tapena le fafine faʻaipoipo 1 taimi e toe fananau fanau i lona olaga atoa. O nei mea taua e iloa ai tulaga lelei mo le siʻitia o le faitau aofai o tagata.

O se mea moni. O se tagata matua matua, e puʻupuʻu lona olaga. Ina ua uma ona ui atu i le vaega atiaʻe i se tagata matua iniseti, faʻaipoipo, o le tama tane parasiteses mo uiga 7 aso. Ona sau ai lea ma le oti o le iniseti.

O auala autu a faʻamaʻi

Lice o loʻo salalau faʻapitoa lava e ala i fesoʻotaʻiga. Parasites sosolo mai le tasi laulu i le isi, faʻaauau le atinaʻe taamilosaga i se nofoaga fou. Lenei mea e mafai ona tupu faʻafuaseʻi pe a vavalalata ma fesootaiga ma faʻasalalauga.

Afai ua leaga le tulaga o loʻo ola ai, o le namu lava ia saili e saili se sili atu talafeagai siosiomaga. O le mea lea, i le uluaʻi avanoa e "puʻe" luga o isi lauulu fai lenei mea.

O tagata vavalalata e avea ma lamatiaga sili ona tele i le pipisi:

  • le toʻatele o ni tagatanuu e le atoatoa
  • felauaiga lautele
  • nofoaga faitele ma tagata.

Peitaʻi, o loʻo faʻaoso totoʻa le fanau. Latou, e ala i se amioga amioga, e sili ona faigofie ona aafia i siama. E mafua lea i lo latou faʻatonu, o se aga e tapunia faʻafesoʻotaʻiga i taʻaloga, faʻatamala i le tumama.

Malamalama lelei le faʻateleina o le ulu e faʻateleina taua e taua ina ia nofouta i le lautele o le faʻalavelave i le taimi faʻamaʻi. Ole taimi e maua ai le faʻailoaina vave ole auala e vave faia, ole a fesoasoani e faʻatino vave ai le faʻafitauli.

Vitio aoga

Lice. Mafuaaga ma togafitiga.

Lice i le ulu.Faʻafefea ona aveeseina tagata e leʻi valaʻaulia?

Lice atinae

E i ai se tagata aafia i siama pulu latalata i le maʻi, ana mea. I le taimi muamua, e leai se mea e maua e le iniseti, talu ai ua alu i le taimi ole papala.

Ole pupula ole paʻu e le mafua mai ile papala lava, ae ona o le faʻasua o le namu. Ina ia tupu se tali teteʻe, e tatau ona faʻaputuputu se aofaiga o alergen. E masani ona tupu lea i totonu ole 5 aso.

O le mea muamua ua fai e le fafine i luga o le ulu o le tagata, o le fuamoa o fuamoa. O le ola liʻo o ulu lice ma nits o 16 aso. A tuua le fuamoa, o le larva amata vave ona parasitize. O a latou meaʻai e tupu i 2 itula uma. Itching amata ona tupu, pediculosis avea i se tulaga manino. O le fafine matua, 'ai uma 4 itula uma. Ina ia lava la, e manaʻomia le tele o le toto. E aoga le meaʻai lelei e toe faʻatumu ai le ola, toe maua ai fanau.

Latou uluola vave pe a uma pipisi. O aso uma, e taʻi le fafine le 4 fuamoa. E le ese le umi o le taimi na tupu ai i totonu, o le mea lea, i totonu o le 1 masina le tele o tagata namu e aliali i luga o le ulu o le tagata. O le tagata gasegase na avea ma pediculosis peddler, o lona olaga atoa na suia i se moemiti moni. O uta e feaveaʻi ma fusi, e latalata vavalalata ma le ulu o leisi tagata.

Fuamoa taamilosaga

Lice e faasino i iniseti ma le le atoatoa liua. I lona olaga, e leai se tulaga o le larva, e ese ese mai foliga ma taumafa masani.

O tagata gasegase e fiafia lava ile fesili pe o le a le tele o fuamoa e tasi le tui, e pei ona tupu vave faʻamaʻi. Ua amata ona fua mai le fanau matua i ni nai itula pe a maeʻa ona faʻaipoipo. 2 i le 4 fuamoa foliga mai i aso uma.

O le faʻatupulaia o utu o se faʻafiafiaga fai gaioiga. Le seminal fluid o le tane faʻamalieina fuamoa uma o le fafine. O se tasi ulugalii ua lava lea mo le fafine e taʻoto ana fuamoa i lona olaga puʻupuʻu uma. E le manaʻomia e se fafine se paʻaga e faʻaauau ona fua lana fanau - o le mafuaʻaga lea e tele ai fuamoa a fafine.

Lice faʻamau fuamoa - nits i le pito i lalo o lauulu. I se mamao o le 1 cm, i le nofoaga o loi i le filo, tasi e mafai ona iloa le umi na tuu ai fuamoa. Muamua lava, o le faʻapipiʻi lemu e sau mai totoga o aitema o lice, sosoo ai ma le fuamoa. O le vailaʻau e faʻamaaʻa, maua faʻatuatuaina faʻamoemoeina i nits. E le mafai ona 'aveʻese pe a selu ma se selu masani, fufulu ma le faʻamama, isi mea e fai mo le tausiga o lauulu, e matua iloga ai nits mai le susu.

E matua mafiafia lava le atigi nits, e le pasia se vailaau e tasi. O le larva tupu lelei ma le saogalemu pe a mavae le "osofaʻiga mamafa." Pau le auala e faʻatonutonu ai larva i totonu o le atigi, o le selu o nits. Mo nei faʻamoemoe, faʻaaoga se selu ma se laʻasaga laiti poʻo se selu faʻapitoa mai le utu.

Anapogi larva atinae tulaga

O se iniseti tupu i se fuamoa mo le 8 aso. O le na fausia gnaws atigi i luga o le atigi, ae le mafai ona o atu i fafo. Ua amata ona manavaina malosi le ea, e tatala mai tua le pu i tua. Carbon dioxide e faʻaputu i le pito i lalo o le fuamoa, e tuleia le larva fafo. Lice o se tupulaga fou foliga mai - nymphs.

O le larva i foliga vaaia e leai se ese mai le imago. O le lata mai nei foliga o le tino e maua ai lona tele.

Leai se fia iloa o le a vave le ulu ulu lice breed. O le taimi lava e tuua ai le fuamoa, o le larva amata ona fafaga. O aso uma e ola ai le tino ile lapoa. E leʻi fesuiaʻi le uila paʻu. Ina ia tiaʻi o ia, na o le nymph tiaʻi o ia. Ina ua mavae ni nai itula, na malo le pito i luga o le tino. O le talavou laititi toe maua lona tulaga muamua, ae eseʻese i le lapoʻa tele.

I le aotelega, o le larva maua 3 molts. Atiina ae ma se suiga e 8 aso. I le laasaga mulimuli, o le nymph faʻatupuina totoga o totoga. O le iniseti na avea ma tagata matua - tagata matua. Fou palasitika amata amataina mating.

Laasaga o le atinaʻega o utu:

  • nits - e uiga ile 8 aso,
  • Larva aʻo leʻi suia - 3 aso,
  • 1st tupulaga nymph - 2 aso,
  • 2nd tupulaga nymph - 3 aso.

Taimi o le atinaʻeina ma le faʻafaileleina o utu e faʻalagolago i le avanoa o se meaʻai, vevela. I lalo o tulaga leaga, o le faʻagasologa e faʻalauteleina i le 20-30 aso.

Matutua Lice Olaga

E ola le tagata matua i le 30-42 aso. I lona olaga atoa na ia taoto e uiga i 140 fuamoa. O le puʻupuʻu o le ola o utu e mafua mai i le maua pea o meaʻai, lelei le vevela tulaga.

E leʻi matelaina le Lice, e iai lava le avanoa e inu ai le toto. Leai se taimi e maʻimau e saili ai se paga. O se tasi ulugaliʻi ua lava lea e toe fanau mai fanau i olaga uma Malulu mafanafana mo le i ai ma le atinaʻeina i totonu ole 31 ° С. I luga o le ulu o se tagata, o le lautele e masani ona tausia i soo se taimi o le tausaga.

O le vaitau faatupulaia vaitau fetuutuunai pe afai o le potoi sosolo i luga o le ulu o se isi tagata pe i luga o se aluga po o pulou ulu mo sina taimi. O fafo o le ulu o le tagata, e mafai e se iniseti ona ola 3 aso.

E le mafai e le ulu pulu ona faʻapipiʻiina i isi vaega o le tino, afaina ai meaola. Pediculosis e na ona faasalalauina e se tagata mataga, lona pulou, selu. O le atinaʻeina o utu ma nits e tupu ma le le vaaia mo tagata. O lo latou ola i luga o le ulu e maua ai le masani o le vevela, lea e faateteleina i le afiafi. O se tama malosi, na maliu i le vaiaso talu ona faaipoipo, e mafai ona tupu, e maua ai fanau.

I aso anamua, o foliga o utu na manatu o se faʻamaʻi. Na iai se manatu o namu na atiaʻe mo se taimi umi lava i lalo o le paʻu, ma pe a faʻailoaina i ni itu lelei, o loʻo faʻasolosolo solo. Na faʻamatalaina ai le vave gaosia o utu.

Isi ituaiga o tagata faʻalolo tagata

I tua atu o ulu lice, e iai foʻi ofu poʻo lavalava, malae. O le mea na faʻaigoaina o le ploschita.

  • Fulufulu matala ese ese mai le ulu foliga - sili atu e pei o se tamaʻi paa. Parasitic i luga o le pubis. Faatasi ai ma le afaina tele, o le laualuga e maua i totonu o keti, i fulufulu mata, luga o mata mata. O lauulu i luga o le ulu e le ofi i le fausaga. O faʻamaʻi pipisi e tupu i taimi o feusuaʻiga, faʻafesoʻotaʻi ma solo, ma mea totino. Parasites tupu vave. O le fafine faʻatoa taʻi 7 fuamoa i le aso. O le utu faʻalu e faʻaalia ia lava i totonu ole 2 vaiaso.
  • O le tino lousee praktisi e le ese mai le ulu louse. Toe faia le olaga atoa, aemaise le toe gaosia. Pau lava le eseesega o le nofoaga - o mea totino a le tagata, moega. Parasitizes i luga o le tino, sei vagana le pubis, ulu. Mafai ona ola e aunoa ma meaai mo le 5 aso.

Faʻafefea na toe gaosia lice ua lauiloa talu mai aso anamua. Suesueina lelei poʻo fea e maua mai ai le siama. auala uma o faʻamaʻi. E mafai ona e faʻateʻaina lice i 1-2 faʻagasologa. Pediculicidal fualaau mafai ona faʻatauina i le fale talavai pe faʻaaoga fofo vailaʻau. I se tulaga lamatia o tamaiti, aiga le lelei, tagata e leai se nofoaga tumau. I le leai o ni togafitiga, o le faʻamaʻi pipisi i totonu o manua mai le uu, tutupu faigata.

O a ni utu

Aʻo leʻi taliina le fesili pe faʻafefea ona vave tele le ulu ulu, faʻatali la tatou mafaufau poʻo a nei meaʻai. O utu ulu e maua mai ni siama e 'aʻai faapitoa i toto a tagata. O lo latou lanu masani e lanu efuefu, ae latou, pei o chameleons, mafai ona fetuunai i soʻo se lauulu lanu.

Uma le umi ola (tusa o le 4-5 vaiaso) utu faʻalu i lauulu tagata. Afai i se auala e masani ai o le namu lea e i fafo atu o lona nofoaga, lea e faʻailoa mai ai se maliu tiga mo ia i totonu o le 2-3 aso.

O le umi o le fafine namu e tusa ma le 4 mm, ma o le tane e fai sina laititi - 2-3 mm. Se Louse e tolu paga o vae. E le gata i lea, i le iʻuga o latou taʻitasi o loʻo i ai ni matau faʻapitoa latou te pipii mau i le totoa o lauulu. Parasites e vave alu, mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona latou ufiufi le mamao ole 12 cm i le na o le afa minute.

Meaola o Lice

O le a le vave e tupu ai le utu? Sei o tatou vaʻai i nisi oa latou ituaiga:

  • Ofu (o le mea e taʻu o ofuvae). E faʻatino lava a latou faʻatinoga i nofoaga e pei o moega, sofaʻi ma lavalava.
  • Laveaʻi. Latou filifilia le lauulu o le ulu o le tagata ('ava, mimigi ma lauulu).

Taua! O le ulu tupe faʻasesea e itiiti lamatiaga mo tagata soifua pe a faʻatusatusa i lavalava, aua e le o se feaveaʻi o se faʻamaʻi mataʻutia e pei o le typhus.

  • Malu (pe mafolafola). Latou te nonofo i fafo atu o genitalia ma mafua ai le vevela ma mumu i lenei nofoaga.

Manatua! E tofu lava ituaiga ituaiga o maʻi nafa ua i ai lona lava faʻasologa o le ola. Aʻo le ulu o le ulu e faʻateleina le telegese.

O iniseti a iniseti e nonofo i o tatou uso laʻititi

E mafai e luna na ola i le lauulu o manu feʻai (maile ma pusi) - lice 'ai, fafagaina i tagata? Leai, e leai. O nisi taimi o nei iniseti e mafai ona alu i se paʻu o se tagata, ae latou te le nonofo ai mo se taimi umi. E le o le latou teritori lea. Ae ui i lea, ulu kutu (po o isi ituaiga) mai tagata, foi, e le mafai ona pasi atu i o tatou uso laiti.

Taua! O meaola e maua ai taʻitoʻai o fulufulu o manu ma o latou nofoaga e nonofo ai (faʻataʻitaʻiga, i luga o moega poʻo luga o fale). E fafaga, iniseti oso i luga o manu. I le mea e tupu ai se taifau poʻo se pusi latalata ane, latou te amata mimilo vae o se tagata, talu ai e le afaina le mea ole toto mafanafana ua latou i ai mo le malologa aso nei.

Faʻafefea ma le mea e mafai ona e maʻi ai

Aʻo leʻi taliina le fesili pe faʻafefea ona vave faʻateleina le utu pe a maeʻa faʻafitauli, tatou vaʻai nei pe faʻafefea ona maua nei siama i lou lauulu.

E mafai ona e maua maia i soo se mea. E mafai ona matagofie faleoloa po o lauulu ulu ulu, pe afai e faʻaletonu o faʻaaogaina meafaigaluega e olaola i totonu ia i latou.

Poʻo ni nofoaga faitele e pei o aʻoga, vasega pepe, aʻoga, tolauapiga o taumafanafana, faletalimalo, faleoloa faatau poʻo vaega o taʻaloga.

E faigofie lava ona maua i le ulu, e maua e le namu ni oso mai le tagata maʻi ile tagata maloloina ma amata ona televave vave. Faʻapea foi, faʻamaʻi pipisi e mafai ona tupu pe a faʻaaoga mea a le tagata lava ia mo latou mea e faʻaogaina, pei o le aluga, selu, solo, ofu, pulou i isi mea.

Faailoga o Pediculosis

E taua le mafaufauina pe faʻafefea ona vave tupu le kisi. Ina ia faia lenei mea, mafaufau i faʻailoga o latu ulu:

  • Faʻaauau le susunuina ma ogaoga afaina i le paʻu o le ulu, e pei o tua o taliga, e faʻapea foi ile ua ma le ua.
  • Le i ai o selu ma niu i totonu o malumalu ma ua, o le faʻaiuga o foliga mumu.

Taua! O le vevela, e mafua ai le ita ma manuʻa (e mafua mai i le maosiosia), faʻateleina le lamatiaga o le faʻamaʻi e mafai ona faigofie ona ulu atu i vaega ua faʻaleagaina o le uluulu.

  • A maeʻa ona suʻesuʻeina le maʻila, e mafai ona e maitauina le i ai o le iniseti.
  • Le iai o le tele o meaʻai.
  • O le laulu e foliga mai e paʻu ma malu.
  • Tulai i le vevela.
  • O isi taimi e i ai ni lauulu leiloa.
  • Faaitiitia le fia ai.
  • E i ai le faʻateleina faʻaleagaina o le soifua maloloina tulaga o le tagata aʻafia, aofia ai lagona le fiafia.
  • Le i ai o afaina o lymph nodes.

Ole taimi na tupu ai ile namu

Mafaufau i le mea e tupu i le amataga laasaga o le ulu kutu. O le mea na, pe a na o se tagata na aʻafia. O le a le vaitaimi o incubation? Ole auala lilo lea o le faʻamaʻi, pe a fai o faʻailoga e leʻi matua manino mai. O faʻailoga o le faʻamaʻi o le a aliali mai pe a uma le 16-20 aso, i le taimi lea, faʻaopopo ia te oe, o tagata uma o le aiga ma tagata o loʻo latou latalata ia te oe o le a mamaʻi.

O le a le vave e tupu ai le utu i tagata? Ole laasaga autu ole suiga ole larva i tagata matutua iniseti:

  • O le tagata matua tuʻuina fuamoa (nits) luga o tagata lauulu, i le mamao 1-3 cm mai le aʻa, faʻaaogaina se pulu malosi tele (o loʻo gaosia e le glands o le fafine) e le mafai ona fufulu ese ma le faʻamoe poʻo le vai.

Manatua! Ole numera o fuamoa na faataʻitaʻi e se fafine namu mo le masina (o le a lea e ola ai) e mafai ona oʻo i le selau.

  • Larva fofoa mai fuamoa i 8-10 aso alu i le molting faagasologa ma avea ma nymphs (o lona uiga, feusuaʻiga matutua talavou).

A o faagasolo lea vaitaimi, ua mafai e se tagata maʻi ona aafia isi.

  • Ina ua maeʻa le lua molts (pe a maeʻa le 7-10 aso), ua maeʻa ona sui le larva avea ma tagata papala matutua, o tagata matutua, ua oʻo i le matua ma ua mafai ona toe gaosia.

Ina ua maeʻa le tulaʻi mai o tagata fou, le toe mafai ona le amanaiaina le faʻamaʻi. Iniseti amata ona toesea malosi enzymes sili ona le lelei ma e matua tiga lava le suina.

O le a le mea e iloa ai le saoasaoa o le taimi incubation

O le a le vave e tupu ai le utu ile ulu o se tamaititi poo se tagata matua? E faʻamoemoe uma lava i le vevela matata lea e tupu ai le siama namu:

  • I se vevela e tusa ma le 37 tikeri, nits tupu i le 5-8 aso, ma i le 23 tikeri o lenei faiga o le a faia e uiga i 2 vaiaso.
  • Afai o le tagata ua aʻafia le faʻaalu o lona tele taimi i totonu, o le vevela o lalo 22 tikeri poʻo luga 40, ona le mafai ai lea o le toe faia o iniseti.

Afai o le vevela e eseese i le 10 i le 20 tikeri, ona mafai lea ona ola le namu e aunoa ma meaai mo le umi o le 10 aso.

Fualaʻau togafitiga o le faamaʻi

E tusa lava poʻo le a le vave e tupu ai le utu i se tamaititi, i le faʻailoga muamua e taua le vave saili se fesoasoani mai se falemaʻi. O le fomaʻi o le a faʻatonu se suʻega ma faʻatonu vailaʻau talafeagai e faʻavae i luga o iʻuga. E le gata i lea, o loʻo i ai i aso nei fomaʻi ma tele a latou aneti-pedikular vailaʻau, ia e mafai ona e vave feagai ma le faʻamaʻi i le amataga.

Ua uma ona e iloa le faʻateleina o utu i le ulu pe a maeʻa faʻamaʻi, ae ia e manatua - e naʻo le fomaʻi e mafai ona faʻamaonia pe i ai ni oe namu pe leai foi. O le le pulea lelei o le inu aneti-pediculary (ma i nisi o tulaga e le faʻamasinoga) mafai ona oʻo ai i faʻafitauli matuia, aua toetoe lava o vailaʻau uma mo pediculosis ei ai aafiaga itu.

Puipuiga

Faʻatatau i le faʻateleina o le utu faʻateleina, matou te fautua atu e tatau ona faia ni puipuiga e fesoasoani e puipuia pe vave aveese le taulaʻi o le faamai. E faʻapitoa lenei mea i le taimi e toe sau ai lau tama mai le malologa. O le a talafeagai le faʻatinoina o se suʻesuʻega maeʻaeʻa lava le lauulu i luga o le ulu (ia sili atu le saʻo, o le nofoaga i tua o taliga, ua ma le malumalu) o lau fanau.

Manatua o le luse e tutusa lelei ma le pamisa, na o le faigata ona lulu ese o lauulu. A faʻatautaia oe ona teʻa ese mai le lagona le fiafia, ona e mafai lea ona aveʻese le ua molia ma tuʻimomomoina le le fiafia i ou fao. Afai o le taimi e tasi oe faʻalogologo i uiga faʻapitoa, ona faʻamaonia lea o se faʻamaʻi le maʻi - lau tama ua maua ni utu.

Faʻavae i le vave faʻatupulaia lice, e tatau ona latou faʻaumatia i le taimi lava e iloa ai e le gata o le meaʻai siama feaveaʻi i luga o le ulu, ae o tagata uma o le aiga poʻo le 'au o loʻo e galue ai. A leai, o le a le aoga taumafaiga. Aua e te maʻi!

Faʻafouina fua

O le a le saoasaoa o utu i le ulu? E fafaga le utu e ala i le faʻatulagaina o fuamoa paʻepaʻe (nits), e mau faʻapipiʻi i fulufulu o tagata i aʻa e pito i luga ma se mea faʻapipiʻi.

Taimi, pe sili atu le faʻatupuina ole vaitaimi o utu i tagata, e faʻalagolago i le vevela o le vevela. O lea la, a fua mai e tusa ma le fa fuamoa i le aso i le sili ona vevela vevela (25-30 tikeri), ua mafai e le fafine ona taofi le tuuina i latou pe a pa'ū ifo le vevela i lalo ole 12 tikeri.

Mulimuli ane, larva foliga mai o fuamoa. Saosaoa, atinae ma le toe gaosia o utu, i.e. le suia o le larva i se nymph o le muamua tausaga e faʻamoemoe i le vevela o le vevela.O lea, i le vevela 30 tikeri, o le suiga o le a tupu i totonu o le aso, ma i le vevela o le 10 tikeri o le a alu mo le sefulu aso.

Stage nymphs o le muamua tausaga e lima aso, isi valu aso e tufatufaina i le tulaga o le lona lua o tausaga o le nymph ma, mulimuli ane, o le iniseti e oʻo i le tulaga o imago (tagata matutua iniseti).

A o le i liua se iniseti matutua, e taʻi faatolu le maligi o le nymph. E mafua ona o le atigi e le o mau ma le tuputupu aʻe o le tino ua saeia, ma na o le nymph togi ese. Lice e mafai ona ola e le gata i lauulu, ae faapea foi i luga o mata ma laulu mata o se tagata.

O le a le foliga o utu o eseese ituaiga

Lice o heterosexual namu. Tamaitai ma tane tagata eseese i le tele, foliga, ma le fausaga o nisi okeni.

O le matamoe, ofu ma ulu ituaiga o le namu e ola i luga o le tino o le tagata. Lice na ola i maile ma pusi tagata aua le iʻa.

Faʻasusu

Lice i tagata toe gaosia i le tutusa o mea uma heterosexual iniseti - ina ua uma le faʻaipoipo, fetilaʻi fuamoa fafine, fuamoa fuamoa ma taoto.

Vala o le matala lice:

  • fafine ua sauni e faʻafaileleina ma foaʻi fuamoa i le taimi lava na maeʻa ai le vaega o atinae,
  • o le umi o le faʻaogaina o gaioiga - 20–70 minute, seminal fluida e teuina i totonu o le manava o le fafine, 'aveina i le olaga atoa o le namu,
  • fuamoa e fausia ma pupula aʻo agai atu i le ulufafo o le oviduct, i le taimi o gaioiga o fuamoa e ufitia i se mafiafia puipuiga kapeta,
  • i le maeʻa o le faʻafoega faʻagaeʻetia, seʻia maeʻa ona matua o matatao, tele itula pasi.

Tuuina atu o fuamoa

Mo le tele o tausaga sa ou suʻesuʻeina faʻafitauli faigata, aemaise le salmonellosis. E taufaamataʻu pe a le iloa e tagata le mafuaʻaga moni o latou maʻi. E aliali mai o le mea atoa o Helicobacter pylori siama.

O nei siama e mafai ona ola ma faʻateleina e le gata i totonu o le tino, aʻo le manava. Ua oʻo i le pa i totonu o ona puipui, o loʻo toso e le vaitafe le toto i le tino atoa, oʻo i le fatu, le ate ma le faiʻai.

O le aso o le a tatou talanoa e uiga i se vailaau fou Notoxin, lea sa matua aoga i le togafitiga o le salmonellosis, ma auai foi i le feterale polokalama "Soifua Maloloina Nation", faafetai i ai e mafai e le fofo maua fua pe a talosaga seia oʻo ia Novema 27th.

I le maeʻa o le faʻagasologa o le faʻaoga o fefaʻatauaʻiga, ua amata loa ona amata agaʻi atu le fafine i le sailiga o se nofoaga sili ona lelei mo le foaʻiina o fuamoa.

Faʻafefea ona tupu le utu?

Lice o iniseti o loʻo le atoa le faʻatupulaia o sikuea; latou te le liliu i larva, e ese le taua o foliga ma le auala latou mitiia meaai mai tagata matutua. I soo se ituaiga o siama tagata, o se nimase fofoa mai se fuamoa, lea ona liliu ai e avea ma imago.

E fia aso e suia ai le fuamoa i le tagata iniseti iniseti.

  1. O le fuamoa o le uluaʻi laasaga o le atinaʻeina o siama. Fuafua i le ituaiga o iniseti ma le vevela o le siosiomaga, e faʻaauau pea mai 5–20 aso. Lice e fiafia tele i le vevela, o le mea lea latou te toe gaosia vave i le taumafanafana, ma le faʻaititia i le thermometer i le 22 tikeri ma lalo ifo, faʻagasologa uma faiga. O se fuamoa e ufiufi i le ufiufi o mea ninii e taua o le nits.
  2. O se Larva e aliali mai i le fuamoa, ae e le mafai ona o ese mai le faavaa na o ia, o lea e amata ai ona manava malosi. I le taimi lava e tasi, o le carbon dioxide e faʻaputu i le pito i tua o le kapapala, e tuleia le larva fafo.
  3. Nymph - larva vaega o le atinaʻeina. A o leʻi avea ma tagata matua iniseti, e faʻanusuina faatolu, ona o le atigi kapeni e le mafai ona faʻateleina; pei ona tupu, o le iniseti na ona lafoaʻi. O le va i le va o molting o 3-5 aso. O le tagata matua ese mai le tagata matua i na o sina tele laiti, pe a uma le moltu mulimuli mulimuli 24–48 itula ua saunia le pamu mo fetilaisa, ma ina ua mavae ni nai itula le fanauina fafine le fuamoa.
  4. O le tagata matua o se tagata matua feusuaʻi, o le toe faʻatupu o tulaga o atinaʻe, umi 30–42 asoI le vaitau lea, e fua mai e le fafine fuamoa fou i aso uma.

O le atoa taamilosaga o atinae mai se fuamoa i se tagata matua i lalo o tulaga sili ona lelei o 15–20 aso. Mo le 6-8 vaiaso talu ona maeʻa le faʻamaʻi, o le numera o namu e mafai ona faʻateleina le tele o fiasefulu taimi.

Tulaga malie i ai mo le toe gaosia o utu

Pediculosis o se faʻamaʻi pipisi. E lafo mai lea tagata i lea tagata e ala ile fesoʻotaʻiga vavalalata, le faʻaaogaina o mea masani, ofu. O le faamaʻi e sili atu ona masani ona aʻafia i tamaiti faataʻitaʻi.

E uiga i le masani ona pipisi siama papala i le Dr. Komarovsky Aʻoga:

Lice e sili atu ona ono ola i luga o lauulu mama, aua e sili atu ona faigata mo i latou ona tuʻia le ulu i se vaega o suauʻu ma le mama, o lea e sili atu faigata mo siama ona maua meaai mo i latou lava. Le sili ona lelei o le vevela mo le tuputupu aʻe vave ma le toe gaosia o 30-32 tikeri.

O le faʻagasologa o le faʻaalia mai o utu mai nits i le vitio:

Lice e le talia:

  1. Vevela siitia luga 45 tikeri: afai o se faʻamaʻi o se tagata ua o mai ma le malosi fiva, o siama ninii latalata atu i le pito o le lauulu.
  2. Tau maualalo - o le atinaʻe faʻagasologa e faʻagesegese pe a faʻailo faʻailoga i le 22 tikeri, ma i le minus faʻatauaina o namu e mate i totonu o nai aso.
  3. Le lava le okesene - O nisi aneti-pediculants aofia ai silika. E le fasia e le vailaʻau ni mea, ae pupuni uma faʻamalologa, e mafua ai le vave ona oti o iniseti.
  4. Le lava meaai - siama e fafaga faapitoa ile toto. E manaomia Lice i uma 2–4 ​​itula. O meaʻai e fai e le tino e aunoa ma meaʻai mo sina taimi umi, ma e mageso le tagata pe a maeʻa le 10 itula o le fia 'ai.
  5. Leai o lauulu - fulufulu vaega na le mafai ona fetuunaia mo le fusifusi i luga o le paʻu lamolemole, o lea o le tafiina tumau o le sili ona aoga ma le saogalemu auala o le faʻapogisaina o le pediculosis.
  6. Mamana, malosi manogi.

Lice i fafo atu o le tino o le tagata mafai ona tumau olaola e oo i 3 aso, latou te lagona le mafanafana i le mafanafana vai stagnan, o lea pediculosis siama o nisi taimi tupu ina ua uma ona taele i vai fou ma vai taofi.

O fatu e olaola, vave faʻateleina i luga o le tino o le tagata, fafaga toto. O le olaga atoa taamilosaga mai larva i tagata matua faia i luga o le tino o le tasi talimalo. O siama ile pediculosis e tele ina tupu i nofoaga tumutumu. O le faamaʻi o loʻo faʻamaʻiina i sui o sosaiete eseese.